İçeriğe atla

Sultanpınar Yaylası

Koordinatlar: 40°30′39.59″K 30°39′39.73″D / 40.5109972°K 30.6610361°D / 40.5109972; 30.6610361

Sultanpınar yaylası, Sakarya ili, Akyazı ilçesinde bulunan yayladır. 1300 m yüksekliğindeki yayla 30 hektar büyüklüğe sahiptir.[1]

Yayla evlerinin olduğu alanda bulunan pansiyonda konaklamak mümkündür. Geniş bir alana sahip yaylada üç ayrı grup halinde 100 ev bulunur.[1] Çoğunlukla Karadeniz göçmeni aileler meskundur. Sultanpınar-Acelle yaylaları arası yaklaşık 2 km'dir. Yaylanın alt kısmında karışık ormanlar, üst tarafında köknar ormanları mevcuttur.[2]

Uzaklığı, il merkezine 70 km, Akyazı'ya 40 km, en yakın yerleşim Boztepe köyüne 8 km'dir. Boztepe köyünden ayrıca, Güzlek, Yörükyeri, Acelle, Çilekli yaylalarına da çıkılabilmektedir. Beldibi köyü, Sultanpınarı yaylası arası 16 km'dir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Sakarya Doğa Turizmi Master Planı" (PDF). ormansu.gov.tr. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2018. 
  2. ^ "Sultanpınar Yaylası - Sakarya". kulturportali.gov.tr/. 1 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sakarya</span> Türkiyenin Marmara Bölgesinde bir il

Sakarya, Türkiye'nin en kalabalık yirmi ikinci ilidir. İl ismini topraklarından geçen Sakarya Nehri'nden almıştır. Sakarya ilinin merkezi Adapazarı'dır. Adapazarı 2021 yılında Danimarka'da aldığı ödül ile bisiklet şehri ünvanı kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Boztepe, Akyazı</span> Akyazı, Sakarya, Türkiyede mahalle

Boztepe, Sakarya ilinin Akyazı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Boztepe, Keşan</span>

Boztepe, Edirne ilinin Keşan ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Akyazı, Zara</span> Zarada bir köy

Akyazı, Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Sultanpınarı, Kangal</span>

Sultanpınarı, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Anzer Yaylası</span>

Anzer Yaylası, Rize'nin İkizdere ilçesinin 35 km güney batısında kalan bir yayla. Aşağı Anzer (Çiçekliköy) ve Yukarı Anzer (Ballıköy) olmak üzere ikiye ayrılır. Rize il merkezine 54 km mesafededir. Balıyla ünlü olan yayla aynı zamanda önemli bir ekoturizm alanıdır.

Lişit yaylası, Trabzon'un Sürmene ilçesine bağlı yayla.

Keremali (Elmacık) Dağı, Köroğlu Dağlarının batıda bölümünü oluşturan, Sakarya ilinin en yüksek dağı. 1543 m yüksekliğindeki dağ Hendek ilçesinin güneyi, Akyazı'nın doğusunda bulunur. Dağ adını zirveye yakın bir alanda bulunan türbeden almaktadır. Dağın genel adı Elmacık Dağı iken Sakarya ilinde kalan kısmı için Keremali Dağı olarak kullanılmaktadır. Dağın batısı Sakarya, doğusu Düzce ve Bolu (Mudurnu) il sınırlarında bulunur.

Golazena Yaylası, Rize ilinin Ardeşen ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2250 metredir. Ardeşen'e 48 kilometre uzaklıktadır. Altıparmak Dağları'ndaki Duatepe zirvesinin eteğinde konumlanmıştır. Yaylada her yıl ağustos ayının ikinci haftasında yayla şenlikleri yapılmaktadır. Genelde Lazların yaşadığı yaylada 100 hane bulunmaktadır. Yaylanın kapladığı alan yaklaşık 4 kilometrekaredir.

Sakura Yaylası, Rize ilinin Fındıklı ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2738 metredir. Fındıklı'ya 38 kilometre uzaklıktadır. Yaylaya ulaşım Çamlık Yaylası'ndan yürüyerek sağlanmaktadır. Marsis Dağı'na tırmanış rotası bu yayladan geçmektedir. Yaylanın alanı 9 kilometrekaredir. En yakın yerleşim yeri olan Aslandere köyüne 26 km uzaklıktadır.

Keremali Yaylaları, Sakarya ili, Akyazı ilçesi sınırlarında Keremali Dağı üzerinde bulunan dört yayladır. Yaylalar 1200–1400 m yükseklikleri arasındadır. Akyazı'dan 20, Hendek'ten 27 km yol ile ulaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dikmen Yaylası</span>

Dikmen Yaylası, Sakarya ili, Hendek ilçesi sınırlarındaki yayla. Hendek merkezden 36 km, 1:30 saat uzaklıktadır. Dikmen Köyünün 6 km uzağında, Sakarya'nın en yüksek noktası Dikmen Tepesi'nin alt tarafında yer alır. 7882 m² büyüklüğündedir

Çiğdem Yaylası, Sakarya ili, Hendek-Akyazı İlçeleri sınırında bulunan, 19,37 hektar büyüklüğündeki yayladır.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl Yaylası</span>

Karagöl Yaylası, Sakarya ili, Taraklı ilçesi sınırlarındaki yayladır. İlin büyük yaylalarından olan Karagöl 567 hektar büyüklüğe, 1.100 m yüksekliğe sahiptir.

Acelle yaylası, Sakarya ili, Akyazı ilçesinde bulunan yayladır. Rakımı yaklaşık 1200 m olan yaylanın alanı 13 ha iken resmiyette 1,16 ha'dır.

Soğucak Yaylası, Sakarya ili, Sapanca ilçesi sınırlarında bulunan yayla. Büyüklüğü resmi olarak 65,19 ha, gerçekte 90 ha'dır.

Davlumbaz Yaylası, Sakarya ili, Akyazı ilçesi sınırlarında bulunan yayladır. Sülüklü Göl'ün batısında yer alır.

Turnalık Yaylası, Sakarya ili Akyazı ilçesi sınırları içinde yer alan yayla. Elmacık Dağları üzerinde, Çiğdem Yaylası'na 1,5 km uzaklığında küçük bir yayladır. Akyazı-Hendek sınırında, Keremali Tepesinin doğusunda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kayabaşı Yaylası</span>

Kayabaşı Yaylası, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine 32 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 16 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın idari birim olan Işıklar mahallesine 10 kilometre uzaklıktadır. Her yıl Nisan ve Eylül ayları arasında hayvancılık için kullanılmaktadır.