İçeriğe atla

Sulejman Tihić

Sulejman Tihić
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı
Görev süresi
28 Şubat 2006 - 6 Kasım 2006
Yerine geldiğiIvo Miro Jović
Yerine gelenNebojša Radmanović
Görev süresi
28 Şubat 2004 - 28 Ekim 2004
Yerine geldiğiDragan Čović
Yerine gelenBorislav Paravac
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı
Boşnak Üyesi
Görev süresi
5 Ekim 2002 - 6 Kasım 2006
Yerine geldiğiBeriz Belkić
Yerine gelenHaris Silajdžić
Demokratik Eylem Partisi Başkanı
Görev süresi
13 Ekim 2001 - 25 Eylül 2014
Yerine geldiğiAlija Izetbegović
Yerine gelenBakir Izetbegović
Ek makamlar
Halklar Meclisi Üyesi
Görev süresi
14 Nisan 2007 - 25 Eylül 2014
Kişisel bilgiler
Doğum 26 Kasım 1951(1951-11-26)
Bosanski Šamac, Yugoslavya (bugünkü Bosna-Hersek)
Ölüm 25 Eylül 2014 (62 yaşında)
Saraybosna, Bosna-Hersek
Partisi SDA
Evlilik(ler) Jasminka Tihić
Çocuk(lar) 3
Bitirdiği okul Saraybosna Üniversitesi
Mesleği Siyasetçi
Dini Sünni İslam

Sulejman Tihić (26 Kasım 1951 - 25 Eylül 2014) Boşnak siyasetçi. 2002-2006 yılları arasında Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı'nın 4. Boşnak üyesi olarak görev yaptı. Demokratik Eylem Partisi'nin üyesi ve daha sonra başkanıydı. 2007'den 2014'teki ölümüne kadar, Halklar Meclisi üyesi olarak görev yaptı.

Bosanski Šamac'ta doğdu. 1975 yılında Saraybosna Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından hakim, savcı ve avukat olarak çalıştı. 1992-95 Bosna Savaşı sırasında Sırp askerleri tarafından yakalandı ve hem Bosna hem de Sırbistan'daki toplama kamplarında işkence gördü. Savaşın ardından siyasete girdi. Halihazırda SDA'nın kurucu üyesi olarak, 2001 yılında başkan seçildi. 2002 genel seçimlerinde, Bosna Cumhurbaşkanlığının Boşnak üyesi seçildi ve 2006 yılına kadar üye olarak görev yaptı. Cumhurbaşkanlığı görevinin ardından 2007'de ulusal Halklar Meclisi üyesi olarak atandı. SDA'nın başkanı olarak başta 2008-2009 yılları arasında Prud Anlaşması ile ilgili olanlar olmak üzere birçok anayasal reform görüşmesinde yer aldı.

Kanser de dahil olmak üzere yıllarca süren sağlık sorunlarının ardından 25 Eylül 2014 tarihinde 62 yaşında Saraybosna'da öldü. İki gün sonra memleketi Bosanski Šamac'a defnedildi.

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen
Ivo Miro Jović
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı
2006
Sonra gelen
Nebojša Radmanović
Önce gelen
Dragan Čović
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı
2004
Sonra gelen
Borislav Paravac
Önce gelen
Beriz Belkić
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı
Boşnak Üyesi

2006-2010
Sonra gelen
Haris Silajdžić
Parti siyasi görevi
Önce gelen
Alija Izetbegović
Demokratik Eylem Partisi Başkanı
2001-2014
Sonra gelen
Bakir Izetbegović

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna</span> Bosna-Hersekin başkenti

Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkenti ve 2007 yılı sayımlarına göre 619.030 kişilik nüfusuyla en büyük kentidir. Saraybosna, ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu'nun ve fiilî başkenti Banyaluka olan Sırp Cumhuriyeti'nin de hukukî başkentidir. Saraybosna Kantonu'nun da merkezidir. Saraybosna, Bosna bölgesinin Dinar Alpleri'yle çevrili Saraybosna Vadisi içerisinde Miljacka Nehri'nin çevresinde kurulmuştur. Şehir, barındırdığı dinî çeşitliliğiyle bilinir. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevîlik, burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olagelmişlerdir. İşte bu yüzden Saraybosna, Avrupa'nın Kudüs'ü olarak kabul edilir. Saraybosna Balkanlar'daki kültürel şehirlerin en önemlilerinden biri olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Aliya İzzetbegoviç</span> Bosna-Hersekin ilk cumhurbaşkanı

Aliya İzzetbegoviç, 1992'de yeni bağımsızlığını kazanan Bosna-Hersek cumhurbaşkanlığı konseyinin ilk başkanı olan Boşnak siyasetçi, avukat, İslam filozofu ve yazardı. 1996 yılına kadar bu görevi yürüttükten sonra 2000 yılına kadar görev yapan Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Savaşı</span> Bosna Hersekte 3 yıl sürmüş askeri bir çatışma

Bosna Savaşı, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te meydana gelen uluslararası bir silahlı çatışmaydı. Savaşın, genellikle daha önceki bir dizi şiddet olayını takiben 6 Nisan 1992'de başladığı kabul edilir. Savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi. Ana savaşan taraflar, sırasıyla Hırvatistan ve Sırbistan tarafından yönetilen ve sağlanan proto-devletler olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti güçleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Željko Komšić</span>

Željko Komšić, Bosnalı Hırvat siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Federasyonu</span> Federasyon

Bosna-Hersek Federasyonu (Federacija Bosne i Hercegovine, Федерација Босне и Херцеговине,

<span class="mw-page-title-main">Dayton Anlaşması</span> 1995te Bosna Savaşını sona erdiren barış antlaşması

Bosna Hersek'te Barış için Genel Çerçeve Anlaşması, bilinen adıyla Dayton Anlaşması veya Dayton Anlaşmaları ABD'nin Ohio eyaletindeki Dayton kenti yakınlarındaki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde 21 Kasım 1995 tarihinde anlaşmaya varılan ve 14 Aralık 1995 tarihinde Paris'te Bosna-Hersek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Slobodan Milošević ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tuđman tarafından resmen imzalanan barış anlaşmasıdır. Bu anlaşmalar, çok daha büyük Yugoslav Savaşları'nın bir parçası olan ve üç buçuk yıl süren Bosna Savaşı'na son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Bakir Izetbegović</span>

Bakir Izetbegović, Bakir İzzetbegoviç Boşnak siyasetçi. Bosna-Hersek Kurucu Cumhurbaşkanı Alija Izetbegovic'in oğludur. Demokratik Eylem Partisi (SDA) Başkanı. 2010-2018 yılları arasında Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Boşnak Üyesi olarak görev yaptı. Bu süre içerisinde 2012, 2014, 2016 ve 2018 yıllarında olmak üzere dört kez Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Nikola Špirić</span> Sırp siyasetçi

Nikola Špirić, Bosnalı Sırp siyasetçi. 2007-2012 yılları arasında Bosna-Hersek Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Dragan Čović</span>

Dragan Čović, Bosnalı Hırvat siyasetçi. Bosna-Hersek Hırvat Demokrat Birliği lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Eylem Partisi (Bosna-Hersek)</span> Aliya İzzetbegoviç tarafından kurulmuş siyasi parti

Demokratik Eylem Partisi, Bosna-Hersek'te muhafazakâr ve Boşnak bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Sosyal Demokrat Partisi</span> Bosna Hersekte sosyal-demokratik siyasi parti

Bosna-Hersek Sosyal Demokrat Partisi Bosna-Hersek'te sosyal-demokrat bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Zlatko Lagumdžija</span> Bosnalı siyasetçi

Zlatko Lagumdžija, Bosnalı siyasetçi. 2001-2002 yılları arasında 4. Bosna-Hersek Bakanlar Kurulunun Başkanı, 2001-2002 ve tekrar 2012-2015 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. 1997'den 2014'e kadar Sosyal Demokrat Parti'nin başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Šefik Džaferović</span> Boşnak Politikacı (SDA)

Šefik Džaferović, Boşnak siyasetçi. Demokratik Eylem Partisi (SDA) başkan yardımcısı ve Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı eski Boşnak üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Jovan Divjak</span> Boşnak general

Jovan Divjak (Sırpça ;Јован Дивјак, Bosna Savaşı sırasında 1994 yılına kadar Bosna ordusunun ana kurmay Komutan Yardımcısı olarak görev yapan bir Bosnalı ordu generaliydi.

Atıf Dudaković Bosna-Hersek Cumhuriyeti Ordusunda görev yapmış emekli bir Bosnalı generaldir. Bosna Savaşı sırasında Dudakoviç, 5.Kolordu'nun ve 1991'den 1995'e kadar kuşatılan Bihać yerleşim bölgesinin komutanıydı. Savaştan sonra Bosna-Hersek Federasyonu Ordusu'nun generali oldu. 2018 yılında savaş suçlarıyla suçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Denis Bećirović</span> Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Başkanı

Denis Bećirović Boşnak akademisyen ve siyasetçi. Mevcut Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Boşnak üyesi ve Sosyal Demokrat Parti başkan yardımcısı. Daha öncesinde 2006-2018 yılları arasında Temsilciler Meclisi üyesi, 2019-2022 yılları arasında da Halklar Meclisi üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Terzić</span> Eski Bosna-Hersek Başbakanı

Adnan Terzić, Boşnak bir siyasetçi. 23 Aralık 2002'den 11 Ocak 2007'ye kadar Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.

Beriz Belkić, Bosna Hersekli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Bosanska Krajina'da Boşnaklar arası çatışma</span>

Boşnaklar Arası Savaş, Saraybosna'da Aliya İzzetbegoviç'in liderliğindeki Bosna-Hersek Cumhuriyeti Ordusu ile Velika Kladuşa'da Fikret Abdiç'in liderliğindeki Batı Bosna Özerk Bölgesi arasında 1993 ile 1995 yılları arasında yaşanan iç savaşı ifade etmektedir. Savaş, Bosna-Hersek Cumhuriyeti Ordusu'nun zaferiyle ve Batı Bosna Özerk Bölgesi'nin lağvedilmesiyle sonuçlanmıştır.