İçeriğe atla

Sualtı savaş

Sualtı savaşı, harp ortamı ve deniz savaşları türlerinden biridir.[1] Hava savaşı ve denizaltı savaşı ile beraber üç operasyonel alandan biridir. Sualtında yapılan özel operasyon ve mücadeleyi ifade eder.[2] Denizaltı ve denizaltısavar savaşı eylemleri bulunuyor.[3] Denizaltılara karşı özel dalış bombaları ve torpido füzeleri fırladılabilir. Bu zaman savaş uçağı ve helikopterler de devreye girebilir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2020. 
  2. ^ Hartcup, Guy (31 Mart 2000). Hartcup, Guy (Ed.). The Effect of Science on the Second World War. Palgrave Macmillan UK. ss. 60-81. doi:10.1057/9780230389878_4 – Springer Link vasıtasıyla. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2020. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dalgıçlık</span>

Dalgıçlık veya dalıcılık, su altında kalmak üzere suya dalma sporu. Bu sporda nefes alma aygıtları kullanıldığı gibi, bu aygıtlar olmadan da bu spor yapılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Denizaltı</span> Su altında bağımsız çalışabilen deniz taşıtları

Denizaltı, su altında ve su yüzeyinde hareket edebilen bir deniz aracıdır. Deniz Kuvvetlerinde görev yapan diğer tüm gemiler gibi denizaltılar da ön ada sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Su Altı Taarruz Komutanlığı</span> Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı elit birlik

Su Altı Taarruz Komutanlığı (SAT), Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, üstün yetenekli askerlerden oluşan, Türkiye'nin deniz komando birliğidir. Türk Deniz Kuvvetleri Harekât Başkanlığına bağlıdır. Karargâhı Beykoz'un Anadolukavağı semtinde bulunan Keçilik Koyu'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">Navy SEALs</span>

Navy SEALs ABD Donanması'nın özel kuvvetleridir. İsimlerindeki SEAL kelimesinin anlamı SEa=deniz, Air=hava ve Land=yer anlamına gelir. Bu özel kuvvet birimi konvansiyonel olmayan savaş, anti-terörizm, direkt saldırı ve özel keşif görevlerinde kullanılır. Birçok ülkede bahriye komandoları olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Özel kuvvetler</span>

Özel kuvvetler ya da özel harekât kuvvetleri, düşmanın güvenlik güçlerine ve silahlı birliklerine keşif harekâtı, gözetleme, düşman birliklerinin durumu, sayısı gibi özel taktik beceri gerektiren görevleri üstlenen; çok yönlü ve çevik bir silahlı birliktir. Özel operasyonlar ve karşı saldırı yapmak için eğitilirler.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Donanması</span> Birleşik Krallıkta askerî örgütlenmenin denizcilik kolu

Kraliyet Donanması, Birleşik Krallık'ta askerî örgütlenmenin denizcilik koludur. Denizlerde ulusal güvenliği sağlamak, ticareti korumak ve uluslararası anlaşmaları uygulamakla görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Jason Statham</span> İngiliz oyuncu

Jason Statham, İngiliz aksiyon, dövüş filmi oyuncusu ve atlama dalında dereceleri olan eski bir yüzücüdür. Daima kendi sahne dövüşünü ve hünerlerini sergiler. Kendi antikahramanlığı ile ünlenmiştir ve filmlerinde genellikle İngiliz aksanı ile konuşur.

<span class="mw-page-title-main">Özel Harekât Başkanlığı</span> Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Özel Harekat Başkanlığı

Özel Harekât Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün banka soygunu ve terör eylemlerine müdahale, rehine kurtarma gibi olağanüstü durumlar ve baskınlar için özel taktik ve silahlar kullanan merkez teşkilatına bağlı olarak görev yapan birimidir. 1983 yılında kurulmuştur. Karargâhı Gölbaşı/Ankara'dadır. Bu birimde görev yapan personel Özel Harekât Polisi olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">TCG Batıray (S-349)</span>

TCG Batıray (S-349), Ay sınıfı bir denizaltıdır. TCG Batıray; Almanya, Kiel'deki Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW) Tersaneleri’nde inşa edilmiştir. Tip 209/1200 olarak üretilmiştir. İlk kaynağı 1 Haziran 1975'te, denize inişi 24 Ekim 1977'de gerçekleşmiştir. 20 Temmuz 1978'de Türk Donanması'na katılmıştır. Satıhta 11 kts, dalıştan 22 kts hızına ulaşabilmektedir. 9 subay, 25 astsubay, 2 uzman erbaş, 3 erbaş/er görev yapabilmektedir. 61,2 x 6,2 x 5,5 m. boyutlarındadır. 2011'de aktif hizmetine devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TCG Yıldıray (S-350)</span>

TCG Yıldıray (S-350), Ay sınıfı bir denizaltıdır. TCG Yıldıray; İzmit'teki Gölcük Tersanesi'nde inşa edilmiştir. Aynı zamanda Gölcük Tersanesi'nde üretilen ilk Türk denizaltısı TCG Yıldıray (S-350)'dir. Tip 209/1200 olarak üretilmiştir. İlk kaynağı 1 Mayıs 1976'da, denize inişi 20 Temmuz 1979'da gerçekleşmiştir. 20 Temmuz 1981'de Türk Donanması'na katılmıştır. Satıhta 11 kts, dalıştan 22 kts hızına ulaşabilmektedir. 9 subay, 25 astsubay, 2 uzman erbaş, 3 erbaş/er görev yapabilmektedir. 61,2 x 6,2 x 5,5 m. boyutlarındadır. 2011'de aktif hizmetine devam etmektedir.

HMAS <i>AE2</i>

HMAS AE2, E sınıfı denizaltılara mensup, Avustralya Kraliyet Donanması'na ait bir denizaltı. Vickers Armstrong tarafından inşasına 18 Haziran 1913'te, Barrow-in-Furness'nde başlanıldı ve 28 Şubat 1914 tarihinde inşası tamamlandı. İnşasının ardından kardeş denizaltı AE1 ile birlikte Avustralya'ya hareket eden denizaltı, o tarihe kadarki en uzun mesafeli denizaltı yolculuğunu da gerçekleştirmiş oldu.

Kemal Gökhan Türe Türkiye'de Aletli dalış ve Sualtı sporları öncülerinden olan, denizlerle ilgili sayısız çalışmaya önderlik etmiş, Türk sualtı araştırmacısı, Dalgıç, yazar, şair, editör ve fotoğrafçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Komando</span>

Deniz Komando ülkelerin deniz kuvvetlerinin gerçekleştireceği kritik operasyonlarda görev alan özenle yetiştirilen denizcilere verilen unvandır. Açık denizlerde korsanlarla mücadele harekâtı yürütürler, sualtı taraması yaparak patlayıcıları imha ederler, kritik tesisleri ve gemileri koruma görevlerini icra ederler. Savaşta yüzer platformları ele geçirme veya tahrip etme, amfibi harekâtı yapılacak kıyıya sızarak keşif yapma gibi görevleri vardır. Kara komandolarından farklı olarak eğitimleri denizde ve sığ sularda uzun süreler ve gizlice intikal etme, arazide deniz tehçizatıyla intikal etme, dalgıçlık gibi eğitimlerden geçerler. Sualtı tüfeği, dalış ekipmanları kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Pararescue</span>

Pararescue,Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda savaş ortamında personelin kurtarılması(CSAR) ve tıbbi tedavi almasıyla görevli olan birimdir. 2.Dünya Savaşı'nda düşen uçaklardaki personele hızlı şekilde müdahale edilip tedavi sağlanıp kurtarılmasının gereği doğmuştur.Timler kurulmaya başlandıktan sonra operasyon başarılarıyla ön plana çıktılar.Yaklaşık 2 yıl süren eğitmlerden geçerler.Dalgıçlık,hayatta kalma,paramedikal tıp,paraşüt eğitimi, acil tıbbi müdahale,dağcılık,savaş taktikleri gibi birçok eğitimden geçerler.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik Savaşı</span> Deniz Savaşı

Atlantik Savaşı, tarihteki en uzun, en büyük ve en karmaşık deniz savaşı olarak bilinir. Mücadele, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle başlamış, Mayıs 1945'teki Alman teslimine kadar sürmüştür. II. Dünya Savaşı'nın ilerleyişine göre savaşa dahil olan ülkeler, deniz muharebelerinden geriye çekilmek durumunda kalan ülkeler olmuştur. Atlantik Savaşı'nın ilk dönemlerinde İngiltere, alman denizaltıları (U-bot) karşısında zorluk yaşamıştır, savaşa ABD'nin katılmasıyla ve teknolojik gelişmelerin muharebe sahasına uygulanmasıyla beraber U-bot saldırıları geriletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mavi su donanması</span>

Mavi su donanması, deniz savaşları'nda iştirak eden donanmadır. Esasen açık okyanusların derin sularında küresel olarak faaliyet gösterebilen denizaltı, uçak gemisi, askerî gemi, savaş gemisi ve deniz kuvvetleridir. Geniş mesafelerde deniz kontrolü yapabilme becerisine ihtiyaç vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yüzey savaşı</span>

Yüzey savaşı, harp ortamı ve deniz savaşları türlerinden biridir. Modern deniz savaşları dört operasyon alanına ayrılmıştır: yüzey savaşı, hava savaşı, denizaltı savaşı ve bilgi savaşı. Birçok donanma taktikleri bulunuyor. Her alan, o alana ve kendine özgü taktik avantajlardan yararlanmak için özel platformlar ve stratejiler içerir. Su üstü savaş gemileri arasında savaş gemisi, uçak gemisi, kruvazörler, muhripler, fırkateynler ve diğerleri bulunur. Yüzey savaşçıları ayrıca mayın tarama gemisi, amfibi komuta gemisi, kıyı savunma gemisi, amfibi hücum gemisi ve daha fazlasını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Denizaltı savaşı</span>

Denizaltı savaşı, sualtı savaşının dört bölümünden biridir, diğerleri denizaltısavar savaşı, deniz mayını savaşı ve mayın karşı tedbirleridir.

TCG <i>Doğanay</i> (S-351) Türk Deniz Kuvvetleri - Ay Sınıfı Denizaltı

TCG Doğanay(S-351), Ay sınıfı bir denizaltıdır. TCG Doğanay, İzmit'teki Gölcük Tersanesi'nde inşa edilmiştir. Aynı zamanda Gölcük Tersanesi'nde üretilen ikinci denizaltıdır. Tip 209/1200 olarak üretilmiştir. Türk Deniz Kuvvetleri'ne katılımı 1983 yılında gerçekleşmiştir. Satıhta 11 kts, dalıştan 22 kts hızına ulaşabilmektedir. 9 subay, 25 astsubay, 2 uzman erbaş, 3 erbaş/er görev yapabilmektedir. 61,2 x 6,2 x 5,5 m. boyutlarındadır. 2020'de aktif hizmetine devam eden 4 ay sınıfı denizaltından biridir.

TCG Dolunay(S-352), Ay sınıfı bir denizaltıdır. TCG Dolunay, İzmit'teki Gölcük Tersanesi'nde inşa edilmiştir. Aynı zamanda Gölcük Tersanesi'nde üretilen üçüncü denizaltıdır. Tip 209/1200 olarak üretilmiştir. Türk Deniz Kuvvetleri'ne katılımı 1989 yılında gerçekleşmiştir. Satıhta 11 kts, dalıştan 22 kts hızına ulaşabilmektedir. 9 subay, 25 astsubay, 2 uzman erbaş, 3 erbaş/er görev yapabilmektedir. 61,2 x 6,2 x 5,5 m. boyutlarındadır. 2020'de aktif hizmetine devam eden 4 ay sınıfı denizaltından biridir.