İçeriğe atla

Sungur (akarsu)

Sungur
Konum
Ülke(ler)Volga
Genel bilgiler
Kaynakİdil, Rusya
Kaynak rakımı2.000 m
AğızÇeremşan
Uzunluk11 km

Sungur, Rusya'da Türklerin yaşadığı Tataristan ve Samara bölgelerindeki bir akarsu. Tataristan Cumhuriyeti ve Samara bölgesi[1] arasındadır.

Coğrafya ve hidrografyası

Sungur Büyük Çeremşan ve onun ağız bölgesinden 313 kilometre bir uzaklıktadır. Akarsu, 11 km. uzunluğundadır.

Sungur akarsuyunun suyunun bir kolu Büyük Çeremşan'a kavuşur, diğer kolu ise İtil'e ve sonra da Hazar Denizi'ne dökülür. Okyanus ile herhangi bir bağlantısı yoktur.

Kaynakça

  1. ^ "Центр российского регистра гидротехнических сооружений и государственного водного кадастра". 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin güneydoğusundaki coğrafi bölgesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Güneydoğu Torosların güneyinden Suriye sınırına kadar olan yerleri kaplar. Bölge doğu ve kuzeyden Doğu Anadolu Bölgesi, batıdan Akdeniz Bölgesi, güneyden Suriye ve kısa bir sınırla da Irak ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Nehir</span> doğal su yolu

Nehir ya da ırmak, genellikle denizlere, göllere ya da bir başka büyük akarsuya dökülen, özellikle genişliği ve taşıdığı su miktarı bakımından büyük akarsulara verilen genel isimdir. Kimi durumlarda ise bir başka suya ulaşmadan yer altında kaybolduğu ya da tamamen kuruduğu da görülmektedir. Büyük akarsular nehir ya da ırmak olarak adlandırılırken daha küçükleri ise çay ve dere olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan federe yapı

Tataristan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı ve Volga Federal Bölgesi'nin coğrafi sınırları içinde bulunan federal yapıdır. Rusya Federasyonu 2010 yılı nüfus sayımına göre 3.786.488 nüfusu ve 67.836 km2 alanı olan petrol ve maden zengini devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Hakasya</span> Sibirya bölgesinde Rusyaya bağlı özerk cumhuriyet

Hakas Cumhuriyeti veya Hakasya Rusya Federasyonu'na bağlı Türk soylu Hakas Türklerinden adını alan özerk bir cumhuriyet.

<span class="mw-page-title-main">Akarsu</span>

Akarsu, yeryüzünde ya da yer altında belirli bir yatak içinde, eğim boyunca sürekli veya zaman zaman akan sudur. Çoğunlukla tatlı sudan oluşan akarsular, tatlı su gölleriyle birlikte insanlığın temel su ihtiyacını karşılamak için kullanılırlar. Bunun yanında gıda, enerji ve turizm sektörleri tarafından da kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Orenburg</span> Rusyanın Volga Federal Bölgesinde bulunan Orenburg Oblastının yönetim merkezi

Orenburg, Rusya'nın Volga Federal Bölgesinde bulunan Orenburg Oblastı'na bağlı şehir, aynı zamanda Oblast'ın yönetim merkezi. Başkent Moskova'nın 1478 km güneyinde Ural Nehri civarındadır. Nüfusu 542.700'dür (2005). Orenburg şehri 1920-1925 yıllarında Kazakistan'a başkentlik yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yenisey</span> Moğolistandan gelen, Sibiryadan geçen ve Kuzey Kutbu Okyanusuna akan nehir

Yenisey Nehri Arktik Okyanusu'na boşalan en büyük nehir sistemidir. Angara (Ангара) ve Selenga kolları ile birlikte dünyanın en uzun beşinci akarsuyu olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Sungur, Sorgun</span>

Sungur, Yozgat ilinin Sorgun ilçesine bağlı, Bahadın beldesi içine alınan bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Samara</span> rusyanın Volga Federal Bölgesinde bulunan Samara Oblastının başkenti olan şehir

Samara, Rusya'nın Volga Federal Bölgesi'nde bulunan Samara Oblastı'nın başkenti olan şehir. Tatarların yoğunlukla yaşadığı bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Sungur, İran</span>

Sungur, İran'ın Kirmanşah Eyaleti'nde şehir.

Sungur aşağıdaki anlamlara gelmektedir:

<span class="mw-page-title-main">Toju Gölü</span>

Toju göl veya Azas göl [Rusça: Тоджа (Азас), Todja (Azas)] - Tıva Cumhuriyetinde ülkenin kuzeydoğusundaki Toju bölgesinde Tıva'nın incisi diye bilinen göl.

Öök - Tıva Cumhuriyetinde merkezi Turan şehri olan Piy Hem bölgesinde bir akarsu. Yenisey akarsuyunun kollarından birisidir. Vadisi arkeolojik açıdan zengindir.

<span class="mw-page-title-main">Kol (akarsu)</span>

Kol, daha büyük bir nehre veya göle akan bir akarsudur. Bir kol doğrudan bir denize veya okyanusa akmaz. Kollar ve ana akım nehirleri, yüzey ve yeraltı sularının çevresindeki drenaj havzasına boşalarak suyu okyanusa doğru yönlendirir.

<span class="mw-page-title-main">Kuybışev Baraj Gölü</span> Rusyada Volga ve Kama nehirleri üzerinde bulunan bir baraj gölü

Kuybışev Baraj Gölü, Rusya'da Çuvaşistan, Mari El ve Tataristan cumhuriyetleri ile Samara ve Ulyanovsk oblastları arasında Volga ve Kama nehirleri üzerinde bulunan bir baraj gölüdür. 1957 yılında tamamlanmış olup Avrupa'nın en büyük ve dünyanın üçüncü büyük baraj gölü olup Jiguli Hidroelektrik Santrali'ne hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Çeremşan Nehri</span>

Büyük Çeremşan Nehri, Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti ile Samara ve Ulyanovsk oblastlarında bulunan bir nehirdir. Nehir 336 km uzunluğunda olup Volga Nehri'nin sol koludur ve Kuybışev Baraj Gölü'ne dökülmektedir. Sağ kolu Küçük Çeremşan Nehri olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Kondurça Nehri</span>

Kondurça Nehri, Rusya'da Sok Nehri'nin sağ kolu olan bir nehirdir. Nehir, 294 km uzunluğunda olup Samara Oblastı'ndan başlayarak Tataristan üzerinden Sok Nehri'ne dökülmektedir.

Tataristan coğrafyası, Rusya Federasyonu'ndaki Tataristan Cumhuriyeti'nin coğrafi özelliklerini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Zay Nehri</span>

Zay Nehri ya da Zey Nehri Rusya'daki Kama Nehrinin Tataristan'da bulunan sol taraflı kollarından biridir. 219 km uzunluğundaki nehrin havzası 5.020 kilometrekare (1.940 sq mi) alan kaplar. Tataristan'ın Leninogorsky Rayonu'ndaki Mihaylovka'da başlayan nehir, Tübenkama'nın 7 km güneybatısında Kama Nehri'yle birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Şeşma Nehri</span> Rusyada bir nehir

Şeşma Nehri ya da Çişme Nehri Rusya'daki Kama Nehri'nin Tataristan'dan ve Samara Oblastı'ndan geçen ve Staroşeşminsk yakınlarında Kama'yla birleşen sol yönlü bir koludur. Nehir, 259 kilometre (161 mi) uzunluunda olup, bunun 227 kilometre (141 mi) uzunluğundaki kızmı Tataristan'dan geçer ve nehrin havzası 6.040 kilometrekare (2.330 sq mi) alan kaplar.