İçeriğe atla

Sultan Reşad Türbesi

Koordinatlar: 41°02′52″K 28°56′09″D / 41.04778°K 28.93583°D / 41.04778; 28.93583
Sultan Reşad Türbesi
Harita
Genel bilgiler
TürTürbe
Şehirİstanbul
ÜlkeTürkiye
Koordinatlar41°02′52″K 28°56′09″D / 41.04778°K 28.93583°D / 41.04778; 28.93583
Mevcut kullananTürbeler Müze Müdürlüğü
Adını aldığıV. Mehmed
Başlama1911
Tamamlanma1912
Açılış1918
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Mimar Kemaleddin

Sultan Reşad Türbesi İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde bulunan Sultan Reşad ya da diğer adıyla 35. Osmanlı padişahı V. Mehmed'in mezarının bulunduğu türbedir. Ulusal mimari anlayışı yansıtan bu anıt türbe Mimar Kemalleddin Bey tarafından 1911-1912 tarihleri arasında inşa edilmiştir. Türbe, sekiz yüzlüdür. Kesme taş ve mermerden yapılmıştır. Yüksek kubbesi kurşun kaplıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Sultan Reşad Türbesi 28 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., www.eyupsultan.bel.tr. Erişim Tarihi: 16.03.2020.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Camii</span> İstanbulda bulunan tarihî eser

Şehzade Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan ve Mimar Sinan tarafından yapılan cami, I. Süleyman tarafından Saruhan Sancak Beyi iken 1543'te 22 yaşında ölen oğlu Mehmed adına yaptırılmıştır. Camiyi 1543-1548 yılları arasında Mimar Sinan'a yaptırttı. Mimar Sinan'ın "çıraklık eserimdir" dediği camidir.

Gülçiçek Hatun, I. Murat 'ın eşi, Yıldırım Bayezid'in annesidir. Aslen Rum olan Gülçiçek Hatun'un türbesi Bursa'da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması</span> 677 sayılı yasayla Türkiyedeki tarikat faaliyetlerinin durdurulması

“Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması”, 30 Kasım 1925 tarihinde kabul edilip 13 Aralık 1925 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 677 sayılı kanun ile hayata geçmiştir. Konya milletvekili Refik Bey (Koraltan) ve beş arkadaşının önerisiyle meclise sunulup kabul edilen Tekke ve Zaviyeler ile Türbelerin Seddine ve Türbedarlar ile Bazı Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun; bütün tarikatlarla birlikte şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, halifelik, falcılık, büyücülük, üfürükçülük, gaipten haber vermek ve murada kavuşturmak amacıyla muskacılık gibi, eylem, unvan ve sıfatların kullanılmasını, bunlara ait hizmetlerin yapılmasını ve bu unvanlarla ilgili elbise giyilmesini de yasaklamıştır. Ayrıca yasa ile Türkiye Cumhuriyeti içinde padişahlara ait ya da bir tarikata çıkar sağlamaya yönelik tüm türbeler kapatılmış, türbedarlıklar kaldırılmıştır. Yasaya aykırı davrananlara para ve hapis cezası getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yahya Efendi Türbesi</span> 1571 tarihli Mimar Sinan eseri kâgir türbe

Yahya Efendi Türbesi, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde, Çırağan Sarayı karşısında, Yahya Efendi Tekkesi'nin bitişiğinde bulunan 1571 tarihli Mimar Sinan eseri kâgir türbedir.

Selime Sultan Türbesi, Aksaray, Selime beldesinde bulunan türbe, gerek mimari, gerekse dekoratif yönden erken devir özelliklerini göstermektedir. Türbede taş ve tuğla işçiliği iç içedir. Mimari stili ve malzemeleri yönünden 13. yüzyılın başlarına tarihlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">I. Murad Türbesi</span>

Sultan I. Murad Türbesi veya Meşhed-i Hüdavendigâr, Kosova'nın Priştine-Mitroviça yolu üzerinde yer alan türbedir. Priştine'ye 6 km mesafededir. Osmanlı Devleti padişahlarından Sultan I. Murad'ın savaşta yaşamını yitirmesinin sonrasında iç organlarının gömüldüğü yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Eyüp Sultan Camii</span> Tarihî cami

Eyüp Sultan Camii, İstanbul'un Konstantinopolis Surları dışındaki, Haliç kıyısında yer alan ilçesi Eyüpsultan'daki bir camidir. Külliyede, İslam peygamberi Muhammed'in sancaktarı ve sahabesi Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin gömüldüğü türbe de yer almaktadır. Çok daha eski bir alanda bulunan mevcut yapı 19. yüzyılın başlarından kalmadır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bayram Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami

Hacı Bayram Câmii, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami. Augustus (Ogüst) Tapınağı'nın bitişiğindedir. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı (1427-1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki mimari yapısı XVII. ve XVIII. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. Uzunlamasına dikdörtgen bir plana sahip yapı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır.

<span class="mw-page-title-main">III. Mustafa Türbesi</span>

Sultan III. Mustafa Türbesi, III. Mustafa’nın yaptırdığı Laleli Külliyesi'ndedir. Bu türbe Nuruosmaniye Türbesi'nden sonra Batı etkilerinin görüldüğü ikinci sultan türbesidir. Ordu caddesi üzerinde Laleli Camii'nin giriş kapısı ile han bölümünün yan tarafıdır. 1759–1763 yıllarında Mimar Mehmed Tahir Ağa'ya inşa ettirilmiştir.

Laleli Külliyesi , 1759 – 1763 yılları arasında Mimar Mehmed Tahir Ağa’ya inşa ettirilmiş bir külliyedir.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Selim Camii</span> Kanûnî Sultan Süleymanın babası Yavuz Sultan Selim adına yaptırdığı cami

Yavuz Selim Camii Kanûnî Sultan Süleyman tarafından babası Yavuz Sultan Selim adına yaptırılan cami

<span class="mw-page-title-main">II. Mahmud Türbesi</span> Türbe

II. Mahmud Türbesi, Osmanlı padişahı Abdülmecid'in babası II. Mahmud için İstanbul'da inşa ettirdiği ve sonradan diğer padişah ve Osmanlı Hanedanı üyelerinin de defnedildiği bir türbedir. 1840 yılında tamamlanan türbe İstanbul'un Fatih ilçesi Çemberlitaş semtinde Divanyolu caddesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ziyaeddin Efendi</span>

Şehzade Mehmed Ziyaeddin Efendi, Osmanlı padişahı V. Mehmed Reşad'ın ve başkadınefendi Kamures Hanım'ın büyük oğludur. Çırağan Sarayı'nda doğmuştur. Şehzade olmasının yanı sıra bir asker, hekim ve müzisyendir. "Nişan-ı âli-i imtiyaz" ve "Prusya kara kartal şövalye nişânı" sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Mahmud (II. Bayezid'in oğlu)</span>

Şehzade Mahmud Osmanlı Padişahı II. Bayezid'ın oğlu, Yavuz Sultan Selim'in kardeşi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Necmeddin Efendi</span>

Mehmed Necmeddin Efendi Osmanlı padişahı V. Mehmed Reşad'ın ortanca oğludur. Annesi Dürr-i Aden Kadınefendi'dir. 1913'te Babasının saltanatında öldü. Kabri Eyüpsultan'da Sultan Reşat Türbesi'ndedir.

<span class="mw-page-title-main">Muradiye Külliyesi</span>

Muradiye Külliyesi, Sultan II. Murad'ın Bursa'da 1425-1426 yıllarında yaptırdığı külliye. Bulunduğu semte de ismini verir.

Hamdullah (Ahmed) el-Ensârî, Sahabe-i Kiram’dan bir zattır. Medine’li olduğu için Ensârî adını almıştır. Eyüp Sultan ile birlikte Konstantinopolis’in kuşatmasına katılmış ve can vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">III. Mehmed Türbesi</span>

III. Mehmed Türbesi, I. Ahmed tarafından yaptırılmış türbe.

Adile Sultan Türbesi, İstanbul Eyüp ilçesi, bostan iskelesi sokağı Eyüp Sultan Camii yakınında olup her yanı türbe ve mezarlıktır. Prens Sebahattin ve Hüsrev Paşa türbeleri yapı bloğunun içinde yer almaktadır.

Ayas Paşa Türbesi, Ayas Mehmet Paşa Türbesi, İstanbul, Eyüpsultan ilçesi, Eyüp Sultan Camii arkasında Bostan İskelesi'ne açılan kapının sağında kalmaktadır. Etrafı türbe ve mezarlıktır.