İçeriğe atla

Sturmtiger

Sturmmörser Tiger

Çeşidi Ağır Taarruz topu
Uyruğu Nazi Almanyası Nazi Almanyası
Hizmet geçmişi
Kullanıldığı savaşlar II. Dünya Savaşı
Üretim tarihi
Üretim adedi 18
Özellikler
Ağırlık 68 ton
Uzunluk 6,28 m
Genişlik 3,57 m
Yükseklik 2,85 m
Mürettebat 5 (komutan, sürücü, 2 yükleyici, 1 nişancı)


Zırhı150 mm
Ana silahı 380 mm RW61 L/5.4 roket havan topu
Diğer silahları 90 mm NbK 39 antipersonel silahı, 7.92mm MG34 makineli tüfek
Motor Maybach benzinli
600 hp
Kaldırma kapasitesi 9 hp/ton
Süspansiyon donanımı burulma çubuğu
Harekat menzili 120 km
Azami hızı 40 km/h

Sturmtiger (Saldırı Kaplanı), II. Dünya Savaşı'nda kullanılan ve Tiger I şasesi üzerine inşa edilen ve büyük bir roket fırlatıcısı ile donatılan Alman taarruz topudur. Resmi tanımlaması Sturmmörserwagen 606/4 mit 38 cm RW 61'dir. Piyade birliklerine kentsel alan çatışmalarında destek vermek amacıyla üretildi. Üretiminde cephede ağır hasar görmüş Tiger tankları kullanıldı.

Üretimi

Bu aracın üretim amacı piyade birliklerine destek vermek için düşmana ait çok korunaklı ve sağlam bina ve siperleri tek bir seferde yok etmek içindi. Bu fikir 1942 yılındaki Stalingrad Kuşatması sırasında ortaya çıktı. O zaman Wehrmacht elinde sadece üzerinde 150 mm ağır piyade topu bulunan Sturmgeschütz III taarruz topu vardı. Bu araçlardan 12 tanesi bu kuşatmada kaybedildi.

Halefi olan Brummbär 1943 yılında üretilmesine karşın, Wehrmacht bundan daha ağır ve güçlü bir araca ihtiyaç duyuyordu. Sonunda yapımında Tiger tank şasesi ve 210 mm obüs kullanılacak bir aracın yapımına başlandı.

Ancak o zamanda böyle bir top bulunmadığından bunu yerine bir benzeri Kriegsmarine tarafından sualtı bomba fırlatıcısı olarak kullanılan 380 mm havan da karar kılındı.

İlk prototip Ekim 1943 yılında Adolf Hitler'e tanıtıldı. Nisan 1944 üretim onayı verilen aracın denemelerine başlandı. Ağustos ve Kasım ayları arasında 18 adet Sturmtigers tamamlandı. Bu kadar yavaş üretilmesinin sebebi yeni şase üretmek yerine vurulmuş veya servisten çekilmiş Tiger 1 tanklarının beklenmesiydi.

Dizaynı

Sturmtiger aracında Tiger I tankının gövde ve süspansiyon sistemleri korundu. Tiger tankına ait üst yapı sökülerek bunun yerine içerisine havan topunun konacağı yeni bir üst yapı monte edildi. Bu üst yapı aracın ön tarafından başladığından araca uzaktan bakıldığında kutuya benzer bir hava veriyordu.

Tiger tanklarına göre daha kısaydı. Sturmtiger boyu sadece 6,28 m iken Tiger 8,45 m gelmekteydi. Bunu en önemli sebebi arasın çok uzun namlulu bir topunun olmamasıydı. Tiger tankına göre 15 cm ise daha yüksekti.

Sturmtiger (Deutsches Panzermuseum) Almanya

Zırhı

Sturmtiger şehir çatışmalarında görev alacağı için aracın bu çatışmalarda ağır hasar almaması çok kalın bir zırh ile korunması gerekiyordu. Aracın ön tarafında 150 mm kalınlığında eğimli bir zırhı vardı. Yan taraflarında ise 80 mm kalınlığında paneller bulunuyordu. Normal bir Tiger tankı 57 ton gelirken, Sturmtiger neredeyse 68 tona yaklaşıyordu.

Silahları

Sturmtiger (Deutsches Panzermuseum) Almanya

Ana silahı 380 mm Raketenwerfer 61 L/5.4, kuyruktan dolma roket fırlatıcı/havandı. Bu silah kısa menzilli roket fırlatıcı bir düzenekti. Havanın boyu 1.5 metreye yakında ve 125 kilo yüksek patlayıcılı taşıyan roket atabiliyordu. Bu mermi 2.5 metre kalınlığındaki betonu bile delip geçmeye yeterdi.

Bu silahın menzili 5650 metreydi. Roket toplam ağırlığı 345-351 kilo arasındaydı. Normal bir barut ile mermi 45 m/s hızla ilerlerken, 40 kg'lık roketle bu 250 m/s ye kadar çıkıyordu.

Roket fırlatıcı bazı sorunlarda yaratıyordu. En önemlisi roket yakıtının yanması ile oluşan gaz araç içinden atılamıyordu.

Mermilerinin çok büyük olması sebebiyle sadece 14 mermi taşıyabilirdi. Bir tanesi namluda diğeri ise yükleme tepsisinde beklerdi. Diğerleri aracın arka kısmında bulunan parmaklık raflarda taşınırdı. Araca mühimmat yüklemek için üst yapıya bir vinç monte edilir ve bu vinç yardımıyla mermiler yüklenirdi. Yükleme için 5 kişilik mürettebatın tamamı da çalışmak zorundaydı.

Yükleme kapağının hemen yanında 90 mm NbK 39 Nahverteidigungswaffe ("Yakın savunma silahı") takılıydı. Bu silah yakın mesafede bulunan düşman araç ve piyadelerine karşı aracı savunuyordu. Bu silah 360 derecelik bir kullanım açısına sahip basit bir bombaatar silahıydı. Piyade saldırılarına karşı ise 7.92mm MG34 kullanılıyordu.

Hızmet geçmişi

Sturmtiger asıl görevi piyade birliklerinin kuvvetli düşman mevzilerine veya binalara yapacakları saldırıda ağır topçu desteği sağlamaktı. Ancak Almanya nın durumu gün geçtikçe kötüleşiyordu. Alman silahlı kuvvetleri Wehrmacht saldırmaktan daha çok artık savunma pozisyonu almaya başlamıştı.

Üç yeni Panzer bölüğü Sturmtiger modelini kullandı: Panzer Sturmmörser Kompanien (PzStuMrKp) 1000, 1001 and 1002. Aslında 14'er araçtan oluşmaları gerekirken elde yeterli araç olmadığından her bölüğü dörder tane dağıtıldı. Bu dört araç da kendi içlerinde iki araçlık iki takıma bölündü.

PzStuMrKp 1000 birliğine ait iki araç 13 Ağustos 1944 tarihinde Varşova Ayaklanması sırasında ilk olarak kullanıldı.. PzStuMrKp 1001 ve 1002 ise Eylül ve Ekim aylarında göreve çıktı. PzStuMrKp 1000 and 1001 birliklerine bağlı 7 araç daha sonra Ardenler karşı saldırısı sırasında görev aldı.

Ardenler karşı saldırısı ardında bu araçlar bir daha cephe görevinde kullanmadı. Daha çok Almanya topraklarına karşı yapılan saldırılarda savunma amaçlı kullanıldılar. Bu araçlar çok iyi birer savunma silahıydı. Düşman savaş uçaklarının bombardımanı dışında piyade veya topçu ateşi ile yok edilmesi çok zor araçlardı. Sadece birkaç araç düşman tarafından yok edildi. Geri kalanlar ise mekanik arızası veya yakıt yetersizliğinden dolayı terk edilmeden önce mürettebatı tarafından imha edildi.

İki adet Sturmtiger günümüze ulaşabilmiştir: Biri Deutsches Panzermuseum Münster'de, diğeri Kubinka Tank Müzesi'nde (Rusya) sergilenmektedir.[]

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

  • II. Dünya Savaşı Zırhlı Araç Listesi
  • II.DS sırasında Almanya tank üretimi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tiger I</span> Alman Ağır Tank

Tiger I, 1942'den itibaren Afrika'da ve Sovyetler Birliği'nde, genellikle bağımsız ağır tank taburlarında faaliyet gösteren, II. Dünya Savaşı'nın bir Alman ağır tankıydı. Alman Ordusu'na 8,8 cm KwK 36 topunu monte eden ilk zırhlı savaş aracını verdi. Ağustos 1942 ile Ağustos 1944 arasında 1.347 adet üretildi. Ağustos 1944'ten sonra Tiger I'in üretimi, Tiger II lehine kademeli olarak durduruldu.

<span class="mw-page-title-main">Panzer IV</span> Alman Orta Sınıf Tank

Panzerkampfwagen IV, yaygın olarak bilinen adıyla Panzer IV, Nazi Almanyası tarafından 1930'ların sonlarında geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında yaygın olarak kullanılan orta sınıf tank. Tankın ordu envanter numarası Sd.Kfz. 161'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kundağı motorlu topçu sistemi</span> Başka bir aracın çekişine ihtiyaç duymadan kendi başına hareket edebilen toplara denir

Kundak Motorlu Topçu Sistemi (KMT) tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyeti olan topa denir. Bu terim hem kundağı motorlu obüsler hem de roket atan platformları kapsar. Bu araçları yüksek hareket kabiliyetine sahip genellikle paletli, üzerlerinde obüs, havan, roket veya güdümlü füze taşıyan araçlardır. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli dolaylı ateş gücü sağlarlar.

Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.

<span class="mw-page-title-main">Sturmgeschütz III</span> Nazi Almanyası üretimi taarruz topu

Sturmgeschütz III, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan en önemli taarruz topudur. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz.142 'dir. Panzer III tankının şasesi üzerine yapılmıştır. Asıl yapılış amacı çatışma sırasında piyade birliklerine doğrudan destek vermekti. Bunun yanında savaşın ilerleyen yıllarında tanksavar mermisi kullanılarak tanklara karşı da kullanılmıştır. Bütün savaş boyunca 10,500 adet üretilen Sturmgeschütz serisi mükemmel maliyet-performans oranına sahip bir araçtı. Sturmgeschütz III sürekli olarak değiştirildi ve daha sonraki Jagdpanzer araçları gibi, bir tank avcısı olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tiger II</span> II. Dünya Savaşında kullanılmış Alman ağır tankı

Tiger II veya tam adıyla Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B, İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılmış bir Alman ağır tankıdır. Tiger I'in halefi olan Tiger II'nin tasarımı, ağır tank Tiger I'de kullanılan kalın zırhı orta tank Panther'de kullanılan eğimli zırh ile birleştirmişti. Tank yaklaşık 70 ton ağırlığındaydı ve 100 ile 185 milimetre kalınlığında ön zırh ile korunuyordu. Ana silah olarak uzun namlulu 8,8 cm KwK 43 L/71 tanksavar topuna sahipti. Şasi tasarımı aynı zamanda Jagdtiger tanksavar aracında da kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Grille</span> Wehrmachtın kullandığı kundağı motorlu obüs

Grille Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs türüdür. Grille serisinin yapımında Çek Panzer 38(t) tankları ve 15 cm sIG 33 piyade topu kullanılmıştır. Askerler arasında "cırcır böceği (Grille)" lâkâbının takılmasının nedeni, topun her ateşlenmesinden sonra, oluşan yüksek geri tepme nedeniyle, aracın, geriye doğru sıçramasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Jagdtiger</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve 2.Dünya Savaşında kullanılan ağır sınıf tank avcısı

Jagdtiger Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Tiger II tankı şasesi üzerine yapılmış tank imha edicidir. Ayrıca II. Dünya Savaşı sırasında üretilmiş en ağır zırhlı savaş aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya tank üretimi</span> Vikimedya madde listesi

Aşağıdaki tablolarda Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, seri üretilmiş modelleri ve varyantları da dahil olmak üzere tam paletli zırhlı savaş araçlarının üretim adetleri, Kasım 1939 başlangıç tarihi olmak üzere gösterilmektedir. 1943 Cassibile ateşkes antlaşması sonrası Wehrmacht için üretilen İtalyan zırhlı araçları ve prototipler dahil edilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">7,62 cm PaK 36(r)</span> Alman Yapımı Tanksavar Topu

PaK 36(r) (7,62 cm Panzerabwehrkanone 36(russisch)) Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanksavar silahıydı. Silah aslında Sovyet yapımı 76-mm tümen topu M1936 (F-22)'nin değiştirilmiş modeliydi.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm FlaK 18/36/37/41</span> Alman Tanksavar Ve Uçaksavar Topu

8,8 cm FlaK ya da bilinen adıyla Alman "Seksensekizlik" topu, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında hem tanksavar hem de uçaksavar olarak kullanılan meşhur bir silahtı. Aslında bu ad 8,8 sm FlaK 18, 36 ya da 37 ve FlaK 41 ve 43 modellerinin genelinde kullanılmıştır. FlaK kelimesi Almanca Fl(ieger)a(bwehr)k(anone) ya da Fl(ug)a(bwehr)K(anone) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyordu ve uçaksavar manasına geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Marder III</span>

Marder III Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. 1942 ile 1944 yılları arasında üretildi ve savaşın sonuna kadar kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Elefant</span>

Elefant, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir Panzerjäger serisi tank imha edici araçtı. Ferdinand adını aracı çizen Ferdinand Porsche'den almıştır.

<i>Company of Heroes</i> 2006 video oyunu

"Dawn of War" oyununun yapımcısı Relic Entertainment firması tarafından geliştirilen ve THQ desteğini alan en yeni gerçek zamanlı strateji oyunu Company of Heroes'ın 25 Nisan 2005 yılında lansmanı yapılmış, Eylül 2006'da ise piyasaya çıkmıştır. Oyunun, sonradan çıkartılan Opposing Fronts (2007) ve Tales of Valor (2009) adlı ek paketleri de mevcuttur. En son resmi yama ile ana oyun ve 2 ek pakette birleşmiştir. Nisan 2010'da ise oyunun MMO versiyonu çıkmıştır Company of Heroes Online.Sonra vazgeçilerek Mart 2011 de açık beta kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ağır silah</span>

Ağır silahlar; hafif silahlardan ve piyade silahlarından daha büyük çaplı, mürettebat tarafından kullanılan büyük top, obüs ve roketatar gibi modern savaş silahlarına verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Karl-Gerät</span>

Karl-Gerät,(Mörser Karl, Havan Topu Karl) II. Dünya Savaşı'nda Rheinmetall tarafından tasarlanan ve üretilen kendinden tahrikli bir kuşatma obüsü.

<span class="mw-page-title-main">15 cm sIG 33 (Sf) auf Panzerkampfwagen I Ausf B</span>

15 cm sIG 33 (Sf) auf Panzerkampfwagen I Ausf B, bazen Sturmpanzer I Bizon olarak anılır, 2. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir Alman kundağı motorlu silahıydı.

Bu liste içine topların, araçların ve gemilerin de dahil olduğu II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın askerî ekipmanları listesidir. 2. Dünya Savaşı 1939'da başlayıp 1945'te biten küresel bir savaştı. 1930'dan itibaren Avrupa'da artan siyasi istikrarsızlıkların ardından, Avrupa'ya hakim olmayı amaçlayan Almanların, 1 Eylül 1939'da Polonya'ya saldırması, II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı oldu. Avrupa'daki savaş Almanların 8 Mayıs 1945'te Müttefikler'e kayıtsız şartsız teslim olmasıyla sona erdi.
Almanlar, silahları için birçok tip tanımı kullandı. Bazı durumlarda tip tanımı ve seri numaraları bir silahı tanımlamak için yeterliydi fakat bazen aynı zamanda aynı silaha ait farklı tasarımlar geliştirilir ve bunlar kısmen benzer tasarımlara sahip olurdu.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın savaş araçları listesi</span>

Wehrmacht, 2. Dünya Savaşı sırasında geniş çeşitlilikte savaş araçları kullanmıştır.