Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan ve parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Malezya'da toplam 878 adet ada bulunur.
Terengganu. Malezya'nın Batı Malezya coğrafi bölgesinde bir devlet. Güney Çin Denizi'ne kıyısı vardır.
Malezya'da İslam, Malezya nüfusunun yüzde 61,3'ünü oluşturmaktadır. Malezya'da en kalabalık etnik kitle ülke nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan Malaylardır. Malaylar Müslüman olarak tanımlanmakta ve gruba kamu görevleri, iş dünyası ve eğitim alanında birçok ayrıcalık tanınmaktadır. Malaylar din değiştirmeleri halinde bu ayrıcalıklarını kaybetmektedirler. İkinci en büyük etnik grup ise yüzde 35'lik nüfus yoğunluğuna sahip olan Çinlilerdir. Çinlilerin tamamına yakınını Budistler oluşturmaktadır. İçlerinde Müslüman olanları da vardır. Malezya'da yüzde 5 oranında ise Cavalılar, Minangkabululular, Samalar, Melunlar ve Güney Asyalılar yaşar. Bunların büyük bir bölümü İslam dinine mensuptur.
Malezya İslam Partisi, Malezya'da İslamcı bir siyasi parti.
Liga Super Malaysia, Malezya futbol liglerinin en üst seviyesidir. 2004 yılında kurulmuştur. Ligde 13 takım mücadele etmektedir. Ligi son sırada bitiren takım bir alt lige düşer.
Malezya Bayrağı, Malezya devletinin resmi bayrağı.
Malezya'nın eyaletleri ve federal toprakları, Malezya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Malezya 13 eyalet (Negeri) ve 3 federal topraktan oluşan federal bir devlettir.
Kuala Terengganu, Malezya'nın Terengganu eyaletinin başkentidir. Şehir başkent Kuala Lumpur'un 440 km kuzeydoğusunda Güney Çin Denizi kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 605 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 406,317'dir.
Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.
V. Muhammed, Malezya'nın Yang di-Pertuan Agong'u ve Kelantan Sultanıdır.
Mohamed Salleh bin Abas, Malezyalı siyasetçi ve hukukçu.
Bu liste, 2019 yılında Malezya'da gerçekleşen olayların bir listesidir.
Kristal Camii veya Mas'ajid Qri'stal, Malezya'daki Terengganu eyaletinin içinde bulunan Wan Man adasına inşa edilmiş bir dini yapıdır. Çelik, cam ve kristalden yapılmış büyük bir yapı olan cami, adadaki İslam Mirası Parkı'nda yer almaktadır. 2006 ile 2008 yılları arasında inşa edilen cami, resmi olarak 8 Şubat 2008'de 13. Yang di-Pertuan Agong ve Terengganu Sultanı Mizan Zainal Abidin tarafından açılmıştır. Aynı anda 1.500'den fazla ibadetçiyi ağırlama kapasitesine sahiptir.
Wan Man, Malezya'nın Terengganu eyaletinde bulunan küçük bir adadır (pulau). Eyalet topraklarının doğu kıyısında ve Kuala Terengganu şehrinin sınırları içinde bulunan ada, Terengganu Nehri'nin Güney Çin Denizi ile birleştiği yerde bulunur.
İslam Mirası Parkı, Malezya'nın Terengganu eyaletindeki Kuala Terengganu kentinde bulunan ünlü bir turizm merkezidir. Park şehir suları içinde bulunan Wan Man adasının üstünde bulunur.
Terengganu Nehri Malezya'nın Terengganu eyaletinde bulunan bir nehirdir. Kenyir Gölü'nden başlayıp eyaletin başkenti Kuala Terengganu'nun içinden geçerek Güney Çin Denizi'ne akar. Üzerinde Sultan Mahmud Köprüsü, Manir Köprüsü, Pulau Sekati Köprüsü ve Kuala Terengganu'da bulunan Kuala Terengganu Asma Köprüsü gibi birçok köprü bulunmaktadır.
Sultan Mahmud Köprüsü veya Jambatan Sultan Mahmud, Malezya'nın Terengganu eyaletinin Kuala Terengganu şehrinden geçen Terengganu Nehri'nin üzerinde bulunan köprü. 1988 yılında inşa edilen köprü, Terengganu Sultanı merhum Mahmud Al-Muktafi Billah Şah tarafından 11 Mart 1990'da resmen açılmıştır. Köprü için istenen geçiş ücreti, seçim vaadi olmasının ardından 1999 yılında o zamanlar eyaleti yöneten PAS hükûmeti tarafından kaldırıldı.
Pulau Sekati Köprüsü ya da Jambatan Pulau Sekati, Malezya'nın Terengganu eyaletinin Kuala Terengganu şehrinden geçen Terengganu Nehri'nin üzerinde bulunan köprü. Köprü, Kuala Terengganu ve Pulau Sekati'yi birbirine bağlar. Sultan Mahmud Köprüsü'nden sonra Terengganu'daki en uzun köprüdür. 2017 yılında açılmıştır.
Kuala Terengganu Asma Köprüsü, Malezya'nın Terengganu eyaletinin Kuala Terengganu şehrinden geçen Terengganu Nehri'nin üzerinde bulunan köprü. Nehrin tam Güney Çin Denizi'ne döküldüğü noktada bulunur. Sultan Mahmud Köprüsü, Manir Köprüsü ve Pulau Sekati Köprüsü'nden sonra nehirdeki dördüncü köprüdür. Tanjung yakınlarındaki ıslah edilmiş bir alan olan Muara Selatan ile Seberang Takir'deki Muara Utara bölgelerini birbirine bağlar.
Sultan Mahmud Elektrik Santrali ya da Kenyir Barajı, Malezya'nın Terengganu eyaletinde bulunan Kenyir Gölü'nü oluşturan hidroelektrik santrali. Kuala Terengganu'nun 50 kilometre güneybatısındaki Kenyir Nehri üzerinde yer almaktadır. Çok amaçlı kullanım için inşa edilen proje, hem bölgedeki selleri önlemek hem de hidroelektrik güç üretmek için kullanılır.