İçeriğe atla

Super-app

Bir süper uygulama (super-app) ödeme ve finansal işlem işleme dahil olmak üzere tek bir mobil uygulama üzerinden birden fazla hizmet sağlayabilen ve etkin bir şekilde her şeyi kapsayan, bağımsız bir ticaret ve iletişim çevrimiçi platformu haline gelen bir mobil veya web uygulamasıdır. Süper uygulamalar, çok çeşitli ürün ve hizmetleri tek uygulamada sunan pazarlardır. Süper uygulamalar tarafından kullanıcıya oldukça çeşitli işlevler sağlanabilir. Bunlar, şu hizmetlerden birkaçını içerebilir: e-cüzdan, ödemeler, e-ticaret, isteğe bağlı teslimat, taksi hizmetleri, bisiklet paylaşımı, ulaşım, toplu taşıma, e-pass, kurye hizmetleri, rezervasyonlar, sigorta, sağlık hizmetleri, e-hizmetler, oyunlar, sosyal medya özellikleri vb. gibi sıralanabilir. Süper uygulamalar Türkiye'de çok popüler olmamasına karşın, Asya pazarında oldukça büyük başarı elde etmiştir.

Süper uygulama (super-app) terimi, ilk olarak 2010 yılında BlackBerry'nin kurucusu Mike Lazaridis tarafından ortaya atılmıştır.[] Lazaridis, super uygulamaları Kullanışlılıkları ve sorunsuz, entegre, bağlamsal ve verimli deneyimleri nedeniyle günlük olarak kullanılan "birçok uygulamanın kapalı bir ekosistemi" olarak tanımlamıştır.[]

Dünyadaki ilk Süper uygulama 2011 yılında Tencent tarafından kurulan WeChat'tir.[] Kurulduğu yıldan beri başarısını sürdüren WeChat, 2022 Eylül sonu itibarıyla aylık yaklaşık 1,31 milyar aktif kullanıcıya sahiptir.

Süper uygulamaların dikkate değer diğer örnekleri arasında Alipay ve Güneydoğu Asya'daki Grab sayılabilir.[1][2][3]

Son kullanıcılar için bir süper uygulama, bir dizi temel özellik sağlarken aynı zamanda bağımsız olarak geliştirilen mini uygulamalara erişim sağlayan bir uygulamadır. Uygulama geliştiricileri için bir süper uygulama, üçüncü tarafların mini uygulamalar geliştirmesine ve yayınlamasına olanak tanıyan, platformların ve ekosistemlerin yetenekleriyle entegre edilmiş bir uygulamadır.[4] Elon Musk'ın Ekim 2022'de Twitter'ı satın almasının ardından Elon Musk, bir "her şey uygulaması" oluşturma tutkusunu dile getirdi. yaygın olarak kullanılan bir süper uygulama haline gelecekti.[5]

Kaynakça

  1. ^ "What is a super app, and why haven't they gone global?" (İngilizce). CNBC. 16 Temmuz 2021. 16 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2021. 
  2. ^ "The race to create the world's next super-app" (İngilizce). BBC News. 5 Şubat 2021. 20 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2021. 
  3. ^ "Southeast Asian platforms seek 'super app' label to emulate Grab and Gojek". KrASIA (İngilizce). 28 Ocak 2022. 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2022. 
  4. ^ "What Is a Superapp?". Gartner (İngilizce). 17 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2022. 
  5. ^ "Explainer: What is an 'everything app' and why does Elon Musk want to make one?". Reuters. 29 Ekim 2022. 7 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">X (sosyal ağ)</span> sosyal ağ hizmeti

X veya yaygın olarak kullanılan eski adıyla Twitter, Amerikan X Corp. şirketi tarafından işletilen çevrimiçi bir sosyal medya ve sosyal ağ hizmetidir. X'te kullanıcılar metin, fotoğraf ve video paylaşabilirler. Kayıtlı kullanıcılar gönderi paylaşabilir, gönderileri beğenebilir, yeniden paylaşabilir ve diğer kayıtlı kullanıcılara doğrudan mesaj (DM) gönderebilirken, kayıtsız kullanıcılar yalnızca herkese açık gönderileri görüntüleyebilir. Amerika Birleşik Devletleri dışındaki X kullanıcılarına yasal olarak İrlanda merkezli Twitter International Unlimited Company tarafından hizmet verilmekte olup, bu durum söz konusu kullanıcıları İrlanda ve Avrupa Birliği veri koruma yasalarına tabi kılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Google Play</span> Googleın dijital dağıtım servisi

Google Play, Google'ın Android işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım/satış platformudur. Kullanıcılara Android SDK ile geliştirilen ve Google üzerinden yayınlanan uygulamalara göz atmasına ve indirmesine olanak tanır ve Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Line</span> WhatsApp`a benzeyen bir anlık sosyal medya uygulaması

LINE, Japonlara ait bir mobil mesajlaşma uygulamasıdır, "Line Corporation" tarafından yapılmıştır. LINE, aralarında etiketler, home, timeline ve resmi hesaplar da bulunan çeşitli interaktif öğelerle entegre bir şekilde ücretsiz metin ve sesli mesajlaşma, sesli arama ve grup sohbeti sunar. LINE uygulaması iOS, Android, BlackBerry, Nokia Asha ve Windows Phone dahil olmak üzere birden fazla platform arasında kullanılabilir ve akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlardan erişilebilir. Ağustos 2013 itibarıyla LINE'ın 230 ülkede 230 milyon kullanıcısı bulunmaktadır. İngilizce, Japonca, Korece, Basitleştirilmiş Çince, Geleneksel Çince, Tayca, Endonezyaca, Malayca, Türkçe, Vietnamca, İspanyolca, Fransızca, Portekizce (Brezilya), Portekizce (Portekiz), Almanca ve İtalyanca başta olmak üzere çeşitli dilleri destekleyen LINE; ayrıca 52 ülkede uygulama mağazalarının "ücretsiz uygulamalar" kategorisinde birinci sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vine</span> video paylaşım servisi

Vine, Twitter'ın 2013 Ocak ayında kullanıma sunduğu ücretsiz bir Video barındırma uygulamasıdır. Uygulama kullanıcının maksimum 6 saniyelik kısa videolar çekebilmesini sağlamaktadır. Facebook ve Twitter üzerinden paylaşılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Hangouts</span> Mesajlaşma ve görüntülü görüşme platformu

Google Hangouts ya da kısaca Hangouts, Google tarafından geliştirilen, platformlar arası bir mesajlaşma uygulamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">BiP</span> Mesajlaşma ve iletişim uygulaması

BiP; Turkcell tarafından iOS ve Android kullanıcıları için geliştirilen, herkesin ücretsiz şekilde kullanabileceği anlık mesajlaşma uygulamasıdır. BiP; App Store, Google Play ve Huawei AppGallery üzerinden ücretsiz indirilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">ChatON</span> Samsung Electronics tarafından üretilen mobil iletişim hizmeti

ChatON Samsung Electronics tarafından üretilen mobil iletişim hizmeti. Eylül 2011'de ChatON 62 dilde 120'den fazla ülkeye hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Messenger</span> Facebooka bağlı Mesajlaşma Uygulaması

Facebook Messenger, bir diğer adıyla Messenger Facebook'un yarattığı ve geliştirdiği yazılı, sesli ve görüntülü haberleşme sağlayabilen bir anlık mesajlaşma servisi ve yazılım uygulamasıdır. Facebook'un web-tabanlı sohbet özelliği ile entegredir ve açık bir protokol olan MQTT protokolü üzerine inşa edilmiştir. Messenger, Facebook kullanıcılarının kendi çevreleri ile hem ana web sayfası hem de mobil uygulamaları üzerinden sohbet edebilmesine olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">App Store (macOS)</span> macOS işletim sistemine sahip cihazların yerleşik oyun ve uygulama mağazası

Bu madde OS X için Mac App Store içindir. iOS-dakı App Store ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Mağazası</span> Microsoftun Windows için yarattığı bir uygulama mağazası

Microsoft Store, Microsoft'un Microsoft Windows için yarattığı bir uygulama mağazasıdır. Windows 8 ve Windows Server 2012'den başlayarak çalışır. Windows XP, Windows Vista, Windows 7 sistemleri ve Windows Server 2008 sunucusunda desteklenmez. Bu, Evrensel Windows Platformu uygulamalarını dağıtmanın birincil yoludur. Hem ücretsiz, hem de 0,99 $ - 999,99 $ maliyet arasında değişen ücretli uygulamalar Microsoft Mağazası üzerinden dağıtılabilir. Ayrıca, Microsoft Mağazası Windows RT Metro arayüzeyli uygulamaları ve masaüstü uygulamaları satın almak ve indirmek için tek yoldur. Microsoft Mağazası ilk kez 29 Şubat 2012 yılında Windows 8 Tüketici Önizleme kullanımına Windows Mağazası adıyla sunuldu. Daha sonra 2015 yılında, Windows Phone Store, Microsoft Movies & TV ve Groove Music mağazaları Windows Mağazası içine birleştirilmiştir. Eylül 2017'de Microsoft, Windows Mağazası'nı dijital Microsoft Store olarak yeniden markalandırdı başladı ve Microsoft logosunu taşıyan yeni bir simge oluşturuldu. Xbox Game Store, platformun bu yeni sürümüne birleştirildi. Ekim 2021'de Windows 11 duyurulurken Microsoft Store için Win32 (.exe) ve web tabanlı uygulamalar ve Farklı Windows Mağazaları entegre etme özelliği için destek duyuruldu. Android uygulamaları, Windows 11'e Windows için Android Alt Sistemi indirildiği takdirde Amazon Appstore ile entegre çalışıp Microsoft Store'dan Android uygulaması indirebilecek.

<span class="mw-page-title-main">Bing Mobile</span>

Bing Mobile Microsoft'un Bing arama motorunun bir parçası olarak taşınabilir mobil cihazları için bir arama aracıdır. Mobil cihaz ekranları için tasarlanmıştır. Bing Mobileye, Windows phone 7 ve Windows Phone 8 aygıtlarında Arama anahtarı aracılığıyla erişilir, tescilli yazılım olarak Windows Mobile ve Windows Phone'ye dahildir. Ayrıca, Windows Phone 8.1'de mevcuttur ve iOS ve Android de dahil olmak üzere diğer platformlar için indirilebilir.

iAd

iAd, Apple tarafından iPhone, iPod Touch ve iPad mobil cihaz hatları için geliştirilen, üçüncü taraf geliştiricilerin reklamlarını uygulamalara doğrudan gömülmesine izin veren bir mobil reklam platformudur. IAd, 8 Nisan 2010'da açıklandı ve orijinalinde 21 Haziran 2010'da piyasaya çıkan iOS 4'ün bir parçasıydı, gerçek tarih 1 Temmuz 2010'a değiştirildi. IAd, Apple'ın 7 Haziran 2010'daki açılış notunda iPad (1.nesil) ile duyuruldu. Apple tarafından barındırılan ve satılan iAd platformunun, Google'ın AdMob mobil reklamcılık servisiyle rekabet etmesi bekleniyordu.

Microsoft mobil hizmetler, özellikle mobil cihazlar için oluşturulmuş bir dizi özel mobil hizmettir, bunlar genellikle Windows Phone, Android, iOS, BlackBerry, Nokia platformları, BREW ve Java ME için mobil uygulamalar ve mobil tarayıcı aracılığıyla sunulur. Microsoft'un mobil hizmetleri genellikle bir Microsoft hesabı ile bağlantılıdır, genellikle Microsoft'un kendi mobil işletim sistemlerine önceden yüklenmiş olarak gelir ve diğer platformlar için çeşitli yollarla sunulur. Microsoft, 1996 yılında Windows CE lansmanı ile mobil bilgisayar platformları için geliştirmeye başladı ve daha sonra Nisan 2000'de Microsoft'un Pocket Office paketini PDA El bilgisayarlarına ekledi. Aralık 2014'ten Haziran 2015'e kadar Microsoft, bir dizi kurumsal satın alma işlemi gerçekleştirdi Google Play ve App Store'da Acompli, Sunrise Takvimi, Datazen, Wunderlist, Echo Notification Lockscreen ve MileIQ aldı.

<span class="mw-page-title-main">TikTok</span> kısa video sosyal platformu

TikTok veya Çin'de bilinen adıyla Douyin, Musical.ly bazında yaratılan, video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra canlı yayın imkânı sağlayan bir sosyal medya uygulamasıdır. Eylül 2016'da ByteDance tarafından piyasaya sürüldü. Asya'da kısa video platformunda lider olan ve başka ülkelere de yayılmış olan uygulama, kısa süreli müzik videoları kapsamında en hızlı büyüyen uygulama haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Huawei AppGallery</span> Android işletim sistemi için üretilen, Huawei tarafından yönetilen uygulama mağazası

Huawei AppGallery Huawei'nin Android, HarmonyOS, Huawei EMUI ve Windows 11 işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve uygulama dağıtım platformudur. Huawei Mobil Servisleri'nin bir parçasıdır. AppGallery, 700 milyon Huawei cihazında 420 milyon aktif kullanıcı tarafından kullanılmakta olup tüm yeni Huawei cihazlarda yüklü gelmektedir. Huawei'nin yeni cihazları, Mayıs 2019'da Amerika Birleşik Devletleri-Çin ticaret savaşı ve ABD'nin Çin'e yaptırımları nedeniyle Google Mobil Hizmetleri'ne erişimini kaybettiğinde şirket başta Mate 30 olmak üzere bazı yeni telefonlarında Google servislerini kullanamadığı için telefonlarını Google Play içerikleri dahil olmadan sadece AppGallery ve Huawei Mobile Services (HMS) kullanarak piyasaya sürmeye başladı.

BBC Sounds İngiltere merkezli bir müzik veri akışı, canlı radyo ve podcast servisi olup BBC'ye ait farklı türlerde birçok içeriğin sunulduğu dijital ses ve müzik platformudur. Hizmet, cep telefonu ve tablet, bilgisayar, araba ve smart TV'ler dahil olmak üzere geniş çaplı bir erişim alanına sahiptir. Birleşik Krallık merkezli dinleyicilere ticari reklam sunulmamaktadır.

Imo, ücretsiz, sesli ve görüntülü arama ve anlık mesajlaşma hizmeti yazılımıdır. Çeşitli ücretsiz emojilerle birlikte müzik, video, PDF ve diğer dosyaların gönderilmesine izin verir. Yazılımı geliştiren kuruluş, anlık mesajlajma hizmetini 200 milyondan fazla kullanıcı tarafından kullanılıyor ve bir günde 50 milyondan fazla mesaj gönderiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Threads</span> sosyal ağ hizmeti

Threads, Amerika Birleşik Devletleri merkezli Facebook ve Instagram'ın da sahibi Meta, Inc. tarafından 5 Temmuz 2023 tarihinde açılan bir sosyal ağ hizmetidir. Lansmanından bir gün sonra sosyal ağ 55 milyon kayıtlı kullanıcıya ulaştı. Uygulama, Twitter gibi diğer mikroblog platformlarına benzer şekilde çalışır: kullanıcılar metin, resim ve video gönderebilir; başkalarının gönderilerini yanıtlayabilir, yeniden yayınlayabilir ve beğenebilir. Uygulama iOS ve Android'de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">X Corp.</span> Amerikan teknoloji şirketi

X Corp., Elon Musk tarafından 2023 yılında Twitter, Inc.'nin ardılı olarak kurulan bir Amerikan teknoloji şirketidir. Şirket, Musk'ın sahibi olduğu X Holdings Corp'un tamamına sahip olduğu bir yan kuruluş niteliğindedir. Sosyal ağ hizmeti Twitter'ın sahibi olan şirket, diğer ürünler için Twitter'ı bir üs olarak kullanmayı planladığını duyurdu.