İçeriğe atla

Sufi Ebu Talib

Sufi Ebu Talib
Sufi Ebu Talib, 1978-1983 arası
Mısır devlet başkan vekili
Görev süresi
6 Ekim 1981 - 14 Ekim 1981
Yerine geldiğiEnver Sedat
Yerine gelenHüsnü Mübarek
Mısır Temsilciler Meclisi başkanı
Görev süresi
4 Kasım 1978 - 4 Kasım 1983
Yerine geldiğiSeyid Marei
Yerine gelenMohamed Kamel Leilah
Kişisel bilgiler
Doğum 27 Ocak 1925(1925-01-27)
Tamiya, Feyyum, Mısır Krallığı
Ölüm 21 Şubat 2008 (83 yaşında)
Kuala Lumpur, Malezya
Evlilik(ler) Vafeya el Otefi
Çocuk(lar) iki oğul, iki kız
Bitirdiği okul Kahire Üniversitesi, Paris Üniversitesi, Roma La Sapienza Üniversitesi

Sufi Ebu Talib (d. 27 Ocak 1925, Tameyya, Mısır – ö. 21 Şubat 2008, Malezya), Mısırlı siyasetçi. 1978'den 1983'e kadar Halk Meclisi Başkanı olarak görev yaptı ve 6 Ekim 1981 tarihinde Enver Sedat'ın suikast sonucu öldürülmesi üzerine, Hüsnü Mübarek'in yeni devlet başkanı olmasına kadar sekiz gün boyunca Mısır devlet başkanı Vekili olarak görevi üstlendi.

İlk yılları

Lise'yi tamamlanmasından sonra, 1946 yılında Kahire Üniversitesi Hukuk Fakültesine katıldı ve lisans derecesini aldı. 1947 yılında Kamu Hukuku diplomasını aldı ve 1948 yılında kendisine burs verilerek Fransa'ya gönderildi. Paris Üniversitesi'ne katıldı ve 1949 yılında Hukuk ve Roma Hukuk Tarihi diploması aldı. 1950 yılında Özel Hukuk alanında bir diploma aldı. 1957 yılında doktorasını aldı. 1959 yılında Roma Sapienza Üniversitesi Akdeniz Kanunları diploması aldı. İslami Araştırmalar Akademisi üyesi olarak, Kahire Üniversitesi Rektörü olarak görev yapmış ve Fayoum Üniversitesi'ni kurmuştur.

Siyasi hayatı

1978 yılında, Ebu Taleb Halk Meclisi Başkanı seçildi. Devlet Başkanı Enver El Sedat'a 6 Ekim 1981 tarihinde suikast yapıldığında, Ebu Talib Mısır Devlet Başkanlığına aday oldu ve geçici Devlet Başkan Vekili oldu. Başkanlık için ciddi bir aday olarak kabul edilmiyordu ve Devlet Başkan Yardımcısı Hüsnü Mübarek'in lehine sadece, sekiz gün sonra kenara çekildi.

Ölümü

Sufi Ebu Talib 83 yaşında 21 Şubat 2008 tarihinde Malezya'da vefat etti. Ebu Talib, Kahire el-Ezher Üniversitesi mezunlarının bir mezunlar toplantısı için Malezya'yı ziyaret etmişti.

Dış bağlantılar

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen:
Sayed Marey
Mısır Halk Meclisi Başkanı
4 Kasım 1978 – 4 Kasım 1983
Sonra gelen:
Dr. Mohamed Kamel Leilah
Önce gelen:
Enver Sedat
Mısır devlet başkanı
6 Ekim 1981 – 14 Ekim 1981
Sonra gelen:
Hüsnü Mübarek

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Celalettin Arif</span> Türk siyasetçi ve diplomat

Celalettin Arif, İstanbul Barosu'nun eski başkanlarından olan Celalettin Arif, TBMM'nin kurulması ile birlikte yürütme görevi verilen I. İcra Vekilleri Heyeti ve (ismen) II. İcra Vekilleri Heyeti'nde Adliye Vekilliği ve TBMM 1. Dönemde Erzurum milletvekilliği yapmış hukukçu ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Enver Sedat</span> 3. Mısır devlet başkanı

Muhammed Enver Sedat, Mısırlı asker, siyasetçi ve Mısır'ın üçüncü devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cihan Sedat</span>

Cihan Sedat, yazar, akademisyen ve edebiyat eleştirmenidir. Eski Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat'ın eşi.

<span class="mw-page-title-main">Hüsnü Mübarek</span> 4. Mısır devlet başkanı

Muhammed Hüsnü es-Seyyid Mübarek, Mısırlı asker ve siyasetçi. 1981-2011 yılları arasında 30 yıl Mısır'ı yönetmiş, Mısır devlet başkanlığı görevini üstlenmiştir. 2011'in Ocak ayında başlayan yaygın halk gösterilerinden sonra, önce 10 Şubat 2011 tarihinde yetkilerini yardımcısı olan Ömer Süleyman'a devretmiş, ertesi gün de görevinden istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Menahem Begin</span> 6. İsrail başbakanı

Menahem Begin (İbranice: מְנַחֵם בֵּגִין‎, lit. "

<span class="mw-page-title-main">Halid el-İslâmbûlî</span>

Halid Ahmed Şevki el-İslâmbûlî, 6 Ekim 1981 tarihinde yıllık 6 Ekim zafer geçit töreni sırasında Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat'ın suikastini planlayan ve katılan Mısırlı bir ordu subayıydı. İslâmbûlî, suikast için öncelikli motivasyonunun, Sedat'ın İsrail Devleti ile Camp David Antlaşması'nı imzalaması ve Sedat'ın daha ilerici bir Mısır planı olduğunu belirtti. İslambouli, Mısır'da bir askeri mahkeme tarafından yargılandı, suçlu bulundu ve kurşuna dizilmek suretiyle ölüm cezasına çarptırıldı. İnfazından sonra, İslam dünyasında birçok radikal tarafından bir şehit ilan edildi ve İslam'ın ilk "modern şehitlerinden" biri olarak radikal İslami hareketlerin ilham kaynağı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kahire Üniversitesi</span> Mısır, Kahirede bir devlet üniversitesi

Kahire Üniversitesi, Mısır'ın başkenti Kahire'de yer alan bir devlet üniversitedir. 1908'de, Mısır Üniversitesi adıyla kurulmuştur. Üniversite kampüsü şehir içinde bulunmaktadır. Üniversitenin 200.000 öğrencisi vardır. Kahire Üniversitesi Avrupa tarzında kurulmuş bir sivil üniversitedir. Üniversite bu özelliğiyle bölgedeki diğer üniversitelere örnek teşkil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Efraim Katzir</span> 4. İsrail devlet başkanı

Ephraim Katzir, İsrail Devleti'nin 4. Başkanı ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Mübarek</span>

Cemal Mübarek ya da Gamal El Deen Muhammad Hosni Sayed Mubarak (d.1963), Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in iki oğlundan küçük olanıdır. Abisi Ala Mübarek'in aksine politikaya atılmış ve Mısır siyasetinin önemli aktörlerinden biri haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İsam Şeref</span>

İsam Abdülaziz Şeref, 3 Mart 2011 - 7 Aralık 2011 tarihleri arası Mısır Başbakanı olan mühendis ve Mısırlı bir profesördür. Daha önce de 2004-2005 yılları arası Ulaştırma Bakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Hüseyin Tantavi</span> Mısırlı asker ve siyasetçi

Muhammed Hüseyin Tantavi, Mısırlı mareşal ve devlet adamı. Mısır Silahlı Kuvvetleri başkomutanı, Savunma Bakanı, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi başkanı ve Mısır devlet başkanıydı. Tantavi, 1991 yılından bu yana Savunma ve Askeri Üretim Bakanı olarak hükûmette görev yaptı ve Ocak-Şubat 2011 döneminde de Başbakan Yardımcısı oldu.

Mısır'da lâiklik hem hem Mısır hem de Orta Doğu tarihinde önemli bir rol oynamıştır. Mısır'ın lâiklikle ilk tanışması tartışma ortamının korunduğu 1882 ve 1952 yılları arasında olmuştur. Bu dönemin ortamında; ön seküler entelektüller olan Ya'kub Sarruf, Faris Nimr ve Nikola Haddad çalışmalarını yayımlatma imkânı buldular. Bu tartışma El Ezher ulemasından, dinsel yargıç, Ümmet (Umma) Partisi kurucularından ve hükûmet bakanı olan Mısırlı Şeyh Ali Abdurrazık (1888-1966) göreve geldiğinde hararetli bir meseleye dönüştü, "çağdaş İslam tarihinin kritik, entelektüel ve dinsel tartışma ortamında en önemli belgedir."

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Nazif</span>

Ahmed Nazif (Arapça: أحمد نظيف,, 14 Temmuz 2004 - 29 Ocak 2011 tarihleri arası Mısır'ın eski Başbakanı. Kabinesi, 2011 Mısır Devrimine yol açan bir halk ayaklanması ışığında, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek tarafından görevden alındı. 5 Mart - 15 Nisan 2010 tarihleri arası Almanya'da ameliyat olmaya giden Cumhurbaşkanı Mübarek'in yerine vekaleten devlet başkanlığını üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sabri</span> Mısırlı asker ve devlet adamı

Ali Sabri, Türk kökenli Mısırlı asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin el Şafii</span>

Hüseyin Mahmud Hasan el Şafii, Mısırlı asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Mısır'da peçe</span>

Mısır'da peçe, nüfusun büyük çoğunluğu Müslüman olan Mısır'da kullanılan İslâmî kıyafet olan peçenin giyinilmesidir. Kadınların %90'ı örtülü olan Mısır'da kullanılan bir örtü çeşididir.

İbrahim Nafei, Mısırlı gazetecidir. 1979'dan 2005'e kadar Mısır gazetesi "El-Ahram"ın editörlüğünü ve 1996'dan 2012'ye kadar Arap Gazeteciler Genel Birliği'nin Başkanlığını yaptı.

Hüseyin Fayik Sabour, Mısırlı bir mühendistir. 1992 yılında Avcılık Kulübü'nün başkanıydı. Mısır'daki yeni şehirlerde birçok kişinin kurulmasına katkıda bulundu ve Mısır İşadamları Derneği'nin başkanlığını yaptı. 1980'lerde ve 1990'larda ABD'nin Mısır'a askeri yardım harcamalarını denetleyen Mısır-Amerikan Konseyine başkanlık etti.

<span class="mw-page-title-main">Suzan Mübarek</span>

Suzanne Mubarak, Mısır eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in dul eşi ve kocasının 14 Ekim 1981'den 11 Şubat 2011'e kadar cumhurbaşkanlığı görev süresi boyunca Mısır'ın First Lady'siydi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün İyi Niyet Elçisi olarak görev yaptı ve British Museum ile işbirliği yaparak Kahire Çocuk Müzesi'ni kurdu. Mısırlı bir baba ve İngiliz bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve sosyolog eğitimi aldı.

<span class="mw-page-title-main">Enver Sedat suikastı</span> Enver Sedatın 1981 yılında uğradığı suikast

Enver Sedat suikasti X, Mısır cumhurbaşkanı Enver Sedat'a karşı 6 Ekim 1981 tarihinde Yom Kippur Savaşı'nın 8. yılına özel düzenlen resmi geçit töreninde Cihad Hareketi mensubu olup Mısır ordusunda subay olarak görev yapan Halid el-İslâmbûlî liderliğindeki grup tarafından suikaste uğramıştır.