
III. Mustafa, divan edebiyatındaki mahlasıyla Cihangir;, 26. Osmanlı padişahı ve 105. İslam halifesi.

I. Mustafa, ikinci saltanatı sırasında Deli Mustafa olarak anılmıştır., 15. Osmanlı padişahı ve 94. İslam halifesidir. Akli dengesi yerinde olmayan I. Mustafa'nın ilk saltanatı 96 gün, ikinci saltanatı ise 1 yıl 3 ay 22 gün sürdü. Psikolojik rahatsızlığının zamanla geçeceğini savunanların ısrarıyla padişah yapıldı. Menfaatlerini I. Mustafa'nın padişahlığının devamında gören kimseler, onun keramet sahibi bir veli olduğunu iddia ediyordu. Aklî zayıflığı nedeniyle padişahlık yapamayacağı anlaşılan I. Mustafa'nın tahttan indirilmesi sağlandı. Bulunduğu odanın kapıları üstüne kapatılarak hapsedilen I. Mustafa'nın yerine II. Osman tahta çıkarıldı. I. Mustafa'nın ikinci kez tahta oturması ise II. Osman'ın öldürülmesiyle sonuçlanan ayaklanma ile oldu.

I. Ahmed, 14. Osmanlı padişahı ve 93. İslâm halifesidir. Sultan III. Mehmed ve Handan Sultan'ın oğludur. Sancağa gitmeyip tahta çıkan ilk Osmanlı padişahıdır. Saltanatı boyunca sefere gitmemiştir. Saltanatında Celali isyanları bastırılmıştır. Tarihi yarımadada bulunan ve Mavi Camii olarak da bilinen Sultanahmet Camii, 1609-1617 yılları arasında saltanatı döneminde yaptırılmıştır.

III. Ahmed divan edebiyatındaki mahlasıyla Necib, 23. Osmanlı padişahı, 102. İslam halifesi ve Lale Devri padişahıdır.

I. Mahmud, divan edebiyatında kullandığı mahlasıyla Sebkati, 24. Osmanlı padişahı ve 103. İslam halifesidir. 1696'da Edirne Sarayı'nda dünyaya geldi. II. Mustafa'nın oğlu ve III. Ahmed'in yeğenidir.
Hersekzade Ahmed Paşa II. Bayezid saltanatında 1497-1498, 1503-1506, 1511 tarihlerinde dört defa ve I. Selim saltanatında 1515-1516 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. 1506-1511 döneminde Kaptan-ı Derya görevi de yapmıştır.

Ferhad Paşa Camii veya Ferhadiye Camii (Ferhadija džamija), Bosna-Hersek'in iki siyasi biriminden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin fiilî başkenti Banja Luka'da bulunur.

Gazi Hüsrev Bey Camii veya Bey Camii, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'nın kalbi sayılan Başçarşı'da yer almaktadır. Bey Camii olarak da bilinir. Osmanlı mimarisinin en göze çarpan eserlerinden biri olup, Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey tarafından 1531 yılında Mimar Sinan'a inşa ettirilmiştir.

Roşya, Ruşye veya Rojay, Karadağ'ın kuzeydoğusunda bir şehir. Tarihi Sancak bölgesinde yer almaktadır.

Reîsü'l-ulema, Bosna Hersek İslam Birliği başkanına verilen unvan.

Fethiye Camii veya Fetih Camii olarak, Bosna Hersek'in Bihaç şehrinde bulunan bir cami ve eski Katolik kilisesidir. 1266 yılında inşa edilmiş, ülkedeki en eski gotik bina. Aslen Padovalı'nin Antonio adanmış bir Katolik kilisesi olarak inşa edildi ve ardından 1592'de Bihaç'ın Osmanlılar tarafından Habsburg'dan fethi ardından camiye dönüştürüldü. Binaya aslen, Hırvat asaletinin 13. yüzyıl tüzüğünde de değinilen bir manastır eşlik ediyordu.

Sultan Abdülaziz Han Camii veya Aziziye Camii, Brčko merkezinin yaklaşık 14 km doğusunda, Brčko - Bijeljina yolu üzerinde, Brezovo Polje yerleşiminde yer almaktadır. 2016 senesinde yeniden inşa edildi.

Süleymaniye Camii veya Alaca Cami, Bosna Hersek'in Travnik kasabasinde, Donja Čaršija adlı bölümde yer almaktadır ve 16. yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Karagöz Bey Camii, Mostar, Bosna Hersek şehrinde 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisidir. Büyük kubbesi ve yüksek minaresiyle bölgenin en büyüğüdür.

Atik Behram Bey Camii veya Alaca Camii, Bosna Hersek'teki Tuzla şehrinde en eski camidir.
Sinan Bey Camii, Bosna Hersek'teki Çayniçe kasabasında cami. O 1992 yılında Bosna Savaşı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından tahrip edildi. Sinan Bey Camisi'nin yeniden inşası devam ediyor.

Arnavudiye Camii veya Hasan Defterci camii, Bosna Hersek'teki Banja Luka şehrinde cami.

Esma Sultan Camii, Bosna Hersek'teki Jajce kasabasında cami. Esma Sultan camisi, 1993'te Bosna Savaşı'nda Hırvat Savunma Konseyi makamları tarafından tamamen tahrip edildi. Yeniden inşa edildi ve resmen 2010'da açıldı.

Hacı Ömer Camii, Bosna Hersek'teki Banja Luka şehrinde cami. O 1992 yılında Bosna Savaşı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından tahrip edildi. Yeniden inşa edildi ve resmen 2007'de açıldı.