İçeriğe atla

Struma (anlam ayrımı)

Struma şu anlamlara gelebilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balkan Savaşları</span> 1912-1913 yıllarında Balkan Yarımadasında yaşanan iki savaş

Balkan Savaşları, Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlardaki 8 Ekim 1912 - 10 Ağustos 1913 arasında dört devlete karşı yaptığı savaşlardır. Çatışmaların temel nedeni Bulgaristan Krallığı ile Sırbistan Krallığı'nın Balkanlarda hızlanan yayılma faaliyetleridir.

<span class="mw-page-title-main">Meriç</span> Balkanlarda nehir

Meriç Yunanistan ile Türkiye sınırının bir kısmını oluşturan, Bulgaristan'da doğarak Türkiye'ye giren ve Edirne üzerinde Ege Denizi'ne dökülen ırmaktır.

Çırpan, Bulgaristan'ın güneyinde, Eski Zağra ili'nde şehir merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Kumanova</span>

Kumanova, Kuzey Makedonya'nın Sırbistan sınırına yakın bulunan bir şehir ve belediye merkezidir. Şehir, Üsküp ve Manastır şehirleri ile birlikte ülkenin üç büyük şehrinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol</span> yüksek hızlı araç trafiği için özel olarak tasarlanmış, tüm trafik akışı ve giriş/çıkış düzenlemeli otoyol

Otoyol ya da otoban, hızlı trafik akımı sağlamak için yapılan, çok şeritli ve çift yönlü geniş karayoludur. Otoyolların en önemli özelliği, erişme kontrollü olmalarıdır; giriş ve çıkış belirli noktalardan olur, yayalar ve hayvanlar giremez. Bazı ülkelerde otoyol geçişleri ücretli olurken bazılarında sadece kamyon ve TIR'lardan geçiş ücreti tahsil edilir. Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Lüksemburg ve Türkiye'de gece aydınlatmadan yararlanılmaktadır.

Bu liste Avrupa Birliği'ndeki sınır ülkelerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Blagoevgrad</span> Güneybatı Bulgaristanda şehir

Yukarı Cuma, Güneybatı Bulgaristan'da, Yukarı Cuma iline bağlı, 76.000 nüfuslu bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Krallığı</span> Güneydoğu Avrupada 1908-1946 arasında hüküm sürmüş krallık

Bulgaristan Krallığı veya Bulgaristan Çarlığı, 1908-1946 yılları arasında var olmuş bir devlet. 1885'te Doğu Rumeli'yi Osmanlılardan alan Bulgaristan Prensliği'nin 5 Ekim 1908 tarihinde krallık olmasıyla kurulmuştur. Bulgaristan de jure olarak Osmanlı'ya karşı bağımsızlığını bildirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Londra Antlaşması (1913)</span>

Londra Antlaşması, 30 Mayıs 1913 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilmesiyle sonuçlanan I. Balkan Savaşı sonunda Bulgaristan Krallığı ile imzalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gevgeli</span>

Gevgili veya Gevgelü, Kuzey Makedonya'nın Yunanistan sınırında bulunan kasabalarından biridir. Selanik'e 70 km, Üsküp'e 165 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E70</span> Avrupada yol

Avrupa E-yolu E70, batı-doğu referanslı 4550 km uzunlukta batıda La Coruna, İspanya'da başlayan ve Poti'de sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu İspanya, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Slovenya, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan üzerinden Varna'ya geçmekte ve Varna - Samsun arasında Karadeniz geçilmesi gerekmektedir. Sonra Türkiye'de Samsun'dan başlayıp Gürcistan sınırına kadar gitmekte ve Poti, Gürcistan'da son bulmaktadır. Varna-Samsun arasında düzgün işleyen feribot bulmak şu anda (8.2009) imkânsızdır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E80</span> Avrupada yol

Avrupa E-yolu E80, batı-doğu referanslı 5600 km uzunlukta batıda Lizbon, Portekiz'de başlayan ve İran'a girişte Gürbulak sınır kapısında sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Sırbistan, Bulgaristan ve Türkiye üzerinden geçerek Türkiye-İran sınır kapısı olan Gürbulak'ta İran'a ulaşarak sona ermektedir. Pescara, İtalya ile Dubrovnik, Hırvatistan arasında Adriyatik Denizi'ni geçmek gerekmekte ve düzgün işleyen bir feribot servisi gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E90</span> Avrupada otoyol

Avrupa E-yolu E90, batı-doğu referanslı 4770 km uzunlukta batıda Lizbon, Portekiz'de başlayan ve Türkiye'nin güney-doğusuna geçip Türkiye-Irak sınır kapısı olan Habur'da Irak'a erişip orada sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye'den gecip Irak'a varmaktadır. Barselona, İspanya ile Sicilya'nın batısında bulunan Mazara del Vallo arasında Akdeniz üzerinden geçileceği kabul edilmektedir. Sicilya'nin doğusunda ise Messina'dan İtalya yarımadasının burnunda bulunan Reggio di Calabria arasında Messina Boğazı, İtalya'da Brindisi ile Yunanistan'da İgoumenitsa arasında Adriyatik Denizi geçişi feribot ile yapılması gerekmektedir ve bu deniz geçişleri için her mevsim düzgün işleyen feribot seferleri bulunmaktadır. Türkiye'de Gelibolu ile Lapseki arasında Çanakkale Boğazı geçişi 1915 Çanakkale Köprüsü üzerinden gerçekleşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Bölgesi, Kuzey Makedonya</span>

Güneydoğu Bölgesi Kuzey Makedonya'nın 8 istatistiksel bölgesinden biridir. Adını da bulunduğu konumdan alan bölge Kuzey Makedonya'nın güneydoğusunda yer alır ve toprakları Bulgaristan ile Yunanistan devletleriyle sınırdaştır. Bölge sınırları içinde Ustrumca ve Gevgeli şehirleri yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kapıkule Tren İstasyonu</span> Edirne, Türkiyede bir tren istasyonu

Kapıkule Tren İstasyonu, Edirne il merkezinin kuzeybatısında yer alan ve Türkiye ile Bulgaristan'ı birbirine bağlayan Kapıkule Sınır Kapısı'nda yer alan, TCDD'ye ait tren istasyonudur. İstasyon, 1971 yılında hizmete girmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti'nde ulaşım, bu ülkenin kamusal ve özel ulaşım sistemiyle ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Struma Nehri</span> Bulgaristan ve Yunanistanda bulunan bir nehir

Ustruma Karasu ya da Karasu, Bulgaristan ve Yunanistan'da bir nehir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan'daki otoyollar</span>

Bulgaristan'daki otoyollar, yüksek hızlar için tasarlanmış, kontrollü erişimle ayrılmış çift anayollardır. 2012 yılında mevzuat değişiklikleri iki tür otoyol tanımlamıştır; otoyollar (Автомагистрала,Avtimagistrala) ve ekspresyollar. Başlıca farklılıkları, otoyolların acil durum şeritleri olması ve izin verilen maksimum hız sınırının 140 kilometre/saat (87 mph), ekspresyollarda ise acil durum şeridinin olmaması ve hız sınırı 120 kilometre/saat (75 mph) olmasıdır. 2018 sonu itibarıyla toplam 807,2 kilometre otoyol hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Trakya Denizi</span> deniz

Trakya Denizi, Ege Denizi'nin en kuzey kısmıdır. Türkiye'nin batısı, Makedonya ve Trakya ile çevrilidir. Denizin tamamı 40. kuzey enlemi üzerindedir. Doğudan batıya uzunluğu 23° ila yaklaşık 25.8° veya Struma Körfezi'nden Gelibolu yarımadasının en kuzey kısmına kadardır ve kuzeyden güneye genişliği yaklaşık 40.25° ila 41°'dir. Deniz Yunanistan'da Taşoz ve Semadirek ile Türkiye'de Gökçeada ve Bozcaada'yı kapsar. Koylar ve körfezler, güneybatıda Erissian Körfezi, Struma Nehri'nin boşaldığı Struma Körfezi, Türkiye'de Kavala Körfezi ve Saros Körfezi'ni kapsar. Körfezin bu kısmına dökülen nehirler arasında Nestos ve Meriç yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan coğrafyası</span>

Bulgaristan coğrafyası, Bulgaristan'nın coğrafi özelliklerini tanımlar. Bulgaristan, Tuna Nehrinin güneyinde tamamı Balkan Yarımadasında bulunan ve Karadeniz'e kıyısı olan bir Güneydoğu Avrupa devletidir. Kuzey'de Romanya ile 605 km'lik sınırı vardır. Bu sınırın büyük bölümünü Tuna Nehri oluşturur. Batı'da Sırbistan (344 km) ve Kuzey Makedonya (162 km) ile sınır komşusudur. Güney'de Yunanistan (472 km) ikinci en uzun sınır komşudur. Güneydoğu'da Türkiye (223 km) ile ve Doğu'da Karadeniz ile çevrilidir. Tarihsel olarak Mezya, Trakya ve Makedonya bölgelerini kapsar. Günümüzde Doğu-Batı doğrultusunda uzanan Balkan Dağları, ülkeyi Kuzey Bulgaristan ve Güney Bulgaristan olmak üzere 2'ye böler.