İçeriğe atla

Suphi Paşa Konağı

Koordinatlar: 41°00′49″N 28°57′06″E / 41.013684°K 28.951559°D / 41.013684; 28.951559
Suphi Paşa Konağı (Eylül 2019)

Abdüllatif Suphi Paşa Konağı, İstanbul’un Fatih ilçesinde, Osmanlı devlet adamı Abdüllatif Suphi Paşa tarafından yaptırılmış üç katlı tarihi konaktır.

Bir İtalyan mimar tarafından 1845-1854 yılları arasında inşa edildi.[1] Abdüllatif Suphi Paşa’nın ailesi ile birlikte yaşadığı konak, daha sonra oğlu Hamdullah Suphi Bey tarafından Türk Ocağı binası olarak kullanıldı. 1970 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından rektörlük binası olarak kullanılmak üzere satın alındı. 1970-1984 arasında üniversiteye rektörlük binası olarak hizmet etti ve mimari değişikliklere uğradı.[1] 1984 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Kürsüsü’ne devredildi.

Günümüzde İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı olarak kullanılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b "Abdüllatif Suphi Paşa Konağı, Mimdap.org Sitesi, 20.11.2008". 9 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Ekrem Hakkı Ayverdi, Türk mühendis, mimar, tarihçi, yazar. Türk mimarisine çok sayıda eser kazandırmış ve pek çok eseri de restore etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Hamdullah Suphi Tanrıöver</span> Türk yazar ve siyasetçi

Hamdullah Suphi Tanrıöver, Türk edebiyatçı, yazar, öğretmen, milletvekili, siyasetçi. Kurtuluş Savaşı ve cumhuriyetin ilk yıllarında TBMM'de yaptığı coşkulu konuşmaları nedeniyle "Millî Hatip" ve "Cumhuriyet Hatibi" olarak tanınan bir siyaset adamı ve yazardır. Ayrıca İstiklâl Marşı'nı Türkiye Büyük Millet Meclisinde ilk okuyan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Emin Onat</span> Türk mimar

Mehmet Emin Onat, Türk mimar, eski İTÜ rektörü, Mimarlar Odası 1 numaralı üyesi ve DP eski İstanbul Milletvekili (1954-1957). Türkiye'de mimarlık alanında özel bir yeri olan Emin Onat sürekli aşama göstermiş, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin örgütlenmesinde çalışmış, ulusal ve uluslararası boyutta ün yapmıştır.

Darülfünun, Arapça dar ve fünun (fenler) sözcüklerinden türetilmiş, "üniversite" anlamında kullanılan bir sözcüktür. Aynı zamanda 1900 yılında Avrupa üniversiteleri tarzında kurulan Darülfünun-ı Şahane veya İstanbul Darülfünununu ifade eder. Bu kurum 1933 reformuyla İstanbul Üniversitesi'ne dönüştürülmüştür.

İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1883 yılında kurulan Hamidiye Ticaret Mektebi’nin devamı niteliğinde bir öğrenim kurumu olarak 1959 yılından itibaren hizmet vermiş; 1982’de kurulan Marmara Üniversitesi’nin temelini oluşturmuş olan kurumdur. 1982’de Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi‘ne bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Kemaleddin</span> Türk mimar (1870–1927)

Ahmed Kemaleddin, 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınan ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın önde gelen isimlerinden olan Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Enver Duran</span>

Enver Duran Türk tıp profesörü, Kalp-Damar Cerrahisi uzmanıdır ve 2004-2012 yılları arasında iki dönem Edirne'de Trakya Üniversitesi Rektörlük yapmıştır. 2015-2016 öğretim yılında İstanbul Arel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Vekilliğine getirilmiştir ve 2016 yılında üniversitenin yeni açılan sağlık bilimleri enstitüsünün kurucu müdürü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Karaağaç Tren İstasyonu</span> Edirne, Türkiyede kapatılan ana tren istasyonu

Karaağaç Tren İstasyonu, eskiden Edirne Garı, Edirne'nin il merkezinde Karaağaç Mahallesi'nde Karaağaç Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait eski ana tren istasyonudur.

Enver Hasanoğlu, Türk pediatrik nefroloji uzmanı, doktor, akademisyen. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1969'da mezun olmuştur. 1973'te Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında ihtisasını tamamlamıştır. 1975'te pediatrik nefroloji alanına geçmiştir. 1984'te profesör olmuş, sırasıyla: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde dekan olmuştur. 1992-2000 yılları arasında Gazi Üniversitesi Rektörlüğünü yapmıştır. Rektörlük görevinin ardından Gazi Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi'nde görev yapmıştır. 2006 yılında Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyeliğine seçilmiş ve cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bu göreve atanmıştır.2010 yılında 4 yıllık görev süresi dolduğu için ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nezih Eldem</span> Türk mimar

Nezih Eldem, Türk mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Sami Paşa</span> Osmanlı bürokrat, şair

Abdurrahman Sami Paşa, bürokrat, şair.

<span class="mw-page-title-main">Abdüllatif Suphi Paşa</span> Osmanlı devlet adamı, yazar

Abdüllatif Suphi Paşa veya Sami Paşazade Subhi Paşa. Osmanlı devlet adamı ve yazar.

Suphi Ziya Özbekkan, Türk besteci, avukat.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Paşa (1849 doğumlu devlet görevlisi)</span> Osmanlı Türk hariciyeci

Yusuf Ziya Paşa, Osmanlı devlet adamı, besteci, diplomat.

Keçecizade Mehmet Emin Fuat Paşa Konağı, İstanbul’un Beyazıt mahallesinde bulunan 19. yüzyıl yapısı tarihi konak. Günümüzde İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi olarak kullanılır.

Köse Mehmed Raif Paşa (1836-1911) Osmanlı Devleti'nin son döneminde valilik, nazırlık ve Şura-yı Devlet reisliği görevlerinde bulunmuş bir devlet adamıdır.

Yılmaz Sanlı Türk mimar. Türkiye mimarlık tarihinde oldukça öneme sahip Tekel Genel Müdürlük Binası'nın mimarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Yerleşkesi</span>

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Yerleşkesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin en büyük ve merkez yerleşkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nazım Terzioğlu</span> Türk matematikçi

Nazım Terzioğlu, Türk matematikçi.