İçeriğe atla

Sunjong

Sunjong
Kore İmparatoru
Kore İmparatoru
Hüküm süresi20 Temmuz 1907-29 Ağustos 1910
Önce gelenGojong
Sonra gelenYi Un (taht talibi)
Doğum25 Mart 1874
Changdeok Sarayı, Hanseong, Joseon Krallığı
Ölüm24 Nisan 1926
Changdeok Sarayı, Keijo, Japon İmparatorluğu
Eş(ler)iİmparatoriçe Sunjeong
HanedanJoseon
BabasıGojong
Annesiİmparatoriçe Myeongseong

Sunjong (Korece순종, 純宗) veya İmparator Yunghui (융희제, 隆熙帝 Yunghuije; 25 Mart 1874-24 Nisan 1926),[1] Kore'nin ikinci ve son imparatoru ve son Joseon hükümdarıdır. Saltanatı 20 Temmuz 1907'den 29 Ağustos 1910 tarihine kadar sürmüştür.

Sunjong, 1907'de babası Gojong'un Japonya'nın baskısıyla tahttan çekilmesinin ardından tahta çıktı. Hükümdarlığı üç yıl sürmüş olup Japonya'nın kademeli silahlı müdahalesi ile sınırlıydı. 22 Ağustos 1910 tarihinde de Kore Japon-Kore İlhak Antlaşması gereği resmen Japon İmparatorluğu'na ilhak edilmesiyle tahttan indirildi ve böylece 519 yıllık Joseon Hanedanı sona erdi.[2] Sunjong daha sonra geri kalan yaşamını eşi İmparatoriçe Sunjeong ile birlikte Changdeok Sarayı'nda geçirdi.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Korea. Choson. The Yi Dynasty Genealogy". Buyers, Christopher: The Royal Ark. 27 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  2. ^ "::: Cultural Heritage, the source for Koreans' Strength and Dream :::". Cultural Heritage Administration of Korea. 26 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  3. ^ "Emperor Sunjong of Korea". Asian History. 11 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Gojong
Kore İmparatoru
1907-1910
Sonra gelen:
'

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kuzey Kore'nin bayrağı 8 Eylül 1948 tarihinde çıkarılan yasa ile ülkenin resmî bayrak ve simgesi ilân edilmiştir. Beyaz çember içindeki kırmızı yıldız komünizmin sembolüdür. Bayrağın zeminindeki kırmızı renk devrimci vatanseverliği, mavi renkli şeritler bağımsızlık,barış ve kardeşlik idealleri için mücadele eden dünya halklarını, beyaz şeritler ise Kore ulusunun uzun tarihe yayılan kültürel bütünlüğünü simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Taişo (imparator)</span> 123. Japonya imparatoru (1912–1926)

Taişo, 1912-1926 arasında Japon imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Yi Un</span>

Yi Un, Kore İmparatorluğu'nun veliahtı ve Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin Korgeneral'i.

<span class="mw-page-title-main">Wongudan</span>

Wongudan, Güney Kore'nin başkenti Seul'da Jung-gu 'nun, Sogong-dong mahallesi 87-14 adresinde bulunan tapınaktır. Jecheondan (제천단, 祭天壇) olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kore İmparatorluğu</span>

Kore İmparatorluğu, 1897 yılında Joseon Hanedanlığı'nın Qing Hanedanlığı'ndan siyasi bağımsızlık ilan etmesiyle kurulmuştur. 1910 yılında Japon İmparatorluğu tarafından ilhak edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Joseon Krallığı</span> 1392–1897 yıllarında geçen kore krallığı

Joseon Krallığı, 1392-1897 yılları arasında var olmuş bir Kore krallığıdır. Krallık General Yi Seong-gye tarafından kurulmuş olup modern Kore'nin bulunduğu yerde yaklaşık beş yüzyıl boyunca hüküm sürmüştür. İlk başlarda Kore, yeniden adlandırılmış ve başkent günümüzdeki Seul'e taşınmıştır. Krallığın doğal sınırları en kuzeydeki Yalu ve Tumen nehirlerine kadar genişlemiştir. En uzun Konfüçyüsçü hükümdarlığın yaşandığı hanedanlıktır. Krallık, sonraları Ming ve Çing hanedanlarının birer vasalı olarak sürdürmüş olup Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ardından Ekim 1897 tarihinde Kore İmparatorluğu hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın Kore'yi istilaları (1592-1598)</span> Japonların Koreyi ele geçirmek için düzenlediği iki istila

Imjin Savaşı, 1592-1598 yılları arasında Japonya'nın Kore'ye karşı gerçekleştirdiği iki ayrı istiladan oluşan bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Gyeongbokgung</span> Korede bir saray

Gyeongbokgung, Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan bir saraydır. Saray, 1395 yılında inşa edilmiş olup Joseon Hanedanı tarafından inşa edilen Beş Büyük Saray'ın en büyüğüdür. Joseon Hanedanı'nın ana sarayı olup Joseon Hanedanı'nın kralları, kralların aileleri ve Joseon hükûmetine de hizmet vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Changdeokgung</span>

Changdeokgung, Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan bir saraydır. Saray Joseon Hanedanı döneminde inşa edilen beş büyük saraydan biridir. Deoksugung, Joseon Hanedanı kralları tarafından yaptırılan "Beş Büyük Saray"'dan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kore tarihi</span> Kore Yarımadasında Yaşanan Olaylar

Kore tarihi, Kore Yarımadası'nda var olan ve genellikle Kore olarak adlandırılan devletlerin tarihidir. Diğer Doğu Asya uygarlıkları gibi bir dizi dönemlere ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Myeongseong</span>

İmparatoriçe Myeongseong veya Kraliçe Min, 28. Joseon Kralı ve ilk Kore İmparatoru Gojong'un eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Gojong</span> Joseon Krallığının 26. kralı ve Korenin ilk imparatoru

Gojong veya İmparator Gwangmu, Joseon Krallığı'nın 26. kralı ve Kore'nin ilk imparatorudur. Saltanatı 13 Aralık 1863'ten 21 Ocak 1907 tarihine kadar sürmüştür.

<i>Tripitaka Koreana</i>

Tripitaka Koreana, 13. yüzyıldan kalma 81,258 adet Kore Tripitaka ahşap baskı bloku grubudur. 1496 başlık ve 6568 ciltlik bölümde düzenlenen 52.330.152 karakterde bilinen hatasız veya hatalı bir şekilde Hanja karakterler ile yazılmış olup dünyadaki en kapsamlı ve en eski sağlam Budist kutsal yazıtlardır. Her bir tahta blokun yüksekliği 24 cm ve uzunluğu 70 cm olup kalınlığı ise 2,6 ile 4 cm arasındadır ve her biri yaklaşık üç ile dört kilogram ağırlığındadır. Ahşap bloklar üst üste dizildiğinde 2.74 km ile Baekdu Dağı kadar uzun, sıraya dizildiğinde ise yaklaşık 60 km uzunluğunda ve 280 ton ağırlığında olabilmektedirler. Ahşap bloklar, 750 yıl önce oluşturulmalarına rağmen günümüze kadar bozulmadan kalabilmişlerdir. Tripitaka Koreana Güney Kore'nin Güney Gyeongsang eyaletinde bulunan Haeinsa Tapınağı'nda saklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Katsura Tarō</span>

Katsura Tarō, 1901-1906, 1908-1911 ve 1912-1913 yılları arasında Japonya'nın altıncı başbakanı olarak görev yapan Japon asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Hazine (Güney Kore)</span>

Ulusal Hazine, Güney Kore hükûmeti tarafından ülkeye istisnai sanatsal, kültürel ve tarihi değere sahip olarak kabul edilen varlıklardır. Ulusal Hazine, Kültürel Miras İdaresi tarafından müzakere edildikten sonra Kültürel Miras Koruma Yasası uyarınca Kültürel Miras İdaresi (CHA) yöneticisi tarafından atanan sekiz Devlet tarafından belirlenmiş miras sınıflandırmalarından biridir.

1910 Japonya–Kore Antlaşması veya Japonya-Kore İlhak Antlaşması 22 Ağustos 1910'da Japonya İmparatorluğu ve Kore İmparatorluğu temsilcileri tarafından yapılmıştır. Bu anlaşmada, Japonya, Kore'nin Japonya'nın koruyucusu olduğu 1905 Kore Antlaşması'nın ardından Kore'yi, Kore'nin iç işleri idaresinden mahrum bırakıldığı 1907 Kore Anlaşması'nın ardından resmi olarak ilhak etmiştir.

Kore'deki Almanlar, uzun bir geçmişe sahiptir, ancak hiçbir zaman önemli bir nüfus oluşturmamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Güney Kore ilişkileri</span>

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Kore Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 1992 yılında resmen kuruldu. Bundan önce, ÇHC, yalnızca Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni, Güney Kore ise yalnızca Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanırdı. Güney Kore, Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkiler kurmuş en son Asya ülkesidir. Son senelerde Çin ile Güney Kore, farklı alanlarda aralarındaki stratejik ve kooperatif ortaklıklarını arttırmaya ve üst düzey bir ilişki kurmaya çaba göstermiştir. Bilhassa ticaret, turizm ve çok kültürlülük, bu iki ülke arasındaki kooperatif ortaklığı güçlendirmekteki en önemli etkenleri teşkil etmiştir. Buna rağmen, tarihî, siyasî ve kültürel anlaşmazlıklar, Güney Kore ile Çin arasındaki ilişkiyi şekillendirmeye devam etmektedir.