İçeriğe atla

Sudan pasaportu

Sudan pasaportu
Sudan pasaportu ön kapağı
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat
Bitiş süresi5 Yıl

Sudan pasaportu Sudan vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen belgedir.

Sudan Cumhuriyeti, 2009 yılı Mayıs ayında vatandaşlarına Biyometrik pasaport vermeye başladı. Yeni çipli pasaport üç ayrı kategoride verilecektir:

  1. Sıradan vatandaşlara verilecek pasaport ve 48 sayfa içerecektir. Bu pasaport beş yıl süreyle geçerlidir.
  2. Seyahat etmek için iş insanları ve kadınlara genellikle 64 sayfa içeren ticari bir pasaport verilecektir. Bu pasaport yedi yıl boyunca geçerlidir.
  3. 32 sayfa içeren daha küçük pasaportlar sadece çocuklar için verilecektir.

Pasaporttaki mikro işlemci çipte sahibinin parmak izi verileri ek bilgileri içerecektir. Yetişkinler için yeni bir pasaport almanın maliyeti yaklaşık 250 SDG (100 $), öğrenciler için 200 SDG ve çocuklar için 100 SDG olacaktır.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 2016 raporuna göre Sudan vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 37 ülkeye seyahat edebilirler.[1] Bu sayede Sudan vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 100. sırada yer almaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2016. 
  • Sudan pasaportu İngilizce Wikipedia maddesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lübnan pasaportu</span> Pasaport

Lübnan pasaportu Lübnan vatandaşlarının yurt dışı seyahatlerinde kullanılmak üzere verilen resmi belgedir. Pasaportun ön yüzünde Arapça ve Fransızca yazılmıştır, kapakları sert mukavvadandır. Pasaportun içinde ise Arapça, İngilizce ve Fransızca yazılmıştır. Şubat 2009'da Lübnan İçişleri Bakanı'nın verdiği bilgilere göre, elektronik pasaporta geçiş için hazırlanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Macar pasaportu</span>

Macar pasaportu Macaristan vatandaşlarının ülke dışı seyahat edebilmeleri amacıyla İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Merkezi, Kayıt ve Seçim Ofisi tarafından Macar vatandaşlarına verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İsveç pasaportu</span>

İsveç pasaportu, İsveç vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Schengen Anlaşmasını uygulayan ülkelerde, İsveç vatandaşlarının pasaport taşımaları zorunlu değildir. Bu ülkelere İsveç kimlikleriyle seyahat edebilirler. Pasaportlar İsveç Polisi tarafından verilmektedir. Pasaport üzerindeki bilgiler polis merkezlerindeki pasaport ofisleri tarafından doldurulmaktadır. Ekim 2005'ten bu yana biyometrik pasaportlar basılmış olup, beş yıllık geçerlilik süresi içerisinde kullanılmaktadır. Daha önceden kullanılan pasaportların geçerlilik süresi yetişkinler için 10 yıl, çocuklar için beş yıldı. 1998'e kadar basılan pasaportlar İsveç de pasaportu kimlik yerine kullanabilirsiniz. Ulusal kimlik kartı ile birlikte pasaport, Avrupa'daki tüm ülkelerde ikamet hakkını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat pasaportu</span>

Hırvat pasaportu Hırvatistan vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Pasaport, Hırvat vatandaşlığının ve kimliğinin kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport işlemleriyle ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı, ülke dışında Hırvat büyükelçilikleri ve konsoloslukları ilgilenir. Hırvat pasaportları beş veya on yıl süreyle geçerli olup, uzatılamazlar. Süresi biten pasaportun yerine yeni bir pasaport alınmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut pasaportu</span> pasaport

Arnavut pasaportu Arnavutluk vatandaşlarına uluslararası seyahatlerinde kullanılmak üzere verilir. Pasaport, Arnavut kimliğinin ve Arnavutluk vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport verme görevi ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı'na, ülke dışında yerel büyükelçilikler ve konsolosluklara aittir. Arnavutluk pasaportları 10 yıl sürele geçerlidir ve uzatılamazlar. Pasaportun kullanım süresi dolduktan sonra yeni bir pasaport alınır. Yeni Biyometrik Arnavut Pasaportu 24 Mart 2009'dan bu yana verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yunan pasaportu</span>

Yunan pasaportu, sadece uluslararası yolculuğa çıkmak için Yunan polisi tarafından Yunan vatandaşlarına çıkarılır. Yunan vatandaşları, Avrupa Birliği ve birkaç diğer Avrupalı ülkelerine yolculuk için pasaport yerine kimlik kartlarını da kullanabilirler. Yunan pasaportları 32 sayfa içerir ve 5 yıl için geçerlidir ancak 2022 yılında bu süre 10 yıla uzatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Rus pasaportu</span>

Rus pasaportu, Rusya vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen bir kitapçıktır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna pasaportu</span>

Ukrayna pasaportu, Ukrayna vatandaşlığının ana kanıtı olarak Ukrayna vatandaşlarına verilen bir belgedir. Genellikle Ukrayna hükûmeti tarafından yerli pasaport ve uluslararası pasaport olarak verilen pasaport iki türü vardır. Yerli pasaport Ukrayna içinde Ukrayna vatandaşlarının bir birincil kimlik belgesi olarak kullanılır. Uluslararası bir pasaport uluslararası seyahat için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni pasaportu</span>

Ermeni Pasaportu, Ermenistan dışına seyahat için Ermeni vatandaşlarına verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Moldova pasaportu</span>

Moldova pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Moldova vatandaşlarına verilen belgedir. Pasaport Devlet Kuruluş ve Bilgi Kaynakları Merkezi "Registru" tarafından ve yurt dışında Moldova dış temsilcilikleri tarafından verilir. Pasaportun geçerlilik süresi 7 yıldır. 7 yaş altındaki çocuklar için pasaport geçerlilik 4 yıldır. 1 Ocak 2006'dan beri Moldova vatandaşları aynı anda iki pasaport alma olasılığı için yerel pasaport dairesine ibraz edilmiş yazılı bir talep yapmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz pasaportu</span>

Portekiz pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Portekiz vatandaşlarına verilir. Ayrıca Portekiz Bilhete de Identidade ile Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre gibi AB üyesi olmayan ülkeler içinde bir seyahat belgesi olarak geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Çek pasaportu</span>

Çek pasaportu herhangi bir yaşta olan Çek vatandaşlarına ve Çekya tarafından verilen uluslararası seyahat belgesidir. Çek Ulusal kimlik kartı ile birlikte pasaport Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinin herhangi birine seyahat ve ikamet hakları sağlar. Pasaportun veri sayfası, Çekçe, İngilizce ve Fransızca basılmış, kalan sayfaları tüm resmi AB dilleri ile Rusçadır.

<span class="mw-page-title-main">Letonya pasaportu</span> Pasaport

Letonya pasaportu kimlik ve uluslararası seyahat amaçlı Letonya vatandaşlarına verilir. Geçerli bir pasaport almak ancak 15 yaşından itibarendir fakat zorunlu seyahat amaçları için gerekirse pasaport küçük çocuklar içinde talep edilebilir. Pasaport 5 yıl için geçerlidir. 20 Kasım 2007 itibarıyla Letonya biyometrik pasaporta geçerek her bakımdan AB pasaportu standartlarını takip etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya pasaportu</span>

Litvanya pasaportu Litvanya vatandaşlarına verilen resmi bir belgedir. Vatandaşlar kendilerini tanımlamak için Litvanya dışında seyahati kolaylaştırmaktadır. Son zamanlarda ulusal Litvanya kimlik kartı tanıtıldı. Bu kimlik kartı ile Avrupa Birliği ve AB üyesi olmayan Türkiye ve İsviçre gibi diğer Avrupa ülkeleri içinde sadece seyahat amaçlı olarak pasaport yerine kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail pasaportu</span> Pasaport

İsrail pasaportu, uluslararası seyahat amacıyla İsrail Devleti vatandaşlarına verilir ve yurt dışında İsrail'in konsolosluk görevlilerinin korunması hakkını tanır.

Kanada pasaportu Yabancı ülkelere seyahat için Kanada vatandaşlarına verilen belgedir. Gerekirse yurt dışında Kanada konsolosluk görevlilerinin yardımı ile güvence sürecini kolaylaştırmak, uluslararası seyahat amacıyla Kanada vatandaşlarına ve Yurtdışında pasaport sahibinin korunmasını talep edilebilir. Bir Kanada pasaportu, Kanada içinde Kanada vatandaşlığınnın birincil kanıtı değildir ve bu nedenle bir vatandaşlık belgesi, bir sürücü belgesi veya kimlik kartı almak amacıyla kullanılamaz.

<span class="mw-page-title-main">Tunus pasaportu</span>

Tunus pasaportu uluslararası seyahat için Tunus vatandaşlarına verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya pasaportu</span> Pasaport

Endonezya pasaportu, Endonezya vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Endonezya pasaportu verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan pasaportu</span> Pasaport

Özbekistan pasaportu, Özbekistan vatandaşlarına yurt içinde kullanımı ve uluslararası seyahatler için verilir. 16 yaşındaki bir kişiye sıradan normal bir pasaport verilir. 45 yaş itibarıyla pasaportun süresi sınırsızdır. Pasaport, özel notlar ve vize sayfaları ile 32 sayfa içerir. Pasaportta Özbekçe, Rusça ve İngilizce dilleri yer alır. İkili ve çok taraflı anlaşmalara göre Özbek pasaportu sahibi, komşusu Tacikistan dışında Bağımsız Devletler Topluluğu içinde seyahatinde herhangi bir vize gereksinimi olmadan 90 gün kadar kalmak hakkına sahiptir. Ancak, vatandaşın Özbekistan'dan çıkması için yerel polise özel seyahat izni başvurusunda bulunması gerekir. İzin iki yıl için geçerlidir ve sadece ülkeyi terk eden vatandaş pasaportunun geçerlilik tarihine kadar yurt dışında kalabilirler. Özbekistan vatandaşları sadece Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan, Moldova, Rusya ve Gürcistan'a seyahatlerinde çıkış vizesiz almadan seyahat edebilmektedirler.

Güney Sudan pasaportu Güney Sudan vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Güney Sudan Cumhuriyeti, Ocak 2012'de uluslararası elektronik pasaportları çıkartmaya başlamıştır. Pasaportlar resmen Juba'da bir törenle 3 Ocak 2012 tarihinde Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit tarafından başlatıldı. Yeni pasaport beş yıl süreyle geçerli olacaktır.