İçeriğe atla

Suç ve Ceza (film)

Suç ve Ceza
(Преступление и наказание)
YönetmenLev Kulidzhanov
SenaristLev Kulidzhanov
Nikolai Figurovsky
Fyodor Dostoyevsky'in aynı adlı romanından.
OyuncularGeorgi Taratorkin
Innokenti Smoktunovsky
Tatyana Bedova
Viktoriya Fyodorova
MüzikMikhail Ziv
Görüntü yönetmeniVyacheslav Shumsky
StüdyoGorki Film Stüdyosu
CinsiSinema filmi
Yapım yılı1970
Çıkış tarih(ler)i21 Eylül 1970, Rusya
12 Kasım 1971, Doğu Almanya
Süre209 dakika
ÜlkeSovyetler Birliği Sovyetler Birliği
DilRusça

Suç ve Ceza (RusçaПреступление и наказание) Fyodor Dostoyevski'nin aynı adlı romanından uyarlanan 1970 Sovyetler Birliği yapımı drama filmidir.

Oyuncular

  • Georgi Taratorkin - Rodion Romanoviç Raskolnikov
  • Innokenty Smoktunovsky - Porfiry Petrovitch
  • Tatyana Bedova - Sonya Marmeladova
  • Viktoriya Fyodorova - Avdotya Romanovna
  • Yefim Kopelyan - Svidrigailov
  • Yevgeni Lebedev - Marmeladov
  • Maya Bulgakovа - Yekaterina Ivanovna
  • Irina Gosheva - Pulkheriya Aleksandrovna
  • Vladimir Basov - Luzhin
  • Aleksandr Pavlov - Razumihin
  • Vladimir Belokurov
  • Inna Makarova - Nastasya
  • Sergei Nikonenko - Nikolai
  • Valery Nosik - Zametov
  • Dzidra Ritenberga - Luiza Ivanovna
  • Ivan Ryzhov - Tit Vasilievich
  • Yuri Sarantsev - Lieutenant 'Powder'
  • Lyubov Sokolova - Yelizaveta

Film hakkında notlar

Film iki ayrı parçadan oluşmakla birlikte tek bir gösterimde vizyona girmiştir.

Film siyah-beyaz ve totalvision olarak çevrilmiş ve 28 Eylül 1970'te Sovyetler Birliği'nde vizyona girmiştir. Filmi Sovyetler Birliği'nde 13 milyondan fazla kişi izlemiştir. Doğu Almanya'da ise film ilk kez Dostoyevsky'nin 150. doğum günü kutlamaları esnasında 12 Kasım 1971'de gösterilmiş, daha sonrasında ise 7 Ocak 1972'den itibaren sinemalarda gösterilmeye başlanmıştır.

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

Zeki Demirkubuz, Türk film yönetmeni, senarist, yapımcı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Belgin Doruk</span> Türk sinema sanatçısı ve model (1936–1995)

Belgin Doruk, Türk oyuncu ve modeldir. 1950'ler ve 1960'ların önde gelen Türk sinema yıldızlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi</span> İkinci Dünya Savaşının sonunda bir dizi askeri yargılama

Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi veya Nürnberg mahkemeleri, Ekim 1945'te, ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Sovyetler Birliği'nin açtığı dava. Almanya'nın Nürnberg şehrinde yapıldığı için bu isimle anılmıştır. Nazi liderlerine karşı suçlama 4 noktada toplanıyordu: Barışa karşı suç, insanlığa karşı suç, savaş suçları ve ilk üç noktada listelenen suç eylemlerinin ''ortak bir plan ve komplo süreci ile gerçekleştirilmesi.'' 216 oturum süren yargılamalar 1 Ekim 1946 tarihinde sona erdi ve üçü beraat eden, 22'si için idam cezası istenen 24 sanık şu cezalara çarptırıldı: Daha hafif suçlamalarla yargılananlardan 4 kişi 10 ile 20 yıl arasında hapis cezası aldı: Karl Dönitz, Baldur von Schirach, Albert Speer ve Konstantin von Neurath. Üçü ömür boyu hapse mahkûm edildi: Rudolf Hess, Walter Funk ve Erich Raeder. On ikisi hakkında idam cezası verildi ve bunlardan Hans Frank, Wilhelm Frick, Juluis Streicher, Alfred Rosenberg, Ernst Kaltenbrunner, Joachim von Ribbentrop, Fritz Saucker, Alfred Jodl, Wilhelm Keitel ve Arthur Seyss 16 Ekim 1946 tarihinde idam edildi. Firardaki Martin Bormann'a yokluğunda idam cezası verildi. Hermann Göring ise asılmasına saatler kala zehir içerek kendi hayatına son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Akan</span> Türk sinema sanatçısı (1949–2016)

Tahsin Tarık Üregül ya da sahne adıyla Tarık Akan, Türk oyuncu, yapımcı, senarist ve yazardır.

<i>Suç ve Ceza</i> Dostoyevskinin 1866 tarihli Rusça romanı

Suç ve Ceza, Rus yazar Fyodor Dostoyevski tarafından yazılan psikolojik ve dram türündeki romandır. İlk olarak 1866 yılı boyunca Rus Habercisi adlı edebiyat dergisinde on iki ayda yayımlandı. Daha sonra ise tek cilt olarak yayımlandı. Dostoyevski'nin beş yıl süren Sibirya sürgününün dönüşünde yazdığı tam uzunluktaki ikinci romanıdır. Suç ve Ceza, yazarın "olgunluk" döneminin ilk büyük romanı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan sineması</span>

Azerbaycan sineması, Azerbaycan'ın uluslararası film kültürü ve sinematografisinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Franklin J. Schaffner</span> Amerikalı film yönetmeni (1920 – 1989)

Franklin James Schaffner Özellikle Planet of the Apes, (1968) Patton, (1970) Papillon (1973) ve The Boys from Brazil (1978) gibi filmleriyle tanınan Amerikalı yönetmen. Patton ile 43. Akademi Ödülleri'nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanmıştır. Aynı zamanda Maymunlar Cehennemi (1968) filminin yönetmen koltuğuna oturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çulpan Hamatova</span>

Çulpan Hamatova, Rus oyuncu.

<i>Maskeli Beşler İntikam Peşinde</i> Maskeli Beşler serisinin ilk filmi (2005)

Maskeli Beşler İntikam Peşinde, Maskeli Beşler sinema filmi serisinin 2005 yapımı ilk filmi. Filmin kadrosunun büyük bir kısmını, Hababam Sınıfı Üç Buçuk filminde oynayan oyuncular oluşturmuştur. Tezcan, Bahattin, Murat, Zeki ve Kamil'in hikâyelerinin anlatıldığı Maskeli Beşler İntikam Peşinde'nin gördüğü ilgiden sonra, filmin yapımcı şirketleri Arzu Film ve Fida Film, filmi bir seri hâlinde devam ettirme kararı almışlardır. Bu kararın ardından 8 Ocak 2007'de Maskeli Beşler: Irak ve 7 Ocak 2008'de Maskeli Beşler: Kıbrıs filmleri, seri olarak vizyona girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Helmuth Weidling</span> Nazi Almanyası Wehrmacht Generali

Helmuth Otto Ludwig Weidling, II. Dünya Savaşı'nda Alman general.

<span class="mw-page-title-main">Paul Ludwig Ewald von Kleist</span> Nazi Almanyasında Generalfeldmarschall

Paul Ludwig Ewald von Kleist, Almanya'nın süvari subayı ve Nazi Almanyası'nın Generalfeldmarschall'i.

<span class="mw-page-title-main">Lenin (anlam ayrımı)</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

Lenin şu anlamlara gelebilir:

<i>Oh Olsun</i> (film) 1973 yapımı Türk filmi

Oh Olsun, 1973 yapımı bir Türk filmi. Senaryosunu Sadık Şendil'in yazdığı filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini ise Ertem Eğilmez üstlenmiştir. Başrolleri ise Tarık Akan ve Hale Soygazi paylaşmaktadır. Film müziği sözü ve müziği Oktay Yurdatapan'a ait olan ve Füsun Önal'ın yorumladığı fimle aynı ismi taşıyan "Oh Olsun" şarkısıdır.

1970'lerde, on yıl içinde birçok önemli filmler ortaya çıkıyor. Tüm dünyada sinema, 1970'lerde zengin sinematografi ve ayrıntılı puanları ile büyük gelişme devrinden birini yaşadı.

<i>Prenses ve Kurbağa</i>

Prenses ve Kurbağa, 2009 Amerikan yapımı ve The Walt Disney Company'nin üstlendiği bir fantastik-romantik ve komedi türü filmdir. Film, Kurbağa Prens kitabından esinlenerek uyarlanmıştır. Ron Clements ve John Musker filmin yönetmenliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde LGBT tarihi</span>

Sovyetler Birliği'nde LGBT tarihi, Sovyetler Birliği'nde LGBT tarihini konu alır. Sovyetler Birliği'nde eşcinselliğin durumu üç ana dönemde incelenir. Ekim Devrimi sonrası dönemde 1917-1933 arasında homoseksüellik suç olmaktan çıkarılarak eşcinseller kanun önünde önceki ve sonraki döneme göre daha avantajlı bir konuma sahip olmuştur. Bu yılların akabinde Stalin döneminden itibaren kanunlarca "hastalık" olarak nitelendirilmiştir. 1934-1986 yılları arasında yeniden suç kapsamına alınarak kamuoyuna duyurulmaksızın kovuşturma ve hukuki süreçlere tabi tutulmuştur. 1987-1990 yılları arasında ise kamuya açık tartışmalara izin verilmiş; bilim, akademi ve edebiyatta çeşitli konularla ele alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1968 Kızıl Meydan gösterisi</span>

1968 Kızıl Meydan'daki gösteriler, Sovyetler Birliği öncülüğündeki Varşova Paktı'nın Prag Baharı adı verilen reform girişiminde bulunan Çekoslovakya'ya müdahalesine karşı dünyanın dört bir yanındaki insanların gerçekleştirdiği protestoların Sovyetler Birliği'ne yansımasıdır. Gösteriler 25 Ağustos 1968'de Sovyetler Birliği'nin başkenti Moskova'nın merkezi konumundaki Kızıl Meydanında gerçekleşti. Göstericiler sıradan vatandaşlara ayakta durarak rahatsızlık vermemek için oturuyorlardı.

<i>Daha</i> 2017 yapımı Onur Saylak filmi

Daha, yönetmenliğini Onur Saylak'ın yaptığı, 2017 yapımı dramatik sinema filmi. Başrollerini Tuba Büyüküstün, Ahmet Mümtaz Taylan ve Hayat Van Eck'in paylaştığı film, yazar Hakan Günday'ın DAHA isimli romanından uyarlanmıştır. Filmin senaristliğini de Onur Saylak ve Hakan Günday ile birlikte Doğu Yaşar Akal gerçekleştirmiştir. Çekimleri Antalya'da gerçekleştirilen Daha'nın ilk gösterimi, 3 Temmuz 2017 tarihinde 52. Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali kapsamında gerçekleştirmiştir. Film Türkiye'de 12 Ocak 2018'de vizyona girmiştir.

<i>Ölümlü Dünya</i> (film, 2018) 2018 yapımı Türk filmi

Ölümlü Dünya, yönetmenliğini Ali Atay'ın yaptığı Türk komedi ve aksiyon filmidir. Filmin başrollerinde Ahmet Mümtaz Taylan, Alper Kul, Sarp Apak, İrem Sak, Doğu Demirkol, Feyyaz Yiğit, Meltem Kaptan, Mehmet Özgür ve Özgür Emre Yıldırım yer almaktadır. 26 Ocak 2018 itibarıyla film vizyona girdi. İlk üç günde 109.439 kişi tarafından izlendi. Toplam da 585.145 izleyici sayısına ulaşan film, 7 milyon lira hasılat elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet karşıtlığı</span>

Sovyet karşıtlığı, antisovyetizm ve Sovyetler Birliği hükûmetinin verdiği ad ile antisovetchina, Sovyetler Birliği'ne ve Sovyetler Birliği hükûmetine karşı yöneltilen hoşnutsuzluk, güvensizlik ve karşıtlıktır. Sovyet karşıtlığı genellikle antikomünizm ile paraleldir.