İçeriğe atla

StumpWM

StumpWM
Geliştirici(ler)Shawn Betts
Güncel sürüm23.11[1] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 26 Kasım 2023
Programlama diliCommon Lisp
İşletim sistemiUnix-benzeri
TürPencere yöneticisi
LisansGPL-2.0 veya sonrası[2]
Resmî sitesistumpwm.github.io
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

StumpWM', geliştirici Shawn Betts'in ratpoison'un giderek büyük ve "lisp yoğun" olduğunu fark etmesiyle oluşturulan bir Döşemeli Pencere Yöneticisi'dir. Ratpoison'un halefi olarak tasarlanan StumpWM, GPL-2.0 veya sonrası lisansının şartları altında yayımlanmıştır.[2]

StumpWM wiki'de açıklandığı üzere, geliştiriciler ratpoison'ı CLX kullanarak Common Lisp'te büyük ölçüde yeniden uygulamaya karar verdiler:[3]

StumpWM, yazarların C'de ratpoison yazmaktan duydukları hayal kırıklığından doğdu. Çok hızlı bir şekilde ratpoison lispy-emacs tarzı paradigmalar oluşturduğumuzu fark ettik. 'C-t :', kancalar ve uygulamada büyüyen bir Common Lisp alt kümesinden sarkan bir REPL vardı... "Gerçekten" istediğimiz şeyin, özelleştirme ve gerçek zamanlı hackleme için çok fazla alana sahip, sıfırdan Lisp ile yazılmış bir pencere yöneticisi olduğu açıktı.

Geliştiricler, StumpWM'yi aşağıdaki terimlerle tanımlamaktadır:[4]

StumpWM özelleştirilebilir ancak görsel olarak minimal olmaya çalışır. Pencere süslemeleri, simgeler ve düğmeler yoktur. Kişisel özelleştirmelerinizi eklemek için çeşitli kancalara ve ince ayar yapmak için değişkenlere sahiptir.

Lisp ve özelleştirme

StumpWM hem Steel Bank Common Lisp (SBCL) hem de GNU ile çalıştırılabilir. CLISP, SBCL genellikle daha iyi performans için tercih edilir.[4] SLIME ortamı genellikle StumpWM'ye gerçek zamanlı güncellemeler ve özelleştirmeler uygulamak için kullanılır. Ayrıca stumpish ("StumpWM Interactive Shell") adında, pencere yöneticisi ile bir terminalden arayüz oluşturmanın standart bir yolunu sağlayan başka bir program daha vardır.[4]

Pencere yöneticisi özelleştirmeleri her kullanıcının ev dizininde bulunan bir .stumpwmrc dosyasında saklanır. Bu dosya StumpWM'yi yapılandırmak için gerekli Lisp kodunu içerir.[4]

Geliştirme

StumpWM kaynak kodu GitHub üzerinde barındırılmaktadır ve kullanılan sürüm kontrol sistemi Git'tir.[5] StumpWM ile ilgili sorunlar için bir posta listesi de mevcuttur.[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Release 23.11". 26 Kasım 2023. Erişim tarihi: 19 Aralık 2023. 
  2. ^ a b StumpWM COPYING file .
  3. ^ "Background". The StumpWM wiki. 5 Ekim 2006. 18 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2014. 
  4. ^ a b c d "Stumpwm - ArchWiki". 4 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "The Stump Window Manager: Downloads". 28 Ağustos 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Stump-devel". 8 Ocak 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lisp</span> lambda hesabını kullanan fonksiyonel programlama dili

Lisp, kullanımda olan en eski ve en güçlü programlama dillerinden biridir. John McCarthy'in 1958'de icat ettiği dilden türetilmiş birçok dile verilen genel ad olmakla birlikte, günümüzde çoğunlukla ANSI Common Lisp'in kısa adı olarak kullanılır. Diğer yaygın lehçeleri Emacs Lisp (elisp), Scheme ve AutoCAD'in Autolisp'idir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Genel Kamu Lisansı</span>

GNU Genel Kamu Lisansı yaygın kullanılan bir özgür yazılım lisansı. İlk sürümü 1989 yılında Richard Stallman tarafından GNU Tasarısı için kaleme alınmıştır. Üçüncü ve son sürüm ise Richard Stallman'ın yöneticisi olduğu Özgür Yazılım Vakfı (FSF), Eben Moglen ve Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi tarafından kaleme alındı ve özgür yazılım topluluklarının çeşitli itiraz ve katkılarıyla son hâlini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Xfce</span> GNU/Linux ve Unix benzeri sistemlerle uyumlu bir masaüstü ortamı

Xfce ya da XFCE ; GNU/Linux ve Unix benzeri sistemlerle uyumlu bir masaüstü ortamı. GNU/Linux, BSD ve Solaris gibi çekirdeklerle çalışabilir ve düşük hızlardaki makineler için idealdir. Hafif yapısı ve GTK uyumu sayesinde birçok program sorunsuz çalışmaktadır. Ayrıca Xfce geliştirme ortamı sunmaktadır. Kendisi dışında Xfce kütüphanelerini kullanmakta olan Mousepad metin düzenleyici, Xfmedia medya oynatıcısı ve Terminal gibi üçüncü parti yazılımlar bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">SQLite</span>

SQLite, dünyada en çok dağıtılan ve tavsiye edilen kaynak kodları halka açık, tamamen C/C++ programlama dilleriyle geliştirilmiş sunucu yazılımı ve yapılandırma gereksinimi olmayan, işlemsel ve ilişkisel bir SQL veritabanı motorudur.

<span class="mw-page-title-main">Chromium OS</span>

Chromium OS, Google tarafından geliştirilen Linux tabanlı işletim sistemi Chrome OS'un açık kaynak geliştirme sürümü. Chrome OS'un kaynak kodu BSD lisansı ile 19 Kasım 2009'da Chromium OS olarak yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">GitHub</span> sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için ağ tabanlı bir depolama servisi

GitHub, sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için web tabanlı bir depolama servisidir. 8 Şubat 2008 tarihinde Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P. J. Hyett, Scott Chacon tarafından kuruldu. GitHub özel depolar için ücretli üyelik seçenekleri sunarken, açık kaynaklı projeler için ücretsizdir. Mayıs 2011 itibarıyla GitHub açık kaynaklı projeler tarafından tercih edilen en popüler depolama servisidir.

AI Challenge bir uluslararası yapay zeka programlama yarışmasıdır. Waterloo Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Kulübü tarafından düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">IceWM</span>

IceWM, Marko Maček tarafından X Pencere Sistemi grafik altyapısı için yazılmış bir istiflenebilir pencere yöneticisidir. Sıfırdan C++ dilinde yazılmış ve GNU LGPL lisansı altında yayımlanmıştır. Bellek ve işlemci bakımından görece olarak hafif ve Windows 95, Windows XP, Windows 7, OS/2, Motif ve diğer grafiksel kullanıcı arayüzlerine benzer temalarla gelmektedir. IceWM, hafif ve özelleştirilebilir olmasıyla beraber görünüş ve his olarak başarılı olması için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">JWM</span>

JWM, Joe Wingbermuehle tarafından X Pencere yöneticisi için tasarlanmış hafif bir istiflenebilir pencere yöneticisidir. JWM, C dilinde yazılmıştır ve Xlib'i minumum olarak kullanır. Özelleştirme, XML dosyası düzenlenerek yapılır; grafiksel özelleştirme şart değildir.

<span class="mw-page-title-main">Openbox</span>

Openbox, X Pencere Yöneticisi sistemi için GNU Genel Kamusal Lisansı altında geliştirilmiş istiflenebilir bir pencere yöneticisidir. Asıl olarak Blackbox 0.65.0 sürümlü programdan türetilmiştir. Openbox, 3.0 sürümünden itibaren en baştan C dilinde yazılmıştır bundan ötürü herhangi bir Blackbox kodu temel alınmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstiflenebilir pencere yöneticisi</span>

İstiflenebilir pencere yöneticisi tüm pencereleri belirli bir sıraya göre görüntüleyebilen ressam algoritması tekniğini kullanarak birbirlerinin üst üste gelebilmesi imkanını sağlayabilen bir pencere yöneticisidir. Üst üste pencerelerin gelebilmesini sağlayan ama kompozit pencere yöneticisi olmayan bütün pencere yöneticileri istiflenebilir pencere yöneticisi olarak değerlendirilir. İstiflenebilir pencere yöneticisi olmayan pencere yöneticilerinde pencerelerin üst üste gelebilmesini sağlayamadığı için döşemeli pencere yöneticisi olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Döşemeli Pencere Yöneticisi</span>

Döşemeli pencere yöneticisi, ekranı ortak bir şekilde bölmekle beraber programların birbiri üstüne gelmeyecek şekilde görüntülenmesini sağlayan bir pencere yöneticisi tekniğidir.

<span class="mw-page-title-main">AfterStep</span>

AfterStep, X Pencere Sistemi için tasarlanmış istiflenebilir bir pencere yöneticisidir. AfterStep masaüstü konfigürasyonu için esneklik, geliştirilmiş görsellik, sistem kaynaklarının etkili kullanımı gibi özellikler sunmak için geliştirilmiştir. MachTen gibi dağıtımlarda kullanılmıştır. AfterStep köken itibari ile NeXTSTEP'e benzeyecek şekilde düzenlenmiş FVWM'nin bir çeşididir fakat geliştirme döngüsü ilerledikçe kökeni FVWM'den ayrışmaya başladı. 2000'de Linux websitesi TuxRadar AfterStep'i "geniş kapsamlı konfigürasyon seçenekleri ile bazı görkemli temalar yaratabilme imkanı sağlayan hızlı ve güvenilir" şeklinde överek yılın en iyi pencere yöneticisi olarak seçti.

<span class="mw-page-title-main">LXQt</span>

LXQt, özgür ve açık kaynaklı hafif bir masaüstü ortamıdır. LXDE ve Razor-qt projelerinin birleşmesinden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Blackbox</span>

Blackbox, X Pencere Sistemi için tasarlanmış özgür ve açık kaynak kodlu istiflenebilir penceresi yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Compiz</span>

Compiz, pencere yönetimi için hızlı kompozit masaüstü efektleri oluşturmak üzere 3D grafik donanımını kullanarak X Pencere Sistemi için tasarlanmış bir kompozit pencere yöneticisidir. Küçültme animasyonu veya küp çalışma alanı gibi efektler, yüklenebilir eklentiler olarak uygulanır. ICCCM kurallarına uyduğu için Compiz, GNOME Panel kullanılırken varsayılan Mutter veya Metacity veya KDE Plasma Workspaces'te KWin yerine kullanılabilir. Dahili olarak Compiz, OpenGL kitaplığını grafik donanımına arabirim olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Awesome (pencere yöneticisi)</span> X Pencere Sistemi için pencere yöneticisi

AwesomeWM, C ve Lua programlama dillerinde geliştirilmiş X Pencere Sistemi için tasarlanmış dinamik bir pencere yöneticisidir. Lua, pencere yöneticisini yapılandırmak ve genişletmek için de kullanılır. Gelişimi bir dwm çatalı olarak başladı. Son derece küçük ve hızlı olmayı, ancak kapsamlı bir şekilde özelleştirilebilir olmayı hedefliyor. Kullanıcının klavyeyi kullanarak pencereleri yönetmesini mümkün kılar.

dwm

dwm, xmonad ve awesome dahil olmak üzere diğer birçok X pencere yöneticisinin gelişimini etkileyen Suckless tarafından X Pencere Sistemi için geliştirilmiş minimalist bir dinamik pencere yöneticisidir. Harici olarak wmii'ye benzer, ancak dahili olarak çok daha basittir. dwm, basitliğe ek olarak performans ve güvenlik için tamamen C ile yazılmıştır ve kaynak kodunu düzenlemenin yanı sıra herhangi bir yapılandırma arayüzünden yoksundur. Projenin yönergelerinden biri, kaynak kodunun asla 2000 SLOC'yi aşmaması ve kullanıcı tarafından yapılandırılabilen seçeneklerin hepsinin tek bir başlık dosyasında yer almasıdır.

cwm (pencere yöneticisi)

cwm X Pencere Sistemi için bir yığın pencere yöneticisidir. Öncelikle OpenBSD'nin temel sisteminin bir parçası olarak geliştirilmiş olsa da diğer Unix benzeri işletim sistemlerinde taşınabilir versiyonları mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">SageMath</span> Ücretsiz bir açık kaynak kodlu matematik yazılım sistemi

SageMath, cebir, kombinatorik, çizge teorisi, sayısal analiz, sayı teorisi, kalkülüs ve istatistik dahil olmak üzere matematiğin birçok yönünü kapsayan özelliklere sahip bir bilgisayarlı cebir sistemidir.