İçeriğe atla

Sunways

Sunways
IATAICAOÇağrı Kodu
IS SWY/SWW Sunways/Intersun
KuruluşMart 1995
Faaliyet sonlandırmaEkim 1997
Hubları
Uçak filosu8
Vikiveri öğesi

Sunways, kardeş şirketler Sunways Airlines A.B.'den oluşan bir charter havayoluydu. (SWY), Stockholm, İsveç merkezli ve SUNWAY Intersun Havacılık Anonim Şirketi (SWW), İstanbul-Atatürk ve Antalya, Türkiye merkezlidir. Havayolu, Mart 1995'ten Ekim 1997'ye kadar faaliyetteydi.

Tarihi

Sunways, İstanbul, Türkiye merkezli, şu anda feshedilmiş bir seyahat grubu olan Tursem A.Ş.'ye aitti. Grup 1985 yılında Haluk Semiz ve Nedim Gürbüz tarafından kuruldu ancak 4 Ekim 1997'de iflas etti ve Sunways'in faaliyetini durdurmasına neden oldu.

Destinasyonları

Sunways, Kuzey Afrika, Hindistan, Ortadoğu, Avrupa ve Türkiye'deki bazı destinasyonlara uçuyordu.

Filosu

Sunways, 4 adet McDonnell Douglas MD-83 ve 4 adet Boeing 757-200'e sahipti.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Hava Yolları</span>

İstanbul Hava Yolları, Bursa Havayolları'ndan sonra 1985 yılının sonlarında Türksan Holding bünyesi altında Lütfü Renda tarafından kurulmuş ikinci özel havayolları şirketi. 1990'lı yılların başında hızla büyüyerek 19 uçak ve 3 bin 375 koltuk kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük özel havayolu şirketi durumuna gelmişti.

<span class="mw-page-title-main">Emirates</span> Birleşik Arap Emirlikleri merkezli havayolu şirketi

Emirates, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli bir havayolu şirketidir. Dubai Hükûmeti'ne ait olan Emirates, Birleşik Arap Emirlikleri'nin uluslararası havayolu şirketidir. The Emirates Group çatısında yer almaktadır. Kurulduğu günden bu yana ikinci yılı hariç her yılını karlılıkla bitiren Emirates, ticari temellerde çalışan bir havayolu olarak Dubai Hükûmeti'nden finansal destek, garanti ve koruma almadan ticari faaliyetlerine devam ediyor. Dünyanın en genç filolarından birine sahip olan Emirates'in şu an hepsi geniş gövdeli toplam 259 adet uçağı bulunuyor. Emirates'in filosunda bulunan 259 adet uçaktan 159 tanesi Boeing ve 100 Airbus yolcu uçağı. Emirates'in 2017 itibarıyla toplam uçak siparişi tümü geniş gövdeli uçaklar olmak üzere 224'dür. Emirates, 75'in üzerinde ülkede 140'ı aşkın noktaya uçuyor.

SunExpress, Antalya, Türkiye merkezli bir havayolu şirketidir. Havayolu, Türkiye'nin popüler tatil yörelerinden Avrupa'ya tarifeli ve charter uçuşlar düzenlemektedir. SunExpress'in merkezi Antalya Havalimanı, Antalya'dır. İkinci merkezini Mart 2006'da İzmir'de açmıştır. Türkiye içindeki üçüncü merkezini ise 2008'de İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'nda açmıştır. Ama 2019 yılında Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan uçuşlarını durdurmuştur. Havayolu şirketi dördüncü üssünü ise Ankara Esenboğa Havalimanı’nda açmıştır. İştiraki olan SunExpress Deutschland 2020 yılında faaliyetlerine son vermiş olup uçakları SunExpress'e devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankair</span>

Ankair İstanbul, Türkiye merkezli charter bir havayolu şirketiydi. Ankair'in merkezi Atatürk Havalimanı'ydı. 2005 yılında World Focus Airlines olarak kurulan şirket, 2008 yılında faaliyetlerine son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Corendon Airlines</span>

Corendon Turizm Grubu bünyesinde kurulan Corendon Airlines, Türk tescilli bir hava yolu operatörüdür. Corendon Turizm Grubu çatısı altında ayrıca Hollanda ve Belçika merkezli tur operatörleri; Avrupa, Türkiye ve Karayipler'de otelleri bulunan bir otel zinciri ile incoming şirketi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Hava Yolları</span> Türkiye merkezli havacılık şirketi

İzmir Hava Yolları İzmir, Türkiye merkezli bölgesel bir havayolu şirketidir. Türkiye ve Avrupa'ya uçuşlar düzenlemekteydi. İzmir Hava Yolları'nın merkezi Adnan Menderes Havalimanı (ADB), İzmir'dir. Yurtiçi ve yurt dışı tüm tarifeli uçuşlarını Pegasus Havayolları iş birliği ile gerçekleştirmekteydi. 30 Aralık 2018 tarihinde faaliyetlerine son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lufthansa</span> Havayolu şirketi

Deutsche Lufthansa AG, Avrupa'nın 2. en büyük dünyanın ise 9. en büyük havayolu şirketidir. Lufthansa yarı özel yarı kamusal şirket olup Almanya'nın en önemli markalarından biridir. Almanya'nın ulusal havayolu şirketidir. Kendi bünyesinde yaklaşık 100 ülkede 200 çeşit uçuş noktasına ve diğer ortak havayolları ile dünyada yaklaşık 410 uçuş noktasına hizmet sağlamaktadır. 2008 yılında dünyanın en iyi hava yolu şirketi seçilmiştir. Lufthansa'nın filosu Avrupa'nın en büyük havalimanlarından olan Frankfurt Havalimanında bulunmaktadır. Lufthansa AG ayrıca Swiss International Air Lines ve Austrian Airlines'ın sahibidir. Lufthansa 1997 yılından beri her yıl dünyadaki en iyi transatlantik seçilmektedir.

Kingfisher Airlines Limited 2004 senesinde Bangalore, Hindistan'da ortak kurulan yeni bir havayolu şirketidir. Mevcut 32 uçak filosuna 126 adet yeni sipariş verilmiştir. Bu teslimatlar tamamlandığı zaman, bölgede en büyük havayolu şirketlerine dahil olup Hindistan merkezli ulusal, uluslararası ve bölgesel seferler artacaktır. Kingfisher Airlines 2003 yılında kuruldu. Bengaluru merkezli United Breweries Group'a aitti. Havayolu, Mayıs 2005'te Mumbai'den Delhi'ye uçuş yapan dört yeni Airbus A320-200s filosuyla ticari operasyonlara başladı. Uluslararası faaliyetlerine Eylül 2008'de Bengaluru ile Londra'yı bağlayarak başladı. Kingfisher'in merkez ofisi Bombay, Vile Parle (Doğu) 'daki Kingfisher Evi'nde bulunuyordu ancak daha sonra Mumbai Andheri'de (Doğu) Qube'a taşındı. Kayıtlı ofisi Bengaluru, UB City'de idi. Kasım 2005'te, Dünya ekonomik forumu sırasında, havayolu CEO'su Vijay Mallya, havayolu şirketlerinin, havayolu genişlemesi ve olası devralmalar için 200 milyon dolar toplama niyetinde olduğunu açıkladı. Daha sonra, havayolu şirketlerinin zaten çok fazla borcu olduğu ve her yıl ağır kayıplar geçirdiği ortaya çıktı.

Bu, Türkiye merkezli aktif hava yolu şirketlerinin bir listesidir.

Havayolları listesi, faal ve eski havayollarını kapsamaktadır. Havayolları, merkezinin bulunduğu ülkenin kıtasına göre alfabetik sırayla listelenmiştir. Ayrıca büyüklük ve diğer özelliklere göre de listelenmiştir. Dünyada ICAO koduna sahip 5.000'den fazla havayolu bulunur. Filo büyüklüğüne ve taşıdığı yolcuya göre dünyanın en büyük havayolu, Amerika Birleşik Devletleri'nden faaliyet gösteren American Airlines'tır.

<span class="mw-page-title-main">Çalık Holding</span>

Çalık Holding, 1997 yılının sonunda kurulan enerji, inşaat, madencilik, tekstil, finans ve dijital alanında faaliyet gösteren Türkiye merkezli holding şirketi. Yönetim kurulu başkanı ve kurucusu Ahmet Çalık'tır.

<span class="mw-page-title-main">Saga Hava Yolları</span> Türkiye merkezli havacılık şirketi

Saga Hava Yolları İstanbul, Türkiye merkezli bir havayolu şirketidir. Tarifeli iç ve dış hat seferi yapmayan şirketin operasyon şekli ağırlıklı olarak uçakların ekipleri ile birlikte başka havayollarına kiralanmasıdır. Pakistan International Airlines, Onur Air, Air Algérie, Pegasus Hava Yolları, Air Malta, Sky Airlines, Mahan Air, Sudan Airways, Shaheen Air gibi havayolu şirketlerine kiralama hizmetini vermektedir.

MNG Hava Yolları İstanbul,Türkiye merkezli bir kargo havayolu şirketidir. Tarifeli ve charter kargo seferleri düzenlemektedir. MNG Havayolları, 2000 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan 12 km uzaklıkta AB standartlarında tamamen donanımlı İthalat Antreposu Hizmeti veren bir operatör durumuna gelmiştir. MNG Antreposu İstanbul Havalimanı gümrüğüne bağlı 10.000 m² alan, 60.000 m³ hacim ve 7.000 Euro-palet kapasiteli bir yerde konumlanmıştır. Gümrüklü antrepo, kayıt yapma, istifleme, kargo arama ve kargo teslim işlemlerini barkodlu sistem üzerinde kurulu bilgisayar ile yapmaktadır. MNG Havayolları, 1997 yılında haftada 3 gün Almanya ve İngiltere'ye düzenli olarak tarifeli kargo uçuşları yaparak faaliyetine başlamıştır. 2021 yılı itibarıyla Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya, Kazakistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya ve ABD'ye tarifeli kargo uçuşları yapmaktadır.

Republic Unitary Enterprise "National Aircompany "Belavia" ;, Belavia Belarusian Airlines Belavia Belarus Havayolları olarak faaliyeti Minsk merkezli Belarus'un ulusal havayolu şirketidir. Belavia Devlet şirketi Beyaz bayrak taşıyıcısıdır. Belavia, Avrupa şehirleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nun yanı sıra bazı Orta Doğu'ya hedefleri arasında bir yol ağı sunmaktadır. Minsk Ulusal Havalimanı tabanlıdır. Havayolu'nun 1.017 çalışanı bulunmaktadır. Son 6 yılda, havayolunun yolcu sayısı 2009 yılında 700.000'dir.

Bu liste, şu anda faaliyette olan Asya merkezli havayolu şirketlerini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa merkezli havayolu şirketleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, şu anda faaliyette olan Avrupa merkezli havayolu şirketlerini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Air Alfa</span>

AirAlfa, İstanbul Atatürk Uluslararası Havalimanı merkezli bir charter havayoluydu. Ayrıca Antalya Havalimanı'nda ek bir üssü vardı. Ayrıca tur operatörlerine charter hizmetleri verdi. Air Alfa, Aralık 2001'de faaliyetlerini durdurdu ve 17 Kasım 2002'de lisansını iptal ettirdi.

Turan Air, Bakü, Azerbaycan merkezli bir havayolu şirketiydi. Havayolu, yurt içinde faaliyet göstermenin yanı sıra Rusya'nın birçok şehrine de hizmet verdi. Turan Air, 2013 yılında faaliyetlerini durdurmuştur.