İçeriğe atla

Suomi KP/-31

Suomi KP/-31

Suomi KP/-31
Çeşidi Hafif makineli silah
Uyruğu  Finlandiya
Hizmet geçmişi
Hizmet 1931-1998
Kullanıcılar Kullanıcılar
Kullanıldığı savaşlar Chaco Savaşı
İspanya İç Savaşı
Kış Savaşı
II. Dünya Savaşı
Laponya Savaşı
1948 Arap-İsrail Savaşı
Kore Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Aimo Lahti
Tasarlandığı tarih 1921
Üretici Tikkakoski
Üretildiği tarih 1931-1953
Üretim adedi 80,000
Çeşitleri Kpist m/37, Kpist m/37-39, Kpist m/37-39F, Lettet-Forsøgs, Madsen-Suomi, Hispano Suiza MP43/44
Özellikler
Ağırlık 4.6 kg
Uzunluk 870 mm
925 mm (SJR)
740 mm (bunker)
Namlu uzunluğu 314 mm

Mühimmat9x19mm Parabellum
Kalibre9 mm
Atış hızı 750-900 mermi/dak
Mermi çıkış hızı 396 m/s[2]
Etkili menzil 200 m[1]
Besleme sistemi 20-, 36- veya 50 mermilik şarjör
40-75 mermilik tambur şarjör
Nişangah Gez ve arpacık

Suomi KP/-31 (Suomi-konepistooli), Finlandiya yapımı bir hafif makineli silahtır. Silah, 1925 yılında tanıtılan M-22 prototipinin ve KP/-26 üretim modeli temelli olup genellikle Suomi KP olarak tanınmaktaydı.

Suomi KP/-31, genel olarak II. Dünya Savaşı'nın en başarılı hafif makineli tüfeklerinden biri olarak kabul edilmektedir.[3] Aynı zamanda silah geliştirilen 71 mermilik tambur şarjör daha sonra Sovyet PPD-40 ve PPŞ-41 hafif makinalı tüfekler için kopyalanmıştır.[4] Suomi'nin doğruluğu, kısmen gözle görülür şekilde daha uzun bir namlu sayesinde seri olarak üretilen PPŞ-41'in doğruluğundan daha üstüntü.[4] Silahın en büyük dezavantajı yüksek üretim maliyetiydi.

Kullanıcılar

Kaynakça

  1. ^ "Suomi submachine gun (Finland)". Modern Firearms. 19 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2017. 
  2. ^ "Gunwritersin Suomi-KP, osa 5". Guns.connect.fi. 7 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2017. 
  3. ^ Combat Guns: An Illustrated Encyclopedia of 20th Century Firearms, Osprey, 1987 9780600551782
  4. ^ a b Kekkonen, P. "Suomi Submachine Gun, KP/-31, part 2/2". Gunwriters. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2017. 
  5. ^ "kpistar i Sverige" (İsveççe). Gotavapen.se. 26 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Thompson M1A1</span> ABD yapımı hafif makineli tüfek

Thompson hafif makineli tüfek, Tommy Gun olarak da bilinir, Amerikalı General John T. Thompson tarafından 1919 yılında tasarlanmış hafif makineli tüfektir.

PK Makineli Tüfeği, Sovyetler Birliği'nde tasarlanan 7.62mm'lik genel maksat makineli bir tüfektir. Düşman piyadesini, motorlu araçlarını ve mevzilerini ateş altına almak maksadıyla üretilmiştir. Hâlen Rusya'da üretimi devam etmekte ve diğer ülkelere ihraç edilmektedir. Makineli tüfeğin NATO'daki denkleri M240, MG3 ve M60'dır. PK Makineli Tüfeği 1960'larda tasarlanıp 1965 yılında üretime geçmiştir. Hizmete girdiği 1965 yılında Sovyetler Birliği'nde kullanılan SGM ve RPD makineli tüfeklerin yerini almıştır.

PPŞ-41, II. Dünya Savaşı sırasında en çok üretilen Rus yapımı silahlardan biridir. Georgi Şpagin tarafından tasarlanan silah, PPD-40'a göre daha kısa sürede ve daha ucuza üretilebiliyordu. PPŞ-41 basit geri tepme mekanizmasıyla işlemekteydi. 71 fişeklik tambura ve 35 fişeklik şarjöre sahipti. 7.62 x 25 mm'lik fişek kullanıyordu. Kutu ve yuvarlak şarjör olmak üzere iki tip şarjör kullanılabilinmekteydi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Kore Savaşı'nda Kuzey Kore ve Çin tarafından kullanıldı. Aynı zamanda Çin İç Savaşı'nda kullanılıp, Vietnam Savaşı'nda da Kuzey Vietnam ve Vietkong birlikleri tarafından sıklıkla kullanıldı. PPŞ-41 tüfekleri az da olsa Irak Savaşı'nda Amerikan askerleri tarafından kullanılmıştır. Bugün Almanya 9 mm'lik fişekle, diğer ülkeler 7.62'lik fişekle polis güçleri tarafından kullanmaktadır, onun dışında koleksiyoncularda ve müzelerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MP 40</span>

MP 40, Alman yapımı bir hafif makineli silahtır. II. Dünya Savaşı'nda Almanya ve diğer Mihver kuvvetlerce yaygın olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Hafif makineli silah</span>

Hafif makineli tüfek, tek bir askerin herhangi bir yardımcıya ihtiyaç duymadan taşıyıp kullanabilmesi için tasarlanmış tüfektir. Genel olarak ön hatlardaki piyadelere destek vermek için kullanılır. Hafif makineli tüfekler normal bir silah gibi veya bir taktiksel araç olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch UMP</span>

Alman Heckler & Koch silah firmasının tasarlayıp üretmiş olduğu hafif makineli silahtır. UMP'nin adı, Universal Machinen-Pistole'den gelmektedir. 9x19mm Parabellum mermilerle kullanıldığı gibi .45 ACP ve .40 S&W mermilerle de kullanılan modelleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">PPS-43</span>

PPS-43, Rus yapımı bir hafif makineli silahtır.

9×18mm Makarov, Sovyet Ordusu ve diğer Varşova Paktı kuvvetlerinin standart tabanca mühimmatıydı. Sovyetler Birliği'nin ardıl devletlerinde bu mermi, hâlâ yaygın olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Daewoo K3</span> Hafif makineli tüfek

Daewoo K3, Güney Kore yapımı bir hafif makineli tüfektir. Silah 1980'lerde FN Minimi üzerinden geliştirilmiş olup Daewoo tarafından 1989 yılında üretime başlanmıştır ve M60 makineli tüfeğinin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lewis (hafif makineli silah)</span>

Lewis makineli tüfeği, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık ortak yapımı bir hafif makineli tüfektir. Silah, savaş sırasında Britanya İmparatorluğu birlikleri tarafından yaygın olarak kullanılmış olup ayırıcı namlu soğutma örtücüsü ve üstten monte edilmiş tambur şarjör ile Kore Savaşı sonuna kadar kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">KPV</span> Sovyet yapımı bir ağır makineli tüfek

KPV, Sovyet yapımı bir ağır makineli tüfektir. Silah başlangıçta piyade silahı olarak tasarlanmış olup daha sonra ZPU serisi uçaksavarlarında kullanılmıştır. Boyutu ve gücü sayesinde BTR serisi ZPT ve BRDM-2 gözlem araçlarında kullanışlı bir hafif zırhsavar silahı haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">QBZ-95</span>

QBZ-95 veya Type 95, Çin yapımı bir bullpup piyade tüfeğidir. Silah, 1990'larda geliştirilmiş olup Norinco tarafından üretilmektedir ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun ve diğer askeri ve güvenlik güçleri tarafından kullanılmaktadır. QBZ-95, 5.8×42mm DBP87 adlı yeni geliştirilen bir mühimmat kullanmaktadır ve standard piyade tüfeği, karabina ve hafif makineli tüfek olmak üzere ortak bir tasarım kullanan ateşli silahlardan oluşan bir sistemden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">PPD-40</span> Sovyet yapımı hafif makineli silah

PPD-40, Sovyet yapımı bir hafif makineli silahtır. Silah, 1934 yılında Vasili Degtyarev tarafından tasarlanmış olup geleneksel bir ahşap stok ve çoklu atış seçeneğine sahipti. Çoğunlukla II. Dünya Savaşı sırasında kullanımlış olup yerini PPŞ-41'e bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Type 67</span> Çin yapımı bir genel amaçlı makineli tüfek

Type 67, Çin yapımı bir genel amaçlı makineli tüfektir. Silah, Type 53 (SG-43) ve Type 57 (SGM) makineli tüfeklerin yerini alması amacıyla geliştirilmiş olup DP tetikleme mekanizmasını, SG-43 hızlı değiştirme namlusu, RPD'ye benzer bir gaz regülatörü, ZB vz. 30 cıvata mekanizmasını ve değiştirilmiş Maxim tipi besleme mekanizması kullanmaktadır. "Çin Bixisi" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">PP-19 Bizon</span>

PP-19 Bizon, Rus yapımı bir hafif makineli silahtır. Silah, 1990'larda sonlarında İçişleri Bakanlığı'nın (MVD) talebi üzerine İjmaş tarafından yakın çevrelerde çoğunlukla hızlı ve doğru atış yapmaya ihtiyaç duyan terörle mücadele birimleri ve kolluk kuvvetleri için geliştirilmiştir. AKS-74 piyade tüfeği temelinde olup %60 oranında ortak parçalara sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sterling (hafif makineli silah)</span>

Sterling, Birleşik Krallık yapımı bir hafif makineli silahtır. Silah, 1944 yılında Sten makineli silahının yerini alması için tasarlanmış olup 1953 yılında üretime geçmiştir. 1994 yılında yerini L85A1 piyade tüfeğine bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">ZB vz. 26</span>

ZB vz. 26, Çekoslovakya yapımı bir hafif makineli tüfektir. Silah, 1920'lerde tasarlanmış olup özellikle II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır. Silah, güvenilirliği, basit parçaları, çabuk değiştirilebilen namlu ve üretim kolaylığıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Borz</span>

K6-92, Ermenistan'da üretilen bir dizi doğaçlama Hafif makineli silah. 1992'den 1999'a kadar az sayıda üretildi. Dağlık Karabağ silahlı kuvvetleri ve Çeçen ayrılıkçılar tarafından kullanıldı. Borz Çeçence : Kurt anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Şpagin</span>

Georgi Semyonoviç Şpagin Sovyet silah tasarımcısı. PPŞ-41 hafif makineli silahın tasarımcısı olarak bilinir. Ayrıca Vasili Degtyaryov ile birlikte DŞK ağır makineli tüfek tasarımında da görev yapmıştır.