İçeriğe atla

Sufi Hanlığı

Sufi Hanlığı
1359-1388
BaşkentÜrgenç
Yaygın dillerÖzbekce
Resmî din
Sünni İslam
HükûmetMonarşi
Han 
• 1359 - 1361
Ak Sufi
• 1361 - 1372
Hüseyin Sufi
• 1372 - 1380
Yusuf Sufi
• 1380
Balankhi
• 1380 - 1388
Süleyman Sufi
Tarihçe 
• Kuruluş
1359
• Yıkılış
1388
Öncüller
Ardıllar
Özbek Hanlığı
Timurlular

Sufi Hanlığı, Kungrat Hanedanı tarafından günümüz Özbekistan'ın Harezm bölgesinde kurulmuş hanlıkdır. Hanedalığın bağımsızlığı kısa ömürlü olmasına rağmen aralıklı olarak Timur İmparatorluğu'nun valileri olarak yönetmeye devam ettiler. 1505'te Şeybanîler Hanedanı tarafın hanedanlık yok edilmiştir. Sufiler hiçbir zaman Harezmşah unvanını kullanmadılar.[1]

Kökenler

Kungrat Hanedanı'nın atası bir Moğol soylusu ve Kungrat kabilesinin bir üyesi olan Naghday Biy'dir.[2] Hanedanlığın Börçigin imparatorluk ailesiyle soy bağıda vardır. Cengiz Han'ın eşi Börtenin erkek kardeşinin soyundan geliyordu.[3] Naghday Biy ilk başlarda Özbek Han'ın ordusunun başkomutanı olarak görev yapıyordu kendisi bu göveri bırakıp sufi oldu ve Harezm'e gitti[4].

Tarih

Harezm darphanesinde basılmış, Hüseyin Sufi'nin 1365/6 tarihli sikkesi
Harezm darphanesinde basılmış, Yusuf Sufi'nin 1375/6 tarihli sikkesi

Hüseyin Sufi Harezm'in kuzey kesimlerini kontrol altına aldı.[4] 1364'ten itibaren kendi adına sikkeler bastırıldı. Çağatay hanlarına tahsis edilen Kath ve Hive'yı da ele geçirdi.[1] Timur ile çatışmaya yol açtı ancak 1369'da Mâverâünnehir'i Timur kendi egemenliği altında birleştirdi. Bir kukla Çağatay hanını elinde tutan Timur, 1370'lerin başlarında Kath ve Hive'yi Hüseyin Sufi'den kendisine teslim edilmesini istedi ama kabul etmedi.[5] Timur'un 1372'de Kath hızla ele geçirdi. Hüseyin Sufi Ürgenç'i takviye etmeye ve orada kalmaya karar verdi ancak Timur'un ordusu tarafından kuşatıldı ve kuşatma sırasında Hüseyin Sufi öldü.[5]

Hüseyin Sufi tahtta geçti ve Timur ile bir barış imzaladı ve Timur'un ordusu Harezm'den ayrıldı.[5] Ertesi yıl Yusuf Sufi Timur'un topraklarını işgal ederek ve Kath ve Hiva'yı geri almaya çalışarak Timur'u kışkırttı. Timur'un 1373'te kendisine karşı ikinci bir sefere çıkmasına neden oldu, ancak Yusuf Sufi hemen özürlerini gönderdi[6] ve barış karşılığında kızı Hanzade Begüm'ü Timur'un oğlu Cihangir Mırza ile evlendirdi[7]. Yusuf Sufi'nin Timur topraklarına devam eden akınları Ürgenç'i 1379'da kuşatmasıyla sonuçlandı; Yusuf Sufi kuşatmanın ortasında öldü ve Timur şehrin teslim olmasını istedi[1]. Ürgenç'liler reddetti ve Timur'un ordusu zorla ele geçirdi ve şehir yağmalandı[8].

Sufilerin yenilgisi, Harezm üzerindeki hâkimiyetlerini sarsmadı. Süleyman Sufi Han Altınordu hükümdarı Toktamış Han ile ittifak kurdular ve Mâverâünnehir'i birlikte işgal ettiler. Timur hemen Harezm'i ele geçirdi ve Mâverâünnehir'i kontrol altına aldı.[9]

Timur'un himayesindeki Sufiler

Bağımsızlık kaybına rağmen, Timura sadık kaldılar ve Timur İmparatorluğu'nda bir rol oynadılar. 14. yüzyılın sonunda Yayık Sufi Timur'un ordusunda yüksek bir konuma ulaştı. 1393 - 1394 yıllarında Timur'a isyan etti. Timur Harezm e geldi isyanı bastırdı ve Yayık Sufi hapsedildi[10].

Kaynaklar ve Dipnotlar

  1. ^ a b c Bosworth 1978, s. 1064.
  2. ^ Yuri Bregel, Tribal tradition and dynastic history: The early rulers of the Qongirats according to Munis, Asian and African studies, vol. 16, number 3 (1982), p. 387
  3. ^ Bregel (1982, s. 362, 365)
  4. ^ a b Bregel (1982, s. 387)
  5. ^ a b c Manz 1989, s. 11; Hildinger 1997, s. 328; Ashrafyan 1999, s. 328
  6. ^ Manz 1989, s. 69; Hildinger 1997, ss. 176-177; Ashrafyan 1999, s. 329
  7. ^ Hildinger 1997, ss. 176–177.
  8. ^ Hildinger 1997, s. 177.
  9. ^ Manz 1989, s. 71; Bosworth 1978, s. 1064; Ashrafyan 1999, s. 329
  10. ^ Manz 1989, s. 102.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Han</span> Moğol İmparatorluğunun kurucusu ve ilk hükümdarı (1162–1227)

Cengiz Han,, Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk Kağanı olan Moğol komutan ve hükümdardır. Hükümdarlığı döneminde gerçekleştirdiği hiçbir savaşı kaybetmeyen Cengiz Han, dünya tarihinin en büyük askerî liderlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. 13. yüzyılın başında Orta Asya'daki tüm göçebe bozkır kavimlerini birleştirip, bir ulus hâline getirerek Moğol siyasi kimliği çatısı altında toplamıştır. Cengiz Han, hükümdarlığı döneminde 1206-1227 arasında, Kuzey Çin'deki Batı Xia ve Jin Hanedanı; Türkistan'daki Kara Hıtay, Maveraünnehir; Harezm, Horasan ve İran'daki Harezmşahlar, Kafkasya'daki Gürcüler, Deşt-i Kıpçak'taki Rus Knezlikleri, Kıpçaklar ile İdil Bulgarları üzerine seferler yaptı. Bunların sonucunda Pasifik Okyanusu'ndan Hazar Denizi'ne ve Karadeniz'in kuzeyine kadar uzanan bir imparatorluk kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Türk devletleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste tarih boyunca Türk halkları tarafından kurulmuş özerk cumhuriyet, bağımsız cumhuriyet, beylik, imparatorluk ve hanedanlık hakkındadır.

<span class="mw-page-title-main">Timur</span> Timur İmparatorluğunun kurucusu ve ilk hükümdarı (1336–1405)

Timur sonrasında Timur Küregen, Timurlu İmparatorluğu'nun kurucusu olan Türk veya Türk-Moğol asker ve komutan. 1370'ten itibaren düzenlediği seferlerle günümüzdeki Orta Asya, Rusya, İran, Hindistan, Afganistan, Kafkasya, Ortadoğu ve Anadolu'nun büyük bir bölümünü ele geçirmiştir. Çağatay ulusunu oluşturan boylardan Barlaslar'ın önderi olan Turagay ile Tekina Hatun'un çocuğu olarak 1336'da Semerkant yakınlarındaki Şehr-i-Sebz'e bağlı Hoca Ilgar köyünde dünyaya gelen Timur, 1370'te Çağatay Hanlığı'nın batısını denetim altına alan askeri bir lider olarak kendini göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Timur İmparatorluğu</span> Asyada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk

Timur İmparatorluğu, Timurlu Devleti, Timurlular veya Turan İmparatorluğu, Fars ve İslam medeniyeti unsurları ile Türk-Moğol devlet ve askeri teşkilat unsurlarını bünyesinde barındıran Emir Timur tarafından kurulmuş bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Harezmşahlar Devleti</span> Orta Asyanın Harezm bölgesinde kurulu eski bir Türk devleti (1077–1231)

Harezmşahlar veya Harzemşahlar Devleti, Orta Asya'da Harezm bölgesinde Kutbeddin Muhammed Harezmşah tarafından kurulan Türk-İran geleneğine dayalı bir devlettir. Bu devlet, Anadolu Selçuklu Devleti ile 1230 yılında yapılan Yassıçemen Muharebesi sonucunda iyice zayıflamış, 1231 yılında Celaleddin Harezmşah'ın ölümü ile yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mâverâünnehir</span> Tarihî bölge

Maveraünnehir, Orta Asya'da, Ceyhun ve Seyhun nehirleri arasında kalan tarihi bölge.

<span class="mw-page-title-main">Nogay Ordası</span> Türk devleti

Nogay Ordası, Altın Orda yıkıldıktan sonra 14. yüzyılın sonlarında Kafkasya ve Deşt-i Kıpçak bölgesinde Cengiz Han'ın sülalesinden olmayan Moğol Mangıt boyunun önderi Edige tarafından kurulmuş bir Türk devleti.

<span class="mw-page-title-main">Harezm</span>

Harezm, Ceyhun Nehri'nin Aral Gölü'ne döküldüğü yerin her iki yanında yer alan tarihsel bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk tarihi</span> Türk topluluklarının ortak tarihi

Türk tarihi, günümüzdeki Türk halklarının ve yabancı halkların arasında Türk dilini konuşmuş olan Türk topluluklarının ortak tarihidir. Göktürklerden önce var olmuş Türk dili konuşan topluluklar bazı tarihçiler tarafından, Türk tâbiri yerine Ön Türk tabiri ile anılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Karakoyunlular</span> 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurduğu bir devlet

Karakoyunlular ya da Karakoyunlu Devleti, başkenti Tebriz olan ve 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurmuş olduğu bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Hive Hanlığı</span> Orta Asyada 1512-1920 yılları arasında var olmuş Özbek devleti

Hiva Hanlığı, günümüz Özbekistan, Türkmenistan ve Kazakistan sınırları içinde kalan bir alanda, 1512-1920 yılları arasında varlığını sürdürmüş olan Özbek devleti. Buhara Hanlığı ve Hokand Hanlığı ile birlikte "Özbek üç hanlığı" olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Moğol İmparatorluğu</span> 13. ve 14. yüzyılda hüküm sürmüş olan, tarihin bitişik sınırlara sahip en büyük kara imparatorluğu

Moğol İmparatorluğu, 13. ve 14. yüzyıllarda tarihin en büyük bitişik imparatorluğuydu. Doğu Asya'da bugünkü Moğolistan'da ortaya çıkan Moğol İmparatorluğu, en güçlü döneminde Japon Denizi'nden Doğu Avrupa'nın bazı bölgelerine kadar uzandı, kuzeye doğru Kuzey Kutbu'nun bazı bölgelerine kadar uzandı; doğuya ve güneye doğru Hint alt kıtasının bazı bölgelerine girdi, Güneydoğu Asya'yı istila etmeye çalıştı ve İran Platosu'nu fethetti; ve batıya doğru Levant ve Karpat Dağları'na kadar uzandı.

<span class="mw-page-title-main">Revan Hanlığı</span> 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren Türk hanlığıdır. Kökeni Türk olan hanlığın bayrağında elinde kılıç tutan bir aslan sembolü vardır.

Revan Hanlığı, merkezi günümüzdeki Erivan şehrini başkent olarak seçen ve 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren hanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Buhara Emirliği</span>

Buhara Emirliği, Aştarhan hanedanı'nın son hanı olan Ebül Gazi zamanında, Muhammed Rahim Han yönetimindeki Moğol kökenli Mangıtlar tarafından kurulan Özbek devleti. Moğol kökenli ancak Cengiz Han soyundan olmayan Mangitler 1747'de Buhara'yı işgal ederek 1753'te Emirliğini ilan etmişti. Dönemin Orta Asya'nın töresine göre Cengiz Han soyundan gelmeyen Han olamadığı için 1756'de "Amīr al-Mu'minīn" unvanını kullanmıştı. Ve 1785 yılında Aştarhan hanedanının Buhara Hanlığını yok etmişti.

Kanglılar veya Kao-ch'e'lar, Türk tarihinin ve coğrafyasının önemli bir bölümünde rol oynamış Türk boylarından birisi olmakla birlikte, 12. yüzyıl öncesi tarihleri ve kökenleri, kaynakların bilgi vermeyişine bağlı olarak karanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Ürgenç</span>

Ürgenç veya Gürgenç, Özbekistan'da şehir.

Kuteybe bin Müslim, Emevilerin en önemli Arap komutanlarından birisi ve Horasan'ın Emevi valisidir.

Belh savaşı Timur'un iktidara gelmesinin anahtarı olan savaştı ve onu Mâverâünnehirdeki batı Çağatay'ın hükümdarı haline getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Timurlu fetihleri</span> Timurluların savaşları ve seferleri

Timurlu fetihleri veya Timurlu savaşları, 14. yüzyılın yedinci on yılında Timur'un Çağatay Hanlığı üzerindeki kontrolü ile başlamış ve 15. yüzyılın başında Timur'un ölümüyle sona ermiştir. Timur, savaşlarının büyük ölçekliliği ve bu savaşlarda genel olarak yenilmemesi nedeniyle, tüm zamanların en başarılı askeri komutanlarından biri olarak kabul edilmiştir. Bu savaşlar, Timur'un Orta Asya, İran, Kafkaslar ve Levant ile Güney Asya ve Doğu Avrupa'nın belirli bölgeleri üzerindeki üstünlük kurması ve Timur İmparatorluğu'nun kuruluşu ile sonuçlanmıştır. Tarihçiler, seferlerin o sıradaki dünya nüfusunun yaklaşık %5'ini oluşturan 17 milyon insanın ölümüne neden olduğunu tahmin etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Turpan Hanlığı</span>

Turpan Hanlığı 1487 yılında Doğu Çağatay Hanı; Yunus Han'ın ikinci oğlu Ahmed Han tarafından Doğu Türkistan topraklarının kuzeyinde kurulmuştur. Hanlığın başkenti Turpan şehridir.