İçeriğe atla

Suntar-Hayata Sıradağları

Koordinatlar: 62°36′00″K 140°53′00″D / 62.60000°K 140.88333°D / 62.60000; 140.88333
Suntar-Hayata Sıradağları
Сунтаар Хайата
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik2,959 m (9,71 ft)
Sıradağ zirvesiMus-Khaya
Koordinatlar62°36′00″K 140°53′00″D / 62.60000°K 140.88333°D / 62.60000; 140.88333
Jeoloji
OrojenezAlpin Orojenezi
Kayaç türüVolkanik kaya, granit
Sağ altta Suntar-Hayata ile birlikte Verkhoyansk Sıradağları Haritası

Suntar-Hayata Sıradağları, (Rusça: Сунтар-Хаята, Yakutça: Сунтаар Хайата), kuzeyde Saha Cumhuriyeti ile güneyde Amur Oblastı ve Habarovsk Krayı sınırları boyunca yükselen volkanik kaya ve granit kayaç türüne sahip bir bir sıradağlardır.

Coğrafya

Suntar-Hayata yaklaşık 450–550 km uzunluğunda ve 60 km genişliğindedir.[1][2] Saha Cumhuriyeti'nde bulunan 2.959 metre yüksekliğindeki Mus-Khaya Dağı, sıradağın en yüksek noktasıdır.[1] 2.933 metre ile Berill Dağı, Habarovsk Krayı'ndaki en yüksek zirvedir. Khakandya Dağı (Гора Хакандя)[3] ise, 2.615 metre yüksekliğiyle ultra belirgin bir zirvedir.[4]

Suntar-Hayata Sıradağları, coğrafi olarak Verkhoyansk Sıradağları'nın güneydoğu uzantısıdır. 20. yüzyılın ortalarına kadar, en yüksek noktası 2.017 metre olan Skalisty Sıradağları ve güneybatıdaki en yüksek noktası 2.017 metre olan Sette Daban ile birlikte ayrı bir sıradağ olarak ele alındı. Yudoma-Maya Yaylaları, sıradağın[2] güneyinde ve Yukarı Kolima Yaylaları kuzeydoğuda yer alır.

Hidrografi

Suntar-Hayata, Lena havzasındaki Aldan Nehri ile Kuzey Buz Denizi ve Ohotsk Denizi'ndeki İndigirka arasındaki bir havza ayrımıdır.

Lena havzasına ait Tyry, Tompo, Allakh-Yun ve Yudoma, İndigirka havzasına bağlı Khastakh, Kuydusun ve Taryn-Yuryakh, Kolima Nehri havzasının Kulu'su, sıradaki kaynağı olan belli başlı akarsulardan bazılarıdır.[2]

Sıradağlar, Kamçatka dışında Rusya'nın uzak doğusundaki en güneydeki buzulları içerir.[5]

Jeoloji

Suntar-Hayata'daki bir buzul

Bu jeolojik oluşumun tabakaları Geç Jura dönemine kadar uzanmaktadır. Formasyondan çıkarılan fosiller arasında dinozor kalıntıları da yer almaktadır.[6]

Flora ve fauna

Sıradağların daha yüksek yamaçları, çoğunlukla larix ormanları ve tundra ile seyrek ağaçlıklıdır. Küçük bir Kahverengi Derekuşu (Cinclus pallasi) popülasyonu, Suntar-Hayata Sıradağları'ndaki bir kaplıcada gözlemlenebilir. Kuşlar, hava sıcaklıkları -55 °C'nin altına düştüğünde su altında beslenirler.[7]

Omurgalı paleofaunası

Belirsiz Carnosauria kalıntıları, olası belirsiz Coelurosaur kalıntıları, daha önce Camarasauridae indet olarak anılan belirsiz Sauropoda kalıntıları ve belirsiz Teropod kalıntılarının tümü bu sıradağlardan gün yüzüne çıkartılmıştır.[6]

Suntar sıradağlarının dinozorları
Cins Tür Bulunduğu yer Resim
Stegosaurus[6]Stegosaurus sp.[6]Saha Cumhuriyeti, Rusya[6]

Kaynakça

  1. ^ a b "Словарь современных географических названий. Статьи на букву "С" (часть 9, "СУЛ"-"СЯН")". otpusk-info.ru. 22 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2023. 
  2. ^ a b c "Сунтар-Хаята". bse.sci-lib.com. 12 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2023. 
  3. ^ "Хребет Сунтар-Хаята. Маршруты по хребту | Сергей Шинкарев". www.shinkareff.ru (Rusça). 19 Nisan 2013. 22 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2023. 
  4. ^ "Siberia Mountain Ultra-Prominence - peaklist.org". www.peaklist.org. 17 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2023. 
  5. ^ "Global glacier changes: facts and figures: Northern Asia", United Nations Environment Programme, archived 30 January 2018 from the original on the Wayback Machine
  6. ^ a b c d e The dinosauria. 2nd ed. David B. Weishampel, Peter Dodson, Halszka Osmólska. Berkeley, Calif.: University of California Press. 2004. ISBN 978-0-520-94143-4. OCLC 801843269. 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2023. 
  7. ^ Dinets, Vladimir; Sanchez, Michael (Haziran 2017). "Brown Dippers (Cinclus pallasi) Overwintering At −65°C in Northeastern Siberia". The Wilson Journal of Ornithology. 129 (2): 397-400. doi:10.1676/16-071.1. ISSN 1559-4491. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovakya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovakya (Slovakça: Slovensko ya da resmî adıyla Slovak Cumhuriyeti (Slovakça: Slovenská republika , Orta Avrupa'da bir ülkedir. Eski Çekoslovakya'nın bir parçasıydı. Başkenti ve en büyük şehri Bratislava'dır.

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya</span> Rusyanın, Ural Dağlarından Büyük Okyanusa kadar uzanan toprakları

Sibirya, Rusya'nın, Ural Dağları'ndan Büyük Okyanus'a kadar uzanan topraklarına verilen ad. Sibirya, Kazakistan ve Orta Asya'yı meydana getiren diğer cumhuriyetleri de ihtiva eder. Yaklaşık olarak 13 milyon km²'lik bir yüzölçümüne sahiptir. Sibirya bölgesinde 30 milyon civarında insan yaşar. Kuzeyinde Arktik Okyanusu, doğusunda Pasifik Okyanusu, güneyinde Kazakistan, Moğolistan ve Mançurya ülkeleri bulunur. Batısında ise Ural Dağları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya</span> Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asyanın sınırında bulunan bölge

Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin ismi. Kafkas sıradağlarında, Avrupa'nın en yüksek dağı olan ve Kafkas halklarının sözlü edebiyatını oluşturan Elbruz Dağı bu bölgede bulunmaktadır. Kafkasya bölgesi siyasi ve coğrafi olarak Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya olmak üzere ikiye ayrılır. Güney Kafkasya, bağımsız ve egemen devletlerden oluşmaktadır. Kuzey Kafkasya ise Rusya içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oregon</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Oregon, ABD'nin eyaletlerinden birisidir. Pasifik kıyısında yer alan eyalet, kuzeyde Washington, güneyde Kaliforniya ve Nevada, doğuda ise Idaho ile komşudur. Columbia nehri kuzey, Snake nehri ise doğu sınırlarının büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Willamette nehri vadisi, eyaletin en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip olan ve en yüksek tarımsal üretimin yapıldığı bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Lena (nehir)</span> Baykal Dağlarında 1640 m yüksekte doğan nehir

Lena, Baykal Gölü'nün 20 km batısında, Orta Sibirya Platosunun güneyindeki Baykal Dağları'nda 1640 m yüksekte doğan nehir. Lena, Kirenga ve Vitim ırmakları ile birleşerek kuzeye doğru akar. Yakutsk'tan içeri girerek Olyokma Irmağı ile birleşir ve oradan da Aldan Nehri ile birleşerek akmaya devam eder. Verkhoyansk sırası ırmağı kuzeybatıya doğru saptırır, Lena en önemli sol kolu Viljuj Nehri ile birleştikten sonra yolunu doğruca Kuzey Buz Denizi'nin bir parçası olan Laptek Denizi'ne doğrultur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Anadolu Dağları</span>

Kuzey Anadolu Dağları ya da Pontus Alpleri, Anadolu'nun kuzeyini kıyıya paralel, birkaç sıra halinde kuşatan sıradağlarıdır. Orojenez sonucu oluşan bu kıvrım dağları batıdan doğuya şöyle sıralanır: Köroğlu Dağları, Ilgaz Dağları, Küre Dağları, Canik Dağları, Köse Dağları, Giresun Dağları, Doğu Karadeniz Dağları, Mescit Dağı, Yalnızçam Dağları, Tecer, Mercan, Allahuekber Dağları. Erzurum-Kars yaylasında Palandöken Dağları ile Doğu Anadolu Dağları birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Binboğa Dağları</span> sıradağlar

Binboğa Dağları Akdeniz Bölgesi içinde Orta Toroslarda yer alan ve 4. Zaman'da oluşmuş dağlardır. Binboğa Dağları Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri arasında kalır. Doğusunda Afşin Ovası batısında ise Dibek Dağı bulunur. Güneyinden Göksun Çayı geçer. Büyük bölümü K. Maraş sınırlarında olan dağın, batı bölümü Kayseri topraklarıdır. Çoğunlukla kireçtaşlarından oluşan dağın yamaçları eğimlidir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpos Dağı</span> Yunanistanda bir dağ

Olimpos Dağı, Yunanistan'ın en yüksek dağıdır. Selânik'in yaklaşık 80 km güneybatısında, Teselya ve Makedonya arasındaki sınırda; Larisa ve Pierya bölgeselleri arasındaki Olympus Sıradağları'nda bulunmaktadır. Ege Denizi'nin Termaikos Körfezi yakınlarındaki Olympus masifinin bir parçasıdır. Olimpos Dağı'nın 52 zirvesi ve derin boğazları vardır. En yüksek tepe olan Mytikas, "burun" anlamına gelir ve 2.917 metre (9.570 ft) yüksekliğindedir. Topografik önem açısından Avrupa'nın en yüksek zirvelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">San Luis Vadisi</span>

San Luis Vadisi, ABD'nin Colorado ile New Mexico eyaletleri arasındaki güney Rocky Dağları'nda bulunan ve 180 km uzunluğundaki bir vadidir. Batısında San Juan Dağları ile güneyinde Sangre de Cristo Sıradağları arasında yüksek rakımlı bir Alpin havzadır.

<span class="mw-page-title-main">Hüyten Zirvesi</span>

Hüyten Zirvesi, Moğolistan ile Çin arasında bulunan bir zirvedir. Tavan Bogd Dağı'nın beş zirvesinden biri olup 4.374 metre yüksekliği ile Moğolistan'ın en yüksek noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Stanovoy Sıradağları</span>

Stanovoy Sıradağları ve Moğolcada Sükebayatur ve Sükhbaatar veya Dış Khingan Dağları Uzak Doğu Rusyası'nın güneydoğusunda yer alan sıradağlardır. Güneybatıdan kuzeydoğuya 900 km uzunluğundadır, batısında Olyokma Nehri, doğusunda Uçur Nehri bulunur. Ohotsk Denizi'nin neredeyse yanında bulunur. Arktik Okyanusu'nun Lena) kolu ile Büyük Okyanus'un Amur kolunu ayırır. Bu sebepten dolayı, 1689 yılından 1858 yılına kadar Çin ile Rusya arasındaki sınırı oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Orulgan Sıradağları</span>

Orulgan Sıradağları, Kuzeydoğu Rusya'da bir sıra dağdır. İdari olarak bu sıra dağlar Saha Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu'nun parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jülyen Alpleri</span>

Jülyen Alpleri Güney Kireçtaşı Alpleri'nin kuzeydoğu İtalya'dan Slovenya'ya kadar uzanan sıradağlarıdır. En yüksek noktası deniz seviyesinden 2.864 metre yüksekte, Slovenya'daki Triglav Dağı'nda yer almaktadır. Jülyen Alpleri'nin büyük bir kısmı Triglav Millî Parkı'na dahildir. Sıradağların ikinci en yüksek noktası deniz seviyesinden 2,755 metre yüksekte, İtalya'daki Jôf di Montasio'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oymyakon Platosu</span>

Oymyakon Platosu Rusya'nın Uzak Doğu Federal Bölgesi'ndeki Saha Cumhuriyeti'nde yer alan bir dağ platosudur.

Yana-İndigirka Ovası, Rusya'da, kuzey Sibirya'daki Uzak Doğu Federal Bölgesi'nde bulunan, bulunan büyük, alçak rakımlı bir alüvyon ovasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Doruğu</span>

Cengiz Zirvesi, Kırgızistan'da Kakşaal Too'da bulunan bir zirvedir. Zirve, Orta Tanrı Dağları'nın bir parçası olup Kırgızistan-Çin sınırında yer almaktadır. 7.439 metre yüksekliği ile Kırgızistan'ın en yüksek noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Taç Zirvesi</span>

Taç Zirvesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan bir zirvedir., Dağ, Karakurum Dağları'nın bir parçası olup 7.295 metre yüksekliği ile Yenisöğüt Dağları'nın en yüksek noktası olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Atlas Dağları</span>

Orta Atlas Dağları, Fas'ın kuzeydoğusunda bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Atlas Dağları'nın bir parçasıdır. En yüksek noktası 3.356 metrelik Cebel Bu Nasır'dir.

Anamas Dağları, Konya'nın Beyşehir ilçesindeki Orta Torosların uzantısı olan dağ silsilesi.