İçeriğe atla

Suriye'de Hristiyanlık

Suriye'de Hristiyanlık
Önemli nüfusa sahip bölgeler

Suriye'deki Hristiyanlar ülke nüfusun yaklaşık %10'unu oluşturmaktadır.[1] Ülkenin en büyük Hristiyan mezhepleri, Doğu Ortodoks Kilisesi (Antakya ve Tüm Doğunun Rum Ortodoks Patrikhanesi olarak bilinir),[2] Doğu Katolik Kiliselerinden biri olan Melkit Katolik Kilisesi,[3] Süryani Ortodoks Kilisesi ve Ermeni Apostolik Kilisesi olarak sıralanabilir. Ayrıca Protestanlar, Doğu Asur Kilisesi ve Keldani Katolik Kilisesi üyeleri de belirli gruplar halinde yaşamlarını sürdürürler. Ülkenin kuzeyindeki Halep şehrinin Suriye'de en fazla Hristiyan nüfusa sahip bölge olduğuna düşünülmektedir. Osmanlı yönetiminin son döneminde, özellikle 1840 ve 1860 yıllarında yaşanan, Hristiyanları hedef alan kanlı olaylar zincirinden sonra Suriyeli Hristiyanların büyük bir kısmı ülkeden göç etti. Tarihçi Philip Hitti'ye göre, 1899-1919 yılları arasında ABD'ye yaklaşık 900.000 Suriyeli geldi (bunların% 90'ından fazlası Hristiyandır).[4] Bahsedilen Suriyeliler büyük ölçüde Büyük Suriyede ya da Suriye, Lübnan, Ürdün ve Filistin'i kapsayan Levant bölgesinin tamamında yaşayanları kapsamaktadır.

Tarihçe

Hristiyanlar var oldukları günden bu yana Suriye'de gerek çoğunluk olarak gerekse azınlık olarak her zaman önemli bir güç oluşturmuşlardır. Suriye İç Savaşı öncesi verilere göre ülke nüfusun yaklaşık %10'u Hristiyanlardan oluşmaktadır.[1] 1920'de ise 1,1 milyon kişilik nüfusları ile bu oran %25 civarında idi. Bugün ise Suriye'de iç savaş başlamadan önce 2010 yılındaki sayıma göre yaklaşık 1,2 milyon Hristiyan yaşamaktadır.

Doğu Ortodoks Kilisesi

Hama'da bulunan Aziz Yorgi Katedrali

Suriye'de 700 bin inananı ile en büyük Hristiyan mezhebi, Melkite kilisesi olarak da bilinen Rum Ortodoks Kilisesi'dir (resmi olarak Antakya ve Tüm Doğunun Rum Ortodoks Patrikhanesi şeklinde adlandırılır). Melkit ismi, 5. ve 6. yüzyıldaki ayrışmadan sonra Konstantinopolis'in Doğu Roma İmparatoruna("melek") sadık kaldıkları için verilmiştir.

Oryantal Ortodoksluk

Suriye'deki geleneksel Hristiyanlık, Süryani Ortodoks Kilisesi ve ayrıca Ermeni Apostolik Kilisesi toplulukları tarafından temsil edilmektedir.

Süryani Ortodoks Kilisesi

Süryani Ortodoks Kilisesi, Suriye'deki en büyük Oryantal Ortodoks Hristiyan grubudur. Süryani Ortodoks veya Yakup Kilisesi, Kalkedon tartışması üzerine, Doğu Ortodoksluğu kilisesinden ayrıldı.

Ermeni Apostolik Kilisesi

Ermeni Apostolik Kilisesi, Suriye'deki ikinci büyük Oryantal Ortodoks Hristiyan grubudur. Ermeni liturji ve doktrinine uyarlar. (monofizit değil miafizit).

Protestanlık

Ayrıca Suriye'de de Protestan bir azınlık da vardır. Protestanlık Avrupalı misyonerler tarafından yayılmıştır ve az sayıda Suriyeli Protestan mezheplerine üyedir.

Katolik Kilisesi

Halep'teki Azize Meryem Fransisken Misyonerleri Manastırı.

Doğu Katolik Kiliseleri içinde en eskisi Maronit olup, Roma ile bağları en azından on ikinci yüzyıldan kalmadır. O zamandan önceki durumları belirsizdir, bazıları 1215'e kadar Monoteist olduğunu iddia ederken, Maronit Kilisesi her zaman Roma ile birlik içinde olduğunu iddia etmektedir. Liturjileri Aramicedir (Süryanice).

Suriye'deki Hristiyanların Durumu

Şam, Aziz Petrus zamanında Hristiyanlığın ulaştığı ilk bölgelerden biriydi. Şam'da diğer yerlerden daha fazla Hristiyan vardı. Suriye ve Anadolu'yu ele geçiren Emeviler, inançlarını koruyan gayrimüslimlerin cizye ödemesi karşılığında kendi topraklarına sahip olmalarına izin verdi.[5][6]

Pazar günü Suriye'de bir çalışma günü olmasına rağmen, her Pazar ayinler düzenleniyor ve Pazar sabahları kiliseye katılabilmeleri için memurlara pazar sabahları izin veriliyor. Hristiyan nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki okulların hafta sonu günleri Cumartesi ve Pazar günleridir, fakat resmi hafta sonu ise Cuma ve Cumartesi günlerine denk gelir.

Hristiyanlar Suriye hayatının her alanında kendini gösterir. Pavlus'un geleneklerini izleyen Suriyeli Hristiyanlar ekonomik, akademik, bilimsel, mühendislik, sanat, entelektüel yaşam, eğlence ve politikaya aktif bir katılım sağlamaktadır. Suriyeli Hristiyanların çoğu kamu sektörü ve özel sektör yöneticileri ve direktörleriyken, bazıları yerel yöneticiler, Parlamento üyeleri ve hükûmetteki bakanlardır. Bazı Suriyeli Hristiyanlar Suriye'nin silahlı kuvvetlerinde memurdurlar.

Suriyeli Hristiyanlar Müslümanlardan daha kentleşmiştir. Birçoğu Halep, Hama veya Lazkiye'de ya da çevresinde yaşamaktadır. 18. yüzyılda Hristiyanlar Halep'teki Müslümanlardan nispeten daha zengindi. Suriyeli Hristiyanların İncildeki öğretilerine dayanan evlilik, boşanma ve miras gibi hukuk davalarıyla ilgilenen kendi mahkemeleri vardır.

Suriye İç Savaşı sırasında Suriyeli Hristiyanlar

Suriyeli Hristiyanlar, diğer vatandaşlar gibi Suriye İç Savaşı'ndan kötü şekilde etkilenmiştir. Suriye yasalarına göre, yetişkin yaştaki tüm Suriyeli erkekler, Hristiyanlar da dahil olmak üzere zorunlu askerlik yapmak mecburiyetindedir.[7] 2011'de Suriye İç Savaşı'nın patlak vermesinden bu yana, 300.000 ila 900.000 Hristiyan ülkeyi terk etti,[8] ancak ordunun ülkenin büyük bölümüne hakim olmasından sonra, 2017'de istikrar yeniden sağlanmaya başladı ve bazı Hristiyanlar Suriye'ye dönmeye başladılar.[9]

Önemli Hristiyanlar

  • Davud Raca Suriye Savunma Bakanı (2011-2012)
  • Mişel Eflak Suriyeli düşünür, politikacı
  • Lamia Şakkur Suriyeli büyükelçi

Notlar

  1. ^ a b Gulf/2000 Project (2018). "Syria Religious Composition 2018". Columbia University - School of International and Public Affairs. 21 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Bailey, Betty Jane; Bailey, J. Martin (2003). Who Are the Christians in the Middle East?. Grand Rapids, Michigan: William B. Eerdmans. s. 191. ISBN 0-8028-1020-9. 
  3. ^ Syria 21 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: US State Department The July–December, 2010 International Religious Freedom Report
  4. ^ Hitti, Philip (2005) [1924]. The Syrians in America. Gorgias Press. ISBN 1-59333-176-2. 
  5. ^ al-Jawziyyah, Ibn Qayyim (2008). Ahkam Ahl al-Dhimmah. 1. Beirut: Dar Ibn Hazm. s. 121. 1 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2016. 
  6. ^ "Rules of Dhimmitude". Dhimmitude.org. 28 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2016. .[]
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2020. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 10 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Şubat 2020. 
  9. ^ "Syria: Homs Christians return to rebuild homes and lives - World Watch Monitor". 28 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Süryani Ortodoks Kilisesi</span> Antakya Süryani Ortodoks Kilisesi

Süryani Kadim Kilisesi ya da Süryani Ortodoks Kilisesi Doğu Hristiyan mezhebidir ve Orta Doğu'da yaşayan Hristiyan Semitik bir halk olan Süryaniler’in çoğu bu mezhebe üyedir.

Patrik, Ortodoks Kilisesileri, Oriental Ortodoks Kiliseleri, Süryani Kilisesi ve diğer Doğu Kiliseleri'nde kilisenin başında bulunan en yüksek rütbeli piskopos.

Hristiyanlıkta kendi ayin biçimlerini, dillerini koruyan ama Papa'nın otoritesini kabul eden Ortodoks ve Doğu Ortodoks kiliselerine Doğu Katolik Kiliseleri denir. İlk kez 18.yy'da ilk örnekleri görülür.

Ekümeniklik, günümüzde genellikle, daha büyük bir dinî birliği ya da dinlerarası iş birliğini sağlama amacını güden girişimleri ifade eder.

Protestanlık, Hristiyanlığın en büyük üç ana mezhebinden biridir. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesi'ne ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur (1529).

<span class="mw-page-title-main">Süryaniler</span> Sami kökenli etnik grup

Süryaniler, Mezopotamyalı Sâmî kökenli bir etnik gruptur. Baskın bir diaspora nüfusuna sahip olan halk, ikamet ettikleri ülkelerdeki birincil dillerin yanı sıra Neo-Aramice veya Süryanice konuşur. Bazen kendilerini ''Asurlu", "Arami" veya "Keldânî" olarak isimlendirirler ve tarihleri Dünya'nın en eski medeniyetlerinden biri olarak görülen Asur İmparatorluğu'na ve Kuzey Levant'daki Aramilere dayanır. Süryaniler, İngilizcede de Asurlular ile aynı anlamı taşıyan kelimeyle ifade edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Apostolik Kilisesi</span> Ermeni halkının çoğunluğunun üye olduğu ortodoks inancına inanan Hristiyan kilisesi

Ermeni Apostolik Kilisesi ya da Ermeni Ortodoks Kilisesi, dünya Ermenilerinin büyük çoğunluğunun üye olduğu, dünyanın eski millî Hristiyan kiliselerinden biri olan mezhep. Hristiyanlığı Ermenilere ilk tanıtanlar olduklarına inanılan, İsa Mesih'in havarileri Taday ve Bartalmay'a dayanarak kendisini "apostolik" bir kilise olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Kabir Kilisesi</span> Kudüsün eski şehir kısmında bulunan kilise

Kutsal Kabir Kilisesi, Ortodoks Kilisesi tarafından Yeniden Diriliş Kilisesi olarak adlandırılır, Kudüs'ün eski şehir duvarları içerisinde yer alan bir Hristiyan kilisesidir. Eski şehrin Hristiyan bölgesinden ("Muristan") birkaç adım ötededir.

<span class="mw-page-title-main">Oryantal Ortodoksluk</span> Doğu Hristiyanlık dalı

Oryantal Ortodoksluk Birinci İznik Konsili, Birinci Konstantinopolis Konsili ve Birinci Efes Konsili'nden oluşan ilk üç ekümenik konsili tanıyan Ortodoks Doğu Hristiyan inancı. Dünya çapında yaklaşık 84 milyon inananı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bizans Riti</span>

Bizans Riti, Yunan Riti ya da Konstantinopolis Riti günümüzde Doğu Ortodoks Kilisesi ve Bizans Katolik Kiliseleri'nde uygulanmakta olan bir liturjik rit. Kısıtlı ölçüde de olsa Anglikan Komünyonu ve Lüteran kiliselerde de uygulanan rit bu mezheplerde özellikle Doğu Riti Anglikanizmi Toplumu ve Ukrayna Lüteran Kilisesi'nde benimsenmiştir. 3. yüzyılda Konstantinopolis'te uygulanmaya başlayan rit bugün dünyada Roma Riti'nden sonra en çok uygulanan ikinci rittir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Litürji</span> Doğu Kiliselerine özgü dinî ayin

Kutsal Litürji İsa'nın Büyük Kilisesi'nin riti olan Bizans Riti'nde Efkaristiya ayini. Hristiyan litürjisinin Antakya Riti'nden doğan Kutsal Litürji Doğu Ortodoks ve Doğu Katolik Kiliseleri'nde uygulanır. Ermeni Hristiyanlığında Ermeni Apostolikler ve Ermeni Katolikler de aynı kavramı kullanır. Kimi Oryantal Ortodokslar bunun yerine "kutsal sunu" terimi kullanılır.

İsrail'de din, ülkenin merkezi bir özelliğidir ve İsrail kültürünü ve yaşam tarzını şekillendirmede önemli bir rol oynamaktadır. Din İsrail tarihinin merkezinde rol oynamıştır. İsrail, aynı zamanda, vatandaşların çoğunluğunun Yahudi olduğu dünyanın tek ülkesidir. İsrail nüfusunun 2016 yılı itibarıyla %74'ü Yahudi, %18'i Müslüman, %2'si Hristiyan ve %1.5'i Dürzi ve geriye kalan'ı Samiriler ve Bahâîlik gibi küçük inançlardan insanları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de din</span> Suriyedeki dinî inançlar

Suriye'de din, Suriye vatandaşları tarafından uygulanan çeşitli dinleri ifade etmektedir. Tarihsel olarak bölge, bu dini toplulukların her biri içinde bir dizi farklı mezhebin bulunduğu çeşitli inançların bir mozaiği olmuştur. Suriyelilerin çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktadır; bunların arasında en kalabalık grubu Sünniler oluştururken, onları Şii gruplar ve Dürziler takip etmektedir. Ayrıca, çeşitli Hristiyan azınlıklar bulunmaktadır. Ayrıca küçük bir Yahudi ve Yezidi topluluğu da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tabka</span>

Tabka veya 8 Mart 1967'den itibaren resmi ismi ile el Tavra, Suriye'nin Rakka İli'nde bulunan ve Rakka şehrinin yaklaşık 55 kilometre batısında yer alan bir şehirdir. "El-Tevra", Arapçada "devrim" anlamına gelir ve şehrin resmi adı Suriye'nin 8 Mart devrimine atıfta bulunur. Fırat'ın üzerinde yer alan ve Esad Gölü'nü yaratmış Tabka Barajı, El-Tevra yakınında inşa edilmiştir. Şehir, 2004 nüfus sayımı itibarıyla 69.425 nüfusa sahipti.

Hristiyanlar, 2019 verilerine göre İsrail nüfusunun yaklaşık %2'sini oluşturmaktadır. Hristiyan nüfusun %78'i Arap Hristiyanlardır. Arap Hristiyanların da büyük çoğunluğu (%60) Melkani Rum Katolik Kilisesi'ne bağlıdır. Bunların dışında Kudüs Rum Ortodoks Kilisesi ve Rus Ortodoks Kilisesi gibi kiliselerin takipçileri vardır. Araplar dışındaki Hristiyan nüfusu Aramiler, Maruniler, Ermeniler, Süryaniler ve Kıptîler oluşturmaktadır.

Arapça, Suriye'nin resmi dilidir ve ülkede en çok konuşulan dildir. Günlük yaşamda, özellikle batıda Levanten ve kuzeydoğuda Mezopotamya olmak üzere birçok modern Arap lehçesi kullanılmaktadır. Arap Dili ve Dilbilin Ansiklopedisine göre, ülkede Arapça'ya ek olarak, konuşmacı sayısına göre şu diller konuşulmaktadır: Kürtçe, Türkçe, Aramice, Çerkesçe, Çeçence, Ermenice ve Yunanca. Bu dillerin hiçbiri resmi statüye sahip değildir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Katolik Kilisesi</span> Katolik Kilisesinin Türkiyedeki rolü

Türkiye'de Katolik Kilisesi, Papa'nın manevi liderliği ve Papa'ya sunulan Roma'daki curia'nın kanonik liderliği altındaki dünya çapındaki Katolik Kilisesi'nin bir parçasıdır.

Millet-i Ermeniyân, Ermeni Apostolik Kilisesi'nin Osmanlı milletidir. Başlangıçta sadece Osmanlı Ermenilerini değil, Kıptî Ortodoks Kilisesi, Keldani Katolik Kilisesi, Etiyopya Ortodoks Tevhîdî Kilisesi ve Süryani Ortodoks Kilisesi de dahil olmak üzere diğer Hristiyan kiliselerinin üyelerini de içeriyordu, ancak bu grupların çoğu on dokuzuncu yüzyılda kendi milletlerini elde ettiler. II. Mehmed, Ortodoksluk konusunda aralarındaki anlaşmazlıklar nedeniyle onları Rum Ortodokslarından ayırmıştır. Milletin mensupları, meseleleri özerk bir şekilde ele almakla kalmayıp, İslam mahkemelerine dava açacak yasal statüye de sahiptiler. Ermeni milletinin, olması gereken birçok insan üzerinde otorite sahibi olma yeteneği yoktu ve Anadolu'dan bu kadar uzak olan İstanbul'da Ermeni patriğinin gerçek bir yetkisi yoktu.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Süryanileri</span> Suriyede yaşayan Süryaniler

Suriye Süryanileri Suriye'nin kuzeydoğu yarısı olan Yukarı Mezopotamya'ya özgü etnik ve dilsel bir azınlıktır. Suriyeli Süryaniler, Suriye'de yaşayan Süryani kökenli insanlar ve Süryani-Süryani mirasına sahip olan Süryani diasporasındaki insanlardır.