İçeriğe atla

Sur Kuşatması (1187)

Sur Kuşatması
Haçlı Seferleri

Hıristiyan savunucuların Selahaddin'in ordusuna karşı hücumunu tasvir eden 15. yüzyıl minyatürü. Sébastien Mamerot'nun Les Passages d'Outremer adlı elyazmasının bir parçası.
Tarih12 Kasım 1187 - 1 Ocak 1188
Bölge
Sonuç Haçlı zaferi
Taraflar

Kudüs Krallığı

Eyyübiler
Komutanlar ve liderler
Corrado del Monferrato
Sancho Martin
Selahaddin Eyyubi
Abdülselam el-Mağribi
Abdülmuhsin
El-Faris Bedran
Güçler
40,000+ asker
17 kadırga
20,000-25,000 asker
10 kadırga
Kayıplar
Hafif Ağır


Sur Kuşatması 12 Kasım 1187'den 1 Ocak 1188'e kadar süren Eyyübiler'in Haçlılar'a karşı başlattığı bir kuşatmadır. Selahaddin Eyyubi komutasındaki bir ordu, Corrado del Monferrato tarafından savunulan şehre hem karadan hem denizden bir saldırı düzenledi. İki ay süren aralıksız mücadelenin ardından sonuç çıkmadı ve Selahaddin ordusuyla birlikte Akka'ya çekildi.

Arka plan

Eyyübilerin zaferiyle sonuçlanan Hıttin Muharebesi'nden sonra, Kudüs de dâhil olmak üzere Kutsal Topraklar'ın büyük bir kısmı Selahaddin'in eline geçmişti. Haçlı ordusundan geriye kalanlar, hâlâ Hristiyanların elinde olan büyük şehirlerden biri olan Sur'a akın etti. Şehrin o sırada vekaleten yöneticisi olan Saydalı Reynald, Selahaddin'le teslim olma pazarlığı yapıyordu ama Konrad ve askerlerinin gelişi bunu engelledi. Eeynald, Belfort'taki kalesini yeniden tahkim etmek için şehri terk etti ve Konrad şehir ordusunun ve yöneticiliğinin başına geçti. Hemen şehrin savunmasını onarmaya başladı ve düşmanın şehre yaklaşmasını önlemek için şehri kıyıya bağlayan mendirek boyunca derin bir hendek açtı. Müslüman ordusu 12 Kasım'da geldi ve kuşatmayı başlattı.[1]

Kuşatma

Kuşatma çok çetin geçmiştir. Selahaddin'in ordusunda şehrin surlarına sürekli saldıran on yedi kuşatma aracı bulunmaktaydı. Bunun yanı sıra okçular, arbaletçiler ve Haçlı gemileri saldıran Eyyübi ordusunu taciz ediyordu.

Selahaddin'in tüm saldırıları başarısız oldu ve kuşatmanın kaderi, Sancho Martin adında[2] "yeşil şövalye" olarak bilinen bir İspanyol şövalyenin önderliğindeki savunmacıların ara sıra yaptıkları saldırılarla değişti.[3] Cesareti ve becerisinin hem Hristiyan hem de Müslüman ordularında ve özellikle Selahaddin'de hayranlık uyandırdığı söyleniyordu. Selahaddin'in, İslam'a geçmesi ve ordusunda savaşması karşılığında ona birçok zenginlik teklif ettiği söylenir. Sancho bunu reddetti ve Müslüman ordusuna karşı Hristiyan saldırılarına liderlik etmeye devam etti.[3]

Selahaddin şehri ancak deniz kuşatmasıyla ele geçirebileceğini düşünmeye başladı. Abdülselam el-Mağribi adlı Kuzey Afrikalı bir denizcinin komuta ettiği 10 kadırgadan oluşan bir filo çağırdı. Müslüman donanması Hristiyan kadırgalarını limana girmeye zorlamakta başarılı olsa da, 29-30 Aralık gecesi 17 kadırgadan oluşan bir Hristiyan filosu Müslüman kadırgalarından 5'ine saldırarak kesin bir yenilgiye uğrattı ve onları esir aldı. Müslüman tarihçiler yenilgiye El-Faris Bedran'ın beceriksizliğinin yol açtığını iddia eder.[1] Kalan kadırgalara, sayıları az olduğu için geri çekilmeleri emredildi.

Bu olaylardan sonra Selahaddin, geri çekilmeleri ya da denemeye devam etmeleri konusunda tartışmak üzere emirlerini yanına çağırdı. Görüşler bölünmüştü, ancak birliklerinin durumunu gören Selahaddin Akka'ya çekilmeye karar verdi. Kuşatma 1 Ocak 1188'de sona erdi.

Sonuç

Zaferden sonra Montferratlı Konrad büyük bir prestij kazandı. Selahaddin'e karşı bu zafer kariyerinde bir dönüm noktası oldu. Ordusunun uzun kuşatmalara dayanamayacağını kanıtladı. Haçlılar için bu çok önemli bir zaferdi çünkü Sur, Üçüncü Haçlı Seferi sırasında ve sonraki Hristiyan hareketleri için bir toplanma noktası haline geldi.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b Nicholson s. 81-82
  2. ^ Folda s. 28
  3. ^ a b Payne s. 280-282
  4. ^ Lane-Poole s. 241-243

Konuyla ilgili yayınlar

  • Helen Nicholson, David Nicolle (2005). God's Warriors: Knights Templar, Saracens and the Battle for Jerusalem
  • George Payne Rainsford James (1854). History of the life of Richard Coeur-de-Lion, King of England, Vol. 2[1]
  • Jaroslav Folda (2005). Crusader art in the Holy Land: from the Third Crusade to the fall of Acre 1187–1291
  • Stanley Lane-Poole (1985). Saladin and the Fall of the Kingdom of Jerusalem.[2]
  1. ^ James, G. P. R. (1842). A history of the life of Richard Coeur-de-Lion, King of England 10 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Paris.
  2. ^ Lane-Poole, S. (1898). Saladin and the fall of the Kingdom of Jerusalem 29 Haziran 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. New York.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İkinci Haçlı Seferi</span> 1147–1149 yılları arasında gerçekleşen Haçlı seferi

İkinci Haçlı seferi, 1147-1149 yılları arasında gerçekleşen Haçlı Seferleridir.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Haçlı Seferi</span> 1189–1192 yılları arasındaki Haçlı seferi

Üçüncü Haçlı Seferi, 1189-1192 yılları arasında gerçekleşmiş Haçlı seferi.

<span class="mw-page-title-main">Selahaddin Eyyubi</span> Eyyûbî Devletinin kurucusu (1137–1193)

Selahaddin Eyyubi, Eyyûbîler Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarıdır. 1187 yılında Kutsal Topraklar'ı Haçlılardan geri almak için bir ordu kurdu ve komutasındaki ordusuyla beraber 4 Temmuz 1187 tarihinde gerçekleşen Hıttin Muharebesi ile Kudüs Kralı Lüzinyanlı Guy'ın ordusunun büyük bir bölümünü yok etti. 2 Ekim 1187'de ise Kudüs'ü Haçlı kuvvetlerinden alarak bölgedeki 88 yıl süren Katolik egemenliğine son verdi ve kenti İslam dünyasına geri kazandırdı. Avrupalı Katolik Hristiyanlar yaşadıkları bu yenilgiden sonra, Kudüs'ü tekrar hâkimiyetlerine geçirebilmek amacıyla Üçüncü Haçlı Seferi'ni düzenlediler.

<span class="mw-page-title-main">I. Richard</span> İngiltere Krallığının 1189–1199 yılları arasındaki kralı

I. Richard veya Aslan Yürekli Richard, İngiltere Krallığı'nın 1189-1199 tarihleri arasındaki kralı. İngiltere Krallığı'nı 1154 ve 1485 yılları arasında yöneten Fransız asıllı Plantagenet Hanedanı'na mensup olan I. Richard, İngiltere Krallığı'nın tamamını ve Fransa'nın yarısını kapsayan bir bölgeye egemen olan Angevin İmparatorluğu'nun da hükümdarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hıttin Muharebesi</span> Eyyûbîler Devleti ile Haçlı kuvvetleri arasında 1187de gerçekleşen muharebe

Hıttin Muharebesi, 4 Temmuz 1187 tarihinde, I. Haçlı Seferi sonucunda Kudüs'te kurulmuş bir Haçlı devleti olan Kudüs Krallığı'nın Kralı Lüzinyanlı Guy'un askerleri ile Selahaddin Eyyubi komutasındaki Müslüman Eyyubiler Devleti ordusu arasında, Taberiye Gölü'nün batı yakasındaki Taberiye Kalesi yakınında bulunan Hıttin Köyü ve volkanik "boynuz" şekilli Hıttin Tepesi civarında gerçekleşen muharebedir. Selahaddin Eyyubi komutasındaki Eyyubi ordusu, Haçlı Kudüs Krallığı ordusunun etrafını sararak imha etmiş, yaklaşık 17.000 Haçlı askeri öldürülmüş ve Kudüs Kralı Lüzinyanlı Guy, bu muharebe sonunda esir düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Lüzinyanlı Guy</span> Fransız yazar (1150-1194)

Lüzinyanlı Guy ya da Guy de Lusignan, Evlilik yoluyla bir Haçlı devleti olan Kudüs Krallığı'nın başına geçen, Selahaddin Eyyübi'nin ordularıyla yaptığı Hıttin Savaşı'nı kaybederek Kudüs'ün Haçlıların elinden çıkarak tekrar Eyyubilerin eline geçmesine neden olan bir Fransız Haçlı şövalyesidir.

Haçlı seferleri kronolojisi:

<span class="mw-page-title-main">Montgisard Muharebesi</span> Eyyubiler ile Kudüs Krallığı arasında gerçekleşen bir savaş

Montgisard Muharebesi, Eyyubiler ile Kudüs Krallığı arasında 25 Kasım 1177 tarihinde yapılan savaşın adıdır. Cüzzam hastası olan 16 yaşındaki Kudüs kralı IV. Baudouin sayıca daha az olan Hristiyan Ordusu ile Selahattin Eyyubi'yi yenmiştir. Ağır bir yenilgi alan Müslüman ordusundan sadece çok az sayıda asker hayatta kalacaktır.

<span class="mw-page-title-main">İbelinli Balian</span> Kudüs Krallığına bağlı Fransız soylu

İbelinli Balian, 12 yüzyılda Haçlı devleti Kudüs Krallığı'nda önemli bir Fransız soylu. 1170-1193 yılları arasında İbelin'in efendisiydi. 1187'de Kudüs Kuşatması sırasında şehrin savunmasının lideri olarak 2 Ekim 1187'de Kudüs'ü Selahaddin Eyyubi'ye teslim etti.

Efdal bin Selâhaddîn, tam adı Ebū Hasan Nūreddīn Melik el-Efḍal Alī bin Salāḥaddīn Yūsuf, Selahaddin Eyyubi'nin 17 oğlundan en büyüğüdür. 1186–1196 döneminde Eyyubiler Suriye Sultanı ve üst Eyyubiler Sultanı olarak hükümdarlık yapmıştır.

Muazzam bin Adil, 1218-1227 döneminde dördüncü Eyyubiler Suriye Sultanı olarak hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs'ün Fethi (1187)</span>

Kudüs'ün Fethi veya Kudüs Kuşatması, 20 Eylül 1187'de Selahaddin Eyyubi'nin başlatmış olduğu kuşatmadır. Şehri savunan Kudüs komutanı İbelinli Balian'ın 2 Ekim 1187'de şehri teslim etmesiyle sona ermiştir. Kudüs'te yaşayan Hristiyan toplumun şehrin teslim edilmesi ile diğer Hristiyan topraklara göç etmiştir. Selahaddin'in Kudüs'ü almasıyla birlikte Kudüs Krallığı'nın başkenti Sur oldu. Avrupa'nın Üçüncü Haçlı seferinde Aslan Yürekli Richard, II. Philip Augustus ve Frederick Barbarossa tarafından Kudüs'ü kurtarmak için 1189'da yanıt geldi. Ancak bir sonuç çıkmadı ve Kudüs, Eyyubiler'in elinde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Sibylla (Kudüs)</span> Kudüs ve Akka kraliçesi (1186–1190)

Kudüslü Sibylla (Fransızca: Sibylle de Jérusalem; :Sibylla, Queen of Jerusalem; yak. 1160, Kudüs – 1190, Akka. 1186 ve 1190 yılları arasında eşi kral Lüzinyalı Guy ile birlikte ortak Kudüs ve Akka Krallığı kraliçesi idi. 7. Kudüs kralı I. Amalrik ile Courtenaylı Agnes'in en büyük kızı; 8. Kudüs kralı Cüzzamlı IV. Baudouin'in kız kardeşi; 9. Kudüs kralı V. Baudouin'in annesi ve Akka merkezli 11. Kudüs kraliçesi Kudüslü İsabella'nın aynı babadan üvey kız kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Arsuf Muharebesi</span> 1191, III. Haçlı Seferinde İngiltere Kralı I. Richardın zaferiyle sonuçlanan çarpışma

Arsuf Muharebesi, III. Haçlı Seferi sırasında Haçlı ordusuna kumandanlık eden I. Richard ile Müslüman kuvvetlere kumandanlık eden Selahaddin Eyyübi arasında geçen ve Haçlı ordusunun zaferi ile sonuçlanan çatışmadır. Bu savaşla birlikte Haçlı devletler doğuda yıkılma noktasına gelen Haçlı devletleri yüzyıl daha hayatta kalabilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kerek Kuşatması</span> Haçlıların kuşatması

Kerek Kuşatması, 1183 yılında Kerek Kalesi'nde Kudüs Krallığı ile Eyyubiler arasında meydana gelen bir kuşatmadır. Muharebede Selahaddin Eyyübi'nin güçleri Kerek Kalesi'ne saldırmış olup Haçlılar tarafından geri püskürtülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Şam Kuşatması (1148)</span>

Şam Kuşatması, İkinci Haçlı Seferi sırasında 24 ile 29 Temmuz günleri arasında gerçekleşmiştir. Mutlak haçlı yenilgisiyle sona erdi ve haçlı seferinin parçalanmasına yol açtı. Papa III. Eugenius ve Bernard de Clairvaux'ın İkinci Haçlı Seferi çağrısına yanıt olarak Kutsal Topraklar'a yürüyen iki ana Hristiyan güce, Fransa kralı VII. Louis ve Almanya kralı III. Konrad komuta etti. Her ikisi de takip eden aylarda Anadolu boyunca yürüyüşleri sırasında felaket ile karşılaştılar ve ordularının çoğu yok edildi. Haçlı seferinin asıl odağı Urfa idi, fakat Kral III. Baldwin ve Tapınak Şövalyeleri'nin tercihi Şam'dı. Akka Konsili'nde Fransa, Almanya ve Kudüs Krallığı'nın önde gelenleri Haçlıların Şam'a yönelmesine karar verdiler.

<span class="mw-page-title-main">Arsuf Kuşatması</span>

Arsuf Kuşatması, 1099'da Birinci Haçlı Seferi'nden hemen sonra gerçekleşmiştir. Şehir önceden kararlaştırılan haracı ödemeyince Godefroy de Bouillon tarafından kuşatılmıştır. Şehri ele geçirme girişimi, gemi yokluğu yüzünden başarısız olmuştur.

Yafa Antlaşması, daha nadiren Ramla Antlaşması veya 1192 antlaşması olarak anılır, Haçlı Seferleri sırasında kabul edilen bir ateşkestir. 1 veya 2 Eylül 1192 A.D. tarihinde Müslüman hükümdar Selahaddin Eyyubi ile İngiltere Kralı Aslan Yürekli Richard arasında, Temmuz-Ağustos 1192 Yafa Muharebesi'nden kısa bir süre sonra imzalanmıştır. İbelinli Balian'ın yardımıyla müzakere edilen anlaşma, iki ordu arasında üç yıllık bir ateşkesi garanti ediyordu. Bu antlaşma Üçüncü Haçlı Seferi'ni sona erdirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Corrado del Monferrato</span>

Montferratlı Konrad, Üçüncü Haçlı Seferi'ne katılmış İtalyan soyluydu. Kudüslü I. İsabella ile olan evliliği nedeniyle 24 Kasım 1190'dan itibaren fiilen Kudüs konsort kralı olmuş, ancak resmi olarak 1192'de, ölümünden günler önce seçilmiştir. Ayrıca 1191'den itibaren Monferrato'nun sekizinci markisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Akka Kuşatması (1189-1191)</span>

Akka Kuşatması, Lüzinyanlı Guy'ın Haçlı seferi sayesinde Suriye ve Mısır'ın Müslüman lideri Selahaddin Eyyubi'ye karşı başlattığı kuşatmaydı. Bu kuşatma, daha sonra Üçüncü Haçlı Seferi olarak bilinen sürecin bir parçasını oluşturmuştur. Kuşatma Ağustos 1189'dan Temmuz 1191'e kadar sürmüş, bu süre zarfında şehrin kıyıdaki konumu nedeniyle saldıran Haçlı kuvvetleri şehre tam olarak girememiş, Selahaddin deniz yoluyla ikmal ve kaynak almasıyla şehri tam olarak rahatlatamamıştır. Sonuç olarak, bu kuşatma; Haçlılar için önemli bir zafer ve Selahaddin'in Haçlı devletlerini yok etme hırsının azalmasıyla sonuçlandı.