İçeriğe atla

Streuselkuchen

Streuselkuchen
Alternatif isimKırıntılı kek
Kołocz śląski
Ülke(ler)Almanya
Polonya
Aşkenaz Yahudileri
BölgesiSilezya
Türükek
Ana malzemelerKırıntılar: un, şeker, yağ

Streuselkuchen (Almanca telaffuz: [ˈʃtʁɔʏzl̩ˌkuːxn̩]; Polonya'da bilinen adıyla Kołocz śląski), "streusel" olarak anılan tatlı bir kırıntı tepesi ile kaplı mayalı hamurdan yapılan bir pastadır.[1] Kırıntılar için ana malzemeler 1: 1: 2 oranında karıştırılan şeker, tereyağı ve undur.[1] Almanya, Polonya ve Aşkenaz Yahudi mutfaklarında popülerdir. İngilizce konuşulan ülkelerde kırıntılı kek anlamına gelen crumb cake adıyla bilinir.

Bir streuselkuchen, genellikle bir fırın tepsisinde yapılan ve dikdörtgen parçalar halinde kesilmiş düz bir pastadır. Yüksekliğinin yarısını oluşturan kırıntılarla yaklaşık bir inç kadar düz olmalıdır. Orijinal versiyon mayalı hamur kullanır, ancak kısa bir kabuk mümkündür. Alt kısımdaki puf böreği, onu bir prasselkuchen e (tatlı pasta) dönüştürür.

Tarifin Silezya'dan geldiği iddia edilmektedir.[2][3] Pek çok varyant meyve (çoğunlukla ekşi tat, örneğin elma, bektaşi üzümü, vişne, ravent), haşhaş tohumu veya krema gibi dolgularla veya kısaltıcı hamur kullanılarak hazırlanır.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b Clark, C. (2014). 80 Cakes From Around the World. Bloomsbury Publishing. s. 122. ISBN 978-1-4729-1599-3. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  2. ^ Adimando, Stacy. "Crumb Cake Is Germany's Gift to Baking" 18 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Saveur, 7 Kasım 2018. 20 Şubat 2020'de erişildi.
  3. ^ Schuhbeck, Alfons. "The German Cookbook" 18 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Phaidon Press, 8 Ekim 2018.
  4. ^ "Barossa Food". ss. 93-95. 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Baklava</span> şerbetli bir Türk tatlısı

Baklava Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş önemli bir hamur tatlısıdır. İnce yufkaların arasına yöreye göre ceviz, antep fıstığı, badem veya fındık konarak yapılır. Genel olarak şeker şerbeti ile tatlandırılır. Ayrıca bal şerbeti de kullanılabilir. Bazı ticari firmalar kendi özel şerbetlerini kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Müttefik Devletler</span> II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık, Fransa, Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ittifak

Müttefik Devletler, II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık, Fransa, Sovyetler Birliği, ABD ve Çin Cumhuriyeti başta olmak üzere Mihver Devletler'e karşı oluşturulan blok. Günümüzde ise ABD ve ona destek verip müttefiki olan ülkelere verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Pizza</span> İtalyan mutfağında bir mayalı hamur işi, üstüne birçok malzeme konulabilir

Pizza, domates, peynir ve genellikle çeşitli diğer malzemelerle yenen bir yemektir. Üstü genellikle yuvarlak, düz bir mayalı buğday bazlı hamur tabanından oluşan İtalyan kökenli bir yemektir. Geleneksel olarak taş fırında yüksek sıcaklıkta pişirilir. Küçük bir pizzaya bazen pizzetta denir. Pizza yapan bir kişi pizzaiolo olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Lavaş</span> bir tür ekmek

Lavaş, genellikle mayalı, geleneksel olarak tandır ya da sacda pişirilen, Güney Kafkasya, Batı Asya ve Hazar Denizi'ni çevreleyen bölgelerin mutfaklarında yaygın olan ince bir yassı ekmektir. Lavaş, Ermenistan, Azerbaycan, İran ve Türkiye'de en yaygın ekmek türlerinden biridir. Geleneksel tarif, tandır yerine bir döküm tava veya wok kullanılarak modern mutfağa uyarlanabilir.

<i>Waffle</i> iki desenli, şekilli tabak arasında pişirilen hamur veya hamur bazlı yiyecekler

Waffle, Belçika asıllı bir hamur tatlısıdır. Üzerinde erimiş çikolata (pralin), krem şanti ve taze meyveler ile servis yapılan waffle, Belçika'da "Brüksel usulü" olarak adlandırılır. Yine Belçika'nın bir kenti olan Liège ise waffle hamurunun tek başına fırından çıktığı haliyle yenmesine verilen addır. Hamuru biraz daha altın sarısındadır, kremalize olan şekerin gevrekliği hamurun üstünde tadılabilir. Belçika usulü waffle hamuru dikdörtgen, Liège usulü ise uçları erimiş dikdörtgen görünümündedir. Her ikisi de kare şeklindeki derin çukur gözenekleri ile meşhurdur. Bu gözeneklerin derinlikleri 1 cm'yi bulur.

<span class="mw-page-title-main">Pişi</span>

Pişi diğer adlarıyla bişi, bavırsak, bavursak, tuzlu lokma, halka, mayalı hamurun kızgın yağda pişirilmesi ile yapılan bir yiyecektir. Orta Asya, Idel-Ural, Moğolistan ve Orta Doğu mutfaklarında bulunur. Anadolu'da genellikte arife günü yapılarak komşulara dağıtılır. Üçgen veya bazen küre şeklinde şekil verilerek servis yapılır. Hamuru için un, maya, süt, yumurta, margarin, tuz, şeker ve yağdan kullanılır. Tacik bavursağı genellikle kızartmadan önce küçük bir süzgecin alt kısmına basılarak çapraz bir desenle süslenir.

<span class="mw-page-title-main">Pain au chocolat</span>

Pain au chocolat (

<span class="mw-page-title-main">Laz böreği</span> Karadeniz bölgesine özgü tatlı

Laz böreği ; yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin, Rize ve Trabzon illerinde yapılır. Yunanistan'da ise "sütlü börek" anlamına gelen galaktobureko adıyla, yufka yerine irmik lapası kullanılarak yapılır. Günümüzde yufka yerine milföy, muhallebi yerine krema kullanılarak yapılanları da mevcuttur. Krema ya da muhallebi; limon, portakal veya gül suyu ile tatlandırılabilir.

Hamur işi, un, su ve katı yağdan oluşan bir hamurdur. Şekerli hamur işleri genellikle şekerleme ürünü olarak da tanımlanır. "Hamur işleri" sözcüğü, un, şeker, süt, tereyağı, katı yağ, kabartma tozu ve yumurta gibi maddelerden yapılmış birçok pişirilmiş ürünleri bildirir. Küçük tartlar ve diğer tatlı pişmiş ürünler de hamur işleri olarak adlandırılır. Fransızca kelime pâtisserie de aynı yiyecekler için kullanılır. Ortak hamur işleri turta, tart, kiş hamuru ve etli börek türlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Doğum günü pastası</span>

Doğum günü pastası, dünya geleneklerinde bir doğum günü kutlamasının parçası olarak yenen bir kek veya pastadır. Tipik doğum günü pastasının varyasyonları, top kek, doğumgünü kekleri, kek çıkarları, hamur işi ve tartları içerir. Tadı ile ilgili evrensel bir standart olmasa da, doğum günü pastaları genellikle vanilya, çikolata veya çilek aromalı olur. Ayrıca çeşitli şekillerde pişirilir ve şeker hamuru veya glasaj şekeri ile tek renk veya çok renkte dekore edilirler.

<span class="mw-page-title-main">Tatar mutfağı</span> Tatarlara özgü yemek kültürü

Tatar mutfağı, başta Rusya içindeki Tataristan olmak üzere farklı ülkelerde ve coğrafi bölgelerde yaşamakta olan Tatarların yemek kültürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Galette</span>

Galette kırılgan ve kolay ufalanan bir hamur işidir. Pişmiş hamurun kırılgan dokusu soğuk tereyağı parçaları ile hazırlanan hamurundan geliyor. Bu hamur işi birçok mutfakta bulunur. Fransız yemek kitabı Larouse Gastronomique galette hamur işlerinin en eskisi olduğunu iddia ediyor. Neolitik cağında bal ile tatlandırılmış küçük yuvarlak kekler yapılırmış.

<span class="mw-page-title-main">Rom baba</span>

Rom baba Fransız mutfağından rom likörüne batırılmış bir tatlı mayalı kek. Baba au rhum ismi 1840lara kullanılıyordu ancak tarihi daha eski olan Gugelhupf pastasıyla karışıyor. Napoli'de 18. yüzyılda Fransız yemekleri çok tutulduğu için baba dahil olmak üzere birçok Fransız hamur işi Napoli pastacıları tarafından yapılıyordu. Napoli ve ABD'de İtalyan-Amerikan pastahanelerde mantar şeklinde baba kekleri hâlâ satılır.

<span class="mw-page-title-main">Bialy</span>

Bialy biały veya bialystoker kuchen sözcüklerinin kısalltması olan Aşkenaz mutfağından bir yemektir. Polonya'daki Białystok kentinin adından gelir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir bombası</span>

İzmir bombası, kısaca bomba veya pralin dolgulu çikolatalı kurabiye , Türk mutfağında yer alan, çikolatalı krema ve türevlerini içeren bir bisküvi türüdür. Tatlı dış kısmında çıtır bir hamur katmanına, içerisinde ise akışkan bir krema dolgusuna sahiptir. Tatlı Türk ve Osmanlı mutfağına geleneksel olan kurabiye içine nutella konularak ilk yapılmıştır. Osmanlı mutfağındaki Murabbalı mecidiye kayısı murabbalı (marmelât) çeşididir. Türk mutfağında içi dolgulu birçok çeşit dolgulu kurabiye bulunmaktadır. Fındık ezmeli çeşidi bunlardan biridir. Kurabiye içerisinden tereyağ yerine sıvı yağın ekonomik nedenlerle eklenmesi ve yumurtanın çıkarılması ile daha ince yapılı kurabiye hamuru elde edilmiştir. Orijinal tarifinde tereyağ ve yumurta vardır. Tatlının Türkiye'de yaygınlaşmasında sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların etkisi olduğu düşünülmektedir. Google Trendler'e göre 2020 yılında Türkiye'de aranmış en popüler 6. yemek tarifini İzmir bombasının yapımı oluşturmuştur. Bomba kurabiyesinin ilk kim tarafından yapıldığına ait medyada farklı haberler çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Macar mutfağı</span> Macaristanın mutfak gelenekleri

Macar mutfağı, Macaristan ulusunun ve onun birincil etnik grubu olan Macarların mutfağının karakteristik özelliklerini ortaya koyar. Geleneksel Macar yemekleri öncelikle et, mevsim sebzeleri, meyveler, ekmek, süt ürünleri ve peynirlere dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yağmur damlası keki</span>

Yağmur damlası keki, su ve agar ile yapılan ve su damlasına benzeyen bir tatlıdır. Japonya'da ilk kez 2014'te popüler oldu ve sonrasında uluslararası ilgi kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Lamington</span>

Lamington, Avustralya'ya özgü bir tatlıdır. Genellikle kare şeklinde kesilmiş yumuşak pandİspanya'nın, çikolata sosuna batırılıp ardından rendelenmiş hindistan cevizi ile kaplanmasıyla yapılır. Bazı tariflerde iki kat kekin arasına reçel ve krema sürülebilir. Lamington, Avustralya ve Yeni Zelanda'da popüler bir tatlıdır ve 21 Temmuz tarihi Avustralya'da Ulusal Lamington Günü olarak kabul edilir. Lamington, Avustralya'da okullar veya STK'lar için bağış toplama etkinliklerinde satılır. Bazı Avustralyalılar tatlıyı "Lammo" (tekil) veya "Lammos" (çoğul) olarak kısaltırlar.

<span class="mw-page-title-main">Karpatka</span>

Karpatka, Polonya mutfağına özgü vanilyalı puding veya muhallebi ile doldurulmuş bir tatlı türüdür. Bazı tariflerde iki farklı hamur tipi beraber kullanılır. Bunlardan birincisi taban kısmında kullanılan tart hamuru ikincisi ise şu hamurudur. Taban kısmı için tart veya şu hamurundan herhangi biri kullanılabilir. Tatlının tabanı marmelatla hafifçe kaplanır ve ardından muhallebi veya kremayla doldurulur daha sonra ise üstüne bir tabaka şu hamuru yerleştirilir. Tatlının üstüne konulan şu hamurunun üzerine serpiştirilen pudra şekerinin Karpat Dağları'nın karla kaplı zirvelerini anımsatması nedeniyle tatlı Karpatka olarak isimlendirilmeye başlamıştır. Geleneksel olarak yapılan karpatka, çay ve kahvenin ile beraber servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">St. Honoré keki</span>

Saint Honoré keki, Fransız mutfağında bulunan bir tatlı türüdür. Milföy hamuru, şu hamuru topları, vanilyalı pastacı kreması, karamel ve krem şanti gibi Fransız mutfağında sıkla kullanılan malzemelerin birer kombinasyonudur. Tatlı adını Fransa'da fırıncıların ve pastacıların koruyucusu Saint Honoré'den almıştır.