İçeriğe atla

Suriye'de izcilik

Suriye'de İzcilik hareketi şu kurumlar tarafından yapılmaktadır

Suriye İç Savaşı sonrası Türkiye'ye göçen Suriyeli gençler kimi zaman Türkiye İzcilik Federasyonu üyesi olarak görülebilmektedir.[2][3][4][5][6][7]

Tarihi

İzcilik 1907 yılında İngiltere'de oraya çıktıktan sonra tüm dünyaya yayıldı. Osmanlı'da izcilik ise 1910 yılında Ahmet ve Abdurrahman Robenson kardeşler tarafından başlatıldı.[8] O zamanlar Osmanlı'nın parçası olan Suriye'de izcilik 1912'de ortaya çıktı[9], kız izciliği ise 1950'lerde oraya çıktı.[10]

Kaynakça

  1. ^ [1] [2] 16 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Suriyeli izciler kış kampında". Anadolu Ajansı. 18 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2021. 
  3. ^ "TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLER RİTİMLERİNİ İZCİLİKLE BULDULAR". Türkiye İzcilik Federasyonu. 3 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Türk, Suriyeli ve Filistinli gençler kış kampında buluştu". Ensonhaber.com. 5 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2021. 
  5. ^ "İZCİ KAMPI SURİYELİ MÜLTECİ VE TÜRK ÖĞRENCİLERİ BULUŞTURDU". Başakşehir Belediyesi. 3 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2021. 
  6. ^ "Binlerce İzci İBB Kış İzci Kampı'nda Zorlu Eğitimlerden Geçiyor". destekhizmetleri.ibb.istanbul. 3 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2021. 
  7. ^ "Suriyeli izciler kış kampında". www.konhaber.com. 3 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2021. 
  8. ^ "Ulusal Tez Merkezi | Anasayfa". tez.yok.gov.tr. 30 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2020. 
  9. ^ "Circular N° 10/2008" (PDF). World Organization of the Scout Movement. 31 Mart 2008. 12 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2008. 
  10. ^ "33rd World Conference: Document 4" (PDF). World Association of Girl Guides and Girl Scouts. 3 Ekim 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzcilik</span>

İzcilik ; gençlere kendi kendine yetme ve doğada hayatta kalma eğitimi vererek, gençlerin karakterlerini ve fiziksel gelişimlerini destekleme amacı güden uluslararası bir harekettir. İzcilik din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri hiçbir ayrım gözetmeyen; herkese açık; gönüllülük esasına dayalı, politik hedefleri olmayan, eğitim amaçlı bir gençlik hareketidir. İzci gruplarının kendine has üniformaları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İzcilik Federasyonu</span> Türkiyede bir izcilik federasyonu

Türkiye İzcilik Federasyonu Türkiye'nin ulusal izcilik federasyonudur. Türkiye'deki izcilik kulüplerini bünyesinde toplayan bu federasyon uluslararası izcilik kuruluşları olan WOSM ve WAGGGS örgütlerine üyedir.

<span class="mw-page-title-main">İ.E.L. Sakarya İzci Grubu</span>

İ.E.L. Sakarya İzci Grubu, 15 Şubat 1912'de İstanbul Erkek Lisesi bünyesinde kurulmuş olan ve o zamandan bu zamana kadar hala faaliyetlerini sürdüren tek izci grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Robert Baden-Powell</span>

Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, Britanyalı asker. İzci lideri ve izciliğin kurucusu. II. Boer Savaşı'nda görev aldı.

Suriye İç Savaşı'nda mülteciler, Suriye İç Savaşı'nın başladığı gün olan 15 Mart 2011 tarihinden bu yana, çatışmalar nedeniyle Suriye'ye komşu olan ülkelere sığınan binlerce insana verilen ortak isim.

<span class="mw-page-title-main">Dünya İzcilik Teşkilatı</span> uluslararası izcilik teşkilatı

Dünya İzcilik Teşkilatı, en büyük uluslararası izcilik örgütüdür. WOSM Türkiye İzcilik Federasyonu dahil dünya çapında 171 üyeye sahiptir. Bu üyeler dünya çapındaki ulusal izcilik federasyonlarıdır ve toplamda 54 milyondan fazla katılımcıya sahiptir. WOSM 1922'de kurulmuştur.

Kuzey Kıbrıs Türk İzcileri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan bir izcilik teşkilatıdır. Türkiye İzcilik Federasyonu ile bağları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Kız İzcileri Derneği</span>

Dünya Kız İzcileri Derneği ; 150 ülkede etkinlik gösteren bir izcilik teşkilatıdır. 1928 yılında Macaristan'da kurulmuş olup, genel merkezini Londra, İngiltere'de bulundurur. Dünya İzcilik Teşkilatı'nın kız izciler için kurulmuş karşılığıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzci andı</span>

Erkekler Çocuklar İçin İzcilik kitabının 1908'de yayınlanmasından bu yana, Dünya'nın dört bir yanındaki tüm İzciler, hareketin ideallerine ulaşmak için bir izci sözü verirler ve izci türesini kabul ederler. İzci Sözünün ve izci türesinin ifadesi zaman içinde ve ülkeden ülkeye biraz değişiklik gösterir. Çoğu izcilik kuruluşu "söz" kelimesini kullansa da, bazı ülkeler "yemin" veya "and" kelimesi kullanma eğilimindedir. Tipik olarak, izciler sözü okurken izci selamı verirler.

<span class="mw-page-title-main">Jamboree</span>

İzcilikte bir jamboree, ulusal veya uluslararası düzeyde toplanan büyük bir İzciler topluluğudur.

Scout method veya izci metodu, izciler tarafından kullanılan resmi olmayan eğitim sistemidir. İzciliğin amacı; katılımcıların bağımsız ve yardımsever olmalarına ve böylece "sağlıklı, mutlu, faydalı vatandaşlar" olmalarına yardımcı olmak amacıyla eğitmektir.

<span class="mw-page-title-main">İzci kampı</span>

İzci Kampı, izcilik metotları ve prensipleri doğrultusunda yapılan uygulamalardır. En az bir gece, iki gün; en çok 10 gündür.

<span class="mw-page-title-main">Trakya İzciler Birliği Federasyonu</span>

Trakya İzciler Birliği Federasyonu (TİB) 24 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.:

<span class="mw-page-title-main">Dünya Bağımsız İzciler Derneği</span>

Dünya Bağımsız İzci Organizasyonu, modern enstrümanlar ile ancak geleneksel izcilik yöntemleriyle izcilik yapan bir izcilik teşkilatı.

<span class="mw-page-title-main">Gilwell Park</span>

Gilwell Park izcilik gruplarının, diğer gençlik hareketleri ve okullar için bir kamp alanı ve etkinlik merkezidir. Bu tesis ayrıca düğünler ve doğum günü partileri gibi sosyal etkinliklere ev sahipliği yapan bir eğitim ve konferans merkezine ev sahipliği de yapıyor. 44 hektarlık arazi, Londra, Chingford yakınlarındaki Sewardstonebury, Epping Ormanı'nda bulunuyor.

Azerbaycan İzci Derneği (ASA) 11 Ekim 1997'de, derneğin eski başkanı Namık Jafarov önderliğinde, Nabran'da yer alan izci kampının yapılanmasıyla kurulmuş ve 20 Ağustos 2000'de Dünya İzcilik Teşkilatı, Avrasya izcilik kolu'na tam üye olmuştur. ASA, Dünya İzcilik Teşkilatı'nın amaçlarına, ilkelerine, yasalarına ve düzenlemelerine tabidir. Azerbaycan İzcilik Teşkilatı'nın, Şeki, Berde, Nahçıvan, İsmayıllı, Haçmaz, Zakatala, Ağcabedi, Gence ve Yevlah şehirlerinde şubeleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'da izcilik</span>

Pfadfinder Pfadfinderinnen Österreichs (PPÖ; Avusturya Erkek ve Kız İzcileri), Avusturya'nın en büyük ve Dünya Kız İzcileri Derneği (WAGGGS) ile Dünya İzcilik Teşkilatı (WOSM) kuruluşları tarafından onaylanan tek izcilik organizasyonudur. Kuruluş, bünyesinde 300'den fazla oymak ve 85.000'den fazla izci barındırdığını not etmektedir. WAGGGS ve WOSM ise, bu sayıların aksine, kuruluşa kayıtlı daha düşük sayıda üye sayısı bildirmiştir: 9.503 erkek izci ve 19.508 kız izci.

Beyaz Rusya İzciler Birliği, Dünya Kız İzcileri Derneği'nin Beyaz Rusya üye kuruluşudur.

Macar İzci Derneği Macaristan'ın ulusal İzcilik organizasyonu, 1912'de kurulmuş ve 1922'de Dünya İzcilik Teşkilatı'na üye olmuş, 1948 yılında İzcilik faaliyetlerinin yasaklanması sonrası, 1990'da ülkede İzciliğin yeniden doğuşu ile birlikte tekrar üye olmuştur. Derneğin başlıca kurucuları, Alajos Izsóf, Béla Megyercsy, Gyula Papp ve Sándor Sík sayılmaktadır. 1 Ekim 2020 itibarıyla MCSSZ bünyesinde 13.000 üzerinde izci bulunmaktadır.