İçeriğe atla

Suda (belediye)

Souda limanı

Souda (Yunanca Σούδα) Girit'te 2010 idari reformundan bu yana Hanya'ya ait bir belediye.

Suda Körfezi, Akdeniz'in en derin doğal limanlarından biridir ve kolayca savunulabilir. Kuzeyde Akrotiri Yarımadası ile çevrilidir. Bugün önemli bir vapur iskelesi ve bir NATO deniz üssüne sahiptir. Ayrıca körfezde aynı adı taşıyan bir adacık vardır.

Kendisi turizm için çok fazla görülecek yer barındırmasa da, adaya Atina'dan gelen turistlerin indiği liman olması dolayısıyla önemlidir.

Souda Kayalıkları

Konum

Mezarlık

Suda, Hanya merkezinin 6,5 kilometre doğusunda, yoğun nüfuslu bir bölgede yer almaktadır. Günümüzde Pire'den gelen feribotların iskelesidir.

Tarihi

Suda doğal bir liman olduğundan, sık sık deniz filolarının kışı geçirmesi için kullanılmıştır. Bu gelenek Konstantinopolis'i fethetmek üzere 7. yüzyılda burada kışı geçiren Arap filosuna değin uzanmaktadır.

Porta Suda,1690

II. Dünya Savaşı sırasında Suda, 20 Mayıs'tan 1 Haziran 1941'e değin Nazilerin Merkür Operasyonu adını verdikleri muharebede en önemli stratejik hedeflerinden birisiydi. Akrotiri Yarımadası'na giden yol üzerinde körfezin kıyısında çoğunluğu İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma İngiliz, Yeni Zelanda ve Avustralya askerlerinin mezarlarının bulunduğu bir mezarlık vardır. Mezarlıkta mayıs 1941'de hayatını kaybetmiş toplam 1527 kişi gömülü olsa da, bakımlı bir çimenlik olan bu arazideki birçok mezar taşı isimsizdir. Atina'daki İngiliz Okulu'nun Knossos'ta küratörü olan ve II. Dünya Savaşı sırasında arkeolojik kazılara devam eden arkeolog John Pendlebury de bu mezarlıkta gömülüdür.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Girit</span> Yunanistanın en büyük, Akdenizin 5. büyük adası

Girit, Yunanistan'ın en büyük, Akdeniz'in beşinci büyük adasıdır. Ege Denizi'nin güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Köstence</span> Romanyada belediye ve şehir

Köstence, Romanya'nın Dobruca bölgesinde, Karadeniz kıyısındaki en büyük liman şehri.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Denizi</span> Karadeniz ve Ege Denizi arasındaki iç deniz

Marmara Denizi ya da Klasik Antik Çağ'ında Propontis, Karadeniz'i, Ege Denizi ve Akdeniz'e bağlayan bir iç denizdir. Karadeniz'e İstanbul Boğazı, Ege Denizi'ne Çanakkale Boğazı ile bağlanır. Türkiye'nin Asya ve Avrupa kısımlarını da birbirinden ayırır. Marmara Adasında bol miktarda mermer bulunması yüzünden adaya ve denize, Yunanca mermer anlamına gelen "Marmaros" denmiştir. Denizin bir diğer eski adı da '"Propontis"'tir. Türkiye'nin en büyük şehirlerinden İstanbul ve Kocaeli bu denizin kıyısında, diğer bir büyük şehri Bursa ise hızla deniz kıyısına doğru genişlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg</span> Rusyanın federal şehirlerinden biri

Sankt-Peterburg (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Hanya</span>

Hanya, Girit'in ikinci büyük şehri ve aynı adı taşıyan ve Girit'in dört idarî bölümünden biri olan Hanya ilinin (nomos) merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Körfezi</span> Ege Denizinin bir körfezi

İzmir Körfezi, Türkiye'de Karaburun Yarımadası ile Foça arasından başlayarak İzmir'i merkezden çevreleyen ve Ege Denizi'nin devamı olan bir körfezdir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Rivierası</span>

Türk Rivierası, Türkiye'de Ege ve Akdeniz kıyısındaki iki ayrı coğrafi bölge arasında kalan bir kısmı belirtmek için kullanılan terimdir. Türk Rivierası doğuda Antalya ilinden başlayan ve batıda Muğla ilini de içine alarak İzmir ilinin orta kesimine uzanan bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Karayip Denizi</span> Atlas Okyanusunun alt havzası

Karayip Denizi, Antil Denizi olarak da bilinir, Atlas Okyanusu'nun alt havzası. Batı Yarıküre'de, Ekvator çizgisinin kuzeyinde yer alır. Güney Amerika'nın kuzey, Orta Amerika'nın doğu kıyıları ile Meksika kıyılarının bir bölümü boyunca uzanır. Karayip Denizi, kapladığı yaklaşık 2,640,000 km²'lik alan ile dünyanın en geniş tuzlu su denizlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Murmansk</span> Rusyada şehir

Murmansk, Rusya'nın kuzeybatısındaki Murmansk yönetim biriminin Oblast) idârî merkezi şehir. Şehrin Sovyet dönemindeki eski adı "Romanov-na-Murmane" idi. Murmansk, Barents Denizi'ne 12 km. uzaklıkta, Kola Yarımadası'nın doğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Hans-Georg von Friedeburg</span>

Hans-Georg von Friedeburg, Nazi Almanyası U-bot güçlerinin komutan vekili ve Kriegsmarine'nin son komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Körfezi</span> Tokyoda bir körfez

Tokyo Körfezi, Japonya'nın Kanto bölgesi'nin güney kısmında yer alan bir körfezdir. Eski adı Edo Körfezi 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa İngiliz Mezarlığı</span> İstanbulda mezarlık

Haydarpaşa İngiliz Mezarlığı, İstanbul'un Anadolu yakasında, Üsküdar ve Kadıköy arasındaki Haydarpaşa semtinde yer alan İngiliz askerî kabristanıdır. İlk olarak 1854-1856 yılları arasında Kırım Savaşı'na katılarak savaşta ölen İngiliz askerlerinin gömülmesi için devet eliyle tahsis edilen mezarlık, o dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nun müttefiği olan İngiltere'nin hizmetine verilen Askerî Hastane'nin hemen yanında bulunmaktadır. Kırım Savaşı'nda ölen askerlerin yanı sıra, mezarlıkta Birinci ve İkinci Dünya savaşlarında çeşitli nedenlerle ölen İngiliz vatandaşı asker ve siviller de gömülüdür.

Rhium Deniz Muharebesi, MÖ 429 yılının yaz aylarında Phormio komutasındaki Atina filosu ile Peloponez Birliği filosu arasında gerçekleşen bir deniz muharebesidir. Peloponez Birliği devletlerinin katılımlarıyla oluşan filo, Korint Körfezi'nin girişindeki Petras Körfezi'nin kuzey kıyılarına yönelmişken Atina filosunun saldırısına uğramıştır. Peloponez filosu 47 triremeden oluşuyordu ve Lokris'in batısındaki bir sahil kenti olan Akarnania'ya saldırmak üzere seferdeydi. Peloponez gemilerinin çoğu aslında bir deniz muharebesi için donatılmamışlardı. Daha çok nakliye gemisi olarak kullanılıyorlardı. Dolayısıyla muharebeye aktif olarak girmediler, savunma durumu alacak biçimde manevra yaptılar. Mürettebatın denizcilikteki ustalığını kullanan Phormio, bir araya toplanan Peloponez gemilerinin etrafında dolanarak onları birbirlerine daha da yakın olmaya zorlamıştır. Bu manevralar sonunda Peloponez gemilerinin kürekleri, yanlarındaki kendi gemilerinin küreklerine çarptığı için hareket edemez duruma geldiler. Muharebenin bu anında Atina filosu hızla saldırıya geçmiş, bozulan Peloponez filosundan 12 gemiyi ele geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Naupactus Deniz Muharebesi</span>

Naupactus Deniz Muharebesi, Peloponez Savaşı'nın ilk yıllarında Korint Körfezi'nde Phormio komutasındaki Atina filosu ile Sparta'lı amiral Cnemus komutasındaki Peloponez Birliği filosu arasında MÖ 429 yılında gerçekleşen bir deniz muharebesidir. Birkaç hafta önce yapılan Rhium Deniz Muharebesi'nin bir bakıma devamıdır. Bu muharebede Peloponez filosu, Korint Körfezi çıkışını kontrol eden ve Atina'nın bir üs olarak yararlandığı Naupactus'u ele geçirmeyi amaçlamıştır. Esasen aynı gün içinde yer alan iki çatışmadır. İlk çatışmada Atina filosunun dokuz gemisi muharebe dışı kalmış, diğer gemiler Naupactus Limanı'na çekilmiştir. Burada yirmi Peloponez gemisiyle yapılan muharebede ise altı Peloponez gemisi Atinalılar tarafından ele geçirildi. Fakat sonuç olarak Peloponez filosu Korint Körfezi çıkışından çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suda Körfezi</span>

Suda Körfezi, Yunanistan'ın Girit adasının kuzeybatı sahilinde Suda kasabası yakınlarında bulunan bir körfez ve doğal bir limandır. Körfez yaklaşık 15 km uzunluğundadır ve iki ila dört km genişliğinde ve derinlikte doğal bir limandır. Akrotiri yarımadası ile Drapano Burnu arasında yer almaktadır ve batıdan doğuya doğru ilerlemektedir. Körfez, her iki tarafta tepeler tarafından gözden kaçırılır ve Hanya yakınlarında batıda nispeten alçak ve dar bir kıstak bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abşeron Yarımadası</span>

Abşeron Yarımadası, Azerbaycan'da bir yarımadadır. Yarımada, ülkenin en büyük ve en kalabalık şehri Bakü'nün ve ayrıca onun uydu şehirleri Sumgayıt ve Hırdalan'ın ev sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Aptera</span> Girit adasında yer alan antik kent

Aptera bazen Apteron batı Girit'te Suda Körfezi'nin güneyinden bir kilometre içeride yer alan antik bir şehir, arkeolojik bir sit.

<span class="mw-page-title-main">Akrotiri Yarımadası</span> Girit adasında bir yarımada

Akrotiri Yarımadası Batı Girit'in kuzeyinde, Hanya'nın kuzeydoğusunda ancak Hanya bölgesel biriminde bulunan kayalıklı bir yarımada.

<span class="mw-page-title-main">Foça Deniz Muharebesi</span>

Foça Deniz Muharebesi, 1645-1669 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Tallinn Körfezi</span>

Tallinn Körfezi Finlandiya Körfezi'nin güney kıyısında, Estonya'da bulunan bir koydur.Estonya'nın başkenti Tallinn, körfezin güney kıyısında yer almaktadır.