İçeriğe atla

Surinam devlet başkanları listesi

Surinam devlet başkanlığı forsu

Surinam devlet başkanı, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1975 yılından sonra devlet başkanlığı makamına getirilen kişiye verilen unvandır.

Surinam devlet başkanları listesi

Devlet başkanı Görev süresi Siyasi parti

(seçildiği süreçte)

Resimİsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlamaGörevi bırakma
1 Johan Ferrier

(1910–2010)

25 Kasım 1975 13 Ağustos 1980

(Askerî darbe sonrası istifa etti)

Bağımsız
2 Hendrick Chin A Sen

(1934–1999)

15 Ağustos 1980 4 Şubat 1982

(Bouterse tarafından kovuldu.)

Ulusalcı Cumhuriyetçi Parti
3 Fred Ramdat Misier

(1926–2004)

8 Şubat 1982 25 Ocak 1988 Bağımsız
4 Ramsewak Shankar

(1937–)

25 Ocak 1988 24 Aralık 1990

(Graanoogst tarafından devrildi.)

İlerici Reform Partisi
Ivan Graanoogst

(19?–)
(Geçici)

24 Aralık 1990 29 Aralık 1990 Geçici devlet başkanı
5 Johan Kraag

(1913–1996)

29 Aralık 1990 16 Eylül 1991 Surinam Ulusal Partisi
6 Ronald Venetiaan

(1935–)

16 Eylül 1991 15 Eylül 1996 Surinam Ulusal Partisi
7 Jules Wijdenbosch

(1940–)

15 Eylül 1996 12 Ağustos 2000 Ulusal Demokratik Parti
(6)Ronald Venetiaan

(1935–)

12 Ağustos 2000 12 Ağustos 2010 Surinam Ulusal Partisi
8 Dési Bouterse

(1945–)

12 Ağustos 2010 16 Temmuz 2020 Ulusal Demokratik Parti
9 Chan Santokhi

(1959–)

16 Temmuz 2020 Görevdeİlerici Reform Partisi

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Surinam</span> Güney Amerika ülkesi

Surinam veya resmî adıyla Surinam Cumhuriyeti, Güney Amerika kıtasının Atlantik kıyısında yer alan egemen bir devlettir. Güneyde Brezilya, batıda Guyana ve doğuda Fransız Guyanası ile sınırı vardır. 165.000 km²'lik yüzölçümü ile Güney Amerika'nın en küçük ülkesidir. Surinam'ın nüfusu yaklaşık 575.990'dır ve çoğunluğu ülkenin kuzey kıyısında yaşamaktadır. Paramaribo ülkenin başkenti olup, en yüksek nüfusa sahip kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Amerika</span> Dünyanın kuzey yarıküresindeki bir kıta

Kuzey Amerika, kuzey yarım kürede bulunan, kuzeyde Arktik Okyanusu, doğuda Atlas Okyanusu, güneyde Karayip Denizi ve kuzeybatıda Büyük Okyanus ile çevrili olan kıtadır.

<span class="mw-page-title-main">New Hampshire</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

New Hampshire, Amerika Birleşik Devletleri'nin 50 eyaletinden biridir. Avrupa'dan gelen göçmenler ilk defa 1623 yılında buraya yerleştiler. New Hampshire, 4 Temmuz 1776 tarihinde Bağımsızlık Bildirgesi'yle bağımsızlıklarını ilan ederek Amerika Birleşik Devletleri'nin çekirdeğini oluşturan ilk Onüç Koloni'den biri oldu. Eyalet, ABD'nin kuzeydoğusunda New England bölgesinde yer alır. Nüfus ve yüzölçüm bakımında Amerika Birleşik Devletleri'nin en küçük 10 eyaletinden biridir. En büyük şehri olan Manchester'in bile nüfusu sadece 100.000 civarında kalır.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan İç Savaşı</span> ABDde Kuzey ve Güney arasında yaşanan bir iç savaş (1861-1865)

Amerikan İç Savaşı veya genelde Güney eyaletlerinde kullanılan diğer adıyla Eyaletler Arası Savaş, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington'daki yönetimi ile ülkeden ayrılmak isteyen 11 Güney Eyaleti arasında çıkmış dört yıl süren geniş kapsamlı bir iç savaştır. Savaşın temel nedeni, ekonomisi tarıma dayalı güney eyaletlerinde yoğun olarak ucuz işgücü mahiyetinde kullanılan köleliğin ülkenin Kuzey Amerika'nın batı bölgelerine doğru genişlemesi nedeniyle tartışılmaya başlanması ve sanayileşmiş kuzey bölgelerinde uygulandığı gibi tüm ülkede yasaklanıp yasaklanmayacağı konusundaki anlaşmazlıktı.

Aşağıda Birleşmiş Milletler tarafından bağımsız, egemen bir ülke olarak kabul edilen ve Birleşmiş Milletler'de üyeliği bulunan 193 ülke ile egemen bir devlet olarak kabul edilen ancak BM'de üyeliği bulunmayan Vatikan dahil toplam 194 ülkenin şehirler listesi ile yine ayrıca Birleşmiş Milletler üyesi en az bir ülke tarafından bağımsızlığı kabul edilen 9 ülkeye ait şehirler listesi yer almaktadır. Birleşmiş Milletler üyesi tüm ülkeler tarafından bağımsızlığı kabul görmeyen bu ülkelerin isimleri italik olarak yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jodensavanne</span>

Jodensavanne Güney Amerika'daki Surinam'da kurulması için teşebbüste bulunulan özerk Yahudi bölgesidir. Jodensavanne, başkent Paramaribo'nun 50 km güneyine Surinam Nehri üzerindeki Para'da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Jackson, Mississippi</span>

Jackson, Amerika Birleşik Devletleri'nin Mississippi eyaletinin başkentidir. Bu eyalete ait Hinds, Madison ve Rankin koruluklarında konumludur. Hinds County'nin Raymond sekenti ile ortaklasa merkez şehridir.

Bu listede Amerika Birleşik Devletleri'nin şehir, kasaba ve köylerinin listelerine bağlantılar bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde pek çok yerleşim yerine Avrupa'dan isimler verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Chan Santokhi</span> Surinam devlet başkanı

Chandrikapersad Santokhi ya da daha yaygın olarak bilinen Chan Santokhi, Surinamlı siyasetçi ve eski bir polis şefi. Santokhi, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 16 Temmuz 2020 tarihinden bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ronald Venetiaan</span>

Ronald Runaldo Venetiaan, Surinamlı öğretmen ve siyasetçidir. Venetiaan, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1991-1996 ile 2000-2010 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Venetiaan, güncel olarak Surinam'da en uzun görev yapan devlet başkanı konumundadır.

Somali başbakanı, Afrika ülkesi Somali'de henüz bağımsızlığın kazanılmadığı 1956 yılından bu yanan hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makam gelen kişiye verilen unvandır.

Guyana başbakanı, Amerika kıtasının coğrafi açıdan Güney Amerika'ya dahil edilen bölümünde yer alan Guyana'nın ülkenin henüz Britanya Guyanası ismi ile Büyük Britanya'nın kolonisi olduğu 1953 yılından itibaren hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Surinam başbakanı, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da henüz bağımsızlığın kazanılmadığı 1949 yılından itibaren ülkede kurulan hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır. Bu makam bağımsızlığın elde edildiği 1975 yılından 1988 yılına kadar da kalmış, söz konusu yıl kaldırılarak tüm yetki devlet başkanında toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hendrick Chin A Sen</span>

Hendrick "Henk" Rudolf Chin A Sen Surinamlı bir iç hastalıkları uzmanı ve siyasetçi. Chin A Sen, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1980-1982 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Ramsewak Shankar</span>

Ramsewak Shankar, Surinamlı siyasetçi. Shankar, Amerika kıtasının güneyinde yer alan Surinam'da 1988 ile 1990 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Johan Kraag</span>

Johannes Samuel Petrus Kraag ya da daha yaygın kullanımıyla Johan Kraag, Surinamlı siyasetçi. Kraag, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1990-1991 yılları arasında ülkenin beşinci devlet başkanı olarak başkanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ivan Graanoogst</span> Surinamlı politikacı

Ivan Graanoogst, Surinamlı siyasetçi ve asker. Graanoogst, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1990'da altı gün boyunca ülkenin geçici başkanı olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fred Ramdat Misier</span>

Lachmipersad Frederik Ramdat Misier ya da daha yaygın kullanımıyla Fred Ramdat Misier, Surinamlı avukat ve siyasetçi. Misier, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1982 ile 1988 yılları arasında devle başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jules Wijdenbosch</span>

Jules Albert Wijdenbosch, Surinamlı avukat, siyaset bilimci ve siyasetçi. Wijdenbosch, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1996-2000 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya coğrafyası</span>

Brezilya, Güney Amerika'nın en büyük ülkesidir. Yüzölçümü olarak dünyanın 5. büyüğü olan 8.456.510 kilometrekarelik arazisi, Güney Amerika'nın neredeyse yarısını kaplar. Brezilya'nın en yüksek noktası deniz seviyesinden 2.994 metre yükseklikteki Pico da Neblina'dır. Brezilya; Arjantin, Bolivya, Kolombiya, Fransız Guyanası, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam ve Venezuela ile komşudur.