İçeriğe atla

Suriye Demokratik Güçleri askerî konseyleri

Suriye Demokratik Güçleri bayrağı.

Suriye Demokratik Güçleri askerî konseyleri, Suriye Demokratik Güçleri'nin pek çok yerde faaliyet yürüttüğü askerî karar alma meclisleridir. Meclisler, yerel güvenlik, savunma gibi konularda karar alma yetkisine sahiptir. Meclisler içerisinde yalnızca askerî yetkililer değil, siviller de yer alır.[1]

2016 yılında Menbic Askerî Konseyi, El-Bab Askerî Konseyi, Cerablus Askerî Konseyi ve Deyrizor Askerî Konseyi olmak üzere dört askerî konsey Suriye Demokratik Güçleri'ne bağlandı. 2017 yılında çoğunluğu Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu gruplarından oluşan İdlip Askerî Konseyi İdlib'de etkinlik kazandı.[2]

2019 yılında hem SDG'nin merkeziyetçiliğinin azaltılarak yerelleştirilmesi politikaları, hem de bölgedeki askerî ve güvenlik güçlerinin birleştirilmesi amacıyla yeni askerî konseyler oluşturmaya başlandı.[1] Haziran 2019 itibarıyla Kobani Askerî Konseyi, Tel Abyad Askerî Konseyi, Tabka Askerî Konseyi, El-Hawl Askerî Konseyi, Kamışlı Askerî Konseyi, Rakka Askerî Konseyi, Serê Kanîyê Askerî Konseyi, Derik Askerî Konseyi, Haseke Askerî Konseyi ve Amuda Askerî Konseyi kuruldu.

Suriye Demokratik Güçleri askerî konseyleri, Barış Pınarı Harekâtı'nda Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu ile çatışmalara girdi.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b Szuba, Jared (23 Haziran 2019). "New Syrian military councils are the SDF's latest push for decentralization". The Defense Post. The Defense Post. 4 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2019. 
  2. ^ "US-backed SDF Creates Idlib Military Council To Fight Turkish Forces, Syrian Army". South Front. 24 Ekim 2017. 11 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı</span> Suriyede 2011den beri süren iç savaş

Suriye İç Savaşı, Suriye ordusu, Suriye hükûmeti ve Suriye'deki iç isyancılar arasında başlayan, sonrasında Irak ve Şam İslam Devleti, El Nusra ve bazı Kürt, Türkmen, Dürzi ve Süryani grupların da katıldığı, son dönemde ise Rusya, İran, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve İsrail gibi dış güçlerin de sınırlı ve düzenli olarak dâhil olduğu çatışmalardır. Gösteriler 15 Mart 2011'de başlamış ve Nisan 2011 tarihinde ülke çapında yayılmıştır.

Suriye İç Savaşı Kuzeybatı Cephesi, Suriye'nin kuzeybatısındaki Hama, İdlib ve Halep illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

Süryani Askeri Konseyi,, Suriye'de kurulan ve Suriye'deki Kürt ve Süryani bölgesini savunan, Süryani Birlik Partisi'ne bağlı silahlı örgüt. Ülkenin kuzeyindeki bazı bölgeleri kontrol etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Demokratik Güçleri</span> Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi‘nin askerî kuvvetleri

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Kürt, Arap, Süryani, Ermeni ve Türkmenlerden oluşan IŞİD'e karşı mücadele için oluşturulmuş ortak bir operasyon gücü. De Facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin silahlı gücüdür. Silahlı gücünün çoğunu YPG oluşturur, oluşum olarak da YPG'ye bağlıdır. Amerika Birleşik Devletleri tarafından fonlanmış ve silahlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Menbic Taarruzu</span>

Menbic taarruzu, 31 Mayıs 2016'da Suriye Demokratik Güçleri tarafından IŞİD'i Menbic kasabasından çıkarmak amacıyla başlatılan operasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Şahba mıntıkası (Suriye)</span>

Şahba mıntıkası Kuzey Suriye Federasyonu içerisindeki de facto özerk bir bölgedir. Suriye Demokratik Güçleri tarafından DAİŞ'ten alınan Afrin Kantonu ile Kobani Kantonu arasındaki toprakları yönetmek maksadıyla oluşturulmuştur. Şahba mıntıkasının yönetimini üstlenmek maksadıyla 28 Ocak, 2 - 4 Şubat 2016 tarihlerinde Efrîn'de gerçekleştirilen konferanslarda Şahba Bölgesel Yönetimi, Menbic Askerî Konseyi ile bir de Senato oluşturuldu. Fırat Kalkanı Operasyonu öncesi 22 Mart 2016 tarihinde ise burada özerk bir yönetim oluşturulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

Enes el-Ebda, Mart 2016-Mayıs 2017 tarihleri arası Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu'nun başkanı olan Suriyeli bir politikacı. 6 Mayıs 2017'de görevinden istifa etti ve yerine Riad Seif getirildi. 29 Haziran 2019'da, ertesi gün Başbakan olarak atadığı Abdurrahman Mustafa'nın yerine Suriye Geçici Hükûmeti Başkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Millî Ordusu</span> Suriye hükümetine muhalif silahlı bir örgüt

Suriye Millî Ordusu, Önceki ismiyle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) veya Türk destekli Özgür Suriye Ordusu (TÖSO), Suriyeli muhalif örgütleri kapsayan ve çoğunluğu Suriyeli Arap ve Türkmen milislerden oluşan koalisyon. 30 Mayıs 2017'de Türkiye'nin himayesinde kurulmuştur ve Haziran 2011'den bu yana Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren muhalif örgütleri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Devrimciler Ordusu</span>

Devrimciler Ordusu veya Ceyş'ül-Süvar, Suriye Demokratik Güçleri içerisinde yer alan ve Suriye İç Savaşı'nda YPG ile ittifak içinde pek çok çatışmaya giren askeri koalisyon.

Kuzey Demokratik Tugayı, Aleksander Khalil tarafından yönetilen askerî tugay. 2013 yılında Özgür Suriye Ordusu kapsamında İdlib'de kurulan tugay 2014 yılından itibaren Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ittifak kurdu, Kasım 2015 tarihinden itibaren ise SDG'nin bir bileşeni oldu. Özellikle Afrin Kantonu'nda YPG ve YPJ ile yakın ittifak halindedir.

İdlip Askeri Konseyi, 2012'de kurulan ve İdlib'de faaliyet yürüten, önceleri Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı olan, sonradan geçen süreçte Suriye Demokratik Güçleri ile müttefik olan askeri konsey. ÖSO döneminde liderleri Afif Süleyman idi. Günümüzde Suriye Demokratik Güçleri askerî konseylerinin bir bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">Barış Pınarı Harekâtı</span> Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusunun 2019da Suriyenin kuzeyindeki PKK/YPGye karşı başlattığı harekât

Barış Pınarı Harekâtı, 9 Ekim 2019 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Millî Ordusu grupları tarafından Suriye'nin kuzeyinde tek taraflı özerklik ilan eden Suriye Demokratik Güçleri'ne karşı başlatılan sınır ötesi askerî harekâttır. Operasyonun amacı, Türkiye'nin PKK ile bağları nedeniyle terör örgütü olarak tanımladığı, ABD ve diğerlerinin ise Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı bir müttefik olarak kabul ettiği Suriye Demokratik Güçleri'nin sınır bölgesinden uzaklaştırılması, 30 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge oluşturularak 3,6 milyon civarındaki Suriyeli sığınmacının bu bölgeye yerleştirilmesi olarak açıklandı. Harekâtın başladığını ilan eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, operasyonun "PKK/YPG ve DEAŞ örgütlerine karşı başlatıldığını" açıkladı ve amacının "Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek" olduğunu bildirdi.

Barış Pınarı Harekâtı muharebe düzeni, 9 Ekim 2019 tarihinde Türkiye ve Suriye Millî Ordusu tarafından Suriye'nin Halep, Haseke ve Rakka'nın kuzey bölgelerindeki Suriye Demokratik Güçleri'ne karşı başlattığı Barış Pınarı Harekâtı adlı askerî harekâtta çatışan kuvvet, birlik, grup ve örgütleri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Barış Pınarı Harekâtı kronolojisi</span>

Barış Pınarı Harekâtı kronolojisi, 9 Ekim 2019 tarihinde başlayan Barış Pınarı Harekâtı'nın tarihsel kronolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi</span> Suriyede de facto özerk bölge

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (KDSÖY) Suriye'nin kuzeydoğu kesimindeki Suriye Kürdistanı'nda Arap, Çerkes, Kürt, Süryani ve Türkmenlerin yaşadığı, Ekim 2019 itibarıyla de facto özerk olan yönetim alanı. PYD tarafından bölgede önce özerk kantonlar, sonrasında federasyon ilan edilmiş; fakat hiçbiri Suriye hükûmeti veya diğer ülkeler tarafından tanınmamıştır. İsviçre'de ve birçok Avrupa ülkesinde temsilcilikleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Deyrizor Savaşı (2017-19)</span>

Deyrizor Savaşı veya operasyon kod adıyla El-Cezire Fırtınası Operasyonu, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Irak ve Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı Deyrizor'da başlattığı askerî operasyon. Suriye İç Savaşı sırasında Suriye'nin doğusunda, özellikle Fırat nehrinin doğusundaki ve kuzeyindeki topraklardaki IŞİD hakimiyetini kırmak amacıyla gerçekleştirildi. Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Harekâtı (CJTF-OIR) olarak birleşen IŞİD karşıtı koalisyon geniş hava desteği sunarken, SDG personeli operasyonun kara kuvvetlerinin büyük çoğunluğunu oluşturdu; CJTF-OIR'a bağlı özel kuvvetler ve topçu birlikleri de operasyona katıldı. Kara muharebesi, Türkiye'nin Afrin'e müdahalesi nedeniyle 2018 yılının başlarında durduruldu, ancak IŞİD karşıtı koalisyon Toparlanma Operasyonu olarak adlandırılan yeni aşama ile 1 Mayıs 2018'de operasyona devam etti. Üçüncü aşama 10 Eylül 2018'de başladı, ancak 31 Ekim'de Suriye-Türkiye sınırındaki SDG pozisyonlarına Türkiye'den yapılan topçu saldırıları nedeniyle bir kez daha durduruldu. SDG ve koalisyon, operasyonun 11 Kasım'da başladığını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Kurtuluş Hükûmeti</span> Suriye İç Savaşı sırasında oluşan hükûmet

Suriye Kurtuluş Hükûmeti, Kasım 2017'nin başlarında İdlib ilinde kurulan de facto hükûmet. Kurulmasının ardını Suriye Geçici Hükûmeti ile çatışmalar izledi ve Heyetu Tahrir'uş Şam'ın, Geçici Hükûmet'in Kuzeybatı Suriye'deki yerel meclislerini tek taraflı olarak dağıttığı bildirildi. Kurtuluş Hükûmeti'nin başbakanı, bir başkan tarafından yönetilen Genel Şura Konseyi isimli yasama organı tarafından seçilir. Şu anki başbakanı 18 Kasım 2019'dan itibaren Ali Keda'dır ve Genel Şura Konseyi başkanı 24 Nisan 2020'den itibaren Mustafa el-Musa'dır.

Yüksek Askeri Konsey, 2012'nin sonlarından 2014'ün ortalarına kadar Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) en yüksek askeri liderliğiydi. Örgütün kuruluşu, Suriyeli muhalif güçlere finansman sağlamak ve onları silahlandırmak amacıyla Batı güçlerinin ve Arap güçlerinin desteğiyle 7 Aralık 2012 tarihinde duyurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Berri</span>

Ahmed Berri Özgür Suriye Ordusu'nun genelkurmay başkanıdır. Berri, Ekim 2014'te genelkurmay başkanlığı görevine atandı ve görevi Abdulillah el-Beşir'den devraldı. Aralık 2014'te Berri'nin yerine Tuğgeneral Abdülkerim el-Ahmed getirildi. Temmuz 2015'te Yüksek Askeri Konsey ile yaşanan anlaşmazlığın ardından Suriye Ulusal Koalisyonu, Berri'ye ÖSO Genelkurmay Başkanı olarak geri dönmesi hususunda talimat verdi. Ancak Berri'nin bu mevkisi Yüksek Askeri Konsey tarafından tanınmamaktadır.