M1 Garand, bir II. Dünya Savaşı yarı otomatik bir Amerikan piyade tüfeğidir. 30 kalibrelik mermi kullanan bu tüfekler 1936'da resmi olarak Birleşik Devletler ordusunun standart servis tüfeği olan sürgülü Springfield M1903 tüfeklerinin yerini almıştır. M1 de 1958'de M14'lerle değiştirilmiştir. M1'lerin geliştirilmiş versiyonu olan M14'ler hala Amerikan ordusu tarafından kullanılmaktadır. 1963'e hala kadar çok sayıda olan M1 kullanımı, 1966 itibarıyla gitgide azaldı.
Punisher, Gerry Conway, John Romita ve Ross Andru tarafından yaratılan ünlü bir çizgi roman karakteridir. İlk olarak The Amazing Spider-Man'ın 129. sayısında aslen bir suikastçı ve baş süper kahraman Örümcek Adam'in rakibi olarak ortaya çıkan bir anti-kahramandır.
Heckler & Koch PSG1 (Präzisions-Scharfschützen-Gewehr). Alman Heckler&Koch firması tarafından üretilen yarı-otomatik bir keskin nişancı tüfeğidir.
Silahın 1972 yazında Münih'te gerçekleşen Olimpiyat oyunlarında İsrail'li sporcuların öldürülmesine cevaben üretildiği söylenmektedir. Bunun sonucunda da genellikle en iyi keskin nişancılar tarafından kullanılan bu yüksek performanslı tüfek ortaya çıkmıştır. Özellikle Alman hükûmetinin ihracatına sıcak bakmaması ve tüfeğin yüksek fiyatı (12.000$-tüfek başına) nedeniyle 2005 yılında Amerika'ya satılan PSG1'in sayısı 400'ü geçmez. Genel olarak özel silah koleksiyoncuları tarafından satın alınmıştır. Heckler&Koch 2006 yılında PSG1A1 isimli yeni bir versiyonunu çıkardı. Bu versiyonda yeni Schmidt & Bender 3-12x50 Police Marksman dürbünü kullanıldı. PSG1 dünyanın en isabetli yarı-otomatik keskin nişancı tüfeklerinden biridir. Ayrıca bu tüfeğin MSG90 isimli askeri bir versiyonu da bulunmaktadır.
Vasili Grigoryeviç Zaytsev, Sovyet keskin nişancısı. Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası sahibidir.
Otto Moritz Walter Model, Alman mareşal. II. Dünya Savaşı sırasında çoğunlukla Doğu Cephesi'nde ve batıda savaşın ikinci yarısında yaptığı savunma savaşları ile bilinir. Wehrmacht'ın en iyi savunma taktiklerinin ismi olmuştur. Agresif bir panzer komutanı olmasına rağmen, iyi savunma savaş uygulayıcısı olarak tanındı. 9. Ordu'nun başında iken 1941-1942'deki yaptığı savunma savaşları sayesinde onun başarısı gelecekteki kariyerini belirledi.
Erwin König, Heinz Thorvald olarak da bilinir. Büyük ihtimalle propaganda için uydurulmuş bir Alman Binbaşı.
Keskin nişancı, uzun namlulu silahlarla —genellikle— uzun mesafeden hassas atış yapmak üzere yetiştirilmiş kimsedir. Çoğunlukla polis, asker gibi silahlı bir birlikte görev alan bu kimselere keskin nişancı tüfekleri ile özel eğitim verilir. Keskin nişancılar hedeflere çok uzaktan isabet kaydetmek ya da çok küçük hedefleri vurmak için keskin nişancı ekipmanlarını kullanırlar. Ayrıca, düşman tarafından görülmemeleri için gizlilik ve kamuflaj eğitimi alırlar.
Devam Savaşı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde 25 Haziran 1941 - 19 Eylül 1944 tarihlerinde gerçekleşen savaştır. Kış Savaşı'nın devamı niteliğinde olduğu için bu isimle adlandırılmıştır.
Mosin-Nagant, Rus yapımı elle kurmalı piyade tüfeğidir. Tüfek 1891 yılında Rus yüzbaşı Sergei Mosin ve Belçikalı Nagant firması tarafından tasarlanıp o yıl hizmete konulmuştur. 1965 yılına kadar üretilip 1998 yılına kadar hizmette kalmıştır. Rus-Japon Savaşı, Kore Savaşı, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı boyunca hep hizmette kalmıştır.
Kurmalı silah, kundağa bağlantı yerinin hemen önünde fişek yatağının arkasında ve tetiğin hemen üstünde yer alan ve tüfeği kullanan kişinin baskın elin tarafında yer alan bir kurma kolu vasıtasıyla atışa hazırlanan silah.
Simo Häyhä, Kızıl Ordu tarafından Beyaz Ölüm diye bilinen bir Fin keskin nişancısıdır. Kış Savaşı'nda modifiyeli bir Mosin-Nagant tüfeğiyle 505 Sovyet askerini öldürerek bir savaşta onaylanmış en yüksek sayıda düşman askeri öldürme rekoruna sahip olmuştur. Ayrıca daha sonrasında hafif makineli bir tüfek olan 9 mm'lik Suomi ile 200 düşman askeri daha öldürmüş ve teyit edilmiş toplam öldürülen asker sayısını 705'e çıkartıp bu sayıya 100 günden daha az bir sürede ulaşmıştır.
Lüdmila Mihaylivna Pavliçenko, II. Dünya Savaşı sırasında kadın Sovyet keskin nişancı. Savaş sırasında 309 Alman askerini öldürerek tarihteki en başarılı kadın keskin nişancı olarak kabul edilir.
Fyodor Matveyeviç Ohlopkov, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet keskin nişancısı idi.
Matthäus Hetzenauer, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, 3. Dağ Tümeninde görev yapan Avusturyalı keskin nişancı idi. 345 düşman askeri öldürmüştür. Tespit edilen en uzaktan düşman askerini öldürdüğü uzaklık 1100 metre olarak rapor edilmiştir. Matthäus Hetzenauer, Şövalye Haçı madalyası almıştır. Şövalye Demir Haçı aşırı savaş cesareti ya da başarılı askeri liderlikten dolayı verilmiştir.
Marie Ljalková-Lastovecká, II. Dünya Savaşı sırasında, Sovyet ordusunda bir Çek kadın keskin nişancısı idi. 12 yaşındayken anne ve babasını kaybetti; sonra Stanisławow'da teyzesi ile birlikte yaşadı. Orada ilk kocası Michal Ljalko ile tanıştı.
Roza Georgiyevna Şanina (Rusça: Роза Георгиевна Шанина;, İkinci Dünya Savaşı sırasında, Vilnüs Taarruzu sırasında on iki Alman keskin nişancısı da dahil olmak üzere elli dokuz kişiyi öldüren bir Sovyet keskin nişancısıydı. Şanina, 1941'de kardeşinin ölümünden sonra orduya katılmak için gönüllü oldu ve cephede savaşmayı seçti.
Nina Alexeyevna Lobkovskaya, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği Kızıl Ordusu'nda Teğmen rütbesine ulaşan ve keskin nişancı olarak görev yapan kadın asker.
Friedrich Pein ; II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda, Wehrmacht'ta bir Avusturyalı keskin nişancıydı. Matthäus Hetzenauer ile beraber Şövalye Demir Haçı alan iki askerden birisiydi.
Noah Petroviç Adamia, II. Dünya Savaşı'nda Sovyet Deniz Kuvvetleri'nde çarpışmış Sovyet keskin nişancıdır. Sivastopol Muharebesi'nde 200'den fazla Alman askerini öldürmesiyle tanınmaktadır.
Vasil Kvaçantiradze II. Dünya Savaşı'nın önde gelen keskin nişancıları arasında yer alan Sovyet keskin nişancısıdır. Vitebsk-Orşa Taarruzu sırasında Nazi Wehrmacht'ından en az 215 subay ve askeri ve savaş sırasında toplamda yaklaşık doğrulanmış 534 Nazi subay ve askerini etkisiz hale getirmiştir.