Suda (belediye)
Souda (Yunanca Σούδα) Girit'te 2010 idari reformundan bu yana Hanya'ya ait bir belediye.
Suda Körfezi, Akdeniz'in en derin doğal limanlarından biridir ve kolayca savunulabilir. Kuzeyde Akrotiri Yarımadası ile çevrilidir. Bugün önemli bir vapur iskelesi ve bir NATO deniz üssüne sahiptir. Ayrıca körfezde aynı adı taşıyan bir adacık vardır.
Kendisi turizm için çok fazla görülecek yer barındırmasa da, adaya Atina'dan gelen turistlerin indiği liman olması dolayısıyla önemlidir.
Konum
Suda, Hanya merkezinin 6,5 kilometre doğusunda, yoğun nüfuslu bir bölgede yer almaktadır. Günümüzde Pire'den gelen feribotların iskelesidir.
Tarihi
Suda doğal bir liman olduğundan, sık sık deniz filolarının kışı geçirmesi için kullanılmıştır. Bu gelenek Konstantinopolis'i fethetmek üzere 7. yüzyılda burada kışı geçiren Arap filosuna değin uzanmaktadır.
II. Dünya Savaşı sırasında Suda, 20 Mayıs'tan 1 Haziran 1941'e değin Nazilerin Merkür Operasyonu adını verdikleri muharebede en önemli stratejik hedeflerinden birisiydi. Akrotiri Yarımadası'na giden yol üzerinde körfezin kıyısında çoğunluğu İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma İngiliz, Yeni Zelanda ve Avustralya askerlerinin mezarlarının bulunduğu bir mezarlık vardır. Mezarlıkta mayıs 1941'de hayatını kaybetmiş toplam 1527 kişi gömülü olsa da, bakımlı bir çimenlik olan bu arazideki birçok mezar taşı isimsizdir. Atina'daki İngiliz Okulu'nun Knossos'ta küratörü olan ve II. Dünya Savaşı sırasında arkeolojik kazılara devam eden arkeolog John Pendlebury de bu mezarlıkta gömülüdür.