İçeriğe atla

Sunay Erdem

Sunay Erdem
Doğum17 Mart 1971(1971-03-17)
Bulgaristan
MilliyetTürk
MeslekPeyzaj mimarı

Sunay Erdem (d. 1971, Bulgaristan), dünyaca ünlü Türk peyzaj mimarı ve kendi kendini yetiştirmiş mimar. Sunay Erdem kardeşi Günay Erdem ile 1998 yılında Erdem Mimarlar firmasını kurdular. İki kardeş 90'lı yıllardan günümüze 40'tan fazla ülkede proje geliştirip, 50'ye yakın ödül almıştır. Günümüzün mimarlık alanında nadir serbest el kullanan tasarımcılardan birisi olan Sunay Erdem'in 1992 yılından bu yana 700'e yakın çizdiği serbest el perspektifleri bulunmaktadır. Amerikan Mimarlık Enstitüsü (AIA) Philadelphia Bölümü tarafından organize edilen 2013 Sketch Showdown Yarışmasında suluboya eskizi birinci oldu.[1] 2014 yılında İtalya'da açılan ve Napolyon'un ünlü La Spezia Limanı cephaneliğin kentsel dönüşümü yarışmasında projesi birinci olmuştur.[2] Aynı yıl İngiltere'de açılan ve Wimbledon Turnuvasının yapıldığı kasabanın kentsel dönüşümü yarışmasında ise projesi finale kalmıştır.[3] Sunay Erdem, TMMOB Mimarlar Odası tarafından iki yılda bir verilen ve 2010 Yılı Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, Fikir Sunumu Dalı Başarı Ödülü sahibidir.[4] Ayrıca TMMOB Peyzaj Mimarları Odası tarafından her yıl verilen ve 2009, 2010, 2013 yıllları Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri sahibidir.[5] Ünlü Tasarımcı Turgay Ateş'in yanında yetişen öğrencilerinden biridir.[6]

Ödüller

Uluslararası Ödüller
Ulusal Ödüller

Sergiler

Akademik Çalışmalar

Sunay Erdem Türkiye'nin birçok üniversitesinde yarı zamanlı ders vermekte ve jüri çalışmalarına katılmaktadır.[7] Günümüzde kaybolmakta olan el çizimi yöntemini canlandırmak için atölye çalışmaları da yürütmektedir.[8]

Konferanslar

Seçilmiş Projeleri

Sketch Showdown Competition, Mixed Media, Philadelphia, USA, Winner, 2013
Avrupa
Kuzey Amerika
Ortadoğu
Afrika
Asya
Avustralya

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "2013 Sketch Showdown Competition, Mixed Media". Philadelphia Center for Architecture. 19 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2013. 
  2. ^ "Erdem Architects of Turkey win the international La Spezia Arsenale 2062 competition". bustler.net. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2014. 
  3. ^ "Türk Mimarlar Wimbledon'da Finalde". DHA. 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2014. 
  4. ^ a b "Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri". mo.org.tr. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2010. 
  5. ^ "Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri" (PDF). Peyzaj Mimarları Odası. 1 Kasım 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2013. 
  6. ^ tarafından, Mehmet Emin DAŞ (7 Ocak 2016). "Sunay ERDEM ile Peyzaj Mimarlığı üzerine röportaj | PeyzaX". 16 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2023. 
  7. ^ "Mimarlık Bölümü Öğrencilerimizin Projeleri Cambridge Festival of Ideas Sergisinde". Atılım Üniversitesi=17 Aralık 2013. 9 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2015. 
  8. ^ "Serbest El Perspektif Atölyesi". Arkitera=8 Nisan 2014. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık</span> bir ürünün hem planlaması, hem tasarımı ve hem de yapım süreci

Mimarlık veya mimari, binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlama ve kurma sanatı ve bilimidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir. İnsan yaşamak için yurtlanmak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekan ihtiyacı duyar ve bu mekanı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde inşa eder.

Tasarım bir planın, bir nesnenin ya da bir inşa sürecinin meydana getirilmesine denir. Elizabeth Adams Hurwitz tarafından kısa ve öz olarak “gerekli olanın araştırılması” şeklinde tanımlanmıştır. Genellikle tatbikî sanatlar ve görsel sanatlar, mühendislik, mimarî, peyzaj ve diğer yaratıcı işler çerçevesinde ele alınır. Hem bir isim, hem de bir fiil (tasarlamak) olarak kullanılır. Tasarlamak, yeni bir nesne veya ürün, mekân ve alan için bir plan oluşturma ve geliştirme sürecine işaret eder. Tasarı ise hem son plan veya taslak ya da bir plan veya taslağın sonucu için kullanılır.

Kemal Ahmet Arû, Türkiye’de şehirciliğin temellerini atan mimar ve kent plancısı.

<span class="mw-page-title-main">Sait Kozacıoğlu</span>

Sait Kozacıoğlu, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Peyzaj mimarlığı</span>

Peyzaj mimarlığı, doğal ve kültürel kaynakları ve fiziksel çevreyi insan yararı, mutluluğu, güvenliği, sağlığı ve konforu için estetik ve bilimsel ilkeler çerçevesinde ele alan, mekan ve yaşam ortamı oluşturan, biyoçeşitliliği destekleyen arazi planlaması, tasarımı, yönetimi, korunması, onarılması ve denetlenmesi konularını kapsayan eğitim, araştırmalar yapan ve ülkesel, bölgesel, kentsel ve kırsal ölçekte fiziksel planlar içerisinde yer alarak kültürel ve doğal değerlerin korunması ve sürdürülebilirlik adına ekolojik öncelikli projeler üretilmesini sağlayan bir planlama ve tasarım dalıdır.

Ertuğrul Menteşe Türk mimar. Türkiye'de uygulanmış ilk uydu kent projelerinden birisi olan Ataköy 1. Kısım ve 2. Kısım'ların mimarıdır. Ayrıca Modern Cumhuriyet Mimarlığı'nın en önemli uygulamalarından olan Mersin Halkevi binası'nın da mimarıdır.

Nişan Yaubyan, Türkiye Ermenisi yüksek mimar, mühendis ve öğretim görevlisidir.

Terasevler Sitesi ya da Ankara Terasevler Merih Karaaslan’ın Nuran Karaaslan ve Murşit Günday ile birlikte tasarladığı, Ankara’da ve Atatürk Orman Çiftliği'ne çok yakın mesafede yer alan bir apartmanlar grubudur. 1990 yılında Ulusal Mimarlık Ödülleri’nden Proje Dalı Başarı Ödülü'ne layık görülmesi ve farklı mimari yaklaşımları ile Türkiye mimarlık tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Peyzaj mimarı, peyzajı oluşturan doğal ve kültürel kaynakları koruyarak insanlar için güvenli, yaşanabilir, erişebilir, konforlu ve huzurlu mekanlar yaratan bunu yaparken de ekolojik, estetik, ekonomik ve işlevsel boyutları göz önüne alarak tasarlanması, planlanması, tahrip olmuş veya bozulan alanlarda onarımını ve sürdürülebilirlik ilkesi ile paralel yönetim konularında bilimsel ve sanatsal ilkeler doğrultusunda proje üreten kişidir. Peyzaj mimarlığı mesleğini yapan kişilerdir. Üniversitelerin dört yıllık lisans programından mezun olan kişilere peyzaj mimarı, iki yıllık önlisans programından mezun olanlara peyzaj teknikeri, yüksek lisans (master) programlarından mezun olanlar ise peyzaj yüksek mimarı unvanı alırlar.

Hakan Dalokay, yüksek mimar ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Erdem Mimarlar</span>

Erdem Mimarlar 1998 yılında Ankara'da kurulmuş ve İstanbul'da şubesi bulunan mimarlık firmasıdır. Firma iki kardeş Sunay Erdem ve Günay Erdem tarafından yönetilmekte olup, mimarlık, peyzaj ve kentsel tasarım alanlarında hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ricardo Bofill Taller de Arquitectura</span>

Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA). Kuruluş tarihinden bu yana 50 yılı geride bırakan Barselona merkezli “Ricardo Bofill Mimarlık Fabrikası,” “La Fabrica” diye adlandırılan yeniden tasarlanmış eski bir çimento fabrikasını ana çalışma alanı olarak kullanmaktadır. Bugüne kadar 40 ülkede 1000’i aşkın proje üzerinde çalışmış olan EL Taller ekibi 20 ülkeden mimar, şehir planlamacısı, grafik tasarımcısı, ekonomist gibi farklı profesyonellerden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Yvonne Farrell</span>

Yvonne Farrell Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi İrlandalı mimar ve akademisyen. Dublin merkezli Grafton Architects'in Shelley McNamara ile birlikte kurucu ortağıdır. İkilinin Milano'daki Bocconi Üniversitesi binası, 2008 yılında World Architecture Festival Yılın Yapısı Ödülü'nü kazandı. Lima, Peru'daki UTEC Teknoloji ve Mühendislik üniversitesi kampüsü projeleri 2016 yılında İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü (RIBA) Uluslararası Ödülü'nün sahibi oldu, Farrell, McNamara ile birlikte 2020 yılında enstitü tarafından Royal Gold Medal ile ödüllendirildi. 2018'de yine McNamara ile birlikte"Serbest Mekân" başlıklı 16. Venedik Mimarlık Bienali'nin küratörlüğünü gerçekleştirdi. 2020'de Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazanarak, tarihte bu ödülü kazanan ilk İrlandalı mimarlar ve dördüncü ve beşinci kadın mimarlar oldular.

<span class="mw-page-title-main">Denise Scott Brown</span> Amerikalı mimar

Denise Scott Brown Amerikalı mimar, planlamacı, yazar, eğitimci. Philadelphia'daki Venturi, Scott Brown ve Associates mimarlık ofisinin kurucu ortağıdır. Scott Brown ile eşi ve ortağı Robert Venturi, hem projeleri hem de kuramsal çalışmalarıyla yirminci yüzyılın çığır açan mimarları arasında sayılmaktadır. Postmodernizmi mimarlık tartışmalarına öncü bir şekilde dahil etmişlerdir. Scott Brown 2016 yılında Amerikan Mimarlar Enstitüsü Altın Madalyası ile ödüllendirilmiş, bu madalyayı kazanan ilk kadın olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bruce Mau</span>

Bruce Mau Kanadalı tasarımcı ve eğitimci. Kariyerine grafik tasarımcı olarak başladı ancak daha sonra mimarlık, sanat, müzeler, film, eko-çevre tasarımı ve kavramsal felsefeye odaklandı. Mau, Pratt Enstitüsü'nde, Lisansüstü Mimarlık ve Kentsel Tasarım bölümünde Misafir Profesör olarak görev yapmaktadır.

Melike Altınışık, Türk mimar, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Moshe Safdie</span>

Moshe Safdie, İsrail, Kanada ve Amerikan vatandaşı olduğu iddiasında bulunan bir mimar, şehir plancısı, eğitimci, teorisyen ve yazardır. 50 yılı aşkın bir kariyere sahip olan Safdie, kapsamlı ve insancıl bir tasarım felsefesi aracılığıyla sosyal tasarımın temel ilkelerini araştırmıştır. Safdie, çok kültürlülüğü, bir yeri tanımlayan coğrafi, sosyal ve kültürel unsurlara bağlılığı ve sürekli tipolojik ve teknolojik yenilik arayışı nedeniyle yirminci yüzyılın ikinci yarısının ve yirmi birinci yüzyılın başlarının önemli bir mimarıdır. "Herkes İçin Bir Bahçe" ifadesinin yaratıcısı olan Safdie, kültürel, eğitimsel ve sivil kurumları içeren projeleri tamamlamıştır. Mahalleler ve halka açık parklar; Konut; karma kullanımlı kentsel merkezler; havaalanları; ve hem mevcut topluluklar hem de tamamen yeni şehirler için master projeleri bulunmaktadır. Safdie'nin Kuzey ve Güney Amerika'da, Orta Doğu'da ve Asya'da projeleri de bulunmaktadır. En fazla Marina Bay Sands ve Jewel Changi Havaalanı'nın yanı sıra McGill Üniversitesi'nde yüksek lisans tezi olarak tasarlanan ilk projesi Habitat 67'yi tasarlamakla tanınmıştır. Bu onun uluslararası kariyerine adım atmasına sebep olmuştur. Safdie, bir düşünce lideri olarak kabul edilir ve örnek projeleri nesiller boyu mimarlara ilham kaynağı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Toydemir</span> Türk mimar

Turgut Toydemir, Türk mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Nima Bavardi</span>

Nima Bavardi İranlı bir Tasarımcı ve Karikatürist. Bavardi, 2011 ve 2015 yıllarında İslami Azad Üniversitesi Merkez Tahran Şubesi'nden Sanat Lisans ve Endüstriyel Tasarım Yüksek Lisans derecelerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Emre Arolat</span> Türk mimar ve akademisyen

Emre Arolat, Türk mimar.