İçeriğe atla

Su (film, 1986)

Su
Filmin afişi
YönetmenErdoğan Kar
YapımcıErdoğan Kar
SenaristOsman Şahin, Erdoğan Kar
Hikâye (eser)Osman Şahin
OyuncularTalat Bulut
Perihan Savaş
MüzikMerhaba Grubu, Erol Kar
Görüntü yönetmeniSelçuk Turanlı, Musa Oral
CinsiSinema filmi
RenkRenkli, 35mm
Yapım yılı1986
Süre73 dakika
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Su, Talat Bulut ve Perihan Savaş'ın başrollerinde olduğu 1986 yılı çıkışlı dram türünde film.

Konusu

Ağalık sisteminin eleştirildiği film, para kazanmak büyük şehire giden Merdan'ın memleketine dönüşüyle başlar. Gelirken yanında köylülerin o vakte kadar görmediği sarı bir sünger yatak da getirmiştir. O yatak, sevdiği kız Pero’yla evlenince gelin yatağı olacaktır. Ancak Merdan’ın yokluğunda köyün ağası başlık parası karşılığında Pero’yu nikâhına alır.

Köyün ağası Merdan'ın getirdiği sarı sünger yatağa da yatağa da sahip olmak ister fakat genç adam vermek istemez. Bu arada kuraklık yaşayan köyün toprağı, suyu gibi insanların kaderi de ağaya bağlıdır. Ağa yatağa sahip olamadığı için köyün tek kuyusundan su çekmelerini yasaklar ve bu inat yüzünden aile perişan olur. Ancak Merdan’ın diğer köylüler gibi ağanın isteklerine boyun eğmeyecektir.

Oyuncular

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Keriz</i> Türk filmi

Keriz, yönetmenliğini Kartal Tibet'in ve yapımcılığını da Türker İnanoğlu'nun üstlendiği, 1985 yapımı bir Türk filmidir. Güldürü türündeki filmin başrollerini Kemal Sunal ve Perihan Savaş paylaşmıştır.

<i>Sultan</i> (film, 1978) 1978 filmi

Sultan, Kartal Tibet'in yönettiği, yapımcılığını Nahit Ataman'ın üstlendiği, senaryosunu ise Yavuz Turgul'un yazdığı 1978 yapımı dram-komedi türündeki sinema filmi. Başrollerini Türkan Şoray, Bulut Aras, Şener Şen ve Adile Naşit paylaşmaktadır. Sultan'ın özgün müziğini Cahit Berkay Yavuz Turgul ile birlikte besteledi.

<i>Kibar Feyzo</i> 1978 yapımı Türk komedi filmi

Kibar Feyzo, yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı, Kemal Sunal, Müjde Ar, Adile Naşit, Şener Şen, İhsan Yüce, İlyas Salman ve Erdal Özyağcılar'ın rol aldığı 1978 yapımı bir Türk komedi filmidir. Türkiye'de ağalık düzenine kara mizah çerçevesinde yaklaşarak toplumcu gerçekçi bir nitelik taşıyan film, sınıfsal çatışmayı merkeze alması ve komünizm karşıtı önlemleri yermesiyle de politik bir yön taşıyan kült filmlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Kızlar ağası</span>

Kızlar ağası ya da Darüssaade ağası, Osmanlı Devleti'nde haremden sorumlu olan yüksek düzeydeki görevliye verilen isimdi.

<span class="mw-page-title-main">Kırkpınar Yağlı Güreşleri</span> Geleneksel yağlı güreş festivali

Kırkpınar Yağlı Güreşleri, geleneksel Türk yağlı güreş turnuvası. Her sene haziran ayı sonu ile temmuz ayı başında Edirne'de düzenlenir. Pehlivanlar üç gün süresince er meydanında mücadele ederler. Son gün yapılan finallerde her boyun (kategorinin) birinci, ikinci ve üçüncüleri belirlenir. Bunlardan en önemlisi başpehlivandır. Güreşler esnasında Kırkpınar Festivali düzenlenir ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilir. Osmanlı Devleti'nin her yerinde düzenlenen panayırların hepsinde güreş yapılır ama bunların içinde yalnız Kırkpınar’da “baş”ı kazanan pehlivan, gelecek senenin Kırkpınar güreşlerine kadar “başpehlivan” bilinirdi. Bu düşünce günümüzde de devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Serf</span> Toprak ağası adına çalışan köylü

Serf, Orta Çağ Avrupası'nda, miras yoluyla kendisine tahsis edilen arazide toprak ağası adına çalışan köylü. Toprağın ve ürünün mülkiyeti toprak ağasına ait olmakla birlikte, serfler yiyecek ve giyecek ihtiyaçlarını karşılayacak kadar ürünü kendilerine ayırabiliyorlardı.

Kalecik Barajı, Osmaniye'de, Ceyhan Nehri'nin kollarından biri olan Kalecik Çayı üzerinde, sulama amacı ile 1978 - 1985 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<i>Salako</i> Kemal Sunalın başrolündeki 1974 yapımı film

Salako, Kemal Sunal ve Meral Zeren'in başrolde oynadığı 1974 yapımı film. Filmin yönetmeni Atıf Yılmaz, senaryo yazarı Sadık Şendil'dir. Film Kemal Sunal'ın başrol oynadığı ilk filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılgüney, Gazipaşa</span> Gazipaşa mahallesi

Kızılgüney, Antalya ilinin Gazipaşa ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Perihan Savaş</span> Türk sinema ve televizyon oyuncusu

Şerife Perihan ya da bilinen adıyla Perihan Savaş, Türk sinema ve televizyon oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Talat Bulut</span> Türk oyuncu

Talat Bulut, Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı.

<i>Susuz Yaz</i> 1963 yapımı Türk filmi

Susuz Yaz 1963 yapımı dramatik Türk filmidir. Yönetmenliğini Metin Erksan'ın yaptığı filmin senaryosunu yine Erksan, Necati Cumalı'nın 1962'de yazdığı aynı adlı hikâyesinden uyarlayıp yazmıştır. Filmin başlıca rollerinde Erol Taş, Hülya Koçyiğit ve aynı zamanda filmin yapımcısı da olan Ulvi Doğan oynamışlardır. Hülya Koçyiğit'in sinemadaki ilk filmidir. Susuz Yaz, aynı zamanda Erol Taş'ın yardımcı rolde değil de başrol oyuncusu olarak oynadığı ilk filmidir. Filmin özgün müziğini Yunanistan'ın Akademi Ödüllü bestecisi Manos Hacidakis bestelemiştir. Hacidakis aynı yıl Topkapı filminin müziğini de yapmıştı.

Murat Prosçiler, Türk sinema, tiyatro, televizyon oyuncusu ve seslendirmendir.

<i>Sosyete Şaban</i>

Sosyete Şaban, Kartal Tibet'in yönetmenliğini yaptığı 1985 yapımı Türk filmi.

<i>Kurbağalar</i> (film) film

Kurbağalar, başrolünde Hülya Koçyiğit'in rol aldığı 1985 yapımı Şerif Gören filmi.

Angarya otorite sahibi birisinin zorla yaptırdığı, genelde karşılığında para verilmeyen iştir. Bazı durumlarda işi yapmaktan kurtulmak için para vermek söz konusu olabilir, bu bazen çalıştıranın, bazen çalışanın bir seçeneğidir, ama bazen böyle bir seçenek olmayabilir de. Kölelikten farklı olarak çalışan kişi bir mülk değildir, emeğini vermek dışında özgürdür ve çalışma zorunluluğu genelde sürekli değildir. Genelde her yıl belli sayıda gün veya ayın emeği mecbur edilir. Çalışana para verilmediği durumlarda bu özgür olmayan emek sayılır. Angarya, teknik anlamda bir vergi değildir, çünkü para veya bir mal şeklinde bir ödeme zorunluluğu yoktur, ama çalışmamak için para ödeyebilme seçeneğinin bulunduğu durumlarda bu pratik anlamda bir vergi gibi işler.

<i>Bedrana</i> sinema filmi

Bedrana, Süreyya Duru'nun yönetmenliğini üstlendiği 1974 çıkışlı Türk filmidir. Bekir Yıldız'ın romanından uyarlanmış olup Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki toprak ve insan ilişkilerini konu almaktadır.

Kaşık Düşmanı, yönetmenliğini Bilge Olgaç'ın üstlendiği 1984 çıkışlı Türk filmidir. Başrollerinde Perihan Savaş, Mesut Engin ve Halil Ergün yer almaktadır.

<i>İnce Memed II</i> Yaşar Kemal romanı

İnce Memed II, Yaşar Kemal'in yazdığı İnce Memed serisinin ikinci romanıdır. İlkin gazetede tefrika edilen İnce Memed II, 1969 yılında kitap haline getirildi. Yazar, İnce Memed serisinde başkaldırıyı savunmuştur. İnce Memed I, Ağrıdağı Efsanesi, Kuşlar da Gitti, İnce Memed III eserleriyle birlikte yazarın en çok satan ilk beş kitabından üçüncüsüdür.

<i>Toprak Ana</i> (film)

Toprak Ana, senaryosunu Duygu Sağıroğlu'nun yazdığı ve Memduh Ün'ün yönettiği 1973 yapımı Türk filmdir.