İçeriğe atla

Suna Kıraç Kültür Merkezi

Suna Kıraç Kültür Merkezi Frank Gehry tarafından tasarlanmış olan ve İstanbul’un Tepebaşı semtinde inşa edilmesi hedeflenen bir kültür merkezi projesidir.

Henüz resmi olarak netleşmeyen ve inşa edilmesi kesin olmayan bu proje Frank Gehry’nin İstanbul’da tasarlamış olduğu ilk proje olma nedeniyle de öneme sahiptir. Halen Tepebaşı’nda bulunan eski TÜYAP binası (şu anda TRT binası olarak kullanılıyor) ve yanındaki otopark arazisinde inşa edilmesi planlanan bu kültür merkezininde sergi mekanları, tiyatro salonuna ek olarak konser ve konferans salonlarının da yer alması hedefleniyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın finanse edeceği proje hemen yakınındaki Pera Müzesi’ne de yer altından bağlanacak.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Suna Kıraç Kültür Merkezi Frank Gehry imzasını taşıyacak". Arkitera.com. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Modern</span> modern sanat galerisi

İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, İstanbul'un Karaköy semtinde 2004 yılında kurulmuş modern sanat müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

İnan Kıraç Türk iş insanı ve sanayici. Uzun süre Koç Holding'de üst düzey yöneticiliklerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Suna Kıraç</span> Türk iş insanı ve hayırsever

Suna Kıraç, Türk iş insanıdır. Koç Holding Yönetim Kurulu başkan vekiliydi.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Müzesi</span> II. TBMM Binası (1924–1960)

Cumhuriyet Müzesi veya II. TBMM Binası, TBMM'nin 1924-1960 yılları arasında faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Ankara'nın Altındağ ilçesindeki tarihî yapı.

<span class="mw-page-title-main">Frank Gehry</span>

Frank Owen Gehry, 28 Şubat 1929 Toronto doğumlu mimar ve tasarımcı. Ünlü mimar,1947'den itibaren Los Angeles,Kaliforniya'da yaşamaktadır. Mimaride Dekonstrüktivizmin öncü uygulayıcılarından biridir ve yaşayan en önemli mimarlardan sayılmaktadır. Çalışmaları, mimarı ile tasarımı ya da sanatı birleştiren çarpıcı bir örnek olarak değerlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Kültür Merkezi (İstanbul)</span> Mimari yapı

Atatürk Kültür Merkezi (AKM), İstanbul'da Taksim Meydanı'nda bulunan opera, bale, tiyatro, konser ve kongre amacı ile kullanılan içinde bir sergi salonu ve sinema da bulunan yapıdır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Osmanlı İmparatorluğu döneminde (1914) Dârülbedâyi adıyla kurulmuş olan tiyatro 1934 yılında İBB Şehir Tiyatroları adıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesine bağlanan bir tiyatro kurumudur.

Alexandre Vallaury, İstanbullu Fransız asıllı mimar.

<span class="mw-page-title-main">Pera Müzesi</span> İstanbulda bir sanat müzesi

Pera Müzesi, İstanbul'un Tepebaşı semtinde bulunan özel bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Tepebaşı Tiyatrosu</span>

Tepebaşı Tiyatrosu, İstanbul'daki en eski tiyatro yapılarından biri. 1890-1983 yılları arasında hizmet verdi.

<span class="mw-page-title-main">Opera Sahnesi</span> Ankarada bulunan bir tiyatro sahnesi

Büyük Tiyatro veya diğer adıyla Opera Sahnesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. Türk mimar Şevki Balmumcu tarafından bir sergi evi olarak tasarlanan ve 1933 yılında inşası tamamlanan yapı, 1948'de gerçekleştirilen yenileme çalışmaları sonrasında opera binası olarak kullanılmaya başlamıştır. Küçük Tiyatro'dan sonra şehirdeki en eski tiyatro sahnesine sahip salondur. Günümüzde, Ankara Devlet Opera ve Balesi ile Ankara Devlet Tiyatrosu'nun ortak kullanımındadır.

<span class="mw-page-title-main">Tepebaşı, Beyoğlu</span>

Tepebaşı, Beyoğlu'nda, İstiklal Caddesi'ne paralel giden Meşrutiyet Caddesi ile Tarlabaşı Bulvarı'nın devamı olan Refik Saydam Caddesi arasında kalan semt.

<span class="mw-page-title-main">Vitra Tasarım Müzesi</span>

Vitra Design Museum Almanya’nın Weil am Rhein şehrinde yer alan özel bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Kültür Merkezi</span> Mersinde yer alan opera ve kültür merkezi

Mersin Kültür Merkezi veya eski ismiyle Mersin Halkevi Binası, Mersin'de yer alan bir opera ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Saadiyat Adası</span> Abu Dabi sahiline 500 metre uzaklıkta yer alan büyük bir ada

Saadiyat Adası Birleşik Arap Emirlikleri'nin bir parçası olan Abu Dabi sahiline 500 metre uzaklıkta yer alan büyük bir adadır. Üzerinde birçok proje inşaatı halen devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güçlükaya, Keçiören</span> Keçiören, Ankara, Türkiyede mahalle

Güçlükaya, Ankara'nın Keçiören ilçesine bağlı bir mahalledir. Keçiören Kaymakamlığı verilerine göre nüfusu 20.277 kişi olan mahalle, sınırları içerisinde bulunan Belediye Binası ve inşaati devam etmekte olan Hükûmet Konağı nedeniyle ilçenin merkezi konumundadır. Mahalle sınırları içerisinde bulunan Estergon Türk Kültür Merkezi, içerdiği küçük etnoğrafya müzesi ve restoranlarıyla ilçenin sosyal ve kültürel çekim merkezidir. En önemli sağlık kuruluşu ise Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Operası</span>

Süreyya Operası, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde 1927'de inşa edilmiş kültür yapısı.

<span class="mw-page-title-main">Louis Vuitton Vakfı</span> Pariste kültür merkezi

Louis Vuitton Vakfı binası, 2006 yılında açılan, LVMH ve yan kuruluşları tarafından desteklenen bir sanat müzesi ve kültür merkezidir. LVMH'nin sanat ve kültürü desteklemesinin bir parçası olarak yasal olarak ayrı, kâr amacı gütmeyen bir varlık olarak yürütülür.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Belediye Sarayı</span> İstanbul Büyükşehir Belediyesi için inşa edilen bina

İstanbul Belediye Sarayı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi için inşa edilen bina. Mimar Nevzat Erol tarafından tasarlanmıştır. Günümüzde hala İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılmaktadır.