İçeriğe atla

Suluk, Suriye

Rakka İli içinde Suluk nahiyası.

Suluk[1] veya Salul (Arapça:سلوك) Suriye’de Rakka Valiliği’nin Tel Abyad İlçesi’nde bulunan bir şehir ve nahiye. Suluk, Türkiye sınırına yakın olup nüfusu ağırlıklı olarak Araptır. Türk makamları kasaba nüfusunun ağırlıklı olarak Türkmen olduğunu iddia ederken,[1] nahiye çoğunlukla Türkmen ve Araplardan oluşmaktadır.

Tarihi

13. yüzyılın başlarında, Eyyubi idaresi sırasında, ortaçağ coğrafyacısı Yakut el-Hamavi, Suluk'un "Suriye'nin bir şehri" olduğunu belirtmişti.[2]

Suriye iç savaşı

Haziran 2015'te Suluk, Abyad’a saldırı sırasında Kürt Halkının Koruma Birimleri (YPG) tarafından devralındı.[3] İstanbul merkezli gazeteci Roy Gutman, YPG'nin köyün sakinlerini geri dönüşünü engellemek,[4] yakındaki köyleri "yağmak",[5] ve Arapların "etnik temizlemesini" yapmakla suçlandığını iddia etti. Bu iddiaları reddettiler ve “önyargılı, profesyonel olmayan ve politikleşmiş” olarak nitelendirdiler.[6][7]

27 Şubat 2016'da, IŞİD savaşçıları Türkmen ve Tel Abyad’daki Hamam köyü Suluk’a saldırdılar.[8] Bu noktada, şehirler artık doğrudan ön tarafta değildi ve artık DAEŞ’in elinde olduğu topraklarda değildi ve cihatçılar, Türkmen’deki Suluk ve Hamam’ın bu sürpriz saldırısında Kürt Halkının Koruma Birimlerini püskürtebildiler. Kürt güvenlik güçleri yakın zamanda saldırganları kuşatabildi ve 3 Mart 2016'da köyleri yeniden ele geçirildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, çatışmalar sırasında DAEŞ'tan 70 terörist ve 20 YPG'li öldürüldü.[9]

YPG'nin sözcüsü Redur Xelil, bazılarını Türkiye sınırından kuzeye sızdığı için Türkiye'yi teröristleri desteklemekle suçladı. Türkiye suçlamaları reddetti.

Ekim 2019'da Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'deki Barış Pınarı Harekâtı sırasında[10] Suluk, Türkiye ve Suriye Milli Ordusu tarafından ele geçirildi.[11]

Kaynakça

  1. ^ a b Günümüzde Suriye Türkmenleri (Türkçe)Suriye’de Değişimin Ortaya Çıkardığı Toplum: Suriye Türkmenleri, p. 20 ORSAM Rapor № 83. ORSAM – Ortadoğu Türkmenleri Programı Rapor № 14. Ankara — November 2011, 33 pages.
  2. ^ Strange, le, Guy (1890). Palestine Under the Moslems: A Description of Syria and the Holy Land from A.D. 650 to 1500. Londra: Committee of the Palestine Exploration Fund. s. 530. 
  3. ^ Lefteris Pitarakis; Bassem Mrque (14 Haziran 2015). "Thousands of Syrians flee into Turkey amid intense fighting". AP The Big Story. Associated Press. 17 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2015. 
  4. ^ Gutmanrgutman, Roy (1 Kasım 2015). "Kurds setting up to rule in Syrian town Islamic State held". Miami Herald. 25 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  5. ^ "Syria: US ally's razing of villages amounts to war crimes". Amnesty International. 13 Ekim 2015. 25 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  6. ^ "Arab tribes in Raqqa vow to fight Kurdish forces if they enter the ISIS de facto capital". ARA News. 16 Aralık 2015. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  7. ^ Saeed, Yerevan (19 Ekim 2015). "YPG dismisses Amnesty report accusing Kurds of ethnic cleansing". Rûdaw. 25 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2019. 
  8. ^ "Tall Abyad: IS captures Suluk and Hammam at Turkuman". Kurdwatch.org. 3 Mart 2016. 14 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2016. 
  9. ^ "By "Caliphate Cubs and the costume of Self-Defense", "Islamic State" carry out Tal Abyad military operations". Syrian Observatory for Human Rights. 29 Şubat 2016. 14 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2016. 
  10. ^ "U.S., Turkey agree to cease-fire to allow Kurdish forces to retreat". NBC News (İngilizce). 18 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2020. 
  11. ^ "Eight dead in blast in Turkish-held Syrian town". www.aljazeera.com. 10 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kobani</span> Suriyede bir kent

Kobani veya Ayn el-Arab, Suriye'de bir kent. Türkiye'nin Şanlıurfa, Suruç ilçesinin güneyinde yer alır. 54.681 nüfusa sahiptir. Nüfusunun yaklaşık %90'lık kesimini Kürtler oluşturmaktadır. 2012'de Kürt askerî gücü YPG'nin kontrolüne geçinceye kadar Suriye'nin Halep İli'nin, Ayn el-Arab İlçesi'nin merkezi idi. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tarafından Fırat Bölgesi'nin merkezi ilan edildi. Aynı zamanda kentte Türkmen, Arap ve Ermeniler de yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">PYD</span> Suriye Kürtleri tarafından kurulmuş  Siyasi parti

PYD tam adı ile Demokratik Birlik Partisi, 2003 yılında Kürtler tarafından Suriye'nin kuzeyinde kurulmuş bir siyasi partidir. Günümüzde hâlâ faaliyet göstermektedir. Partinin eş başkanlık görevini Haziran 2022'den beri Salih Müslim ve Asya Abdullah yürütmektedir. Askerî kolu yaklaşık 85 binden fazla militana sahip YPG'dir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Kürdistanı çatışmaları</span> Kuzey Suriyede askeri ve siyasi çatışma

Rojava Savaşı ya da Suriye Kürdistanı Çatışmaları, Suriye'nin kuzeyindeki taraflar arasındaki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmen Ordusu</span>

Suriye Türkmen Ordusu, Suriye Türkmen Tugayları veya Birleşik Türkmen Ordusu, Suriye'de kurulan Türkmen silahlı oluşum. 7 Ağustos 2012 tarihinde kurulmuştur. Beşşar Esad yönetimine karşı, silahlanan Türkmenler orduya katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">YPG</span> Suriyede aktif Kürt milliyetçisi örgüt

YPG tam adı ile Halk Koruma Birlikleri veya Halk Savunma Birlikleri, Suriye'de faaliyet gösteren, fiilen özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne bağlı çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu silahlı örgüt. Suriye Demokratik Güçleri bileşendir ve silahlı gücünün çoğunu oluşturur. Kadın Koruma Birlikleri (YPJ), YPG'nin kadın kolu, YPG Enternasyonal ise yabancı gönüllülerden oluşan koludur.

<span class="mw-page-title-main">Tel Abyad</span> Suriyede bir şehir

Tel Abyad, Balıh Nehri boyunca yer alan ve idari olarak Rakka Valiliği'ne ait Suriye şehridir. Kürt, Arap, Ermeni ve Türkmen'lerden oluşan 200.000 kişilik bir nüfusa sahiptir. Osmanlı döneminde Şanlıurfa ilinin Akçakale ilçesiyle aynı idi.

<span class="mw-page-title-main">Azez</span> Suriyede yer alan bir şehir

A'zez, Halep İli'ne bağlı bir yerleşim yeri. Şehirde yoğun olarak Sünni müslüman olan Araplar, Kürtler ve Türkmenler yaşamaktadır. Kent merkezi 50 bin, köyleriyle 100.000'e yakın nüfusu vardır. Suriye Geçici Hükümeti'nin de facto başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Kobani Kuşatması</span> Kobani kasabasının kırsal bölgesinde yaşanan silahlı çatışmalar

Kobani Kuşatması, Suriye'nin Halep vilayetine bağlı Kobani kasabasının kırsal bölgesinde 13 Eylül 2014 tarihinde Irak Şam İslam Devleti militanlarının PYD'nin kontrolünde bulunan köylere taarruzuyla başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">YPJ</span> Suriyede çoğunluğu Kürt kadınların oluşturduğu silahlı örgüt

YPJ veya Kadın Koruma Birlikleri YPG 'nin kadın koludur. 2012 yılında YPG'nin kadın tugayı olarak kurulmuştur. 2014'te 18 ile 40 yaşları arasında 7000'den fazla gönüllü savaşçı kadroya ulaşmıştır. Jineoloji YPJ'nin fikir bütünlüğünü oluşturan düşüncelere temel olan doktrinlerden biridir. Irak ve Şam İslam Devleti'nin Yezîdî soykırımına karşı savaşmıştır.

Burkan El-Fırat, Suriye İç Savaşı sırasında kurulmuş bir ortak operasyon odası/koalisyondu. Esas olarak Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) belirli gruplarından oluşuyordu. Grup, Irak ve Şam İslam Devleti'ni Halep ve Rakka vilayetlerinden çıkarmak için savaştı. Ekim 2015'te yayınlanan bir yayında, Washington D.C. merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Fırat Volkanı'nı Halep Eyaletindeki "güç simsarlarından" biri olarak değerlendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Demokratik Güçleri</span> Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi‘nin askerî kuvvetleri

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Kürt, Arap, Süryani, Ermeni ve Türkmenlerden oluşan IŞİD'e karşı mücadele için oluşturulmuş ortak bir operasyon gücü. De Facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin silahlı gücüdür. Silahlı gücünün çoğunu YPG oluşturur, oluşum olarak da YPG'ye bağlıdır. Amerika Birleşik Devletleri tarafından fonlanmış ve silahlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azez Muharebesi (2012)</span> Suriye İç Savaşı dahilinde 2012de gerçekleşmiş bir muharebe

Azez Muharebesi, Türkiye-Suriye sınırındaki Halep iline bağlı Azez nahiyesinde Suriyeli muhalifler, IŞİD, Suriye Demokratik Güçleri ve Suriye rejimi arasındaki çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Halep Taarruzu (Şubat 2016)</span>

Kuzey Halep Taarruzu, 1-16 Şubat 2016 tarihlerinde, Suriye Silahlı Kuvvetleri ile müttefikleri tarafından, muhaliflerin kontrolündeki Halep ilinin kuzeyine yapılan taarruz. Muhaliflerin Temmuz 2012'den beri sürdürdüğü Nubul ve ez-Zehra Kuşatması'nın sonlanması ve bazı yerleşim yerlerinin Suriye hükûmeti ile Suriye Demokratik Güçleri'nin yönetimi altına girmesiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tel Abyad Muharebesi</span>

Tel Abyad Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında Irak ve Şam İslam Devleti'nin 27 Şubat 2016 günü Tel Abyad'a saldırması sonucu çıkan ve 1 Mart'a kadar süren çatışmalar bütünü.

<span class="mw-page-title-main">Tel Abyad (ilçe)</span>

Tel Abyad İlçesi, Suriye'nin kuzeyindeki Rakka İli'nin bir ilçesidir. İdari merkezi, Tel Abyad şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Barış Pınarı Harekâtı kronolojisi</span>

Barış Pınarı Harekâtı kronolojisi, 9 Ekim 2019 tarihinde başlayan Barış Pınarı Harekâtı'nın tarihsel kronolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi</span> Suriyede de facto özerk bölge

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (KDSÖY) Suriye'nin kuzeydoğu kesimindeki Suriye Kürdistanı'nda Arap, Çerkes, Kürt, Süryani ve Türkmenlerin yaşadığı, Ekim 2019 itibarıyla de facto özerk olan yönetim alanı. PYD tarafından bölgede önce özerk kantonlar, sonrasında federasyon ilan edilmiş; fakat hiçbiri Suriye hükûmeti veya diğer ülkeler tarafından tanınmamıştır. İsviçre'de ve birçok Avrupa ülkesinde temsilcilikleri vardır.

Türkiye'nin Suriye ve Irak'a Nisan 2017'deki hava saldırıları, 25 Nisan 2017 tarihinde Türk Hava Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki Halk Koruma Birlikleri (YPG) ve Kadın Koruma Birlikleri'nin (YPJ) medya merkezlerine ve karargahları ile Irak'ın kuzeybatısındaki Sincar Dağları'ndaki Sincar Direniş Birlikleri'nin (YBS) pozisyonlarına karşı düzenlenen hava saldırılarıdır. Saldırılar sonucu Irak'ta 5 Peşmerge'nin yanı sıra Suriye'deki 20 YPG ve YPJ militanı öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de insan hakları</span> Suriyedeki insan hakları

Uluslararası gözlemciler, Suriye'deki insan hakları durumunun son derece kötü olduğunu düşünüyorlar. Suriye'de 1963'ten Nisan 2011'e kadar, güvenlik güçlerine kapsamlı tutuklama ve gözaltı yetkileri veren olağanüstü hal yürürlükteydi.

Arap Kemeri, Suriye Baas hükümetinin Haseke Valiliği'nin kuzeyindeki Kürt bölgelerini Araplaştırma projesidir. Projenin temel amacı bölgenin etnik yapısını Araplar lehine çevirmek ve diğer etnik grupların, özellikle de Kürtlerin aleyhine çevirmekti. Proje Esad Gölü'nün oluşturulması ile yerlerinden edilen Arapların Kürt bölgelerine yerleştirilmesiyle arazilerin ele geçirilmesini içeriyordu.