İçeriğe atla

Strumitsa Muharebesi

Koordinatlar: 41°26′K 22°38′D / 41.433°K 22.633°D / 41.433; 22.633
Strumitsa Muharebesi
Bizans-Bulgar savaşları
TarihAğustos 1014
Bölge
Strumica, günümüzde Kuzey Makedonya
Sonuç Bulgar zaferi
Taraflar
Birinci Bulgar İmparatorluğuBizans İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Gavril RadomirTheofilaktos Botaneiatis (ölü)
Güçler
Bilinmiyor Bilinmiyor
Kayıplar
Hafif Ağır

Strumitsa Muharebesi Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu kuvvetleri arasında Ağustos 1014'te Kuzey Makedonya'nın Strumica (ya da Strumitsa) şehri yakınlarında meydana gelmiştir. İmparator Samuil'in oğlu Gavril Radomir komutasında Bulgar kuvvetleri, muharebede ölen Selanik valisi Theofilaktos Botaneiatis komutasında Bizans kuvvetlerini mağlup etmişlerdir. Valisinin ölümünden sonra Bizans İmparatoru II. Basileios, Bulgaristan'dan geri çekilmek zorunda kaldı ve son Belasitsa Muharebesi'ndeki başarısından yararlanamadı.

Muharebe

29 Temmuz 1014'teki zaferinden sonra, Bulgar ordusunun büyük bir kısmı yok edildiğinde, II. Basileios batıya doğru yürüdü ve Strumitsa yakınlarındaki Matsukion'un küçük kalesini ele geçirdi, ancak kasaba Bulgarların elinde kaldı. Bu nedenle Bizans İmparatoru, en yetenekli generallerinden biri olan Theofilaktos Botaneiatis liderliğindeki bir orduyu, harekâttan önce Samuil tarafından inşa edilen şehrin güneyindeki siper kazıklarına yıkmak için gönderdi. Böylece Bizanslıların Selanik'e giden yolunu Vardar nehri vadisinden açacaktı.


Tarihçi Vasil Zlatarski, Belasitsa ve Plavush dağları arasındaki Kosturino geçidindeki savaş alanını belirtir. Bizanslılar dar geçitte savunmalarını organize edemediler ve imha edildiler. Komutanları dahil askerlerinin çoğu öldü. Devol piskoposu Mihail'e göre Botaneiatis, Bizans generalini mızrağıyla delen Bulgar tahtının varisi Gavril Radomir tarafından öldürüldü.[1][2] Bu beklenmedik ve ağır yenilginin haberi üzerine II. Basileios, Selanik üzerinden planlanan rotadan değil, hemen doğuya doğru çekilmek zorunda kaldı. Ayrıca Strumitsa kuşatmasını da kaldırdı. II. Basileios, Bulgarların direncini kırmak için daha önce Kleidion'da yakalanan binlerce askeri kör etti ve onları Samuil'e gönderdi.[3]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Zlatarski 1994, cilt I, bölüm 2, sayfa 738.
  2. ^ Angelov & Cholpanov 1994, ss. 55-56.
  3. ^ Gyuzelev 1983, s. 74.
Genel
  • İoannis Skilicis. Synopsis Historion 13 Temmuz 2001 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., translated by Paul Stephenson.
  • Zlatarski, Vasil (1994). "1". History of the Bulgarian state in the Middle Ages (Istoriya na balgarskite darzhavi prez Srednovekovieto, История на българските държави през Средновековието) (Bulgarca). Sofya: Academic Press Marin Drinov. ISBN 954-430-299-9. 
  • Angelov, Dimitar; Choplanov, Boris (1994). Balgarska voenna istoriya prez srednite vekove (X-XV vek), Българска военна история през средните векове (X-XV век) [Bulgarian military history during the Middle Ages (10th–15th centuries)] (Bulgarca). Sofya: BAN Press. ISBN 954-430-200-X. 
  • Gyuzelev, Vasil (1983). "Balgaria ot vtorata chetvart na X do nachaloto na XI vek, България от втората четвърт на Х до началото на ХІ век" [Bulgaria from the second quarter of the tenth century to the beginning of the 11th century]. Ilcho Dimitrov (Ed.). Short History of Bulgaria [Kratka istoria na Balgaria, Кратка история на България] (Bulgarca). Sofya: Science and Arts Publishers. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Подбрани извори за българската история, Том II: Българските държави и българите през Средновековието, Изд. "ТАНГРА ТанНакРа ИК", София 2004, 954-9942-40-6, с. 66-67
  • Мутафчиев, Петър, Книга за българите, Издателство на БАН, София 1992, 954-430-128-3, с. 118-119
  • Златарски, Васил, История на българската държава през средните векове, том 1, част 2, Академично издателство "Марин Дринов", София 1994, 954-430-299-9 (т. 1, ч. 2), с. 738 (с. 697-700 10 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. в електронно издание)
  • Пириватрич, Сърджан, Самуиловата държава. Обхват и характер, Изд. група "АГАТА-А", София 2000, 954-540-020-X, с. 137
  • Гюзелев, Васил, България от втората четвърт на Х до началото на ХІ век, с. 71, 74, в: Димитров, Илчо (ред.), Кратка история на България, изд. "Наука и изкуство", София 1983


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bulgar İmparatorluğu</span>

Bulgar İmparatorluğu ya da Bulgar Çarlığı, Orta Çağ Avrupa tarihinde Bulgar devletine verilen isim. Varlığını sürdürdüğü süre boyunca, Balkanlar bölgesinde, özellikle Bizans İmparatorluğu'na rakip bir güç olarak, kilit rol oynamış bir devlettir. İlki 7. ve 11. yüzyıllarda, ikincisi ise ise 12. ve 14. yüzyıllarda olmak üzere, iki kez tarih sahnesine çıkmıştır. İkisi de bölgelerindeki Bizans hakimiyetinin sona ermesi üzerine vücut bulmuştur.

Bizans-Bulgar Savaşı (894–896) Ticaret savaşı olarak da adlandırılan, VI. Leon'un Bulgar pazarını Konstantinopolis'ten Selanik'e taşıması kararıyla Bulgar tüccarlarının giderleri büyük ölçüde artması nedeniyle, Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında çıkan mücadeledir.

<span class="mw-page-title-main">Gavril Radomir</span> Makedonya çarı

Gavril Radomir, Ekim 1014 ile Ağustos ya da Eylül 1015 tarihleri arası Bulgaristan çarı. Samuil'in oğludur. Babasının hükümdarlığı sırasında, kuzeni İvan Vladislav ve İvan'ın tüm ailesi ihanet suçuyla Samuil tarafından ölümle cezalandırılmışlardır. Gavril'in müdahalesi en azından kuzeninin canını kurtardı. Feci bir mağlubiyet ile sonuçlanan Sperkhios Muharebesi sırasında babasının hayatını kurtardığı söylenir ve cesur bir savaşçı olarak nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Süleymanköy Yazıtı</span>

Süleymanköy Yazıtı, Bulgar Hanı Omurtag zamanından kalma bir Bulgar epigrafik anıttır. Sechishte, Yeni Pazar köyünde bulunur. Yazıt, 815 yılında Omurtag Han ile Bizans İmparatoru V. Leon arasında imzalanan 30 yıllık barış antlaşmasının şartlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">İvan Vladislav</span> makedon çar

İvan Vladislav Ağustos ya da Eylül 1015'ten Şubat 1018'e kadar Bulgar imparatoru (çar) olarak hüküm sürmüştür. Doğum yılı bilinmemektedir, 987 yılından en az on yıl önce doğmuştur fakat muhtemelen ondan daha eski değil.

<span class="mw-page-title-main">Setina Muharebesi</span>

Setina Muharebesi, Bulgar ve Bizans orduları arasında modern Yunanistan'ın kuzeyinde Setina'da (Skopos) 1017 Sonbaharında gerçekleşmiştir. Bizans zaferi ile sonuçlanmıştır.

Manastır (Bitola) Muharebesi Bitola, yakınlarında Bulgar topraklarında, voyvoda Ivats komutasında Bulgar ordusu ile stratigos Georgios Gonitsiatis komutasında Bizans ordusu arasında gerçekleşmiştir. Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasındaki son açık savaşlardan biriydi. Bulgarlar galip gelmişti ve Bizans İmparatoru II. Basileios, dış duvarları Bizanslılar tarafından zaten tahrip edilmiş olan Bulgar başkenti Ohri'den çekilmek zorunda kaldı. Ancak Bulgar zaferi, Bulgaristan'ın Bizans egemenliğine girmesini ancak 1018 yılına erteledi.

<span class="mw-page-title-main">Sperkhios Muharebesi</span>

Sperkhios Muharebesi 997 yılında orta Yunanistan'da Lamya şehri yakınında Sperkhios Nehri kıyılarında gerçekleşmiştir. Bir önceki yıl Yunanistan'ın güneyine ilerlemiş Çar Samuil komutasındaki Bulgar ordusu ile general Nikiforos Uranos komutasındaki Bizans ordusu arasındaki bir muharebedir. Bizans zaferi neredeyse Bulgar ordusunun tamamını yok etmiş, güney Balkanlar ve Yunanistan'daki akınları sona erdirmiştir. Muharebenin ana kaynağı dönemin Bizans imparatoru II. Basileios'un hayatını anlatan tarihçi İoannis Skilicis'in Tarihin Özeti adlı kitaptır.

Selanik Muharebesi 1004'te Bulgar İmparatoru Samuil'in Bizansın en önemli ikinci şehri Balkanlar'daki Selanik'e yönelik birçok saldırısından birisidir. Sekiz yıl önce Samuil, Selanik valisi Gregori Taronites'i yendi. 1004'teki saldırı, Bizans imparatoru II. Basileios'un Bulgaristan'a düzenli seferlerinden birinin bitiminden hemen sonra gerçekleştirildi. Üsküp Muharebesi'ndeki Bulgar yenilgisine rağmen, II. Basileios'un geri çekilmesinden sonra Samuil, Bizans topraklarını istila ederek cevap verdi. Selanik valisi İoannis Chaldos'u şehrin yakınında pusuya düşürdü ve onu ele geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Krum hanedanı</span>

Krum hanedanlığı, Bulgaristan Hanı Krum (803-814) tarafından kurulan ve 803 ve 991 yılları arasında Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun hükümdarlarını temsil eden kraliyet ve daha sonra imparatorluk ailesini ifade eder. Bulgar tarihinin, en büyük toprak genişliğine ulaştı ve altın kültür ve edebiyat çağını tetiklemiştir. Kral Simeon'un döneminde Altın Çağlarını yaşamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Trayan Boğazı Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Trayan Boğazı Muharebesi 986 yılında Bizans ve Bulgar kuvvetleri arasında bir savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Belasitsa Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Belasitsa Muharebesi 29 Temmuz 1014'te Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında gerçekleşti. Bu, Bizans İmparatoru II. Basileios ile Bulgar İmparatoru Samuil arasında 10. yüzyılın sonlarında ve 11. yüzyılın başlarında yaklaşık yarım yüzyıl süren mücadelenin sonucuydu. Sonuç, kesin bir Bizans zaferiydi.

Theofilaktos Botaneiatis, 11. yüzyıl Bizanslı general ve Selanik valisi.

Sabin ya da Savin, 765-766 yılları arasında hüküm süren Vokil sülalesine mensup Tuna Bulgar Devleti hanı.

Kormesiy, 721-738 yılları arasında hüküm süren Dulo sülalesine mensup Tuna Bulgar Devleti hanı.

Vineh, 756-761 yılları arasında hüküm süren Vokil sülalesine mensup Tuna Bulgar Devleti hanı.

II. İvan, 1298-1299 yılları arasında hüküm süren İkinci Bulgar İmparatorluğu çarı.

<span class="mw-page-title-main">Danail Nikolaev</span>

Danail Tsonev Nikolaev Balkan Savaşları öncesinde Savaş Bakanlığı yapmış Bulgar bir subaydı. Kendisi Bulgar Ordusu'ndaki en yüksek rütbeye ulaşan ilk kişiydi. Nikolaev'in aldığı bu rütbe ayrıca "Bulgar ordusunun patriği" olarak da bilinirdi.

Kreta Muharebesi, 1009 yılında Selanik'in doğusundaki Kreta köyü yakınlarında meydana gelmiştir. Bulgar başkenti Preslav'ın 971 yılında Bizanslıların eline geçmesinden bu yana iki imparatorluk arasında sürekli bir savaş hali yaşanmıştır. 976'dan itibaren Bulgar soylusu ve daha sonra İmparator Samuil, Bizanslılara karşı başarılı bir şekilde savaşmış ancak 11. yüzyılın başından itibaren talih Bizans'ın lehine dönmüş ve Bizans, önceki büyük kayıplarından kurtulmuştur. 1002'den itibaren II. Basileios, Bulgaristan'a karşı her yıl seferler düzenlemiş ve birçok şehri ele geçirmiştir. 1009 yılında Bizanslılar Selanik'in doğusunda Bulgar ordusuyla karşılaştılar. Muharebenin kendisi hakkında pek fazla bilgi olmasa da Bizans'ın zaferi ile sonuçlanmıştır. Beş yıl sonra Bizanslılar, Belasitsa'da Bulgar ordusunu kesin bir şekilde yenmişler ve 1018'de ülke II. Basileios tarafından tamamen fethedilmiştir.

Selanik Muharebesi 1014 yazında, aynı dönemde Kuzey Yunanistan'da bulunan Selanik kenti yakınlarında Bulgar ve Bizans İmparatorlukları arasında yaşanan bir muharebedir. Nestoritsa komutasındaki Bulgar ordusu, Selanik valisi Theofilaktos Botaneiatis komutasındaki Bizanslılar tarafından bozguna uğratılmış ve Belasitsa ile Ográzhden dağları arasındaki Bulgar surlarına saldıran Bizans'ın ana kuvvetlerini saptıramamıştır.