Uzun Köprü, Edirne'de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür. Eski adı Ergene Köprüsü idi. Köprü, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir.
Malabadi Köprüsü veya orijinal adıyla Akarman Köprüsü, Silvan'a 23,2 km uzaklıkta Silvan ilçe sınırları içerisinde yer alan ve Oğuz Türkleri'nden Artuklu beyliğinin önderi Hüsameddin Timurtaş tarafından yaptırılmış tarihi bir köprü. Silvan'dan rahatlıkla ulaşım imkânı vardır. Diyarbakır Tarihi Eserler Envanteri'ne kayıtlıdır. Malabadi Köprüsü 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Malabadi Köprüsü Silvan Belediyesi'nin logosunu oluşturan ana unsurdur. Malabadi Köprüsü Silvan ilçesine ait bir köprüdür.
Justinianus Köprüsü veya Sangarius Köprüsü, Türkiye'de, Geç Roma Döneminden kalma, Sakarya nehri üzerinde bir taş köprüdür. Yapı Doğu Roma İmparatoru Justinianus (527–565) tarafından başkent Konstaninopolis ile imparatorluğun doğu vilayetleri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için inşa ettirildi. Neredeyse 430 m uzunluğundaki köprü, dev ölçüleri nedeniyle dönemin yazar ve şairlerin eserlerine konu olmuştu. Justinianus'un Boğaziçi yerine gemiyle Anadolu'dan geçebilmek için kanal projesi planladığı ve köprünün bu projenin bir parçası olduğu iddiası uzmanlar tarafından tartışılmaktadır. Köprü, 2018'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi.
Köprüpazar Köprüsü, Roma döneminden kalma, günümüzde Türkiye'de, Aspendos yakınlarında Köprüçay (Eurymedon) nehri üzerinden geçen, 9 kemerli Eurymedon Köprüsü'nün temelleri üzerine Selçuklu Hanedanı tarafından 13. yüzyılda yapılmış, sivri kemerli bir köprüdür. Köprü eski Roma yapısının nehir yatağındaki ayak kalıntılarını takip ettiği için yol güzergâhının ortasında belirgin sapmalar görülür. Köprü 259,50 metre uzunluğunda olup, genişliği 9,44 metredir. Sütun kalınlıkları 9,60 metre, kemer açıklığı 23,52 metredir.
Dereköy Köprüsü, Rize'nin İkizdere ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. Tek gözlü köprü, basık sivri kemerlidir. Köprünün kemer kısmı ve korkulukları kesme taş, diğer kısımları ise moloz taş ile inşa edilmiştir. Köprü yolunun inşasında düzgün moloz taş kullanılmıştır. Korkulukları tabanda kare, bitimde ise oval şeklindedir. Ana kayaya oturtulan kemer ayaklarının iç yüzlerinde küçük nişler bulunmaktadır. Köprünün uzunluğu 36 metre, yüksekliği 9 metre, genişliği ise 3,40 metredir. Kabahor Deresi üzerine konumlanmıştır. 18. yüzyılda inşa edilmiştir. 2000 yılında onarılmıştır.
Nasrullah Köprüsü Kastamonu'da bulunan bir 16. Yüzyıl köprüsüdür. Köprü Kastamonu merkezde kenti ikiye ayıran Karaçomak çayı üzerindedir. Kastamonu tarihi Valilik Binasının kuzeybatısında ve Nasrullah Camisinın doğusundadır. 1501 yılında Kastamonu'da kadılık yapan Nasrullah Kadı tarafından yaptırılmıştır.
Varcanauli Köprüsü Gürcistan'da bulunan bir köprüdür. Kobuleti'ye 20 km uzaklıktaki Kintrişi Vadisinde konumlanmıştır. Oldukça büyük, geniş ve açıkça gözüken yarı dairesel ana hatları vardır. Taş bloklardan, kaba taşlardan ve harçtan yapılmıştır.
Kulaber Köprüsü veya Aşağıdurak Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Aşağıdurak köyünde bulunan bir 19. yüzyıl kemer köprüsüdür. İlçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta olan yapı, iki mesnetli kemer köprüdür. Köprü 29 metre uzunluğunda ve 2.8 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluklarının yapımının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprünün ortasında, kemerden aşağıya sarkan ve şakul görevi gören bir zincir bulunmaktadır. Köprünün girişinde ise basamak ve babalar bulunmaktadır. Köprünün girişindeki kitabede, yapım tarihinin hicri takvimi göre 1261 yılı olduğu yazmaktadır. Köprü ayaklarının üzerinde yer yer nişlere rastlamak mümkündür.
Çaneva Köprüsü veya resmi adıyla Ortaköy-Nurluca Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesindeki Nurluca köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Doğu-Batı yönünde uzanan köprünün, 1700'lü yıllarda inşa edildiği düşünülmektedir. Köprü 30.15 metre uzunluğunda ve 2.7 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluk bitimlerinin yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü yolu düzenli molozla döşenmiştir. 11 metre yüksekliğindeki köprü, Akyamaç-Ortaköy-Kito Yaylası-İlçe Merkezi bağlantılarının kesişim noktasında konumlanmıştır. Köprünün ayakları kaidenin üzerine oturtulmuştur. Tek gözlü ve basık yuvarlak kemerli olan köprünün kemer ayaklarının iç yüzünde ikişer tane niş bulunmaktadır. Ayrıca köprünün kuzeyinde betonarme bir köprü bulunmaktadır.
Yücehisar Köprüsü veya Lamgo Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesindeki Yücehisar köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Kuzey-Güney yönünde uzanan köprünün, 18. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Köprü 23.5 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluklarının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü yolu düzenli molozla döşenmiştir. 7 metre uzunluğundaki köprü, Uğrak ve Boğaziçi köylerinin yol ayrımında konumlanmıştır. Köprünün ortası kemer nedeniyle kavislidir. Köprüye yol kotundaki köprüyle ulaşılmaktadır. Tek gözlü ve yuvarlak kemerli olan köprünün kemer ayaklarının iç yüzünde nişler bulunmaktadır. Ayrıca köprünün doğusunda betonarme bir köprü bulunmaktadır.
Basık kemerli köprüler, mimarlıkta kemerleri 180° dereceden daha düşük bir açıya sahip köprülere verilen isimdir. 180° dereceden daha düşük açıya sahip olan kemerler, basık kemer olarak da adlandırılmaktadırlar.
Kantarlı Köprüsü veya Cunda Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesindeki Kantarlı köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprü 35.5 metre uzunluğunda ve 2.7 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluklarının yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprünün kemerinin ayakları dere yatağına oturtulmuştur. İki ucunda da basamaklar olan köprünün kemer ayaklarının iç yüzeyinde nişler yer almaktadır. Doğu-Batı doğrultusunda uzanan köprüden geçen yol düzenli moloz taştan yapılmıştır.
Tohumoğlu Köprüsü, Gümüşhane'nin 17 kilometre doğusundaki Harşit Çayı'nın üzerine inşa edilmiş bir köprüdür. Uzunluğu yaklaşık 65 metre olan köprünün genişliği 5,35 metredir. Köprü, Gümüşhane Köprüsü ile beraber Ekim 1575'te Ferruh Zad Oğlu Halebî tarafından inşa ettirilmiştir. Yuvarlak kemerli ve iki gözlü olan köprünün ayağında selyaran bulunmaktadır. Moloz taşlarla döşenmiş köprü yolu eğimlidir. Köprünün kemerleri 8,1 metre yükselikte olup yaklaşık 15 metre açıklığa sahiptir. Yapımında çoğunlukla kesme taş kullanılmış köprüde korkuluk ve süsleme bulunmamaktadır.
Ortanköy Köprüsü veya Goboş Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. Çamlıhemşin'e 5 kilometre uzaklıkta olan Goboş Köprüsü, yuvarlak kemerlidir. Köprünün kemer bölümü kesme taştan, köprü yolu ve duvarlar ise moloz taştan yapılmıştır. 51 metre uzunluğundaki köprü, 16 metre yüksekliğinde ve 2.9 metre genişliğindedir. Köprünün korkulukları ve yan duvarları 1989'da çimentoyla derzlenmiştir. Köprünün doğu ayağı toprak zemine, batı ayak doğal kayaya dikilmiştir.
Çaybaşı Kutu Mahallesi Köprüsü, Rize'nin Merkez ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve yuvarlak kemerli bir kemer köprüdür. 14 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 3 metredir. Mimari özelliklerinden 19. yüzyılda yapıldığı anlaşılan kemer köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Kemer ayakları dere yatağında olan köprü kuzey-güney doğrultusunda uzanmaktadır.
Dağdibi Köprüsü, Rize'nin Kalkandere ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve yuvarlak kemerli bir kemer köprüdür. 15 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 3 metredir. Köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Kemer ayakları ana kayaya oturtulmuş olan köprü kuzey-güney doğrultusunda uzanmaktadır.
Kömürcüler Köyü Köprüsü, Rize'nin Merkez ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve yuvarlak kemerli bir kemer köprüdür. 17,00 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2,80 metredir. Mimari özelliklerinden 19. yüzyılda yapıldığı anlaşılan kemer köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Kemer ayakları dere yatağında olan köprü kuzey-güney doğrultusunda uzanmaktadır.
Yeşildere Köprüsü, Rize'nin Merkez ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve basık kemerli bir kemer köprüdür. 10,00 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2,30 metredir. Mimari özelliklerinden 19. yüzyılda yapıldığı anlaşılan kemer köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Kemer ayakları ana kayanın üzerine inşa edilen köprü, kuzey-güney doğrultusunda uzanmaktadır. Köprünün kuzey ayağının iç yüzeyinde niş vardır.
Köprülü Köyü Köprüsü, Rize'nin Merkez ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve yuvarlak kemerli bir kemer köprüdür. 15,00 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 3,00 metredir. Mimari özelliklerinden 19. yüzyılda yapıldığı anlaşılan kemer köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Kemer ayakları ana kayaya oturtulmuş olan köprü kuzey-güney doğrultusunda uzanmaktadır.
Ortayol Köprüsü veya Meleskur Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve yuvarlak kemerli bir kemer köprüdür. 16,00 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2,40 metredir. Kemer ayaklarının iç yüzünde nişler bulunan köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Köprü ayakları ana kayaya inşa edilen köprüye merdiven ile ulaşılmaktadır.