İçeriğe atla

Suat Fetgeri Aşeni

Suat Fetgeri Aşeni
Kişisel bilgileri
Tam adıSuat Fetgeri Aşeni Tarı
Doğumu22 Eylül 1916
Ölümü22 Nisan 1970 (53 yaşında)
Spor
ÜlkeTürkiye
SporEskrim

Suat Fetgeri Aşeni Tarı (d. 22 Eylül 1916 - ö. 22 Nisan 1970), Türk eskrimci.

Aşeni, Berlin'deki 1936 Yaz Olimpiyatları'nda ülkesini temsil etti. Sporcu böylece, Halet Çambel ile birlikte Olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın oldu.[1] İkili aynı zamanda Oyunlar tarihindeki ilk Müslüman kadınlardı.[2]

Kişisel hayatı

Suat Fetgeri, Beşiktaş JK'nin kurucularından olan sporcu-antrenör Ahmet Fetgeri Aşeni ile Mihrimah Aşeni'nin kızıdır. Kabataş Erkek Lisesi mezunudur. Amiral Burhanettin Tarı ile evlenmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Atan, Burhan (2007). Tarihimizde ilkler. Karma kitaplar. s. 24. ISBN 9789944321426. 10 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2016. 
  2. ^ "Female Students Opinion about Women's Participation in Sport" (PDF). 19 Haziran 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları</span> farklı spor dallarının bir araya gelerek oluşturduğu yarışmalar

Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Halet Çambel</span> Türk eskrimci ve arkeolog

Halet Çambel, Türk arkeologdur.

<span class="mw-page-title-main">19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı</span> Türk ulusal bayramı

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmî bayramıdır. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bu gün, İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir. Uzun yıllar "Gençlik ve Spor Bayramı" adıyla kutlanan bayram, Atatürk Yılı kabul ve ilan edilen 1981'de dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren tarafından yapılan değişiklikle "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.

Eyüp Can Türk boksör.

İsmail Suat Mamat, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Galatasaray ve Beşiktaş'ın eski futbolcularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateninde Olimpiyat madalyası kazananlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Artistik buz pateni olimpiyat programına 1908 Yaz Olimpiyatları ile girmiştir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi geleneksel bir kış sporu olan artistik patinajın kapalı alanda yapılabileceği ve Yaz Olimpiyatları programına alınması yönünde onay verdi. 1920 Yaz Olimpiyatları'nda da yarışmalar düzenlenmiş olup, 1924 Kış Olimpiyatları ile beraber artistik patinaj Kış Olimpiyat Oyunları kapsamına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1936 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye</span>

Türkiye, Berlin'de yapılan 1936 Yaz Olimpiyatları'nda, 2 kadın 57 erkek, toplam 59 sporcuyla temsil edildi. Ülke iki eskrimciyle kadınlarda ilk kez olimpiyatlara katıldı. Güreşçiler Yaşar Erkan ve Ahmet Kireççi Türkiye'ye olimpiyat tarihindeki ilk madalyalarını kazandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Fetgeri Aşeni</span>

Ahmet Fetgeri Aşeni, Türk donanma subayı, jimnastikçi, spor yöneticisi, siyasetçi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 6. başkanıdır. Aşeni, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat madalyası kazanan Türk sporcular listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Olimpiyat madalyası kazanan Türk sporcular listesi, 1896 Atina'da başlayan ve dört yılda bir düzenlenen Olimpiyat Oyunları'nda madalya kazanan Türk sporcuların listesidir.

<span class="mw-page-title-main">1956 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye</span>

Türkiye, Avustralya'nın Melbourne şehrinde düzenlenen 1956 Yaz Olimpiyatları'na 13'ü güreş, 6'sı ise binicilikte olmak üzere 19 sporcu ile katıldı. Oyunlar tarihindeki 8. katılımını gerçekleştiren Türkiye'nin ilk katılımı 1908 Yaz Olimpiyatları'ndaydı. İlk madalyayı ve ilk altın madalyayı 1936 Yaz Olimpiyatları'nda kazanmayı başaran Türk sporcular, 1948 Yaz Olimpiyatları'nda 6'sı altın olmak üzere 12 madalya topladı ve ülke tarihinin en yüksek madalya sayısına ulaşıldı.

Ahmet Fetgeri Spor Salonu, Beşiktaş'ta yer almış spor salonudur. 1985 yılında yapılmış olan salon, 2005 yılında yıkılmıştır. Salon ismini Beşiktaş kurucularından Ahmet Fetgeri Aşeni'den almaktadır.

Türk Kadınları, atletizm, voleybol, basketbol, halter, güreş, atletizm gibi spor dallarında mücadele ederek birçok kupa ve başarı kazanmıştır.

Nezir Karap, Türk yüzücü. Enka Spor Kulübü sporcusudur. Sporcu halen 400, 800, 1500 ve 4x200 metre serbest Türkiye rekorlarının sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda Dominika</span>

Dominika, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na, her ikisi de atletizmde olmak üzere iki sporcuyla katıldı. Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk kez 1996 Yaz Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Yaz Olimpiyatları tarihindeki dördüncü katılımını gerçekleştirdi. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Dominikalı sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Erkekler 200 m kategorisinde yarışan Chris Lloyd ile erkekler 400 m kategorisinde yarışan Erison Hurtault, elemeleri geçemeyip yarıştıkları ilk turda müsabakalardan elendiler.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Güreş Federasyonu</span> güreş federasyonu

Türkiye Güreş Federasyonu (TGF), güreş sporunun Türkiye'deki yönetim teşkilatı olan spor federasyonu. 1923'te kurulan TGF, aynı yıl Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) üyeliğine kabul edildi. İlk başkanı Ahmet Fetgeri Aşeni olan kurumun mevcut başkanı Şeref Eroğlu'dur. Karakucak güreşi ve Yağlı güreş spor dallarındaki tüm yetkileri 2022 yılında kurulmuş olan Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonuna devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları'nda Tuvalu</span>

Tuvalu, Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'na, atletizmdeki tek sporcuyla katıldı. Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk kez 2008 Yaz Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Yaz Olimpiyatları tarihindeki üçüncü katılımını gerçekleştirirken oyunlar tarihindeki en az sayıda sporcuyla temsil edilmişti. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Tuvalulu sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Erkekler 100 m kategorisinde yarışan Etimoni Timuani, elemeleri geçemeyip katıldığı ilk turda elendi.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları'nda Arnavutluk</span>

Arnavutluk, 5-21 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek 2016 Yaz Olimpiyatları'na 3 sporda 6 sporcu ile katılım sağlamıştır. Bu, ülkenin 1972 Münih'ten bu yana Yaz Olimpiyatları'na sekizinci katılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları'nda Cezayir</span>

Cezayir Rio de Janeiroda (Brezilya) 5 - 21 Ağustos 2016 tarihleri arasında düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyat Oyunlarına katılım göstermiştir. 1976 Yaz Olimpiyat Oyunlarının Afrika ülkelerince boykot edilmesi dolasılıyla katılmamasının dışında 13. kez yaz olimpiyatlarında mücadele etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları'nda Mısır</span> 2016 Mısır yaz olimpiyatları

Mısır, 5-21 Ağustos tarihlerinde Rio'da düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'nda 22 farklı branşta 120 sporcu ile temsil edilmiştir.

Suat, bir erkek ismi ve kadın ismi, şu anlamlara gelebilir: