İçeriğe atla

Su deposu

Su deposu; suyun taşınması, depolanması ve kullanılması için orta büyüklükte bir taşınabilir IBC kaptır. Büyük plastik şişelere bazen "kaplar" denir.[1] Su bidonları örneğin içme suyu, atık su veya duş için kullanılabilir. Su deposu gezi, kamp, tekne gezileri, musluk suyu olmayan kabinlerde veya acil durumlarda içme suyu rezervi olarak kullanılır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 

Ayrıca bakınız


İlgili Araştırma Makaleleri

Elmalı-2 Barajı, İstanbul'da Çavuşbaşı Çayı üzerinde 1952-1955 yılları arasında inşa edilmiş içme-kullanma ve sanayi suyu temini amaçlı bir barajdır. Beton ağırlık tipi olan barajın gövde hacmi 103.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 42,5 m'dir. Normal su kotunda göl hacmi 10,00 hm³, normal su kotunda göl alanı 2,80 km²'dir. Yılda 10 hm³ içme suyu temin edilmesini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çubuk-2 Barajı</span>

Çubuk-2 Barajı, Ankara'da, Çubuk Çayı üzerinde, içme suyu temini amacı ile 1961-1964 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 1.100.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 61,00 m'dir. Normal su kotunda göl hacmi 24,60 hm³, normal su kotunda göl alanı 1,20 km²'dir. Yılda 38 hm³ içme ve kullanma suyu sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bayındır Barajı</span>

Bayındır Barajı, Ankara'da, Bayındır Çayı üzerinde, içme suyu temini amacı ile 1962-1965 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 553.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 30,00 m'dir. Normal su kotunda göl hacmi 6,97 hm3, normal su kotunda göl alanı 0,71 km²'dir. Yılda 7 hm3 içme ve kullanma suyu sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Balçova Barajı</span>

Balçova Barajı, İzmir'in metropol ilçelerinden Balçova'da, Ilıca Deresi üzerinde, içme suyu temini amacı ile 1970-1980 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Berdan Barajı, Mersin'de, Berdan Çayı'nın üzerinde, sulama ve içme-kullanma ve sanayi suyu temini amacı ile 1975-1984 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıdere Barajı</span> Çamlıderede bir baraj

Çamlıdere Barajı, Ankara'nın Çamlıdere ilçesinin Bayındır Çayı üzerinde, içme suyu temini amacıyla 1976-1985 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Büyükçekmece Barajı</span>

Büyükçekmece Barajı, İstanbul'da, Büyükçekmece Gölü üzerinde, içme-kullanma ve sanayi suyu temini amacıyla 1983-1988 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Çakmak Barajı, Samsun'da, Abdal Deresi üzerinde, içme suyu temini amacıyla 1985-1988 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Gökçe Barajı</span>

Gökçe Barajı, Yalova'da Gökçedere üzerinde, içme suyu temini amacıyla 1980-1989 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Kapulukaya Barajı, Kırıkkale'de Kızılırmak üzerinde, içme suyu temini ve elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1979-1989 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Durhasan, Çubuk</span> Çubuk, Ankara, Türkiyede mahalle

Durhasan, Ankara ilinin Çubuk ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Arşimet prensibi</span>

Arşimet prensibi, bir sıvı içindeki katı bir cismin, taşırdığı sıvının ağırlığına eşit bir batmazlık kuvveti ile yukarıya itildiğini belirtir. Ünlü bir deneyde Arşimet, aynı kütledeki altın bir taç ile bir altın külçesinin taşıracakları su miktarlarının aynı olması gerektiğini ileri sürmüş ve bunu doğrulayamayınca tacın saf altın olmadığını anlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İçme suyu</span>

İçme suyu, içilmesi ya da yemeklerde kullanılması güvenli olan ve sağlık sorunlarına yol açmayan sulardır. Küresel olarak insanların %89'u iyileştirilmiş içme suyu kaynağına erişebilmektedir. Yaklaşık %71'i musluk suyu gibi gerektiğinde kullanılabilir kaynaklara erişebilirken, 1.3 milyar kişi su kuyularına ya da herkese açık musluklara erişebilmektedir. En az 2 milyar insan ise hala güvenli olmayan kirlenmiş içme suyu kaynaklarını kullanmaktadır. Bu da, kolera ya da tifo gibi enfeksiyöz ishallere sebep olmakla beraber yılda 502.000 kişinin ölümüne sebep olmaktadır.

Sazlıdere Barajı, İstanbul'da, Sazlıdere üzerinde, içme suyu üretmek amacıyla 1991-1996 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Akyar Barajı, Ankara'da, Bulak Çayı üzerinde, içme suyu üretmek amacıyla 1996-2001 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">4 Eylül Barajı</span>

4 Eylül Barajı, Sivas'ta, Mısmıl Çayı üzerinde, içme suyu temini amacıyla 1996-2002 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

İkizdere Barajı, Aydın'da, İkizdere Çayı üzerinde, sulama ve içme suyu temini amacıyla 1999 yılında inşasına başlanan, 2009 yılında hizmete açılan barajdır.

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi ya da kısa ve yaygın ismiyle ASKİ, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı resmi kurum. Ankara şehrinin su ve kanalizasyon işleriyle ilgilenmektedir. Bakanlar Kurulunun 11.03.1987 tarih ve 87/11594 sayılı kararının 1. maddesi ile "Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı, müstakil bütçeli ve Kamu Tüzel Kişiliğine haiz bir kuruluş" olarak kuruldu.

Türkiye'nin başkenti ve ikinci büyük şehri olan Ankara'da içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılamak veya elektrik enerjisi üretmek için kullanılan sekiz aktif baraj bulunmaktadır.

Rahmanlar Barajı, Türkiye'nin İzmir ilinin Ödemiş ilçesinde yer alan bir barajdır. İlçeye sulama, içme ve kullanma suyu sağlamaktadır.