İçeriğe atla

Suna Kili

Suna Kili
Doğum1929
Ölüm29 Temmuz 2015 (86 yaşında)
İstanbul
Ölüm sebebiZatürre
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı
Eğitimİstanbul Amerikan Kız Koleji

Bryn Mawr College Siyasal bilimler ve Uluslararası İlişkiler Kaliforniya Üniversitesi Londra Ekonomi Okulu Columbia Üniversitesi

Princeton Üniversitesi
MeslekAkademisyen

Prof.Dr. Suna Kili (1929[1] - 29 Temmuz 2015), Türk akademisyen ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesidir. Bu üniversitede siyasal bilimler ve devrim tarihi dersleri verdi.

Prof. Kili, İstanbul Amerikan Kız Kolejini bitirdikten sonra yüksek öğrenimini Amerika Birleşik Devletleri'nde yaptı. Lisans, master ve doktora derecelerini, Bryn Mawr College'den siyasal bilimler ve uluslararası ilişkiler dallarında aldı, öğrencilerinden bir tanesi Ayşe Kulin'di. Berkeley'de Kaliforniya Üniversitesi'nde lisansüstü çalışmalar yaptı, doktora sonrası araştırmalarını da Londra Ekonomi Okulu, Columbia Üniversitesi ve Princeton Üniversitesi'nde sürdürdü. Prof. Kili, Los Angeles California Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi 1977-1978 akademik yılında da konuk öğretim üyesi olarak ders verdi.

Prof. Kili, yurt içinde ve yurt dışında pek çok seminer, kongre, sempozyum ve benzeri bilimsel toplantıya katıldı, çeşitli konularda bildiriler sundu. "Uluslararası Siyasi İlimler Dergisi" (IPSA) ve "Arap Bölgesi, Türkiye ve İran Sosyal Bilimler Dergisi" (ASSARTI) gibi çeşitli bilim kuruluşlarının üyesi olan Prof. Kili, IPSA'nın "Siyasal Eğitim Komitesi" İkinci Başkanlığını da yaptı.

Kili, 29 Temmuz 2015 tarihinde zatürre tedavisi gördüğü hastanede 86 yaşında hayatını kaybetti.[2] Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığına defnedildi.[3]

Eserleri

  • Türk Devrim Tarihi (Türk Dil Kurulu Bilim Ödülünü almıştır).
  • Osmanlı ve Türk Anayasaları.
  • Çayırhan: Bir Orta Anadolu Köyünde Toplumsal Değişme ve Siyasal Davranış.
  • 1960-1975 döneminde Cumhuriyet Halk Partisi'nde Gelişmeler-Siyaset BilimiAçısından Bir İnceleme.
  • Turkish Constitutional Developmanets And Assembly Debates On The Constitutions of 1924 And 1961 (Türk Anayasa Gelişmeleri ve 1924 ve 1961 Anayasaları Üzerinde Meclis Görüşmeleri).
  • Kemalism.
  • Turkey: A Case Study Of Political Development (Türkiye: Bir Siyasal Gelişme Örneği).
  • Türk Anayasa Metinleri: Tanzimattan Bugüne Kadar.
  • Atatürk Devrimi Bir Çağdaşlaşma Modeli (1981 yılında Toplum ve İnsan Bilimleri alanı Siyasal Bilim dalında Türkiye İş Bankası Büyük Ödülü'nü almıştır). ISBN 975-7720-45-3.

Kaynakça

  1. ^ http://kutup.dumlupinar.edu.tr/client/tr_TR/default/search/results;jsessionid=E74DC024849271F95AF1858E5C799945?qu=Kili%2C+Suna.&ps=300[]
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2015. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Üniversitesi (), Ankara'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 13 Haziran 1946 tarihinde kabul edilen 4936 sayılı kanunla kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşır.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

Osman Mümtaz Soysal, 1961 Anayasası'nın imza sahiplerinden biri olarak isim yapan hukukçu, akademisyen ve siyaset adamı.

Sina Akşin, Türk tarih profesörü ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı, 1979'da Siyasal Bilimler Fakültesi adı altında eğitim vermeye başlayan bir fakülte.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Zafer Tunaya</span> Türk hukukçu, akademisyen ve yazar

Tarık Zafer Tunaya,, Türk anayasa hukukçusu.

<span class="mw-page-title-main">Ergun Özbudun</span> Türk hukukçu ve yazar

Ergun Özbudun, Türk hukukçu ve yazar.

Mustafa Yavuz Sabuncu Türk akademisyen, bilim insanı ve anayasa hukukçusu.

<span class="mw-page-title-main">Celâl Şengör</span> Türk yer bilimci, akademisyen ve yazar

Ali Mehmet Celâl Şengör, Türk yer bilimci, akademisyen, bilim insanı ve yazardır. Yapısal yer bilimi ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile tanınır. Şerit kıtaların dağ kuşaklarının yapısına etkisini ortaya koymuş ve Kimmer Kıtası adını verdiği bir şerit kıta keşfetmiştir.

Tahsin Bekir Balta, Türk hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (1961)</span> Türkiye Cumhuriyetinin anayasası (1961–1982)

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya 1961 Anayasası, 9 Temmuz 1961 tarihli referandum ile kabul edilen ve 12 Eylül Darbesi'ne kadar yürürlükte olan anayasadır.

Mustafa Erdoğan, Ankara Hukuk Fakültesi mezunu. Aynı fakültede yüksek lisans ve doktorasını yaptı (1981-88). İdari yargıda hâkim olarak çalışırken 1985 yılında, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde akademik mesleğe intisap etti. Erdoğan, 1991 yılında Anayasa Doçenti oldu, 1997 yılında Profesörlüğe yükseldi. 1997-98 akademik yılında Amerika'nın Virginia eyaletindeki George Mason Üniversitesinde Fulbright bursiyeri olarak araştırmalar yaptı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde bir dönem dekanlık yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Birgül Ayman Güler</span> Türk akademisyen, yazar ve siyasetçi

Birgül Ayman Güler, Boşnak asıllı Türk akademisyen, yazar ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 3. olan hukuk fakültesi

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (MÜHF) Marmara Üniversitesine bağlı olarak İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Göztepe Yerleşkesinde eğitim veren hukuk fakültesidir.

Halil İbrahim Karal, Türk asker, sosyolog, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi</span> Ankarada bulunan bir devlet üniversitesi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Ankara'nın altıncı devlet üniversitesi olarak 5 fakülte ve 5 enstitü ile kurulan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından olan 1859 tarihinde eğitim hayatına başlayan Mekteb-i Mülkiye'nin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında eğitilmiş mezunlar veren bölümüdür. Bölümün eski adı İdari Şube'dir, Mülkiye'nin kuruluşundan itibaren varlığına devam eden üç bölümün ilk kurulanıdır; bu yüzden Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin ilk çocuğu olarak da anılır. İnek Bayramı etkinliklerinde bölüm öğrencileri (Kamucular) Tellaklar ya da Abazalar lakaplarıyla anılmaktadır. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde 12 profesör, 12 doçent, 4 yardımcı doçent, 1 öğretim görevlisi ve doktor unvanını almış 8 araştırma görevlisi ile doktorasını yapmakta olan 15 araştırma görevlisi bulunmaktadır.

Ersin Özarslan,, Türk akademisyen yazar.

Erol Tümertekin,, beşerî ve iktisadî coğrafya alanında yaptığı çalışmalarla Türk coğrafya bilimine önemli katkılarda bulunmuş coğrafyacı. Mimar Han Tümertekin'in babasıdır.

Prof. Dr. Zafer Utlu, Türk mühendis ve akademisyen. Utlu, Ocak 2021'den Kasım 2023'e kadar Haliç Üniversitesi rektörü olarak görev almıştır.