İçeriğe atla

Suha Özkan

Suha Özkan
Kişisel bilgiler
Doğum14 Haziran 1945
Ankara
Çalışma ve başarıları
Bilimsel çalışmalarSedad Eldem: An Architect in Turkey (1987)
Selçuk Batur İçin Mimarlık Yazıları (2005)
Modern Türk Mimarlığı 1900-1980 (2007)
Ödül(leri)1994 Ulusal Mimarlık Ödülleri Mesleğe Katkı Başarı Ödülü

Suha Özkan (d.14 Haziran 1945, Ankara) Türk mimar, mimarlık eleştirmeni, teorisyen ve öğretim görevlisi.

Hayatı

1945 yılında Ankara’da dünyaya gelen Suha Özkan Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden 1967 yılında mimar olarak mezun oldu. Aynı üniversitede önce doçent sonra da profesörlük unvanını aldı. 1977 yılında Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı, 1979 yılında ise rektör yardımcısı oldu. Türkiye’de ve Türkiye dışında birçok mimarlık yarışmasında, üniversite, akademik kurumlar ve diğer mimarlık kurumlarında çeşitli görevler aldı. Bu kurumlar arasında Hassan Fathy Enstitüsü, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Merkezi, Aga Khan Mimarlık Ödülü Yöneticiliği (1982-2007) UIA Uluslararası Mimarlar Birliği Konsey üyeliği (2002-2008) ve UIA 2005 Kongre Başkanlığı da yer almaktadır. World Architecture Community22 Aralık 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'nin Kurucu Başkanı ve ABD Mimarlık Enstitüsü’nün yegâne Türk Onursal Üyesi olan (Hon F AIA) Prof. Dr. 1994 yılında Ulusal Mimarlık Ödülleri, Mesleğe Katkı Başarı Ödülü’nü almış ve birçok uluslararası yarışma düzenlemiş ve jürilerde başkanlık gibi etkin görevler almıştır. Ayrıca Tepe Mimarlık Kültürü Merkezi ve XXI Dergisi’nin kurucularındandır.[1]

Ödüller

Kitapları

  • 1987: Sedad Eldem: An Architect in Turkey (Sibel Bozdoğan, Hans Hollein ve Engin Yenal ile birlikte)[2]
  • 2005: Sedad Eldem (Sibel Bozdoğan ve Engin Yenal ile birlikte)[3]
  • 2005: Selçuk Batur İçin Mimarlık Yazıları (Ersen Gürsel ve Ayda Arel ile birlikte)[4]
  • 2007: Modern Türk Mimarlığı 1900-1980 (Renata Holod ve Ahmet Evin ile birlikte)[5]

Kaynakça

  1. ^ "Suha Özkan". Arkitera.com. 15 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 
  2. ^ "Sedad Eldem: An Architect in Turkey". Arkitera.com. 11 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 
  3. ^ "Sedad Eldem". Arkitera.com. 11 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 
  4. ^ "Selçuk Batur İçin Mimarlık Yazıları". Arkitera.com. 1 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 
  5. ^ "Modern Türk Mimarlığı 1900-1980". Arkitera.com. 11 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

Turgut Cansever, Türk mimar, şehir plancısı, düşünür. Dünyada üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü almış tek mimardır. "Bilge Mimar" da olarak anılır. Kent, imar, koruma alanlarında pek çok görev almış, Beyazıt Meydanı'nı tasarlamıştır. Türkiye'deki ilk sanat tarihi doktora tezinin sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Sedad Hakkı Eldem</span> Türk mimar (1908–1988)

Sedad Hakkı Eldem, Türk mimar, akademisyen ve yazar. 20. yüzyılın önde gelen Türk mimarlarındandır. Osmanlı dönemi evleri ve 18. ve 19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalar ve klasik Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalar yaparak, mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nezih Eldem</span> Türk mimar

Nezih Eldem, Türk mimardır.

Maruf Önal Türk mimar.

İkinci Ulusal Mimari Akımı veya Yeni Yöreselcilik, 1939 ile 1950 yılları arasında Türkiye’de etkisini göstermiş ve dönemin yükselen totaliter ve milliyetçi düşünce ve üsluplarından etkilenmiş bir mimarlık üslubudur.

<span class="mw-page-title-main">Uğur Tanyeli</span>

Uğur Tanyeli, Türk mimar, akademisiyen, mimarlık tarihçisi ve kuramcısı.

İlhan Türegün, Türk mimar. En çok Expo 58 için tasarladığı Türkiye Pavyonu ile tanınmıştır. Bu proje Türkiye mimarlık tarihininin 1950’li yıllardaki en önemli uygulamalarından birisi olarak kabul edilmektedir.

Yüksel Okan Türk mimardır. Türkiye mimarlık tarihinin en önemli örneklerinden kabul edilen Büyük Ankara Oteli’nin mimarıdır.

<span class="mw-page-title-main">SSK Zeyrek Tesisleri</span> Türkiyede kamu binası

SSK Zeyrek Tesisleri İstanbul ili Fatih ilçesi, Atatürk Bulvarı üzerinde Zeyrek semtindeki Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) eski müdürlük binasıdır. Kurumun kapatılmasıyla Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı hizmet birimi olarak kullanılmaktadır. İstanbul Manifaturacılar Çarşısı karşısındadır.

Ersen Gömleksizoğlu Türk mimardır. Türkiye mimarlık tarihinde önemli bir yere sahip olan Tandoğan Öğrenci Yurdu'nu tasarlamıştır.

Ulusal Mimarlık Ödülleri veya Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri 1988 yılında beri Mimarlar Odası tarafından düzenlenen bir sergiler ve ödüller etkinliğidir. 1988 yılında beri her iki yılda bir düzenlene bu etkinliklerin amacı hem Türkiye’de mimarlık mesleğini hem mimarlığı kültürel olarak geliştirme hedefini gütmektedir.

Sinan Ödülü veya Mimar Sinan Büyük Ödülü veya Ulusal Mimarlık Ödülleri Büyük Ödülü Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında verilen en önemli mimarlık ödülüne verilen isimdir.

Ersen Gürsel, Türk mimar.

Erkut Şahinbaş Türk mimar. 2012 yılında Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında verilen ve Türkiye'deki en önemli mimarlık ödüllerinden birisi olan Sinan Ödülü'nü kazandı.

Sibel Bozdoğan mimar, öğretim üyesi, mimarlık tarihçisi ve eleştirmeni.

<span class="mw-page-title-main">Afife Batur</span>

Afife Batur, Türk bir mimar, mimarlık tarihçisi ve eğitimcidir. İTÜ Mimarlık Fakültesinde profesör olarak cumhuriyet dönemi Türkiye mimarisi, geç dönem Osmanlı mimarisi, çağdaş mimarlık, rölöve ve restorasyon alanlarında ders vermiş, sayısız tez danışmanlığı yürütmüştür.

Aşağıdaki liste, kayda değer Türk mimarlarının ismini alfabetik bir sırayla gösteren listedir.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi</span>

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Falkültesi, Fındıklı, Dolmabahçe ve Beşiktaş SEM yerleşkelerinde yer alır. Fakültede mimarlık, iç mimarlık, endüstriyel tasarım ve şehir ve bölge planlama bölümleri bulunur. 1882'de kurulan “Mekteb-i Sanayi-i Nefise-i Şahane’de açılan üç bölümden biri Mimarlık’tır. Mimarlık Bölümü, Mimarlık Akreditasyon Kurulu tarafından 2014 yılında 6 yıllık ulusal tam akreditasyona layık görülmüştür. Mimarlık Bölümü eğitiminin uluslararası alandaki eşdeğerliği ve tanınırlığı ise, RIBA destekli UNESCO-UIA Geçerlilik Onaylama Sistemi’ne yapılan başvuru sonrasındaki değerlendirmelerde UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi tüzüğüne tam uygunluk sağladığı görüldüğünden, Lisans/ Bachelor ve Yüksek Lisans/ Master eğitimleri bağlamında, Kasım 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 5 yıl süreyle onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Emre Arolat</span> Türk mimar ve akademisyen

Emre Arolat, Türk mimar.