İçeriğe atla

Suad Šehović

Suad Šehović
No. 4 - KK Budućnost Podgorica
PozisyonŞutör gard, Kısa forvet
LigKaradağ Basketbol Ligi
Kişisel bilgileri
Doğum tarihi 19 Şubat 1987 (37 yaşında)
Doğum yeriAkova, Karadağ
Boyu1,97 m (6 ft 5+12 in)
Kulüp bilgileri
KulübüKK Budućnost Podgorica
Numarası 4
Profesyonel kariyeri
YıllarTakım
2005-2010KK Bosna
2010-2011Olimpija
2011-2012BK Budivelnik
2012-2013 BC Khimik
2013-günümüzKK Budućnost Podgorica

Suad Šehović (d. 19 Şubat 1987, Akova, Karadağ), KK Budućnost Podgorica'de forma giyen Karadağ'lı profesyonel basketbolcudur. 1.97 boyunda olan oyuncu Şutör gard pozisyonunda görev almaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Karadağ</span> Balkanlarda federal cumhuriyet (1992-2003) ve siyasi birlik (2003-2006)

Sırbistan-Karadağ Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin bir arada kalan son parçaları olan Sırbistan ve Karadağ devletleri arasında kurulan devlet birliği. 1992 yılından Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adı altında kuruluşlarını ilan ettiler. Yeni devletin bu adı alması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin yasal mirasçısı olduğu sonucunu çıkarıyordu. Bu duruma Yugoslavya SFC'den kopan diğer devletlerin karşı çıkmaları üzerine Birleşmiş Milletler bu yeni devletin üyeliğini reddetti. 2003 yılında Sırbistan-Karadağ adı altında yeni bir devletin kuruluşu ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ</span> Balkanlarda bir ülke

Karadağ, Avrupa'nın güneydoğusunda Balkanların Adriyatik kıyısında bir ülkedir. Kuzeyde Bosna-Hersek, kuzeydoğuda Sırbistan, doğuda Kosova, güneydoğuda Arnavutluk, batıda ise Hırvatistan ve Adriyatik Denizi ile çevrilidir. Başkenti ve en büyük şehri Podgorica ülke topraklarının %10,4'ünü ve nüfusun %29,9'unu kapsamaktadır, Çetine kenti eski krallık başkenti statüsündedir. Ülkenin büyük çoğunluğunu Karadağlılar oluşturur, Sırplar %28,7 ile en büyük azınlıktır. Ayrıca Boşnaklar, Arnavutlar ve Hırvatlar da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Podgorica</span> Karadağın başkenti

Podgorica, Karadağ'ın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir için Osmanlı döneminde Böğürtlen ve Arnavutçadan alınan Burguriçe isimleri, Yugoslavya döneminde ise Titograd ismi kullanılmıştır.

Karadağ millî futbol takımı, 2006 FIFA Dünya Kupası'ndan sonra ortaya çıkmıştır. Bu organizasyonda yeni bağımsız ülkeler olan Sırbistan ve Karadağ; Sırbistan-Karadağ adıyla mücadele etmiştir ve gruptaki son maçını 21 Haziran 2006'da oynayıp bir üst tura çıkmayı başaramamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Karadağ</span>

Karadağ, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 2007 yılında katılmıştır. Geçmişte 1961'den 1991 yılına dek Yugoslavya'nın, 1992'de Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin ve 2004'ten 2006 yıllarına dek ise Sırbistan-Karadağ'ın bir parçası olarak yarışmada yer almıştır. 1983, 1984 ve 2005 yıllarının katılımcısı öncel devlet, Karadağlı yarışmacılar tarafından temsil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sırbistan-Karadağ</span>

Sırbistan-Karadağ Eurovision Şarkı Yarışması’na iki defa katılmıştır. 2004'te Željko Joksimović ile yarışmaya katılan ülke, başarılı bir giriş yaparak yarışmayı 263 puanla ikinci sırada tamamladı. İkinci ve son kez katıldığı 2005 yılında ise ülkeyi Karadağlı grup No Name temsil etti. Final gecesi topladığı 137 puanla yedinci oldu. No Name 2006 yılında yapılan ulusal seçimde ikinci kez birinci oldu ve tekrar temsilcilik hakkını elde etti. Ancak oylamadaki usulsüzlükler nedeniyle yapılan itiraz sonrasında ve katılımcı konusunda anlaşmaya varılamaması nedeniyle ülke yarışmadan çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Krallığı</span> 1910-1918 Güneydoğu Avrupada devlet

Karadağ Krallığı, Balkanlar'da 1910-1918 yıllarında varlığını sürdürmüş olan bir krallıktı. Krallığın başkenti Çetine idi (Cetinje). Krallığın para birimi Karadağ Perperi idi. Ülke pratikte Mutlakiyetçi olmasına rağmen aslında bir Meşrutiyet olarak yönetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ pasaportu</span>

Karadağ pasaportu Karadağ vatandaşlarına Karadağ tarafından verilen uluslararası seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adrian Lulgjuraj</span> Arnavut şarkıcı

Adrian Lulgjuraj, Karadağ asıllı Arnavut şarkıcı. İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Arnavutluk'u Bledar Sejko ile birlikte, "Identitet" isimli şarkıyla temsil etti, yarı finalde 31 puanla on beşinci olarak finale çıkamadı.

Vize'den muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Karadağ ziyaretçileri, Karadağ'ın dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Karadağ vize politikası, Schengen Alanı'nın Vize politikasına benzer. Antigua ve Barbuda, Bahamalar, Barbados, Mauritius, Moldova ve Saint Kitts and Nevis hariç, tüm Schengen ülkelerine 90 günlük vizesiz giriş izni verir. Ayrıca Belarus, Küba, Ekvator, Kosova, Peru, Rusya, Türkiye ve Ukrayna gibi birkaç ülkelere de vizesiz giriş izni verilir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Futbol Federasyonu</span>

Karadağ Futbol Federasyonu, FSCG; Karadağ'ın başkenti Podgorica'da bulunan futbol yönetim organıdır.

Karadağ, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Karadağ'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio Televizija Crne Gore (RTCG) tarafından Görevlendirme yöntemi doğrultusunda belirlenmiştir. Knez Karadağ'ı "Adio" adlı şarkıyla temsil etmiştir.

Sırbistan-Karadağ millî futbol takımı, günümüzde varlığını sürdürmeyen Sırbistan-Karadağ'ı temsil eden futbol takımı. Sırbistan-Karadağ Futbol Federasyonu tarafından kontrol edilmekteydi. 1992 yılında Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adıyla kurulan ülkenin uluslararası spor müsabakalarından men edilmesi sebebiyle ülkeyi temsil eden millî futbol takımının kuruluşu 1994 yılında gerçekleştirildi. 1998 FIFA Dünya Kupası ile 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda mücadele eden takım, turnuvaları sırasıyla 9. ve 8. sıralarda tamamladı. 2006'da ülkenin isim değişikliğine gitmesi sebebiyle takım da Sırbistan-Karadağ adını aldı. Bu adla 2006 FIFA Dünya Kupası'na katılan takım, ilk turda turnuvaya veda etti. 2006'da Karadağ'ın bağımsızlığını ilan ederek ülkenin bölünmesinin ardından millî takım da sona erdi. FIFA, günümüzde varlığını sürdüren Sırbistan millî futbol takımını Sırbistan-Karadağ'ın ardılı olarak görmekte ve takımın gösterdiği performansları Sırbistan elde etmiş olarak göstermektedir.

Karadağ Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Çetine idi.

"Inje", Vanja Radovanović tarafından seslendirilen 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Karadağ'ı temsil eden şarkı. Şarkı Karadağca dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Vanja Radovanović tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ başbakanı</span> Karadağın hükûmet başkanı

Karadağ başbakanı veya resmi olarak Karadağ hükûmet başkanı Karadağ hükûmetinin başkanıdır. Başbakanın rolü, hükûmetin çalışmalarını yönlendirmek ve önerilen bakanların bir listesini içeren hükûmet programını Parlamentoya sunmaktır. Başbakanın istifası, hükûmetin düşmesine neden olur.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Prensliği</span> 1852-1910 arası var olan Balkan devleti

Karadağ Prensliği, Güneydoğu Avrupa'da 13 Mart 1852 - 28 Ağustos 1910 tarihleri arasında var olan eski bir prenslikti. Daha sonra Prens olan I. Nikola tarafından krallık ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ-Türkiye ilişkileri</span> Karadağ - Türkiye arasında sürdürülen ukusarası politikalar içerid

Karadağ-Türkiye ilişkileri, Karadağ ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.