İçeriğe atla

Sultan (tavuk)

Beyaz bir Sultan tavuğu

Sultan, Türkiye kökenli tavuk ırklarından biri. Sultanlar, 1850 yılında Osmanlı Devleti'nden İngiltere'ye gitmiş, buradan da bütün dünyaya yayılmıştır. Adını Osmanlı sultanlarından almıştır. Nadir bulunan bir ırktır.

Özellikleri

Orta boy ve minyatür cinsi vardır. Bu hayvan, bugün dünyada aranılan nadir bir süs tavuğudur. Siyah ve koyu gri renkleri varsa da bunlar pek bilinmez; en çok bilinen rengi beyazdır. Başın üzerindeki tepeleri ve çene altındaki sakalları ile bütünlük içerisindedir. Bacakları paçalı ve beş tırnaklıdır. Mizacı sakin ve ortama kolay adapte olabilen bir cinstir. Senede ortalama 70 adet yumurta verir. Erkekleri yaklaşık 2 kg, dişileri ise 1,5 kg ağırlığındadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

Seyyit Hasan Paşa, bazen Karahisarî Hasan Paşa, I. Mahmud saltanatında, 23 Ağustos 1743 - 9 Ağustos 1746 tarihleri arasında iki yıl on ay on altı gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Nakşidil Sultan</span>

Nakşidil Sultan, Osmanlı padişahı II. Mahmud'un annesi, Valide Sultan ve I. Abdülhamid'in eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">I. Gülbahar Hatun</span> Fatih Sultan Mehmedin eşi ve II.Bayezidin validesi. Valide Hatun (1481 - 1492)

Emine Gülbahar Hatun, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmed'in 1446'da Manisa'da evlendiği ilk eşi, Gevherhan Hatun'un ve II. Bayezid'in annesi.

<span class="mw-page-title-main">Arap atı</span> Bir at cinsi

Arap atı, zekâsı, sadakati ve dayanıklılığı ile bilinen bir at cinsidir. Kökeni İlk Çağ'a kadar dayanır. Genellikle Türkçede "Küheylan" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Köpek ırkları</span>

Köpek ırkı, köpek türünün ırkları.

<span class="mw-page-title-main">Afrika palmiye misk kedisi</span>

Afrika palmiye misk kedisi, etçiller (Carnivora) takımından, monotipik Nandiniidae familyasını oluşturan, Orta Afrika'nin ormanlarında yaşayan bir hayvan türü.

<span class="mw-page-title-main">Tavuk</span> Sülüngiller familyasından evcilleştirilebilir bir kuş türü

Tavuk, sülüngiller familyasından evcilleştirilebilir bir kuş alt türüdür ve genelde çiftliklerde yetiştirilir. Hindistan'da Asya'nın güneydoğusundaki kırmızı Hint kuşundan geldiğine inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tavukgöğsü</span> Türk mutfağından geleneksel tatlı

Tavukgöğsü, süt, şeker, pirinç unu ve tavuğun göğüs etiyle yapılan Türk mutfağında bir tatlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Hanedanı</span> Osmanlı İmparatorluğunu yöneten aile

Osmanlı Hanedanı, Osmanlı İmparatorluğu'nu yaklaşık 623 yıl yöneten hanedandır. Osmanlılar, Osmanoğulları, Âl-i Osman ve Hanedan-ı Âl-i Osman olarak da bilinir. Hanedan, adını Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Bey'den alır.

Necdet Sakaoğlu, Türk tarih öğretmeni, tarihçi, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Güvercin</span>

Güvercin, Güvercingiller (Columbidae) familyasına ait bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Muhallebi</span> Türk mutfağından sütlü tatlı

Muhallebi, süt kullanılarak yapılan ve soğuk servis edilen bir çeşit tatlı. Sakızlı muhallebi, su muhallebisi gibi çeşitleri bulunmaktadır. Efsanelerde tatlının kökeni Sasani İmparatorluğu'na dayandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tavuk çorbası</span>

Tavuk Çorbası tavuk suyu ve tavuk eti parçaları ile yapılan bir çorbadır. Türk mutfağıyla birlikte hemen hemen her kültürün mutfağında tavuk çorbası bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Danua</span>

Danua, domuz avında kullanılmak üzere en az 400 yıl önce Almanya'da geliştirilen köpek soyu. Alman mastifi olarak da bilinir. Bu soyun Danimarka ile olan ilişkisi bilinmemekle birlikte, adını Fransızca Danois (Danimarkalı) sözcüğünden almıştır. İrlanda tazısı cinsi ile çaprazlanarak üretilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Cochin (tavuk)</span>

Cochin ya da Cochin China, aslen Chinese Shanghai olarak bilinen bir tavuk ırkıdır. Bu tavuk ırkı, orijinal olarak Çin'de yetiştirilmiştir ve 19. yüzyılın ortalarında Britanya ve ABD'ye ihraç edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Denizli horozu</span>

Denizli horozu, Denizli iline özgü, yerel Tavuk Irkları'ndan biri ve horoz ırkıdır. Uzun ve ahenkli ötüşüyle diğer ırklardan ayrılır. Yöre halkının yetiştirmek için uzun öten horozları tercih etmesiyle zamanla kendiliğinden oluşmuş bir ırktır.

<span class="mw-page-title-main">Ameraucana tavuğu</span>

Ameraucana tavuğu, Anavatanı Amerika olan bir Tavuk Irkları'ndan biridir. Yumurtaları açık mavi renktedir. Ağırlıkları ortalama 2,5 kg civarındadır. Yumurta verimi yılda ortalama 170-200 arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Tavuk ırkları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa tavuk ırklarını listelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ayam Cemani</span> Endonezya kökenli tavuk ırkı

Ayam Cemani, Endonezya kökenli Tavuk ırklarından biridir. Renginin tamamen siyah olması en büyük özelliğidir. Sadece tüyleri değil, eti ve kemiği de siyahtır. Yetişkinlerinin ağırlığı ortalama 2 kilo, horozları ise 2,5 - 3 kilo civarındadır. Yılda 70-90 arası yumurta verir. Günümüzde Endonezya haricinde çeşitli ülkelerde de yaygınlaşmaya başlamıştır. Nadir görülen bir ırktır.

<span class="mw-page-title-main">Orpington (tavuk)</span>

Orpington, İngiltere'de çeşitli tavuk ırklarının melezlenmesi sonucu elde edilmiş Tavuk Irkları'ndan biridir. Geniş ve düzgün görünümlü tüyleri vardır. Derileri beyazdır, yumurta kabuk renkleri ise açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişiklik gösterir. Ağırlıkları ortalama olarak horozlarda 4.2 - 5.0 kg, tavuklarda 3.5 - 4.0 kg arasındadır.