İçeriğe atla

Sulhi Dönmezer

Sulhi Dönmezer
DoğumOsman Sulhi[1]
10 Şubat 1918
İstanbul,[1] Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm3 Ağustos 2004 (86 yaşında)[1]
İstanbul, Türkiye
Defin yeriEdirnekapı Şehitliği, İstanbul
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye
Eğitimİstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Kariyeri
DalıHukuk, Ceza Hukuku, Kriminoloji
Çalıştığı kurumlarİstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Doktora
danışmanı
Tahir Taner

Osman Sulhi Dönmezer[1] (10 Şubat 1918,[1] İstanbul[1] - 3 Ağustos 2004,[1] İstanbul), Türk akademisyen, üniversite idarecisi, toplumbilimci ve hukukçu.

1934 yılında İstanbul Erkek Lisesi'ni ve 1938 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirmiştir. 1942 yılında doktorasını ve doçentlik sınavını vererek İstanbul Üniversitesi Ceza Hukuku Doçentliği'ne atanmıştır. 1946-1948 yıllarında Illinois Üniversitesinde araştırıcı ve ziyaretçi öğretim üyesi olarak çalışmıştır. 1949 yılında Profesör olmuştur. 1953 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı'na seçilmiş, 1957 yılında Ordinaryüs Profesörlüğe terfi etmiştir. 1943 yılında İstanbul Üniversitesi Kriminoloji Enstitüsü'nün kurulması çalışmalarına katılarak, 1955-1985 yılları arasında bu enstitü ve araştırma merkezinin müdürlüğünü de yapmıştır.

1985 yılında yaş haddi nedeniyle emekli olmuştur, daha sonra da 1995 yılına kadar İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Kriminoloji, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Toplumbilim,Kriminoloji, Ceza Hukuku, Türkiye'nin Sosyal Bünyesi derslerini vermiştir.

1975-1980 yılları arasında Avrupa Konseyi Kriminolojik Bilimler Konseyi üyeliğine seçilmiştir. 1988-1994 yılları arasında Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu üyeliği de yapmıştır. 1988 yılında Atatürk Dil ve Kültür Merkezine bağlı Atatürk Araştırma Merkezi üyeliğinde bulunmuştur.

Çalışmaları ve yayınladığı eserler dolayısıyla İstanbul Üniversitesi tarafından "hukuk" dalında, Marmara Üniversitesi tarafından "toplumbilim" dalında Fahri Doktor unvanına değer görülmüştür, Aydınlar Ocağı tarafından da İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenen törenle ''Şeyhül Müderrisin'' (Hocaların Hocası) unvanı verilmiştir.

Ayrıca, Milletlerarası Krimonoloji Derneği Yönetim Kurulu, Milletlerarası Ceza Hukuku Derneği, Milletlerarası Sosyoloji Derneği, Milletlerarası Basın Enstitüsü, Monako Adli Tıp Merkezi üyelikleri ile Amerika Suç ve Suçluluk Milli Konseyi muhabir üyeliklerine de seçilmiştir.

Evli ve 2 çocuk babasıdır. Kanser hastalığı sonucu 3 Ağustos 2004 günü İstanbul'da Gayrettepe'de bulunan konutunda yaşamını kaybetmiştir.[2] 5 Ağustos'ta devlet töreni ile Edirnekapı Şehitliği'nde toprağa verilmiştir.

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer İstanbul Eğitim Merkezi, ismini taşımaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezar Yeri Sorgulama". 16 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2022. 
  2. ^ "Prof. Dr. Dönmezer yaşamını yitirdi". hurriyet.com.tr. 3 Ağustos 2004. 6 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2020. 
  3. ^ "Sulhi Dönmezer'e Vefa". adalet.gov.tr. 26 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

Ahmet Faruk Erem, Türk hukukçu ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Muammer Aksoy</span> Türk hukukçu, siyasetçi, köşe yazarı ve entelektüel

Mustafa Muammer Aksoy, Türk hukukçu, siyaset adamı ve yazar.

İzzet Özgenç, Türk ceza hukukçusu. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ceza hukuku dersi vermektedir.

Yavuz Abadan, Türk hukukçu, siyasetçi ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Aysel Çelikel</span> Türk hukukçu

Aysel Çelikel, Türk hukukçu.

Tahsin Bekir Balta, Türk hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Işıl Karakaş</span>

Ayşe Işıl Karakaş veya Ayşe Işıl Ergüvenç, eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıcı ve akademisyendi. Karakaş'ın akademik çalışmaları insan hakları, bireysel özgürlükler ve Avrupa hukuku üzerine yoğunlaşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Duygun Yarsuvat</span> Türk akademisyen, hukukçu ve spor yöneticisi

Duygun Yarsuvat Türk akademisyen, hukukçu ve spor yöneticisi. 35. Galatasaray SK başkanı, 3. Galatasaray Üniversitesi rektörü ve Galatasaray Divan Kurulu eski başkanıdır.

Ergin Nami Nomer, 2004-2008 yılları arasında YÖK üyeliği yapmış olan Türk akademisyen. İstanbul Üniversitesi Milletlerarası Hukuk ve Milletlerarası Özel Hukuk Bülteni, 2002 yılında kendisi için özel sayı yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 3. olan hukuk fakültesi

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (MÜHF) Marmara Üniversitesine bağlı olarak İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Göztepe Yerleşkesinde eğitim veren hukuk fakültesidir.

Uğur İbrahimhakkıoğlu, Türk bürokrat.

Uğur Alacakaptan, Türk siyasetçi ve hukuk profesörüdür.

Ömer Recai (Galip) Okandan, Türk hukukçu, akademisyen ve üniversite idarecisi.

Prof. Dr. Şeref Ünal Türk hukukçu ve uluslararası yargıçtır.

Esra Yakut,(d. 1968, Eskişehir, Türkiye) Türk akademisyen, tarihçi, hukuk tarihçisi, yazar.

Bahattin Bahadır Erdem, Türk hukukçu, akademisyen ve siyasetçidir. Üyesi olduğu dönemde İYİ Parti'de Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı olarak üç yılı aşkın süre görev yapmış, 7 Mayıs 2024 tarihinde CHP'ye katılmıştır.

Nur Başar Centel Türk hukukçu, akademisyen.

Özlem Yenerer Çakmut Türk ceza hukuku ve ceza muhakemesi hukuku profesörüdür. Hamide Zafer ve Nur Centel ile yazdığı Türk Ceza Hukukuna Giriş kitabı ders kitabı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.