İçeriğe atla

Sunita Williams

Sunita williams, 2018

Sunita Lyn Williams (19 Eylül 1965), daha önce bir kadın tarafından en çok uzay yürüyüşü (yedi) ve bir kadın için en çok uzay yürüyüşü süresi (50 saat, 40 dakika) için rekorları elinde tutan bir Amerikan astronot ve Birleşik Devletler Donanması subayıdır.[1][2][3][4][5][6] Williams, Expedition 14 ve Expedition 15'in bir üyesi olarak Uluslararası Uzay İstasyonu'na atandı. 2012 yılında Expedition 32'de uçuş mühendisi ve ardından Expedition 33'te komutan olarak görev yaptı. 2024'te Boeing Starliner'ın ilk mürettebatlı görevi olan Boeing Mürettebat Uçuş Testi için ISS'ye geri döndü ; arızalanarak uzay istasyonunda mahsur kalan Boeing Starliner mekiğinin mürettebatsız şekilde Dünya’ya dönmesi sonucu, dünya'ya dönüşü Şubat 2025'e kadar ertelendi. Ağustos 2024'ten Şubat 2025'e kadar Williams ve meslektaşı Butch Wilmore, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çeşitli bilimsel deneyler ve bakım görevleri üstlenecekler.

Erken Yaşam ve Eğitim

Williams , Ohio, Euclid'de doğdu ancak memleketinin Massachusetts, Needham olduğunu düşünüyor. Babası Deepak Pandya , Gujarat, Mehsana bölgesinden Hint -Amerikalı bir nöroanatomistti ; annesi Ursuline Bonnie Pandya (kızlık soyadı Zalokar) ise Sloven-Amerikalıydı. Ebeveynleri Massachusetts, Falmouth'da yaşıyordu . Üç çocuğun en küçüğüydü. Kardeşi Jay Thomas dört yaş büyüktü ve kız kardeşi Dina Annad üç yaş büyüktü. Williams'ın baba tarafından ailesi Mehsana bölgesindeki Jhulasan'dan iken anne tarafından ailesi Sloven kökenlidir. Williams , Hint ve Sloven mirasını kutlamak amacıyla Slovenya bayrağını , bir samosa ve Karniyol sosisini uzaya götürdü . Takma adları Amerika Birleşik Devletleri'nde Suni ve Slovenya'da Sončka'dır.

Williams, 1983 yılında Needham Lisesi'nden mezun oldu. 1987 yılında Amerika Birleşik Devletleri Deniz Harp Okulu'ndan fizik bilimleri alanında lisans derecesi ve 1995 yılında Florida Teknoloji Enstitüsü'nden mühendislik yönetimi alanında yüksek lisans derecesi aldı.

Kaynakça

  1. ^ "Astronaut Biography: Sunita Williams". SpaceFacts.de. 11 Temmuz 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2013. 
  2. ^ "Astronaut Biography" (PDF). National Aeronautics and Space Administration. Houston, Texas: National Aeronautics and Space Administration. August 2018. 20 Eylül 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "Peggy Whitson Breaks Spacewalking Record". NASA blog. NASA. 31 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2017. 
  4. ^ NASA (2007). "Sunita L. Williams (Commander, USN)" (PDF). National Aeronautics and Space Administration. 20 Eylül 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2007. 
  5. ^ "Spacewalking astronauts conquer stiff bolt, install key power unit on 2nd trip outside". Associated Press. 2012. 8 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2012. 
  6. ^ Tariq Malik (2007). "Orbital Champ: ISS Astronaut Sets New U.S. Spacewalk Record". Space.com. 9 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Uzay İstasyonu</span> Düşük Dünya yörüngesinde yaşanabilir yapay uydu

Uluslararası Uzay İstasyonu, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur. Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Discovery Uzay Mekiği</span>

Discovery Uzay Mekiği, hizmet dışı kalmış bir Amerikan uzay mekiği yörünge aracıdır. Bu uzay uçağı, NASA'nın Uzay Mekiği programındaki yörünge araçlarından biri ve inşa edilen beş tam operasyonel yörünge aracının üçüncüsüydü. İlk görevi olan STS-41-D, 30 Ağustos - 5 Eylül 1984 tarihleri arasında gerçekleşti. 27 yılı aşkın hizmeti boyunca 39 kez fırlatılıp indi ve bugüne kadar diğer tüm uzay araçlarından daha fazla uzay uçuşu gerçekleştirdi. Uzay Mekiği fırlatma aracı üç ana bileşenden oluşuyordu: Uzay Mekiği yörünge aracı, tek kullanımlık bir merkezi yakıt tankı ve iki adet yeniden kullanılabilir katı yakıtlı takviye roketi. Yörünge aracını atmosfere girişte yüksek sıcaklıklardan korumak için yaklaşık 25.000 ısıya dayanıklı seramikle kaplıydı.

Bu liste, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) düzenlenen seferlerin kronolojik bir listesidir. ISS'yi kullanan, araştırma ve test amacıyla uzay istasyonunda bulunan mürettebatı ifade eder. Seferler altı aya kadar sürebilir ve iki ila yedi mürettebat üyesini içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya'ya yakın cisim</span>

Dünya'ya Yakın Cisimler, yörüngeleri günberi noktasında Dünya'ya 1,3 Astronomik Birim (AB) mesafeden daha yakın olup Dünya'nın çok yakınına gelen gök cisimleridirler. Bunlar birkaç bin Dünya'ya Yakın Asteroit (DYA), Dünya'ya Yakın Kuyruklu yıldız (DYK), bir miktar Güneş etrâfında dolanan uzay aracı ve uzayda Dünya'yla çarpışmadan tâkip edilebilecek büyüklükte meteoritlerden oluşurlar. Makbul olan görüşe göre DYC'lerin geçmişte Dünya'yla çarpışmalarının gezegenimizin jeolojik ve biyolojik târihinde kayda değer rolü olduğu merkezindedir. Dünya'mıza getireceği tehlikelerin farkına varılmasıyla 1980'lerden beri gittikçe artan ilgiyle bu cisimler izlenmişler, gelebilecek tehlikeleri aktif olarak azaltmak için çözümler aranmaya başlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Clayton Anderson</span>

Clayton Conrad Anderson bir NASA astronotudur. STS 117 görevinde 10 haziran 2007'de,

<span class="mw-page-title-main">Chris Hadfield</span> Emekli Kanadalı astronot

Chris Hadfield,, uzayda yürüyen ilk Kanadalı astronottur. Eski Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri savaş pilotudur. Hadfield 1995 yılında STS-74 ve 2001 yılında STS-100 olmak üzere 2 kere uzay mekiği ile uçuş görevinde bulundu. 19 Aralık 2012 tarihinde başlatılan Soyuz TMA-07M projesinin parçası olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) üzerinde uzun süre kalmak için, planlandığı gibi 21 Aralık 2012 de Keşif 34 ve Keşif 35 ile istasyona geldi ve mürettebata komuta eden ilk Kanadalı oldu. 12 Mayıs 2013'te komuta görevini teslim ederek 13 Mayıs 2013'te dünyaya döndü. Uluslararası uzay istasyonundayken çektiği videolar ile merak edilen soruların cevaplarını insanlara göstermiştir. Dünya'ya dönmeden önce David Bowie’nin ‘Space Oddity' adlı parçasını yeniden yorumlayarak yerçekimsiz ortamdaki ilk müzik videosunu çekmiştir. Gönderdiği video ve fotoğraflarla birçok insanın ilgisini uzaya yöneltmeyi başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Joseph M. Acaba</span> Amerikalı uzay adamı

Joseph Michael "Joe" Acaba, Porto Riko asıllı eğitmen, hydrogeologist ve NASA astronotu.

<span class="mw-page-title-main">STS-120</span>

STS-120, Discovery Uzay Mekiği tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'na gerçekleştirilen bir NASA uzay mekiği programıydı. 27 Ekim 2007 tarihinde Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılmış olup UUİ'ye 23. mekik uçuşuydu. STS-120, Harmony modülünü teslim etti ve gelecekteki montaj görevlerine hazırlık amacıyla istasyonun bir bölümünü yeniden yapılandırdı.

ABD Yörünge Segmenti (USOS), Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Kanada Uzay Ajansı (CSA) ve Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Dairesi (JAXA) tarafından inşa edilen ve işletilen Uluslararası Uzay İstasyonu’ nun (ISS) bileşenlerine verilen isimdir. Segment halen tümü Uzay Mekiği tarafından teslim edilen on bir basınçlı bileşenden ve çeşitli dış elemanlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Artemis 2</span> Ay ve Marsta insan keşfine olanak sağlayacak bir dizi görevin ikinci aşaması

Artemis 2, NASA Artemis programının ikinci planlanmış görevi ve Space Launch System (SLS) ile Eylül 2025'te fırlatılması planlanan Orion uzay aracının ilk planlanmış mürettebatlı görevidir. Mürettebatlı Orion uzay aracı, Ay'a bir uçuş gerçekleştirecek ve ardından Dünya'ya geri dönerek, 1972'deki Apollo 17 görevinden bu yana alçak Dünya yörüngesinin ötesine seyahat edecek ilk mürettebatlı uzay aracı olacak.

<span class="mw-page-title-main">SpaceX Crew-5</span> Mürettebatlı yörünge uçuşu

SpaceX Crew-5, NASA'nın Ticari Mürettebat Programı kapsamında gerçekleştirilen beşinci operasyonel Crew Dragon uzay aracı uçuşu ve toplamda sekizinci insanlı yörünge uçuşuydu. Görev, dört mürettebat üyesini Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşımak amacıyla 5 Ekim 2022'de başarıyla fırlatıldı. Crew Dragon uzay aracı, 6 Ekim 2022 saat 21:01 UTC'de ISS'ye kenetlendi.

<span class="mw-page-title-main">Samantha Cristoforetti</span> Samantha Cristoforetti, İtalyan kadın astronot ve İtalyan Hava Kuvvetleri pilotudur.

Samantha Cristoforetti İtalyan Avrupa Uzay Ajansı astronotu, eski İtalyan Hava Kuvvetleri pilotu ve mühendisidir. Avrupalı bir astronotun yaptığı en uzun kesintisiz uzay uçuşu rekorunu elinde tutuyor. 2017'de Peggy Whitson, sonra da Christina Koch tarafından kırılıncaya kadar bir kadın tarafından yapılan en uzun tek uzay uçuşu rekorunu da elinde tutuyordu. Whitson, Haziran 2017'de,ve daha sonra Aynı zamanda uzaya çıkan ilk İtalyan kadındır. Eylül 2022'de ISS Expedition 68'in komutasını devraldı.

<span class="mw-page-title-main">Oleg Artemyev</span>

Oleg Germanoviç Artemyev Rusya Federal Uzay Ajansı'nda görev yapan bir Rus Kozmonottur. 2003 yılında RKKE-15 Kozmonot grubuna seçildi. Uluslararası Uzay İstasyonu Seferi 39 ve 40'ın uçuş mühendisi olarak görev yapmış, 2018 yılında Soyuz MS-08 Komutanı olarak uzaya, 2022 yılında ise Soyuz MS-21 Komutanı olarak uzaya dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Expedition 1</span> Uluslararası Uzay İstasyonunda ilk uzun süreli insan konaklaması

Expedition 1, Uluslararası Uzay İstasyonundaki (ISS) ilk uzun süreli konaklamaydı. Üç kişilik mürettebat, Kasım 2000'den Mart 2001'e kadar istasyonda kaldı. Bu, 2024 yılına kadar kesintisiz olarak süren istasyondaki insan varlığının başlangıcıydı. Expedition 1'in hemen ardından üç kişilik bir mürettebatı olan Expedition 2 geldi.

<span class="mw-page-title-main">National Launch System</span>

National Launch System, 1991 yılında Başkan George HW Bush tarafından Dünya yörüngesine ulaşmak için Space Shuttle alternatiflerini belirlemek üzere başlatılmış bir projeydi. Kısa bir süre sonra NASA, Lockheed Missiles and Space, McDonnell Douglas ve TRW'den on aylık bir çalışma yapmalarını istedi.

<span class="mw-page-title-main">Expedition 70</span> Uluslararası Uzay İstasyonunda 70. uzun süreli kalış

Expedition 70, Uluslararası Uzay İstasyonu'na yapılan 70. uzun süreli seferdir. Sefer, Soyuz MS-23'ün 27 Eylül 2023'te olağan kalkışıyla başladı ve Danimarkalı astronot Andreas Mogensen ISS komutasını Expedition 69 kozmonotu Sergey Prokopyev'den devraldı.

<span class="mw-page-title-main">Sōichi Noguchi</span> Japon gökbilimci

Sōichi Noguchi, Japon mühendis ve astronot.

<span class="mw-page-title-main">Nicole Aunapu Mann</span> Amerikalı askeri pilot ve NASA astronotu

Nicole Aunapu Mann, Amerikalı askeri pilot ve NASA astronotu.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Muzaffer Şükür</span>

Şeyh Muzaffer Şükür el-Masriye bin Şeyh Mustafa, Malezyalı ortopedik cerrah ve astronot. Uzaya çıkan ilk Malezyalı ve ikinci Güneydoğu Asyalı kişidir.