İçeriğe atla

Sunja Nehri

Sunja Nehri
Сунжа
Sunja Nehri
Sunja Nehri
Konum
Ülke(ler)Rusya
Genel bilgiler
KaynakKafkasya
AğızTerek Nehri
Uzunluk278 km
Havza alanı12.200 km²

Sunja Nehri (RusçaСу́нжа; ÇeçenceСоьлжа Solja;[1] İnguşçaШолжа Solje; OsetçeСунжæ Sunje; Kumukça: Сююнч-су, Süyünç-suw[2]), Rusya'da Kuzey Kafkasya'da bulunan bir nehirdir. Nehrin uzunluğu 278 km olup Terek Nehri'nin koludur ve Kuzey Osetya, İnguşetya ve Çeçenistan boyunca akar.

Kaynakça

  1. ^ Lepiev A.S., Lepiev İ.A., Türkçe-Çeçençe sözlük, Turkoyŋ-noxçiyŋ doşam, Ankara, 2003
  2. ^ http://kumukia.ru/arxeologicheskie-istochniki-po-istorii-severo-vostochnogo-kavkaza.html 14 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Şablon:Начало цитатына наш взгляд, его с большим основанием можно связать со ставкой упоминаемого грузинскими хронистами хана северокавказских половцев Суюнча (Севенджа) [31, с. 78]. Свое предположение мы аргументируем нижеприводимыми тезисами. Река, на которой располагался город, у тюркских народов Северного Кавказа известна как Суюнч-Су и, по-видимому, половецкий город носил имя хана Şablon:Конец цитаты

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kumuklar</span> Türk etnik grubu

Kumuklar, veya Kumuk Türkleri, Dağıstan, Çeçenya ve Kuzey Osetya'nın yerlisi bir Türk halkıdır Kuzey Kafkasya'daki Türkler arasında en kalabalık olanlardır. 1930'lara kadar Kuzey Kafkasya halkları arasında Kumukça lingua franca olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Urartular</span> Van Gölü civarında kurulmuş Demir Çağ krallığı

Urartular, başkenti Tuşpa (Van) olan tarihi krallık. Urartu Devleti en güçlü döneminde, günümüzdeki Doğu Anadolu Bölgesi, Kuzeybatı İran, Irak'ın küçük bir bölümü ile kuzeyde Aras Vadisi'ne egemendi.

<span class="mw-page-title-main">Ufa</span> Rusyada şehir

Ufa (Rusça: Уфа, romanize: Ufa, Rusça telaffuz: [ʊˈfa]; Başkurtça: Өфө, romanize: Öfö,

<span class="mw-page-title-main">Belfast</span> Birleşik Krallıkta bir şehir

Belfast, Birleşik Krallık'ta bir şehir. Kuzey İrlanda'nın hem en büyük şehri, hem de başkentidir. Aynı zamanda güneydeki Dublin'den sonra İrlanda adasındaki en büyük ikinci şehirdir. 2019 Birleşik Krallık nüfus sayımına göre şehirsel alan nüfusu 341.877 kişiyken, 671.559 kişi de Belfast Metropolitan Yerleşim Alanı'nda yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Osetya-Alanya</span> Rusya Federasyonunda bir bölge

Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti (Rusça: Республика Северная Осетия - Алания

<span class="mw-page-title-main">Rusya Hava Kuvvetleri</span>

Rusya Hava Kuvvetleri, Rusya'yı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Rusya Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2.kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Aktöbe (il)</span>

Aktöbe Eyaleti, Kazakistan'da bir eyalettir. Aktöbe eyaletinin merkezi 340.000'den fazla nüfusuyla Aktöbe'dir. Eyaletin toplam nüfusu ise 678.900'dür. Eyalet 300.600 km²'lik yüzölçümüyle Kazakistan'da Karagandı'dan sonra en büyük 2. eyalettir. Aktöbe eyaleti kuzeyde Rusya ve güneyde Özbekistan ile sınırları olup ayrıca 6 eyalete de komşudur: Atırau Eyaleti, Mangistav Eyaleti, Karagandı Eyaleti, Kostanay Eyaleti, Kızılorda Eyaleti ve Batı Kazakistan Eyaleti.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kazakistan (il)</span>

Kuzey Kazakistan, Kazakistan'da 665.800 nüfusuyla bir eyalettir. Kazakistan'ın en küçük eyaletidir. Merkezi Kızılyar 193.300 nüfusa sahiptir. Kuzeyinde Rusya'yla sınırları vardır. Bundan başka ülke içinde 3 Kazak eyaletine komşudur: doğuda Pavlodar Eyaleti, batıda Kostanay Eyaleti ve güneyde Akmola Eyaleti. 98.040 km² yüzölçümüyle Kazakistan'ın tüm eyaletleri arasında en küçük 4. eyalettir. İşim (Esil) Nehri İrtiş Nehri'nin bir koludur ve Karagandı Eyaletinden doğar ve Rusya'ya Kuzey Kazakistan eyaletinden geçer.

<span class="mw-page-title-main">Pavlodar</span> Kazakistanın Pavlodar Eyaletinin merkezi kent

Pavlodar, Kazakistan'ın Pavlodar Eyaleti'nin merkezi kent. Kazakistan'ın başkenti Astana'ın 350 km kuzeydoğusunda, Rusya'daki Omsk şehrinin 400 km güneydoğusunda ve İrtiş Nehri üzerinde bulunan bir liman kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Magnitogorsk</span>

Magnitogorsk, Rusya'nın batısında, Çelyabinsk Oblastı'nda bir kent.

<span class="mw-page-title-main">Neftekamsk</span>

Neftekamsk, Rusya'nın Başkurdistan Cumhuriyeti'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Kama Nehri'nin yakınlarında yer almaktadır. Yüzölçümü 147,25 km² olan şehrin nüfusu 2010 itibarı ile 121.733'tür. Neftekamsk, cumhuriyetin büyük bir sanayi ve kültür merkezidir. Şehre Neftekamsk Havalimanı hizmet vermektedir. 2010 Rusya nüfus sayımına göre etnik yapı: Başkurtlar %25,8, Tatarlar %31,5, Ruslar %29,7.

<span class="mw-page-title-main">Novoçeboksarsk</span> Çuvaşistanda bir şehir, Rusya

Novoçeboksarsk, Rusya'nın Çuvaşistan Cumhuriyeti'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, İdil Nehri'nin güney kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 51,14 km² olan şehrin nüfusu 2010 itibarı ile 124,097'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kereet</span>

Kereet veya Hereet - Tıva Türklerinde bir sülale adı. Eski Türkler çağında tarihi bir soy veya boy adı.

<span class="mw-page-title-main">Geri Cephe Anıtı</span> Rusyada bulunan bir kahramanlık anıtı

Geri Cephe Anıtı, Rusya'nın Magnitogorsk kentinde bulunan Stalingrad Muharebesi anısına dikilen anıt. Savaş döneminde bu şehirde verilen kahramanlık mücadelesi anısına ve bu şehirdeki fabrikalarda savaş için lojistik destek sağlayan Sovyet işçilerine atfen dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Semyon Kojin</span> Rus sanatçı

Semyon Leonidoviç Kojin (Rusça: Семён Леони́дович Ко́жин, (11 Mart 1979, Moskova, Rusya – Rusya'nın önde gelen ressam.

<span class="mw-page-title-main">Argun Nehri (Kafkasya)</span> Gürcistan ve Rusyada nehir

Argun Nehri, Rusya ve Gürcistan arasında bulunan bir nehirdir. Nehrin uzunluğu 148 km olup Terek Nehri'nin koludur.

<span class="mw-page-title-main">Terek Oblastı</span>

Terek Oblastı, Rus İmparatorluğu'nun oblastlarından biriydi. Oblast, günümüz Kuzey Kafkasya'nın bir kısmını kapsamaktaydı. Oblastın merkezi Vladikavkaz idi.

<span class="mw-page-title-main">Otradnoye (şehir)</span>

Otradnoye, Rusya'nın Leningrad Oblastı'na bağlı Kirovsk rayonunda bulunan bir şehirdir. Şehir, Neva Nehri'nin sol kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 13 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 23,866'dır.

<span class="mw-page-title-main">Safevî-Rus Savaşı (1651-1653)</span>

Safevi-Rus Savaşı (1651-1653) - II. Abbas saltanatı sırasında, Safevi İmparatorluğu'nun Kuzey Kafkasya'daki etkisini artırmaya yönelik girişimi Ruslarla bir çatışmaya neden oldu. 1646'dan itibaren, Rus hükûmeti, İsveç'e Safevi topraklarından ipek ticareti yapan yabancı tüccarların pozisyonlarını zayıflatmaya başladı ve 1649'da Sobornoe Ulojenie kabul edildi. Sonuç olarak, yabancı tüccarlar için olanaklar daha da sınırlı hale geldi. II. Abbas'ın saltanatının ilk yıllarında, Ruslarla ilişkilere önem vermedi ve Osmanlı İmparatorluğu ile ilişkilerini geliştirme tekliflerini görmezden geldi. 1647 ve 1653 yıllarında kervan soygunları ve Rus tüccarlarının Safevi topraklarında tutuklanması nedeniyle ikili ilişkilerdeki gerilimler arttı. Ayrıca, Rus sınırlarının güneye doğru genişlemesi, bu alanları kendi mülkleri olarak gören Safevilerden karşı tepki aldı. Bu gerilimler 1651-1653 savaşı veya çatışmasına yol açtı. Bu savaşın patlak vermesinin bir diğer nedeni de, Rusların devrilen Gürcü kralı I. Teimuraz için bir kale inşa etme isteği oldu. Ruslardan yardım talep eden I. Teimuraz, bu haber Şah II. Abbas'a ulaştıktan sonra amacına ulaşamadı. Hemen, Şah II. Abbas konuyu çözmek için askerler hazırladı. Azerbaycan beylerbeyi Hosrov Han, Erdebil, Karabağ ve Astara'daki yerel Kızılbaş kuvvetleri ile birlikte Rusları yenilgiye uğrattı, üslerini ele geçirdi ve kovdu. Sonra İsfahan ve Moskova arasında elçiler seyahat ederek son bir barış antlaşması imzalandı, ancak bu on yıl sonra oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kara-Kırgız Hanlığı</span>

Kara-Kırgız Hanlığı Ormon Han tarafından 1842-1854 Kuzey Kırgız boylarının katılımıyla krulmuştur. Ormon Han hanlığın ilk ve son hükümdarıdır.