İçeriğe atla

Stužica

Karpatlardaki ve Avrupa'nın Diğer Bölgelerindeki İlkel Kayın Ormanları
UNESCO Dünya Mirası
Konum Almanya,  Arnavutluk,  Avusturya,  Belçika,  Bulgaristan,  Hırvatistan,  İspanya,  İtalya, Polonya,  Romanya,  Slovakya,  Slovenya,  Ukrayna
KriterDoğal: ix
Referans1133
Tescil2007 (31. oturum)
Uzatma2011, 2017
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Stužica, Doğu Karpatlarda benzersiz bir şekilde korunmuş ve bozulmamış ilkel bir kayın ormanıdır. Slovakya'da yer alan orman, Polonya ve Ukrayna ile olan sınırda yer almaktadır. 1908 yılından beri orman korunmaktadır ve 1993 yılında Ulusal Doğa Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiştir. 2007 yılında Stužica ve Ukrayna'nın altı bölgesi de dahil olmak üzere çeşitli diğer yerler, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi. 2011 yılında beş Alman bölgesi daha eklendi. 2017 yılında diğer eklemeler yapılarak Dünya Mirası Alanı genişletildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Komi Cumhuriyeti</span>

Komi Cumhuriyeti, Rusya içinde yer alan Ural Dağları'nın batısında ve Doğu Avrupa Ovaları'nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bir cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Kahuzi-Biéga Millî Parkı</span>

Kahuzi-Biéga Milli Parkı, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nni doğusundaki Bukavu kasabası yakınlarında yer alan bir koruma alanıdır. Ruanda sınırı ile Kivu Gölü'nün batı kıyısında yer alır. 1970 yılında Belçikalı fotoğraf sanatçısı ve koruma uzmanı Adrien Deschryver tarafından kurulan park, adını sınırları içinde kalan iki sönmüş yanardağ olan Kahuz Dağı ve Biega Dağı'ndan almaktadır. 6.000 kilometre karelik bir alana sahip olan Kahuzi-Biéga, ülkenin en büyük ulusal parklarından biridir. Hem dağlık hem de ovalık arazilerinden oluşan bu bölge, IUCN Kırmızı Listesine göre nesli tükenme tehlikesi altında olan Doğu ova gorilinin nadir bulunan türlerinin son sığınaklarından biridir. Park, benzersiz yağmur ormanı yaşam alanı ve Doğu ova gorillerinin varlığı nedeniyle 1980 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lopé Millî Parkı</span>

Lopé Milli Parkı, Gabon'da yer alan bir millî parktır. Arazisinin çoğunluğunun yağmur ormanı olmasına rağmen, parkın kuzeyinde, 15.000 yıl önce son Buz Çağı boyunca Orta Afrika'da oluşmuş olan çimen savanalarının son kalıntıları bulunur. 1946 yılında Lopé-Okanda Vahşi Yaşam Alanı kurulduğunda Gabon'un ilk korunan alanı oldu. 2007 yılında Lopé-Okanda peyzajı UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dong Phayayen-Khao Yai Orman Kompleksi</span>

Dong Phayayen-Khao Yai Orman Kompleksi, Tayland'daki UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilmiş bir bölgedir. Dong Phaya Yen Dağları ve Sankamphaeng Sıradağlarındaki Khao Yai, Thap Lan, Pang Sida ve Ta Phraya Milli Parkları ile Dong Yai Vahşi Hayatı Koruma Bölgesi alanlarını kapsamaktadır. Orman kompleksi, 2005 yılında Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Surinam Doğa Koruma Alanı</span>

Orta Surinam Doğal Koruma Alanı, Surinam'daki bir doğa koruma alanıdır. Koruma alanı, bölgedeki tropik yağmur ormanlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aïr ve Ténéré Ulusal Doğa Koruma Alanı</span>

Aïr ve Ténéré Ulusal Doğa Koruma Alanı, Nijer'de ulusal bir doğa rezervidir. İç içe geçmiş birkaç koruma alanı içerir ve UNESCO Dünya Mirası olarak listelenmiştir. Aïr Dağlarının doğu yarısını ve Ténéré Çölünün batı kesimlerini kapsamaktadır. BirdLife International tarafından Önemli Kuş Alanı olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Gondvana Yağmur Ormanları</span>

Eskiden Orta Doğu Yağmur Ormanı Koruma Alanları olarak bilinen Avustralya'nın Gondvana Yağmur Ormanları, dünyadaki en zengin subtropikal yağmur ormanı alanıdır. Dünya Mirası alanı yağmur ormanları, Newcastle'dan Brisbane'e elli ayrı koruma alanı içerir ve koruma alanlarının toplam alanı 366,500 hektardır.

<span class="mw-page-title-main">Thungyai-Huai Kha Khaeng Doğal Hayatı Koruma Alanları</span>

Thungyai-Huai Kha Khaeng Doğal Hayatı Koruma Alanları, iki bitişik yaban hayatı koruma alanını kapsayan bir UNESCO Dünya Mirası alanıdır: Thungyai Naresuan Doğal Hayatı Koruma Alanı ve Huai Kha Khaeng Doğal Hayatı Koruma Alanı. Kançanaburi, Tak ve Uthai Thani'deki alanları kapsamakta ve Tayland'ın Batı Orman Kompleksinin büyük bir bölümünü oluşturmaktadırlar. Alan, 1991 yılında Dünya Mirası listesi olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jaú Ulusal Parkı</span>

Jaú Ulusal Parkı, Brezilya'nın Amazonas eyaletinde bulunan bir ulusal parktır. Güney Amerika'nın en büyük orman rezervidir ve bir Dünya Mirası alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kluane / Wrangell–St. Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek</span>

Kluane / Wrangell–St. Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek, ABD ve Kanada'da, Yukon, Alaska ve Britanya Kolumbiyası sınırında yer alan bir uluslararası park sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Srebarna Doğa Koruma Alanı</span>

Srebarna Doğa Koruma Alanı, kuzeydoğu Bulgaristan'da, Silistre'nin 18 km batısında ve Tuna'nın 2 km güneyinde, aynı adı taşıyan bir köyün yakınında yer alan bir doğa koruma alanıdır. Srebarna Gölü'nü ve çevresini kapsar ve Avrupa ile Afrika arasında kuş göç yolu olan Via Pontica üzerinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Lednice-Valtice Kültürel Peyzajı</span>

Lednice–Valtice Kültürel Peyzajı, Çekya'daki Břeclav yakınlarındaki Güney Moravya ilinde yer alan ve 283.09 km2 alan kaplayan kültürel-doğal peyzaj kompleksidir.

<span class="mw-page-title-main">Holašovice</span>

Holašovice (Holaschowitz), Çekya'nın güneyinde, České Budějovice'nin 15 kilometre batısında yer alan küçük tarihi bir köydür. Köy, Jankov beledisine bağlıdır. Köyün güneyinde, Blanský Ormanı'nı Koruma Alanı yer almaktadır. Köy, II. Dünya Savaşı'ndan sonra terkedilmiş ve Orta Çağ planı ve Güney Bohem Halkı veya Kırsal Barok tarzındaki bahçe yapıları bozulmadan kalmıştır. 1990 yılından itibaren restore edilerek yeniden oluşturulmuş ve 1998 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sardona Tektonik Bölgesi</span>

Glarus thust doğu İsviçre Alplerinde yer alan büyük bir bindirme fayıdır. 2008 yılında Sardona Tektonik Bölgesi adı altında bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Scandola Doğa Koruma Alanı</span>

Scandola Doğa Koruma Alanı, Fransa'nın Korsika adasının batı kıyısında, Korsika Bölge Parkı'nda yer almaktadır. 1975 yılında kurulmuştur. 1983 yılında UNESCOtarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wuling Dağları</span>

Wuling Dağları, Orta Çin'de Çongçing Belediyesi'nden ve Doğu Guizhou'a ve Batı Hunan'a kadar uzanan bir sıradağdır. Tujialar, Han Ulusu, Hmonglar, Donglar ve Bailer gibi birçok etnik gruba ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Bikin Millî Parkı</span>

Bikin Ulusal Parkı, 3 Kasım 2015 tarihinde Kuzey yarıküre'deki en büyük ve en yaşlı karma ormanı ve tüm vahşi Amur kaplanlarının %10'unu korumak için kuruldu. Park ayrıca, Bikin Nehri Vadisi'nde yaşayan Udegey ve Nanay etnik gruplarının topraklarında yaşayan 600 kadar yerliyi koruma amacını da taşıyordu. Bozulmamış ormanların büyüklüğü ve "ılıman yağmur ormanı" olarak nitelendirilmesi nedeniyle, hem bitki hem de hayvan biyoçeşitliliğinin merkezi olarak önemli bir statüye sahiptir. Park, Uzak Doğu Rusyası'nda, Sihote-Alin'in batı yamaçlarında, Primorskiy Krayı'nın Pozharsky rayonu içinde yer alır. 2018 yılında, daha önce Orta Skhote-Alin adı ile bir Dünya Mirası olarak listelenen alan, 1,160,469 hektarlık Bikin Ulusal Parkı ile genişletilmiş ve Bikin Nehri Vadisi adı altında Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Letea Ormanı</span>

Letea Ormanı, Romanya'nın en eski doğa koruma alanıdır. 1938'de Romanya Bakanlar Konseyi'nin ormanı bir doğa koruma alanı ilan ettiği 645 sayılı Kararı ile kuruldu. Tuna'nın Tuna Deltası'ndaki Sulina ve Chilia kolları arasında yer almaktadır. Yaklaşık 2.825 ha bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karpat Biyosfer Rezervi</span>

Karpat Biyosfer Rezervi, 1968 yılında doğa rezervi olarak kurulan ve 1992 yılında UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'nın bir parçası haline gelen bir biyosfer rezervidir. 2007'den bu yana, Uzh Nehri Millî Parkı'nın bazı bölgeleri ile birlikte rezervin daha büyük kısmı, Karpatlar ve Avrupa'nın Diğer Bölgeleri Antik ve İlkel Kayın Ormanlarının bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Siteleri'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Belogorye Tabiatı Koruma Alanı</span>

Belogorye Tabiatı Koruma Alanı, bir zamanlar Doğu Avrupa orman bozkırında nehir kıyısında yetişen son el değmemiş ormanlardan biri olarak koruma altında tutulan yaşlı meşe ormanlarını temsil eden bir rus zapovednikidir. Koruma alanı, ilk olarak 1924'te kuruldu ancak o kuruluşundan sonra birkaç kez yeniden düzenlendi. Rusya'daki en eski ve en küçük doğa koruma alanlarından biridir. Rusya'nın batı ucundaki Central Hills'in güneybatı yamacında yer alır. Koruma alanı Belgorod Oblastı'nın Belgorodsky Bölgesi'nde yer almaktadır. Koruma alanı 1935 yılında kurulmuştur ve 2.131 hektar (8,23 sq mi) alan kaplamaktadır.