İçeriğe atla

Suriye Arap Haber Ajansı

Suriye Arap Haber Ajansı
TipHaber ajansı
Ülke Suriye
GeçerlilikAktif
KuruluşHaziran 1965
MerkezŞam, Suriye
Önemli kişiler
Ahmet Davva
Resmi site
sana.sy
DilArapça, Fransızca, İngilizce, Farsça, Türkçe, İbranice, İspanyolca, Rusça, Çince

Suriye Arap Haber Ajansı kısaca SANA (Arapçaالوكالة العربية السورية للأنباء Al-Wakālah al-'Arabīyah as-Sūrīyah al-'Anbā), Suriye'de faaliyet gösteren resmî devlet haber ajansı.

Hakkında

Suriye Arap Haber Ajansı veya bilinen kısa adıyla SANA, Suriye'de bulunan ulusal bir devlet medyası kuruluşudur ve Suriye Enformasyon Bakanlığına bağlıdır. Haziran 1965'te yayın hayatına başlayan ajansın merkezi başkent Şam'da bulunmaktadır.[1][2] Suriye'nin 14 ilinin yanı sıra; Fransa, İran, Kuveyt, Libya, Lübnan, Mısır, Rusya, Türkiye ve Ürdün'de büroları bulunmaktadır. Dünya genelinde 43 muhabiri ile haber faaliyetleri sunmaktadır.[1]

Ajans; ekonomi, kültür, spor, çevre, sağlık ve çeşitli alanlarda haber bültenleri yayınlamakta, fotoğraf ve resim hizmetleri vermektedir. Suriye Arap Haber Ajansı'nın web sitesi Arapça, Çince, Farsça, Fransızca, İbranice, İngilizce, İspanyolca, Rusça ve Türkçe dillerinde bültenlerde de hizmet vermektedir. Ajans haber hizmetlerini Suriye'de internet ya da ücretli devreler aracılığıyla yayınlarken, yurt dışında ise internet ve FTP tipi dosya taşıma sistemi kullanmaktadır.[1] SANA, kendisini Suriye'deki "en öncü haber sitelerinden" birisi olarak görmektedir.[3]

Web sitesi

SANA, web sitesinin yayınlarını 1997'de başlattı.[4] Ajansın web sitesinin barındırma hizmeti Kasım 2012'ye kadar Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaletinin Dallas şehrindeki SoftLayer şirketi tarafından sağlandı. ABD'nin Suriye İç Savaşı ile ilgili Suriye hükûmetine karşı yürürlüğe koyduğu yaptırımlar kapsamında hizmetin yasadışı hale gelmesi ile SoftLayer şirketi SANA'ya sağladığı barındırma sorumluluklarını sona erdirdi.[5]

Temmuz 2017'de, video paylaşım sitesi YouTube SANA'nın resmî sayfasını kapatma kararı verdi.[6]

Genel müdürler

Suriye Arap Haber Ajansını kuruluşundan günümüze kadar yönetenler:[1]

  • Fevzi Hamdi (1965 - 1966)
  • Hüseyin el-Avdat (1966 - 1971)
  • Mervan el-Hamvi (1971 - 1975)
  • Sabir Falhut (1975 - 1991)
  • Faiz el-Sayığ (1991 - 2000)
  • Ali Abdülkerim (2000 - 2002)
  • Gazi el-Dib (2002 - 2004)
  • Adnan Mahmut (2004 - 2011)
  • Ahmet Davva (2011 - günümüz)

Kaynakça

  1. ^ a b c d "About SANA". 27 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2018. 
  2. ^ George, Alan (2003). Syria: Neither Bread Nor Freedom. Zed Books. s. 125. ISBN 9781842772133. 27 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2018. 
  3. ^ Dockery, Wesley (21 Ekim 2016). "A look at the Syrian Arab News Agency". Deutsche Welle. 27 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2018. 
  4. ^ Alan, George (Ekim 2000). "Syrian Surfers Take to the Net". The Middle East. 27 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2018. 
  5. ^ Chozick, Amy (29 Kasım 2012). "Official Syrian Web Sites Hosted in U.S." The New York Times. 27 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2018. 
  6. ^ "Youtube, Suriye resmi haber ajansının sayfasını kapattı". Sputnik. 14 Temmuz 2017. 27 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cihan Haber Ajansı</span> 1994-2016 yıllarında Türk haber ajansı

Cihan Haber Ajansı, İstanbul merkezli bir haber ajansıydı. 1 Ocak 1994 tarihinde kurulan ve Feza Gazetecilik'e bağlı olan şirket, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında, kanun hükmünde kararname ile 26 Temmuz 2016'da kapatıldı.

Kıbrıs Haber Ajansı, CNA veya KHA, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde bulunan haber ajansı.

<span class="mw-page-title-main">Türk Ajansı Kıbrıs</span>

Türk Ajansı Kıbrıs veya kısaca TAK, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan haber ajansı.

<span class="mw-page-title-main">Haseke</span> Suriyenin bir şehri

Haseke, Suriye'nin, Hasiçi ili'nin ve Hasiçi ilçesi'nin merkezi ve 2010 verilerine göre 319,641 nüfusla en kalabalık şehridir. Suriye'nin uzak kuzeydoğu köşesinde bulunur. Şehirde nüfusun çoğunluğunu oluşturan Araplar'ın yaşamasının yanı sıra etnik gruplar arasında Kürtler, Mihellemiler Hristiyan olan Asuriler, Süryaniler, Keldaniler, Nesturiler ve farklı kökenlere sahip milletler de bulunmaktadır. Habur Çayı, kentin içinden de geçer ve tüm valilik sınırları boyuncada devam eder.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Halk Meclisi</span> Suriyenin yasama organı

Halk Meclisi, Suriye'nin yasama organıdır. Çok sandalyeli 15 seçim bölgesinde dört yıllık bir dönem için seçilen 250 üyesi vardır. Ulusal İlerici Cephe ile Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi olmak üzere iki ana siyasi cephesi vardır. 7 Mayıs'ta yapılan 2012 seçimleri, kırk yıl sonra ilk kez çok partili sisteme dayanan yeni bir parlamento ile sonuçlandı. 1938'de Faris el-Huri, Meclis Başkanı seçilen ilk Hristiyan oldu. Deyrizor'u 2013 yılından bu yana temsil eden Hediye Abbas, 2016 yılında Meclis Başkanı olarak seçilen ilk kadın oldu. 2017'de Hammuda Sabbah, göreve gelen ilk Ortodoks Hristiyan oldu.

<span class="mw-page-title-main">Bakanlar Kurulu (Suriye)</span> Suriyenin bakanlar kurulu

Suriye Kabinesi veya Bakanlar Kurulu, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin en üst yürütme organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Syrian Air</span> Suriyenin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi

Syrian Airlines, SyrianAir, Suriye'nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika'da çeşitli hedeflere uluslararası tarifeli çalışmaktadır. Arap Baharı ile başlayan ve Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle 2011 yılından bu yana işletilen uçuş sayısı azalmıştır. Syrian Air önceden dünya çapında 50 hedefe uçuş yapmaktaydı. Şam Havalimanı ve Halep Havalimanını kullanmaktaydı. SyrianAir, sekiz yolcu uçağı filosuna sahiptir. Altı Airbus ve iki ATR'den oluşmaktadır. SyrianAir, Arap Hava Taşıyıcıları Teşkilatı ve Arabesk Havayolu İttifakı üyesidir. SyrianAir'in Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle gecikmeli olmasına rağmen yeni Tupolev, İlyushin ve Antonov uçakları için siparişleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriyeliler</span> etnik grup

Suriyeliler, Suriye'de yaşayan, Levant bölgesinin yerlisi olan ve ana dilleri Arapça, özellikle de Levanten lehçesi olan çoğunluk nüfustur. Suriye halkının kültürel ve dilsel mirası, hem yerli unsurların hem de binlerce yıl boyunca bu topraklara ve halkına hükmetmeye gelen yabancı kültürlerin bir karışımıdır. Yedinci yüzyıla gelindiğinde Levant'ta yaşayanların çoğu Aramice konuşuyordu. Müslümanların 634 yılında Levant'ı fethetmesinin ardından Arapça baskın dil haline gelmiş, ancak Suriyelilerin bir azınlığı hala Süryanice ve Batı lehçelerinde konuşulan Aramiceyi korumuştur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Demokratik Konseyi</span>

Suriye Demokratik Konseyi, Suriye'nin kuzeyinde de facto olarak kurulan özerk Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin ulusal parlamentosu. Suriye Demokratik Güçleri'nin siyasi kanadı olarak faaliyet göstermekte olup, 10 Aralık 2015'te kurulmuştur. Eş başkanlıklarını Buğday Dalgası Hareketi lideri Heysem Menna ile Demokratik Toplum Hareketi lideri İlham Ahmed yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">TASS</span>

TASS (Rusça: Телеграфное агентство Советского Союза ТАСС-Telegrafne Agentsva Sovyetskova Soyuza-Sovyetler Birliği Haber Ajansı kısaca TASS, şimdiki ismi Rus Haber Ajansı 1902 yılında kurulan, Rusya'da en büyük, dünyada ise Reuters, Associated Press ve Agence France-Presse ile birlikte, en büyük dört haber ajansından birisidir. 1925-1991 yılları arasında SSCB'nin resmî haber ajansı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Direnişi</span> Suriyenin kuzeybatısında etkin olan, hükûmet yanlısı paramiliter milis grubu

Suriye Direnişi eski adıyla İskenderun Sancağının Kurtuluşu için Halk Cephesi, Suriye'nin kuzeybatısında faaliyet gösteren, hükûmet yanlısı paramiliter milis grubu. İdeolojisi anti emperyalizm, Guevarizm, laiklik, Marksizm-Leninizm, sol milliyetçilik ve sosyalist vatanseverliğe dayalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Devrimciler Ordusu</span>

Devrimciler Ordusu veya Ceyş'ül-Süvar, Suriye Demokratik Güçleri içerisinde yer alan ve Suriye İç Savaşı'nda YPG ile ittifak içinde pek çok çatışmaya giren askeri koalisyon.

Hawar Haber Ajansı veya ANHA, Ağustos 2012 tarihinde kurulan Haseke merkezli haber ajansı. Suriye Kürdistanı'nın de facto resmi haber ajansı olup Suriye Demokratik Güçleri ile yakın ilişki içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">2012 Suriye anayasa referandumu</span> Suriyede yapılan yedinci halk oylaması

Suriye'de 26 Şubat 2012 tarihinde bir anayasa referandumu yapıldı. Suriye İç Savaşı'na tepki olarak Devlet Başkanı Beşşar Esad yeni bir anayasa hazırlanmasını emretmişti. Referandum yabancı gözlemciler tarafından izlenmedi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi</span> Suriyede de facto özerk bölge

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (KDSÖY) Suriye'nin kuzeydoğu kesimindeki Suriye Kürdistanı'nda Arap, Çerkes, Kürt, Süryani ve Türkmenlerin yaşadığı, Ekim 2019 itibarıyla de facto özerk olan yönetim alanı. PYD tarafından bölgede önce özerk kantonlar, sonrasında federasyon ilan edilmiş; fakat hiçbiri Suriye hükûmeti veya diğer ülkeler tarafından tanınmamıştır. İsviçre'de ve birçok Avrupa ülkesinde temsilcilikleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye başbakanı</span> Suriyenin hükûmet başkanı

Suriye başbakanı veya resmi adıyla Bakanlar Kurulu başkanı, Suriye Arap Cumhuriyeti hükûmetinin başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Anayasası</span> Suriye Arap Cumhuriyetinin anayasası

Suriye Arap Cumhuriyeti Anayasası, 26 Şubat 2012'de kabul edildi ve 13 Mart 1973'te yürürlüğe girmiş olan anayasanın yerini aldı. Mevcut anayasa, Suriye Arap Cumhuriyeti devletinin temel işlevini özetlemektedir. Suriye'nin karakterini Arap, demokratik ve cumhuriyetçi olarak belirler. Ayrıca, Pan-Arabizm ideolojisine uygun olarak, ülkeyi Arap dünyasının bir bölgesi ve halkını Arap ulusunun ayrılmaz bir parçası olarak tanımlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'nin dış ilişkileri</span> Suriyenin dış ilişkilerine genel bakış

Ulusal güvenliği sağlamak, Arap komşuları arasındaki etkisini artırmak ve Golan Tepeleri'nin geri alınmasını sağlamak Suriye Arap Cumhuriyeti'nin dış politikasının temel hedefleri olmuştur. Suriye, tarihinin birçok noktasında Türkiye, İsrail, Irak ve Lübnan gibi coğrafi olarak kültürel komşularıyla şiddetli bir gerilim yaşadı. Suriye, Arap Baharı ve Suriye İç Savaşı öncesinde 21. yüzyılda bölgesindeki birçok devletle ilişkilerinde bir gelişme yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de siyaset</span> Suriyenin siyasi sistemi

Suriye Arap Cumhuriyeti'nde siyaset, çok partili temsili olan yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşir. Devlet Başkanı Beşşar Esad ve onun Arap Sosyalist Baas Partisi, 1970 darbesinden bu yana ülke siyasetinde baskın güçler olarak kaldılar.