İçeriğe atla

Surinam-Türkiye ilişkileri

Surinam-Türkiye ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Suriname ve Turkey

Surinam

Türkiye

Surinam-Türkiye ilişkileri, Surinam ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Port of Spain büyükelçisi Surinam'a akredite edilmiştir.[1] Türkiye'nin Paramaribo'da fahri konsolosluğu, Surinam'ın ise Ankara ve İstanbul'da fahri konsoloslukları bulunmaktadır .

Diplomatik İlişkiler

Türkiye ile Surinam arasındaki diplomatik ilişkiler, Aralık cinayetlerinden bu yana istikrarlı bir şekilde gelişmektedir.

8 Aralık 1982'de Dési Bouterse, aralarında bir gazete editörü, iki insan hakları avukatı da bulunan 13 muhalifin idam edilmesini emretti ve bu, Aralık cinayetleri olarak anıldı.[2] Bouterse'nin Hollandalı Vrije Stem gazetesinin ofislerini ateşe vermeyi içeren eylemleri,[3] iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde kopmaya neden oldu.[2]

Telefon darbesinden sonra, Bouterse 1991'de demokratik olarak seçilmiş Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling hükûmetini görevden aldığında ilişkiler tüm zamanların en düşük seviyesine ulaştı[4]

Hollanda ve Türkiye ile ilişkileri yeniden kuran Venetiaan'ın seçilmesiyle diplomatik ilişkiler normalleşti,[5] bu da Hollanda ve Türk hükûmetlerinden Surinam'a önemli miktarda mali yardım sağladı.[4][5]

Cumhurbaşkanlığı Ziyaretleri

Misafir Ev sahibi Ziyaret yeri Ziyaret tarihi
Surinam Başkan Yardımcısı Robert Ameerali Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah GülÇankaya Köşkü, Ankara6-9 Mart 2013[1]

Ticari İlişkiler

  • İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2019 yılında 18,2 milyon ABD doları olmuştur.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c "Relations between Turkey and Suriname". Ministry of Foreign Affairs of Turkey. 24 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b Hoefte, Rosemarijin. Suriname in the Long Twentieth Century. New York: Palgrave Macmillan. 2014.
  3. ^ Meel, Peter. “Towards a Typology of Suriname Nationalism.” New West Indian Guide 72 (3&4): pp. 257–281. 1998.
  4. ^ a b Menke, Jack. “Democracy and Governance in Multi-Ethnic Societies: The Case of Suriname.” in Governance in the Caribbean. Edited by Selwyn Ryan and Ann Marie Bissessar. UWI, St. Augustine: UWI School of Continuing Studies. 2013.
  5. ^ a b Timmermans, A. High Politics in the Low Countries. Functions and Effects of Coalition Agreements in Belgium and the Netherlands. 2003.

Konuyla ilgili yayınlar

  • Aldershot. Ashgate. “Coalition Governance in Belgium and the Netherlands: Rising Electoral Stability Against all Electoral Odds.” Acta Politica 41 (4): pp. 389–407. 2006.
  • Hoefte, Rosemarijin. Suriname in the Long Twentieth Century. New York: Palgrave Macmillan. 2014.
  • Meel, Peter. “Towards a Typology of Suriname Nationalism.” New West Indian Guide 72 (3&4): pp. 257–281. 1998.
  • Menke, Jack. “Democracy and Governance in Multi-Ethnic Societies: The Case of Suriname.” in Governance in the Caribbean. Edited by Selwyn Ryan and Ann Marie Bissessar. UWI, St. Augustine: UWI School of Continuing Studies. 2013.
  • Thomas, Martin. Crises of Empire: Decolonization and Europe’s Imperial States. New York: Bloomsbury Publishing. 2015.
  • Timmermans, A. High Politics in the Low Countries. Functions and Effects of Coalition Agreements in Belgium and the Netherlands. 2003.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belçika</span> Batı Avrupada bir ülke

Belçika, resmî adıyla Belçika Krallığı, Batı Avrupa'da bulunan bir devlettir. Avrupa Birliği'ne üyedir. Birliğin ve NATO gibi bazı uluslararası organizasyonların merkezlerini barındırır. 30.528 km²'lik bir alanı kaplayan ülkenin nüfusu yaklaşık 11,4 milyon kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Surinam</span> Güney Amerika ülkesi

Surinam veya resmî adıyla Surinam Cumhuriyeti, Güney Amerika kıtasının Atlantik kıyısında yer alan egemen bir devlettir. Güneyde Brezilya, batıda Guyana ve doğuda Fransız Guyanası ile sınırı vardır. 165.000 km²'lik yüzölçümü ile Güney Amerika'nın en küçük ülkesidir. Surinam'ın nüfusu yaklaşık 575.990'dır ve çoğunluğu ülkenin kuzey kıyısında yaşamaktadır. Paramaribo ülkenin başkenti olup, en yüksek nüfusa sahip kentidir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Sierra Leone ziyaretçileri Sierra Leone'nin diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Winston Lackin</span> Surinamlı siyasetçi

Winston Guno Lackin, Surinamlı siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Belçika-Türkiye ilişkileri</span>

Belçika-Türkiye ilişkileri, Belçika Krallığı ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki dış ilişkileri kapsamaktadır. Belçika'nın Ankara'da büyükelçiliği, İstanbul'da konsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin ise Brüksel'de büyükelçiliği bulunmaktadır. İki ülke de NATO üyesidir. Ayrıca Belçika AB'ye tam üye, Türkiye ise tam üyeliğe aday bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Belçika ilişkileri</span>

Belçika Krallığı, 31 Aralık 1991'de Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıdı. Azerbaycan, 20 Şubat 1992'de Belçika ile diplomatik ilişkiler kuran ilk eski Sovyet ülkesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Özbekistan ilişkileri, Türkiye ile Özbekistan arasındaki dış ilişkilerdir. Özbekistan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını takiben Türkiye, özellikle Özbekistan'da ekonomik projeler ve sosyal, kültürel ve diplomatik girişimler yürütme konusunda aktif olmuştur. 16 Aralık 1991'de Türkiye Özbekistan'ı tanıyan ilk ülke oldu ve Taşkent'te büyükelçilik açan ilk ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">Liberya-Türkiye ilişkileri</span>

Liberya-Türkiye ilişkileri, Liberya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Gana Büyükelçisi 2013'ten beri Liberya'ya akredite edilmiştir. Brüksel'deki Liberya Büyükelçilisi ise Türkiye'ye akredite edilmiştir. 22 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre Türkiye en kısa zamanda Liberya'nın başkenti Monrovia'da büyükelçilik açacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Jamaika-Türkiye ilişkileri</span> Jamaika ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler

Jamaika-Türkiye ilişkileri, Jamaika ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasında büyükelçilik yoktur ancak Türkiye'nin Havana Büyükelçiliği Jamaika'ya akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Bhutan-Türkiye ilişkileri</span> Bhutan ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler

Bhutan-Türkiye ilişkileri, Bhutan ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya-Türkiye ilişkileri</span>

Slovakya-Türkiye ilişkileri, Slovakya ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. 1993 yılında Türkiye, hem Slovakya'yı hem de Çek Cumhuriyeti'ni ayrı, bağımsız devletler olarak resmen tanıdı. Diplomatik ilişkiler ve Bratislava'daki Türk Büyükelçiliği 4 Ocak 1993'te açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Esvatini-Türkiye ilişkileri</span>

Esvatini-Türkiye ilişkileri, Esvatini ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Güney Afrika'daki Pretoria Büyükelçisi Esvatini'ye akredite edilmiştir. Esvatini'nin Brüksel Büyükelçiliği de Türkiye'ye akredite edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya-Türkiye ilişkileri</span>

Litvanya-Türkiye ilişkileri, Litvanya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye 28 Temmuz 1922'de Litvanya'yı resmî olarak tanıdı ve aynı gün Türkiye'nin Estonya Büyükelçisi de Litvanya'ya akredite oldu. SSCB'nin Estonya, Letonya ve Litvanya'nın işgalini ve ilhakını takiben Tallinn'deki Türk Büyükelçiliği 5 Eylül 1940'ta kapattı. Ancak Türkiye, Litvanya'nın Sovyet ilhakını hiçbir zaman tanımadı.

<span class="mw-page-title-main">Laos-Türkiye ilişkileri</span>

Laos-Türkiye ilişkileri Laos ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Diplomatik ilişkiler ilk olarak 1947'de kuruldu, ardından 1958'de büyükelçilik rütbesine yükseldi. 27 Aralık 2017 tarihinde Türkiye Laos'un başkenti Vientiane'de yerleşik bir büyükelçilik kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka-Türkiye ilişkileri</span>

Sri Lanka-Türkiye ilişkileri, Sri Lanka ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 2013'ten beri Kolombo'da, Sri Lanka'nın ise 2012 yılından beri Ankara'da Büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan-Türkiye ilişkileri</span>

Tayvan-Türkiye ilişkileri, Tayvan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye, 1971'den beri Tayvan ile hükûmet dışı, çalışma düzeyinde ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gambiya-Türkiye ilişkileri</span>

Gambiya-Türkiye ilişkileri, Gambiya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Saint Kitts ve Nevis-Türkiye ilişkileri</span>

Saint Kitts ve Nevis–Türkiye ilişkileri, Saint Kitts ve Nevis ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Saint Lucia-Türkiye ilişkileri</span>

Saint Lucia-Türkiye ilişkileri, Saint Lucia ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Saint Vincent ve Grenadinler-Türkiye ilişkileri</span>

Saint Vincent ve Grenadinler–Türkiye ilişkileri,, Saint Vincent ile Grenadinler ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.