
Surinam veya resmî adıyla Surinam Cumhuriyeti, Güney Amerika kıtasının Atlantik kıyısında yer alan egemen bir devlettir. Güneyde Brezilya, batıda Guyana ve doğuda Fransız Guyanası ile sınırı vardır. 165.000 km²'lik yüzölçümü ile Güney Amerika'nın en küçük ülkesidir. Surinam'ın nüfusu yaklaşık 575.990'dır ve çoğunluğu ülkenin kuzey kıyısında yaşamaktadır. Paramaribo ülkenin başkenti olup, en yüksek nüfusa sahip kentidir.

Fildişi Sahili ya da resmî adı ile Fildişi Sahili Cumhuriyeti(Fransızca: Côte d’Ivoire, Fransızca telaffuz: [kot diˈvwaʀ]), Afrika kıtasının batı kısmında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Mali, Burkina Faso, Gana, Liberya ve Gine oluşturmaktadır. Bunun haricinde ülkenin güneyinde Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti Yamoussoukro'dur.

Cakarta, Endonezya'nın 17 Ağustos 2024'e kadar başkenti ve en kalabalık şehridir. -17 Ağustos 2024 tarihinde Nusantara resmen başkent ilan edilmiştir.- Cava Adası'nın kuzeybatısında 661,52 km² alana kurulu olup, nüfusu 8.490.000'dir. Cakarta ülkenin ekonomik, kültürel ve siyasi merkezidir. Endonezya ve Güneydoğu Asya'nın en kalabalık şehri olmakla birlikte dünyanın da on ikinci en büyük şehridir. Cakarta ismi Sanskritçe bir kelime olan "Cayakarta"'dan gelmekte olup "muzafferiyet" veya "zafer" anlamlarına gelir.

Hollandaca "Yeni Amsterdam" anlamına gelen Nieuw Amsterdam, koloni dönemi Hollanda'sının Kuzey Amerika'daki Nieuw Nederland sömürgesinde yer alan ve 1624 yılında kurulmuş yerleşim birimidir. Resmen kuruluşu Peter Minuit tarafından 1626 yılında Manhattan Adası'nın Kızılderililerden satın alınmasıyla olmuştur. II. İngiliz-Hollanda Savaşı(en)'nda bölgeyi İngilizler işgal etmiş ve daha sonra Hollanda Surinam karşılığında bölgeyi İngilizlere satmıştır.

Britanya İmparatorluğu, Birleşik Krallık veya öncül devletleri tarafından yönetilen dominyonlar, sömürgeler, himayeler ve mandalar ile diğer bağımlı bölgelerden oluşmuş olan imparatorluktur. 16. ve 17. yüzyıllarda İngiltere Krallığı tarafından kurulan denizaşırı sömürgeler ve ticaret karakolları olarak başlamıştı. En güçlü döneminde tarihteki en geniş topraklara sahip devlet olmasının yanı sıra bir yüzyıldan fazla bir süre boyunca dünyanın en önde gelen küresel gücüydü. 1922'de 458 milyon kişi, yani dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri, Britanya İmparatorluğu'nun egemenliği altındaydı ve toprakları 33.000.000 km2'lik alanı kapsıyordu. Bu derece geniş bir coğrafyaya hükmettiği için siyasi, dilsel ve kültürel kalıtı hâlen yaygın olarak devam etmektedir. Gücünün doruklarındayken, dünya geneline yayılmış toprakları nedeniyle her zaman en az bir bölgesinde gün ışığı olmasından ötürü "üzerinde güneş batmayan imparatorluk" olarak da tanımlanmaktaydı.

Hollanda tarihi bugünkü Hollanda Krallığı topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Wim Kok tam adı ile Willem Kok, Hollandalı siyasetçi. 1994-2002 yılları arasında Hollanda Başbakanı olarak görev aldı. Ayrıca 1986-2001 yılları arasında Holllanda İşçi Partisi genel başkanlığını yürüttü.

Desiré Delano "Dési" Bouterse, Surinamlı siyasetçi ve asker. Surinam'ın 8. Cumhurbaşkanı. Ülkesinin askerî yönetim altında olduğu 1980-1987 yılları arasında Ulusal Askeri Konsey Başkanı olarak fiilî liderlik yapmıştır. Bouterse, Ulusal Demokratik Parti lideri olarak 19 Temmuz 2010 tarihinde cumhurbaşkanı olarak seçildi ve bu görevi 16 Temmuz 2020 tarihine kadar sürdürdü.

Surinam bayrağı günümüzde kullanılan hâli 25 Kasım 1975 tarihinde göndere çekilerek ülkenin resmî bayrağı olmuştur.

Hollanda Karayipleri Hollanda Krallığı'nın Karayipler'de bulunan altı ada ülkesi ve belediyesidir. Hollanda Karayipleri -Hollanda yasalarındaki durumları göz ardı edilerek- Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius ve Saba'dır. Bu terim bazen Karayip Hollandası'nın yerine kullanılabilmektedir, Karayip Hollandası bu adalardan sadece Hollanda'nın özel belediyeleri Bonaire, Sint Eustatius ve Saba'yı belirtir.

Güney Rodezya, Afrika kıtasının güney kesiminde Birleşik Krallık kraliyet kolonisi olarak 1923 ile 1980 yılları arasında belirli dönemlerde varlığını sürdüren koloni bölgesi. Bölge 1965 yılında tek taraflı olarak Rodezya ismi ile bağımsızlığını ilan etmiş ancak hiçbir ülke tarafından kabul görmemiştir. Ülkenin kurulu olduğu bölgede günümüzde Zimbabve bulunmaktadır.

Nyasaland, Afrika kıtasının güney kesiminde Büyük Britanya protektorası olarak 1907 ile 1964 yılları arasında Birleşik Krallık denetimindeki koloni bölgesi.

Kuzey Rodezya, Afrika kıtasının güney kesiminde Büyük Britanya protektorası olarak 1924 ile 1964 yılları arasında Birleşik Krallık denetimindeki koloni bölgesi.

Britanya Guyanası, Amerika kıtasının coğrafi açıdan Güney Amerika'ya dahil edilen bölümünde yer alan eski Büyük Britanya Kraliyet Kolonisi. Söz konusu koloni bölgesi 1966 yılında Guyana ismi ile bağımsızlığını kazanmıştır.

Uganda Protektorası, Afrika kıtasının doğu kesiminde Büyük Britanya protektorası olarak 1894 ile 1962 yılları arasında Birleşik Krallık denetimindeki koloni bölgesi. Bölge günümüzde Uganda devletini oluşturmaktadır.

Yeni Hollanda, Kuzey Amerika'nın doğu kıyısında yer alan Felemenk Cumhuriyeti'nin bir kolonisiydi. 1614'te kurulan koloni, 1664'te Fort Amsterdam'ın İngiltere Krallığı tarafından ele geçirilmesi ve 1667'de İkinci İngiltere-Hollanda Savaşı'nın kaybedilmesi sonrasında İngilizlerin egemenliğine girdi. Üçüncü İngiltere-Hollanda Savaşı'nda Hollandalıların bölgeyi almasıyla bir kez daha kurulsa da, ertesi yıl imzalanan ve savaşı sonlandıran Westminster Antlaşması ile birlikte varlığı tamamen sonlandı ve bölgenin hakimiyeti İngilizlere geçti.

New Jersey Kolonisi, Amerika'nın Britanya İmparatorluğu kontrolündeki bölümünde yer alan koloniydi. New England Kolonileri'nden biri olup daha sonraları Amerika Birleşik Devletleri'ni kuran On Üç Koloni'den biriydi.

Hollanda İmparatorluğu, Hollanda'nın denizaşırı koloniler, enklavlar ve karakollarını kapsamaktaydı.

Britanya Seylanı, günümüzde Asya kıtasına bağlı bir ada konumunda Sri Lanka'da 1815 ile 1948 yılları arasında kurulu olan Büyük Britanya koloni bölgesi.

Curaçao ve Tabi Bölgeler, 1815'ten 1828'e ve 1845'ten 1954'e kadar Karayip Denizi'nde bir Hollanda kolonisiydi. 1936 ile 1948 yılları arasında bölge resmi olarak Curaçao Bölgesi olarak biliniyordu. 15 Aralık 1954'te Hollanda Krallık Tüzüğü'nün ilanıyla, Hollanda Antilleri, yeni Hollanda Krallığı'nda Hollanda ve Surinam ile eşit statüye kavuştu.