İçeriğe atla

Sultan papağanı

Sultan papağanı
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Psittaciformes
(Papağansılar)
Familya: Cacatuidae
(Kakadugiller)
Alt familya: Calyptorhynchinae
Cins: Nymphicus
Wagler, 1832
Tür: N. hollandicus
Nymphicus hollandicus
(Kerr, 1792)

Sultan papağanı (LatinceNymphicus hollandicus), kakadugiller (Cacatuidae) familyasından sarı beyaz ve gri renklere sahip bir kakadu türü.

Ana besinlerini darı, çekirdek, kuru incir içi,havuç, armut sapı, kiraz sapı vb. besinlerini oluşturur. Erkeklerin taklit yeteneği vardır. Çekirdek ve dal darı gibi yiyecekler vererek insanlara alıştırılabilirler. Kalabalığı severler, kafeste kapalı kalmaktan hiç hoşlanmazlar, erkeklerin çeneleri çok kuvvetlidir. Ortalama yaşam süresi 15-25 yıldır. Sıcak iklim türü olduğu için 15 derecenin altında iyi hissetmezler.

Mutasyonları

Sultan papağanları'nın lutino, normal grey, pied ve pearl olmak üzere 4 ana mutasyonu vardır. Aynı zamanda bunların yanında ortaya çıkabilecek cinnamon, albino ve whiteface gibi daha az belirgin mutasyonlara da rastlanmaktadır. Sultan papağanlarının mutasyona uğramamış görüntüsü normal grey genini taşıyan kuşlarda halen görülmektedir.[1]

Cinsiyet ayrımı

Grey erkek, lutino dişi.

Bu kakadu türünün, cinsiyetleri belirlemede kullanılan en belirgin özellik ötüş tipleridir. Erkek bir sultan papağanı uzun, ıslık biçimde ötüşler sergiler (aynı zamanda taklit yapmaya meyillidirler) dişiler ise tek tip ötüş gösterir ve taklit yetenekleri gelişmemiştir.

Belirli bir dönemi atlattıktan ve vücudunun ilk tüylerini döktükten sonra sultan papağanlarının sırt tüylerindeki çizgiler azalıyor ve hatta yok oluyorsa (bazı mutasyonlarda) kuşun erkek olduğunu eğer çıkan yeni tüyler de çizgili, benekli yani desenli çıkıyorsa dişi olduğunu gösterebilir tabi tüy biçimi ve ötüş şekilleri kesin cinsiyet tayinini sağlamaz, kesin bir cevap için tüylerden biri ile DNA testi yapılabilir.[2]

Beslenme

Dişi bir pearl

Sultan papağanları pek çok meyve ve sebze türünü tüketebilir ancak eğer abartılı olarak meyve ve sebze ağırlıklı besleniyorsa, bu durum kuşun ishal olmasına ve dolayısıyla ölümüne sebep olabilmektedir. Pek çok bitkinin tohumuyla beslenen sultan papağanları özellikle ayçiçeği çekirdeği yemeyi çok severler. Dal darı ve muhabbet kuşu yemi gibi diğer besinlerle de beslenebilirler. Aynı zamanda yulaf gibi tahıllar ve yumurta gibi ek gıda takviyesi yapılabilir.[3]

Nymphicus hollandicus

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karatavuk</span>

Karatavuk ya da kara bakal (erkek) ve boz bakal (dişi), karatavukgiller (Turdidae) familyasından siyah tüylü, meyve ve böceklerle beslenen ötücü bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Muhabbet kuşu</span> Avustralyaya özgü küçük papağan türü

Muhabbet kuşu, papağan türleri içerisinde yer alan, evcil bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Porsuk (bitki)</span>

Porsuk (Taxus), porsukgiller (Taxaceae) familyasından Taxus cinsinden ibreli ağaç türlerine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Papağan</span>

Papağanlar, Psittaciformes takımını oluşturan kıvrık gagalı, etli ve kalın dilli, parlak tüylü, sıcak yerlerde yaşayan kuşlardır. Ayrıca bu kuşların bazı türleri söylediğiniz bazı şeyleri tekrar edebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Elma</span> gülgillerden bir meyve

Elma, gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü.

<i>Zebra ispinozu</i>

Zebra ispinozu ya da Hint bülbülü, Estrildidae familyasından Avustralya'daki çalılık ve ağaçlarda doğal olarak bulunan ve son yüzyıl içerisinde tüm dünyada sevilen bir ev hayvanı olarak yayılmış olan kuş türü. Türkiye'de daha çok Hint bülbülü adı ile tanılır, ama aslında Hindistan'dan gelmez ve bülbüllerle de muhabbet kuşlarıyla da akrabalığı yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Koyu sırtlı saka</span>

Koyu sırtlı saka, ispinozgiller (Fringillidae) familyasından saka türü.

<span class="mw-page-title-main">Mavi alakarga</span>

Mavi alakarga, kargagiller (Corvidae) familyasından genelde Kuzey Amerika'da bulunan bir alakarga türü.

<span class="mw-page-title-main">Sarıasmagiller</span>

Sarıasmagiller ya da Oriolidae, renkli, eski dünya serçelerini kapsayan bir ötücü kuşlar familyası.

<span class="mw-page-title-main">Sümsük kuşugiller</span>

Sümsük kuşugiller (Sulidae), Suliformes takımına ait bir familya. Balık ve benzeri avlarını suya dalarak avlayan, orta büyüklükte ve deniz kıyılarında yaşayan kuşlardır. Bu familyada yer alan on tür eski kaynaklarda Sula cinsi içinde sınıflandırılmıştır. Ancak Sula ve Morus cinsleri morfolojik ve davranışsal özellikleri ile kolayca birbirlerinden ayırt edilebilirler. Bu iki cinsin DNA dizilimleri de birbirinden farklıdır. Papasula abbotti türü ise muhtemelen daha eski bir ortak atadan ayrılmıştır ve diğer iki cinsten farklılık gösterdiği için monotipik Papasula cinsinde sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil papağan</span>

Yeşil papağan veya halkalı boyunlu paraket, papağangiller (Psittacidae) familyasına ait bir kuş türü. Papağanlar, yeşil tüylere ve kırmızı renkli gagalara sahiptir ve bütün Psittacula türlerinde olduğu gibi eşeysel dimorfizm gösterirler.

<span class="mw-page-title-main">Delice doğan</span>

Delice doğan, doğangiller (Falconidae) familyasından yaklaşık 30 cm boyunda ince bir doğan türü.

<span class="mw-page-title-main">Şeftali</span> meyve ağacı türü

Şeftali, ilk evcilleştirildiği ve ekildiği Kunlun Dağları'nın kuzey yamaçları ve Tarim Havzası arasındaki Kuzeybatı Çin bölgesine has, yerli yaprak döken bir ağaçtır.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel seçilim</span>

Cinsel seçilim veya eşeysel seçilim, Charles Darwin'in 1859 tarihli kitabı Türlerin Kökeni'nde açıkladığı kavramdır. Doğal seçilimin temel dayanaklarından biri olarak kabul edilen cinsel seçilim yaşam erkek bireyler arasında yaşanan dişiye sahip olma savaşından ileri gelmektedir. Charles Darwin'e göre cinsel seçilim: ...hayatta kalma çabasına bağlı değil, fakat erkekler arasında dişilerini baştan çıkarma çabasına bağlıdır, sonuç da başarısız olan rakibin ölümü değildir; ancak daha az veya hiç yavru olmamasıdır. ...herhangi hayvanın dişi ve erkeği ortak genel alışkanlıklara sahipse.. ancak yapı, renk veya desenleri açısından farklılıklar gösteriyorsa, bu tip farklılıklara genel anlamda cinsel seçilim neden olmuş olur.

<span class="mw-page-title-main">Galatiel</span>

Galatiel, genç bir erkek galah ile genç bir dişi sultan papağanı'nın çiftleşmesi sonucu ortaya çıkmış bir melezdir. 2006 yılında ilk başarılı çiftleşme gerçekleşmiştir.

<i>Psittacus</i>

Psittacus, Psittacinae altfamilyasına bağlı bir kuş cinsidir. İki türü bulunur: Psittacus erithacus ve Psittacus timneh.

<span class="mw-page-title-main">Gerçek papağan</span>

Gerçek papağanlar, Papağansılar biyolojik takımının üç üst ailesinden biri olan Psittacoidea üst ailesini oluşturan yaklaşık 350 türden oluşan renkli, uçabilen, kanca gagalı, genellikle otobur kuşlar. Gerçek papağanlar dünyada yaygın bir biçimde gözlenebilir; Meksika, Orta ve Güney Amerika, Sahra Altı Afrika, Hindistan, Güneybatı Asya, Avustralya ve doğusunda Pasfik Okyanusu'nun ötesinde Polinezya'da yaşayan türleri vardır. Gerçek papağanlar altında loriket, Amazon papağanı, jako ve muhabbet kuşu en bilinen türlerdir.

<i>Amazona guildingii</i> kuş türü

Amazona guildingii, sarımsı beyaz, mavi ve yeşil başlı, yeşilimsi bronz üst kısım tüyleri ve menekşe mavisi yeşili olan büyük kanatlı, yaklaşık 40 cm uzunluğunda, çok renkli amazon papağanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yelpazeli papağan</span> Kuş türü

Şahin başlı papağan olarak da bilinen Yelpazeli papağan, Amazon Yağmur Ormanlarından gelen bir Yeni Dünya papağanıdır. Deroptyus cinsinin tek üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kazıcı papağan</span> Kuş türü

Kazıcı papağan, Arjantin ve Şili'ye özgü bir papağan türüdür. Şu anda tanınan dört alt türle birlikte monotipik Cyanoliseus cinsine aittir.