İçeriğe atla

Summit (süperbilgisayar)

Summit
Summit bileşenleri
Üretici(ler)Amerika Birleşik Devletleri IBM
TipSüper bilgisayar
Çıkış tarihi2018
İşletim sistemiRed Hat Enterprise Linux[1]
Enerji13 MW[2]
CPU9.216 POWER9 22-core CPU
27.648 NVIDIA Tesla V100 GPU[3] @ 200 petaFLOPS
Hafıza250 PB
Websitehttp://www.olcf.ornl.gov/
olcf-resources/
compute-systems/summit

Summit, IBM tarafından üretilen bir süper bilgisayardır. 2014 yılında ABD Enerji Bakanlığı'nın desteği ile geliştirilmeye başlandı ve 2018 yılında Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'nda kuruldu. Kasım 2018 tarihinde TOP500 listesinde dünyanın en hızlı süper bilgisayarı unvanını elde etti.[4] Summit, bir genomik analiz sırasında 1,88 eksaflop (saniyede bir kentilyon işlem) hızına ulaşan ilk süper bilgisayardı ve karışık hassasiyetli hesaplamalar kullanılarak 3,3 eksaflopa ulaşması beklenmektedir.[5]

Ocak 2021 itibarıyla, Summit 200 petaFLOPS (zirve) ile dünyanın ikinci en hızlı bilgisayarıdır.[6] Yine Kasım 2019 tarihi itibarı ile 4.668 gigaFLOPS/watt ile dünyanın beşinci en verimli süperbilgisayarıdır.[7]

Teknik özellikler

Summit süperbilgisayarı IBM Power9 işlemci ve Nvidia Tesla V100 grafik işlemci kullanmakta olup[8] Red Hat Enterprise Linux işletim sistemi ile çalışmaktadır.[9] Bilgisayarda iki işlemci düğümünde toplam 9.216 işlemcinin yanı sıra 27.648 grafik işlemcisi bulunmakta olup işlemcilerde 22 çekirdek ve altı grafik işlemcili bir çift işlemci bulunmaktadır.[8] Bilgisayarda, her biri 1.6 terabayt belleğe sahip 4.608 düğüm vardır ve bilgisayar 250 petabaytlık bir depolama sistemine bağlıdır.[8] Maksimum güç tüketimi 15 megavattır.[8] Bilgisayarda Mellanox'un Infiniband ağı kullanılmaktadır.[9]

Kullanım

Summit süperbilgisayarı, bilim insanlarına ve araştırmacılara enerji, yapay zeka, insan sağlığı ve diğer araştırma alanlarında karmaşık görevleri çözme fırsatı sunmaktadır.[10] Deprem simülasyonunda, yapay Zekayı kullanarak olağanüstü hava simülasyonunda, malzeme bilimi, genomiklerde ve nötrinoların fizikteki ömrünü tahmin etmede kullanılmıştır.[11]

Kaynakça

  1. ^ Kerner, Sean Michael (8 Haziran 2018). "IBM Unveils Summit, the World's Fastest Supercomputer (For Now)". Server Watch (İngilizce). 10 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2020. 
  2. ^ Liu, Zhiye (26 Haziran 2018). "US Dethrones China With IBM Summit Supercomputer". Tom's Hardware (İngilizce). Erişim tarihi: 19 Temmuz 2018. 
  3. ^ "ORNL Launches Summit Supercomputer". ORNL. 8 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2021. 
  4. ^ Lohr, Steve (8 Haziran 2018). "Move Over, China: U.S. Is Again Home to World's Speediest Supercomputer". The New York Times. 8 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2021. 
  5. ^ Holt, Kris. "The US again has the world's most powerful supercomputer". Engadget. 8 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2021. 
  6. ^ "Top 500 List - June 2020". TOP500. Haziran 2020. 23 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2021. 
  7. ^ "Green500 List - November 2019". TOP500. 18 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2021. 
  8. ^ a b c d Stephen Shankland (8 Haziran 2018). "IBM's world-class Summit supercomputer gooses speed with AI abilities". Cnet. 8 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2021. 
  9. ^ a b Sandra Henry-Stocker (8 Haziran 2018). "Red Hat reaches the Summit – a new top scientific supercomputer". Network World. 16 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2021. 
  10. ^ "Introducing Summit". 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2021. 
  11. ^ "Summit Supercomputer is Already Making its Mark on Science". 26 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar

Rekorlar
Önce gelen
Çin Sunway TaihuLight
93.01 petaFLOPS
Dünyanın en güçlü süperbilgisayarı
Haziran 2018 - Haziran 2020
148.6 petaFLOPS
Sonra gelen
Japonya RIKEN Fugaku
0.54 exaFLOPS

İlgili Araştırma Makaleleri

Bilişim, bilişim bilimi ya da bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın kuramsal temellerini ve bunların bilgisayar sistemlerinde uygulanabilmeleri sağlayan pratik teknikleri araştıran bir yapısal bilim dalıdır. Bilişimciler ya da bilgisayar bilimcileri bilgi oluşturan, tanımlayan ve dönüştüren algoritmik süreçler icat edip, kompleks sistemleri tasarlamak ve modellemek için uygun soyutlamalar formüle ederler. Bilişim Dünya'da hızla gelişmeye devam eden önemli bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Intel</span> ABD merkezli teknoloji şirketi

Intel, merkezi Santa Clara, Kaliforniya'daki Silikon Vadisi'nde bulunan Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir teknoloji şirketidir. Gelire dayalı, dünyanın en büyük ve en değerli yarı iletken yonga üreticisidir. Çoğu kişisel bilgisayarda bulunan işlemciler olan X86 serisi mikroişlemcilerin mucididir. Intel, toplam gelirine göre en büyük ABD şirketleri arasında 2018 Fortune 500 listesinde 46. sırada yer aldı. 2024-2025 sezonundan itibaren UEFA ile 3 yıllık sözleşme imzalayarak Dünyada ilk kez Futbol ile İnovasyonun birleşimi için büyük bir adım attı.

<span class="mw-page-title-main">IBM</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

IBM, merkezi Armonk, New York, ABD'de olan, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketlerinden biridir. 410.000'i aşkın çalışanı ile 170'ten fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Faaliyet gösterdiği alanlar arasında bilgisayar, middleware ve donanım üretimi, yazılım, internet barındırma hizmeti, kuantum hesaplama, bulut depolama, bulut bilişim, bulut veritabanı, yapay zekâ, otomasyon, robotik, sunucu servisleri, danışmanlık ve AR-GE bulunmaktadır. Dünyada her yıl en fazla yeni patent alan şirket durumundadır.

Paralel hesaplama ya da Koşut hesaplama, aynı görevin, sonuçları daha hızlı elde etmek için çoklu işlemcilerde eş zamanlı olarak işletilmesidir. Bu fikir, problemlerin çözümünün ufak görev parçalarına bölünmesi ve bunların eş zamanlı olarak koordine edilmesine dayanır. Paralel hesaplama ile performans artar, büyük sorunlar daha az sürede çözülür ve bilimdeki gelişmeler paralel hesaplamaya gereksinim duyar.

ASUSTeK Computer Inc., 1989 yılında kurulmuş Tayvan merkezli bir bilgisayar ve donanım üreticisi. Dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayar, netbook, kablosuz yönlendirici, projektör, anakart, cep telefonu, LCD Panel, katı hal sürücüsü, optik depolama, ağ donanımı, bilgisayar kasası, elektronik devre elemanları, bilgisayar soğutma sistemleri, sunucu, giyilebilir bilgisayar, ekran kartı gibi geniş bir üretim ağına sahip olan şirket özellikle son dönemde ürettiği dizüstü bilgisayarlarla adından söz ettirir hale gelmiştir. Kaliteyi, teknolojiyi ve sağlamlığı ön plana çıkarmayı amaçlayan şirket bunu sloganına da yansıtmış ve bu doğrultuda satış yapmaya devam etmektedir. Şirketin eski sloganı "Inspiring Innovation. Persistent Perfection."yani "İlham Verici Yenilik. Kalıcı Mükemmellik." iken, yeni sloganı ise "In Search of Incredible."yani " İnanılmazın Arayışında"'dır. Şirket ayrıca bir orijinal ürün üreticisidir (OEM). Asus'un Tayvan Borsası'nda 2357 kod koduyla birincil, Londra Borsasında ise ASKD kod koduyla ikincil bir kaydı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Süper bilgisayar</span> döneminde aşırı güçlü olan bilgisayar

Süper bilgisayar basit olarak; yoğun paralel işlemciler, yüksek başarımlı vektör işlemciler ve öbek bilgisayarların oluşturduğu sistem olarak tanımlanabilir. Süper bilgisayarlar bilimde, deney ve hesaplamayı birleştiren hesaplamalı bilim gibi yeni metodolojilerin oluşmasını sağlamıştır. Günümüzde süper bilgisayarlar saniyede yüzlerce trilyon işlem yapar hale gelmiştir. Örneğin, dünyanın en hızlı süper bilgisayarı saniyede 136,8 trilyon kalıcı işlemle Amerika'da Lawrance Livermore National Laboratuvary isimli ulusal laburatuarın kullanımındadır Süper bilgisayarlar ilk defa 1960'larda Seymour Cray tarafından Control Data Corporation'da tasarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Princeton Üniversitesi</span> ABD, New Jerseyde kurulu vakıf üniversitesi

Princeton Üniversitesi, New Jersey'de yer alan özel bir üniversitedir. Ivy League'e ait 8 üniversiteden birisidir. İlk olarak Elizabeth, New Jersey'de 1746'da New Jersey Koleji (College of New Jersey) adıyla kurulan üniversite, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski dördüncü yüksek öğrenim kurumudur ve Amerikan Devrimi'nden önce kurulan dokuz üniversiteden biridir. 1896 yılında ise adı Princeton Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. Princeton'ın 40 Nobel Ödülü, 17 Ulusal Bilim Madalyası ve 3 Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası kazananıyla ilişkisi olmuştur. Princeton, dünyanın öğrenci başına en büyük bağışı olan üniversitesidir. Ünlü fizikçi Albert Einstein 1933 yılından itibaren Princeton'da çalışmaya başlamıştır. Öldüğü yıl 1955'e dek bu görevi sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Folding@home</span>

Berkeley Üniversitesi'ndeki Seti@Home gibi, Folding@Home da, büyük hesaplamaları yapmak için çok yüksek maliyete sahip bir süperbilgisayar yerine, dünya yüzüne yayılmış gönüllülerden oluşan bir Kişisel Bilgisayar ağına, hesaplama işlerini dağıtarak çalışan bir sistem. Protein molekülleriyle ilgili benzetimler (simulasyonlar) yapan Folding@Home projesine, başladığı tarih olan Ekim 2000'den beri bir milyondan fazla işlemci katılımda bulunmuş. 2005'e kadar Merkezi İşlem Birimini Folding@Home, 2000 yılından beri yeni bir motor ve SSE komut seti desteği gibi geliştirmelerle ilerleyen proje, şu anda grafik işlemcilerinin programlanabilir kayar nokta birimlerine de görev yüklemeye çalışıyor.

<span class="mw-page-title-main">IBM Roadrunner</span>

Roadrunner IBM firmasının ABD New Mexico Los Alamos Milli Laboratuvarındaki benzersiz Süper bilgisayar'ına verilen isimdir. Kısa süre öncesine kadar dünyanın en hızlı süper bilgisayarı, 133 milyon ABD doları değerindeki Roadrunner, 1.026 petaflops (saniyede 1.026x1015 işlem) işlemci performansına ulaşmak için tasarlanmış, bu hıza Haziran 2008'de ulaşmış ve üzerinde lineer cebir algoritması programları (LINPACK) çalıştırılan dünyanın en hızlı 500 bilgisayarı arasında birinci olmuştur. IBM bilgisayarı ABD Enerji Bakanlığı (İngilizce: U.S. Department of Energy (DOE) ) için inşa etmiştir. Bilgisayar neredeyse 6912 AMD Opteron çift çekirdekli işlemciyi ve 12960 IBM PowerXCell 8i işlemciyi özel tasrlanmış TriBlades koşut bağlantısı ile kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Linux çekirdeği</span> çekirdek sürümü

Linux çekirdeği, Unix benzeri açık kaynak bir monolitik işletim sistemi çekirdeğidir. Linux işletim sistemleri ailesi bu çekirdek üzerine inşa edilmiştir. Kişisel bilgisayarlar ve sunucular gibi genellikle Linux dağıtımı kullanan geleneksel bilgisayar sistemleri; router, kablosuz erişim noktaları, set üstü kutuları, smart TV'ler gibi gömülü sistemler bu çekirdeği kullanır. Android işletim sistemine sahip olan tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve akıllı saatler de ayrıca bu çekirdeğin sağladığı hizmetlerden yararlanmaktadır. Kasım 2017 itibarıyla Dünya'nın en güçlü 500 süper bilgisayarı, Linux tabanlı işletim sistemi kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">K computer</span> fujitsunun süper bilgisayarı

K computer, Fujitsu tarafından üretilen bir süper bilgisayardır. Haziran 2011 tarihinde Japonya'nın Kobe kentinde bulunan RIKEN İleri Bilişim Enstitüsü kampüsünde kuruldu. 80.000'den fazla işlem düğümü ile dağıtılmış bir bellek mimarisine dayanmakta olup ve işletim sistemi Linux çekirdeğini temel alıyordu ve bilgisayarın donanımını kullanmak için tasarlanmış ek sürücüler bulunmaktaydı. İklim araştırması, afet önleme ve tıbbi araştırma gibi çeşitli uygulamalar için kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">TOP500</span>

TOP500, dünyadaki en güçlü 500 dağıtılmamış bilgisayar sistemini sıralayan ve detaylandıran bir projesidir. Proje 1993 yılında başlatıldı ve yılda iki kez süper bilgisayarların güncel bir listesini yayınladı. Bu güncellemelerin ilki her zaman Haziran ayında Uluslararası Süper Bilişim Konferansı ile örtüşür ve ikincisi Kasım ayında ACM/IEEE Süper Bilişim Konferansı'nda sunulur. Proje, Fortran'da dağıtılmış bellek bilgisayarları için yazılan yüksek performanslı LINPACK denektaşlarının taşınabilir bir uygulaması olan HPL'deki yüksek performanslı bilgi işlem ve baz sıralamasındaki eğilimleri izlemek ve tespit etmek için güvenilir bir temel sağlamayı amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tianhe-1</span>

Tianhe-1, Çin'de Ulusal Süperbilişim Merkezi tarafından üretilen bir süper bilgisayardır. Ekim 2009 tarihinde Çin'in Tientsin kentinde bulunan Ulusal Süperbilişim Merkezi'nde kuruldu. Ekim 2010'dan Haziran 2011'e kadar dünyanın en hızlı bilgisayarıydı ve dünyadaki birkaç petascale süper bilgisayarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Tianhe-2</span>

Tianhe-2, Çin'de Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi ve Inspur tarafından üretilen bir süper bilgisayardır. Haziran 2013 tarihinde Çin'in Guangzhou kentinde bulunan Ulusal Süperbilgisayar Merkezi'nde kuruldu. 1.300 bilim insanı ve mühendisten oluşan bir ekip tarafından geliştirilmiş olup Haziran 2013'ten Haziran 2016'ya kadar dünyanın en hızlı bilgisayarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Titan (süper bilgisayar)</span>

Şablon:Infobox custom computerTitan veya OLCF-3, Cray tarafından Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'nda çeşitli bilim projelerinde kullanılmak üzere yapılmış bir süper bilgisayardır. Titan, Oak Ridge'deki eski bir süper bilgisayar olan ve geleneksel merkezi işlem birimlerine (CPU'lar) ek olarak grafik işlem birimleri (GPU'lar) kullanan Jaguar'ın bir yükseltmesiydi. Titan, 10 petafloptan fazla performans gösteren bu tür ilk hibritti. Yükseltme Ekim 2011'de başladı, stabilite testine Ekim 2012'de başladı ve 2013'ün başlarında araştırmacıların kullanımına sunuldu. Yükseltmenin ilk maliyeti 60 milyon ABD dolarıydı ve esas olarak Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı tarafından finanse edildi.

<span class="mw-page-title-main">Motorola 68000</span>

Motorola 68000, 16/32 bitlik CISC mikroişlemcisidir ve 1979'da Motorola Semiconductor Ürünleri Bölümü tarafından üretilmiştir

<span class="mw-page-title-main">Fugaku (süperbilgisayar)</span>

Fugaku, Fujitsu ve RIKEN tarafından üretilen bir üst düzey süper bilgisayardır. 2014 yılında K computer yerine geliştirilmeye başlandı ve 2020 yılında Japonya'nın Kobe kentinde bulunan RIKEN İleri Bilişim Enstitüsü kampüsünde kuruldu. Haziran 2020 TOP500 listesinde dünyanın en hızlı süper bilgisayarı unvanını elde etti ve bu unvana ulaşan ilk ARM mimarisi tabanlı bilgisayar oldu. Adını Fuji Dağı'nın alternatif bir adından almaktadır ve resmi olarak 2021'de faaliyete geçmesi planlanmaktadır.

Sunway TaihuLight, Çin'de Ulusal Paralel Bilgisayar Mühendisliği ve Teknolojisi Araştırma Merkezi (NRCPC) ve Sunway tarafından üretilen bir süper bilgisayardır. Haziran 2016 tarihinde Çin'in Wuxi kentinde bulunan Ulusal Süperbilgisayar Merkezi'nde kuruldu. 93 petaFLOPS hızı ile önceki Tianhe-2'den üç kat daha hızlıdır. Haziran 2017 itibarıyla 6.051 GFlops/watt'lık bir verimlilikle Green500'de enerji açısından en verimli 16. süper bilgisayarıdır.

Cell, genel amaçlı bir PowerPC çekirdeğini, geliştirilmiş eş işlemci ögeleriyle birleştiren 64 bit çok çekirdekli işlemci mikro mimarisidir, böylece çoklu ortam ve vektörel işleme uygulamalarıyla birlikte diğer özel hesaplama biçimlerinin çoğu oldukça hızlanıyor.