İçeriğe atla

Suaeda altissima

Kursalık
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Klad Angiosperms
(Kapalı tohumlular)
Klad Eudicots
(İki çenekliler)
Klad Core eudicots
Takım: Caryophyllales
Familya: Amaranthaceae
Alt familya: Salsoloideae
Cins: Suaeda
Tür: S. altissima
Suaeda altissima
(Linnaeus) Pallas

Kursalık (Suaeda altissima), Ispanakgiller familyasına ait, bir yıllık otsu bir bitki türüdür.

Tek yıllık otsu bir bitki türüdür. Deniz seviyesinden 900 - 1250 metre yükseklikdeki kumlu, tuzlu dere kenarlarında ve çorak yerlerde yaşar. Temmuz - Eylül ayları arasında çiçek açar. Genellikle Batı Anadolu, Orta Anadolu, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaygındırlar. Gövde uzunluğu 2 metreye kadar varabilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İki çenekliler</span>

İki çenekliler ya da ödikotlar, embriyonlarında iki çenek (kotiledon) bulunan bir çiçekli bitki sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sığırkuyruğu</span>

Sığırkuyruğu, sıraca otugiller (Scrophulariaceae) familyasından Verbascum cinsini oluşturan iki yıllık bitki türlerine verilen ad.

Tuzcul glayöl, süsengiller familyasına ait soğanlı, çok yıllık otsu bir bitki türüdür.

Tuzcul andız otu, papatyagiller (Asteraceae) familyasına ait, çok yıllık, sarı çiçekli, otsu bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Oxybasis chenopodioides</span>

Bataklık kazayağı, ıspanakgiller familyasına ait, tek yıllık otsu kazayağı türü.

<span class="mw-page-title-main">Climacoptera crassa</span>

Etli sodaotu, Amaranthaceae familyasına ait bir yıllık otsu bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ada soğanı</span> bitki türü

Ada soğanı, Kuşkonmazgiller (Asparagaceae) familyasından bir bitki türüdür.

Taraxacum farinosum, papatyagiller (Asteraceae) familyasından Haziran-Eylül arası çiçek açar. Türkiye'de genellikle Orta Anadolu'da yayılış gösterir. Gövde uzunluğu 5–15 cm arasında değişir.

Ak çiçekli karahindiba, papatyagiller (Asteraceae) familyasından Mayıs-Haziran ayları arası çiçek açan bir karahindiba türü. Türkiye'de genellikle Kuzey ve Orta Anadolu'da yayılış gösterir. Gövde uzunluğu 3-5 santimetre arasında değişir.

<span class="mw-page-title-main">Halocnemum strobilaceum</span>

Çuvan, ıspanakgiller (Amaranthaceae) Temmuz-Eylül ayları arası çiçek açan bir tuzcul bir bitki türü. Türkiye'de Kuzey Anadolu, Batı Anadolu, Güney Anadolu ve Orta Anadolu'da yayılış gösterir. Gövde uzunuğu 10-30 santimetre arasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Limonium limbatum</span>

Devekulağı, çok yıllık, otsu bir bitki türü. Çiçekli dalları koyun ve keçiler tarafından yenir. Haziran - Eylül ayları arası çiçek açar. Gövde uzunluğu 20 - 50 santimetre kadardır. Deniz seviyesinden 900 - 1200 metre yükseklikte tuzlu yerlerde yaşar. Genellikle Orta Anadolu'da yayılış gösterir. Deve kulağı, özellikle Akdeniz bölgesine özgü olan çok yıllık bir bitki türüdür. İngilizcede "Sea Lavender" olarak da bilinir.

<i>Sphaerophysa</i>

Sphaerophysa Haziran'da çiçek açar. Genellikle Orta Anadolu'da yaygındır. Gövde uzunluğu 20 - 50 santimetre arasında değişir.

Tuzcul sabun otu, karanfilgiller (Caryophyllaceae) familyasından bir endemik bitki türü. Mayıs ayında çiçek açar. Genellikle Orta Anadolu'da yayılış gösterir. Gövde uzunluğu 5–15 cm arasında değişir.

<i>Crocus ancyrensis</i> bitki türü

Crocus ancyrensis, Crocus cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çok yıllık</span> iki yıldan fazla yaşayan bitki

Çok yıllık ya da çokyıllık veya çok yıllık bitki (perennial), yaşam süresi en az üç yıl olan bitkiler. Yaşam süresi tek olan bitkiler bir yıllık (annual), iki yıl olanlar ise iki yıllık (biennial) adını alırlar. Birkaç yıl yaşayan otsu bitkilerden çok daha fazla yaşayan çalı ve ağaç gibi odunsu bitkilere kadar değişkenlik gösterirler. Ağaçlarda yaşam süresi 4.000 yıl gibi çok büyük olabiliyor. Çok yıllık bitkiler pek çok doğal ekositemlerde baskındırlar.

Koca soda otu veya bilimsel adıyla Salsola grandis; dünyada sadece Ankara'nın Nallıhan ilçesinde yetişip yayılım gösteren otsu ve endemik bir türdür.

Ankara sığırkuyruğu veya bilimsel adıyla Verbascum ancyritanum; Scrophulariaceae familyasının Verbascum (Sığırkuyruğu) cinsine ait olan bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Astragalus beypazaricus</span> Baklagiller familyasının Geven cinsine ait bir tür bitki

Beypazarı geveni veya bilimsel adıyla Astragalus beypazaricus; Ankara'ya endemik olan 22 bitki türünden bir tanesidir. Fabaceae (Baklagiller) familyasının Astragalus (Geven) cinsine ait bir türdür.

Eğri göbek veya bilimsel adıyla Jurinea ancyrensis, Asteraceae (Papatyagiller) familyasından Jurinea (Geyikgöbeği) cinsine ait bir türdür.

Bitikdiken veya bilimsel adıyla Centaurea halophila; Asteraceae (Papatyagiller) familyasından Centaurea (Peygamberçiçeği) cinsine ait olan bir türdür.